maretina 11.10.06, 08:26 jak sie to wam udaje? u nas horror! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guruburu Re: mycie zabkow? 11.10.06, 08:42 U nas o dziwo horror się skończył - mowię Aaaaaa albo 'am' i paszcza się otwiera na chwilę i tak w kilku podejściach. pOza tym dużo 'myje' sama a ja albo maż tylko poprawiamy bo inaczej to wicie i na siłę, więc tak czy inaczej mało skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k Re: mycie zabkow? 11.10.06, 08:45 u nas to może nie jest idealne mycie ząbkow no bo my i bez pasty ale ja biorę julii szczoteczke (oral-b) i ona otwira buźkę to ja jej "szuru-szuru" o czywiscie mówię "szuru-szuru". Zaraz jednak julka mi wyrywa i szoruje ale ja dalej mówię "szuru-szuru". Bardzo to lubi zwłaszcza w kąpieli. Ale jak powiediząłm u nas to nie jest idelne szorowanie. No ale my mamy tylko 4 ząbki więc to też jest inaczej bo nie musze jej wciskać szczoteczki głęboko pod policzuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaa256 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 10:31 U nas jest wieczorny rytuał mycia zębów. Ola siedzi w kąpieli, tata siada obok i bierze swoją elektryczną szczoteczkę i razem myją ząbki. Moga tak nawet i 5 min oboje szorować. Na koniec tata nakłada na Oli szczoteczke pastę i sam szczotkuje córci ząbki. Ola sama chetnie otwiera buzię. A pastę oczywiście połyka - płukanie buzi nie wchodzi w grę. My mamy pastę Colgate dla dzieci od 0 do 2 lat - dentystka twierdzi, że połykanie tej pasty nie szkodzi dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama1_24 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 10:21 my na razie też bez pasty dopiero przygotowuję się do jej kupna, a synek jak tylko zobaczy szczoteczkę to zaraz otwiera buzię Odpowiedz Link Zgłoś
maretina jeszcze jeden problem z pogranicza mycia zabkow i 11.10.06, 10:41 jedzenia. kiedys bez problemu moglam karmic kajtka przed kapiela. potem szorowac zabki i szedl spac. od jakiegos miesiaca to nie jest wykonalne: jesli damjesc przed kapiela, to kapieli nie doczeka. zasnie umorusany. malo tego. dotad nie budzil sie an zarcie ponowne a od kilku tygodni owszem. ok 23 lub 24 domaga sie kolejnej porcji mleka. no i mam juz orzed oczami armie prochniczna Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 11:24 my mamy dwie dwojki na gorze i dwie jedynki na dole ze szcoteczka jest maluch zapoznany lezy w skrzyni z zabawkami kilka sztuk lubi je mielic w buzi mleko pijemy zawsze po kapieli potem zasypiamy tez wisi nade mna widmo prochnicy i mam ogromne wyrzuty sumienia ze tak to karmienie z myciem zebuow u nas dziala ... czyli nie dziala w ogole ale ja mysle ze u nas przyjdzie moment i sie w konu przestawimy z tym jedzeniem a potem bedziemy stali sami przy umywalce na podwyszeniu i bedziemy te zeby szorowac jak sie patrzy z jedzeniem to tak bywa my juz mielismy dwie tygodniowe akcje budzenia sie w nocy na mleko choc maly nie je juz w nocy od 6 m-ca jak ma taka potzrebe to go karmie w nocy bo herbatkami to se go moge oszukiwac na szczescie u nas trwa taka akcja nocnego karmienia max.tydzien i sama przechodzi potem nagle sie maluch nie budzi przez cala noc jesli Ci zasypia przy kolacji to albo musisz go karmic wczesniej alebo po kapieli Odpowiedz Link Zgłoś
doso1 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 11:54 U nas przez dluzszy czas nie bylo z tym problemow - po wieczornej butli szorowalismy sczotka i pasta. A od jakiegos miesiaca tez u nas horror. Nico wije sie i wyje, w zwiazku z czym w ogole nam to nie wychodzi. Lekarz powiedzial, ze wlasnie ida mu czworki, wiec pewnie go boli i stad te problemy. No i mam nadzieje, ze przez ten czas prochnica nie zezre mu tych perelek, ktore juz ma Odpowiedz Link Zgłoś
guruburu Re: mycie zabkow? 11.10.06, 12:50 Paste polykac to dzieci beda jeszcze przez czas jakis. Ja uzywam dla corki pasty weledy dla dzieci (bez fluoru) a raz-dwa w tygodniu colgate 0-6 (z fluorem). Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: mycie zabkow? 11.10.06, 17:46 zacznij od pasty. nenedent jest bez fluoru (mozna go polykac), jest słodki (ksylitol-jeden ze zdrowych slodzikow) i smaczny. u nas mycie jest spoko od poczatku, bo mala lubi paste . za pierwszym razem troche na sile wcisnij, zeby posmakowal. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: mycie zabkow? 11.10.06, 17:50 Zuza od małego uwielbia szczoteczki do zębów. Myjemy kilka razy dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_zi Re: mycie zabkow? 11.10.06, 18:50 ja myje po kolacji przed snem od wyjscia pierwszego teraz mamy 4 od dawna i cisza, opuchlizna zeszla a zeby nie wyszly???? nenedent, oral b szczoteczka, wczesniej jordan na poczatku otwierala buzie i byla radosc, potem sama myla a teraz nie lubi (????) no to siłą, no cóż ostatnie kilka dni jakby poprawa czyt, juz nie płacze jak podchodze ze szczotka. Mam nadzieje ze wroca dobre czasy radosci z mycia zabkow Odpowiedz Link Zgłoś
jadis76 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 19:53 u nas jak u miodzio myje chętnie; trochę sama, trochę my pomagamy szczoteczka oral b, pasta colgate pastę polyka, ale malo nakladamy Odpowiedz Link Zgłoś