Dodaj do ulubionych

Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychowawczy

27.09.06, 20:41
Mąż przyniósł zaświadczenie z urzędu skarbowego i nie wiem czy ten dochod
ktory wypisali pomniejszaja o skladki przy wyliczeniu dochodu na osobe, czy
biora taki jaki jest wypisany przez urzad na zaświadczeniu? prosze o info bo
od tego zalezy moj urlop wychowawczy, a jestem mama czerwcowasmile
Obserwuj wątek
    • aniatomek3 Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 28.09.06, 12:48
      ja będę składać, ale składałam o rodzinne i kwot dochodu nie wpisywałam wcale -
      bo to akurat w MOPSie same panie wypisują.
    • gosika78 Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 28.09.06, 15:09
      Też mnie to pytanie nurtuje, więc podnoszę wątek smile
      • kropka1005 Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 28.09.06, 20:36
        biora pod uwagę ta kwotę wytłuszczona, bo jest ona poniejszona o składkismile
        • kropka1005 Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 28.09.06, 20:43
          I TĄ KWOTĘ DZIELA PRZEZ ILOŚĆ OSÓB W RODZINIE, JEŻELI DOCHÓD NIE PRZEKROCZY
          504ZŁ DOSTANIESZ 400ZŁ WYCHOWAWCZEGO I 43zł zasiłku rodzinnego.
        • drops27 Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 28.09.06, 21:33
          U mnie nie ma kwoty wytłuszczonej, ale juz wiem że biorą dochód netto, czyli
          pomniejszony o skladki i podatek (mąż dzwonił do mops-u) i jeżeli nie
          pobierałas zasiłku rodzinego z pracy to dostaniesz drugie becikowe.
    • gosika78 Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 29.09.06, 09:35
      Kurcze, u nas dochód przekracza 504 o dokładnie 9 zł sad Co pech to pech...
      • xixx Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 29.09.06, 20:16
        Jeśli nie jestem mężatką mam podać tylko swoje dochody tak?
        • vanilia25 Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 29.09.06, 20:30
          Tak, jestes jako samotna matka. Pozdrawiam.
          Ja juz swoje dokumenty zlozylam o wychowawczy, kolejki ze hej (krakow), wiec
          dziewczyny uzbrojcie sie w cierpliwosc.
          • xixx Re: Czy ktos skladal juz wniosek o zasiłek wychow 30.09.06, 11:45
            A powiedzcie mi jeszcze, bo dopiero się biorę za tą sprawę, mam złożyć w ZUSie
            zaświadczenie o dochodach tylko swoich, bo nie jestem mężatką. Więc wezmę z
            firmy zaświadczenie w poniedziałek ale dodatkowo udzielam lekcji angielskiego i
            nadal to robię ale za każym razem jest to inna kwota w zależności od ilości
            lekcji w miesiącu, wacha się między 200 a 600 zł więc nie ma szans żeby
            przekroczyć te 504 zł na łebka, tylko jak to uwzględnić? Zawsze zliczane mam
            lekcje pod koniec meisiąca i wtedy wiadomo ile dostanę, mam umowę o dzieło.
            Proszę o radę.
            • xixx Info dla nie - mężatek. 30.09.06, 12:03
              Trochę zgłębiłam temat to Wam od razu powiem, co znalazłam. Sprawa dotyczy nie -
              mężatek, jeśli chcecie się ubiegać o zasiłek do ZUSu przedstawiając tylko swoje
              dochody, trzeba przedstawić także zaświadczenie o wysokości alimetów, a jeśli
              nie są możliwe do ściągnięcia - żaświadczenie od komornika o niemożnośći ich
              ściągnięcia. W innej sytuacji trzeba przedstawić także dochody ojca dziecka. Ja
              więc odpadam bo tak naprawdę jesteśmy razem i nie mam żadnych alimentów, nie
              jesteśmy małżeństwem ale jesteśmy razem. Wkurza mnei ten ZUS, skubie na każdym
              kroku a sam się obwarowuje tysiącem przepisów. Pewnie z emerytury jak przyjdzie
              na nią czas też nic nie będzie uncertain
              • gosika78 xixx 30.09.06, 16:50
                Ej, nie ak szybko smile Idziesz do MOPS, składasz oświadczenie, że żyjesz w konkubinacie, wtedy Twoje dochody są jako utracone a Ty przedstawiasz dochody niemęża smile
                • xixx Re: xixx 01.10.06, 20:33
                  No ale mój nie-mąż zarabia nieźle i nijak wychodzi mi zasiłek, zrestztą na siłę
                  nie chcę brać pieniędzy które mi się nie należą, miałam tylko nadzieję, że po
                  tym, jak ZUS sciąga ze mnie kasę, w końcu ja coś dostanę od ZUSu uncertain Ale dziękuję
                  za informację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka