Dodaj do ulubionych

mycie zabkow?

11.10.06, 08:26
jak sie to wam udaje?
u nas horror!
Obserwuj wątek
    • guruburu Re: mycie zabkow? 11.10.06, 08:42
      U nas o dziwo horror się skończył - mowię Aaaaaa albo 'am' i paszcza się
      otwiera na chwilę i tak w kilku podejściach. pOza tym dużo 'myje' sama a ja
      albo maż tylko poprawiamy bo inaczej to wicie i na siłę, więc tak czy inaczej
      mało skutecznie.
    • miodzio_k Re: mycie zabkow? 11.10.06, 08:45
      u nas to może nie jest idealne mycie ząbkow no bo my i bez pasty ale ja biorę
      julii szczoteczke (oral-b) i ona otwira buźkę to ja jej "szuru-szuru" o
      czywiscie mówię "szuru-szuru". Zaraz jednak julka mi wyrywa i szoruje ale ja
      dalej mówię "szuru-szuru". Bardzo to lubi zwłaszcza w kąpieli. Ale jak
      powiediząłm u nas to nie jest idelne szorowanie. No ale my mamy tylko 4 ząbki
      więc to też jest inaczej bo nie musze jej wciskać szczoteczki głęboko pod
      policzuszki.
    • maretina Re: mycie zabkow? 11.10.06, 09:29
      a jak z jedzeniem pasty?
      • kasiaa256 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 10:31
        U nas jest wieczorny rytuał mycia zębów. Ola siedzi w kąpieli, tata siada obok
        i bierze swoją elektryczną szczoteczkę i razem myją ząbki. Moga tak nawet i 5
        min oboje szorować. Na koniec tata nakłada na Oli szczoteczke pastę i sam
        szczotkuje córci ząbki. Ola sama chetnie otwiera buzię. A pastę oczywiście
        połyka - płukanie buzi nie wchodzi w grę. My mamy pastę Colgate dla dzieci od 0
        do 2 lat - dentystka twierdzi, że połykanie tej pasty nie szkodzi dziecku.
    • mama1_24 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 10:21
      my na razie też bez pasty dopiero przygotowuję się do jej kupna, a synek jak
      tylko zobaczy szczoteczkę to zaraz otwiera buzię smile
      • maretina jeszcze jeden problem z pogranicza mycia zabkow i 11.10.06, 10:41
        jedzenia.
        kiedys bez problemu moglam karmic kajtka przed kapiela. potem szorowac zabki i
        szedl spac. od jakiegos miesiaca to nie jest wykonalne: jesli damjesc przed
        kapiela, to kapieli nie doczeka. zasnie umorusany. malo tego. dotad nie budzil
        sie an zarcie ponowne a od kilku tygodni owszem. ok 23 lub 24 domaga sie
        kolejnej porcji mleka. no i mam juz orzed oczami armie prochnicznauncertain
    • pati775 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 11:24
      my mamy dwie dwojki na gorze
      i dwie jedynki na dole

ze szcoteczka jest maluch zapoznany lezy w skrzyni z zabawkami kilka sztuk lubi
      je mielic w buzi

mleko pijemy zawsze po kapieli potem zasypiamy
      tez wisi nade mna widmo prochnicy i mam ogromne wyrzuty sumienia ze tak to
      karmienie z myciem zebuow u nas dziala ... czyli nie dziala w ogole sad

ale ja mysle ze u nas przyjdzie moment i sie w konu przestawimy z tym jedzeniem
      a potem bedziemy stali sami przy umywalce na podwyszeniu i bedziemy te zeby
      szorowac jak sie patrzy

z jedzeniem to tak bywa
      my juz mielismy dwie tygodniowe akcje budzenia sie w nocy na mleko
      choc maly nie je juz w nocy od 6 m-ca
      jak ma taka potzrebe to go karmie w nocy bo herbatkami to se go moge oszukiwac

na szczescie u nas trwa taka akcja nocnego karmienia max.tydzien i sama
      przechodzi potem nagle sie maluch nie budzi przez cala noc

jesli Ci zasypia przy kolacji to albo musisz go karmic wczesniej
      alebo po kapieli
    • doso1 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 11:54
      U nas przez dluzszy czas nie bylo z tym problemow - po wieczornej butli
      szorowalismy sczotka i pasta. A od jakiegos miesiaca tez u nas horror. Nico
      wije sie i wyje, w zwiazku z czym w ogole nam to nie wychodzi. Lekarz
      powiedzial, ze wlasnie ida mu czworki, wiec pewnie go boli i stad te problemy.
      No i mam nadzieje, ze przez ten czas prochnica nie zezre mu tych perelek, ktore
      juz ma smile
      • guruburu Re: mycie zabkow? 11.10.06, 12:50
        Paste polykac to dzieci beda jeszcze przez czas jakis. Ja uzywam dla corki
        pasty weledy dla dzieci (bez fluoru) a raz-dwa w tygodniu colgate 0-6 (z
        fluorem).
    • shamsa Re: mycie zabkow? 11.10.06, 17:46
      zacznij od pasty. nenedent jest bez fluoru (mozna go polykac), jest słodki
      (ksylitol-jeden ze zdrowych slodzikow) i smaczny. u nas mycie jest spoko od
      poczatku, bo mala lubi paste smile. za pierwszym razem troche na sile wcisnij, zeby
      posmakowal.
      • kuncwotek Re: mycie zabkow? 11.10.06, 17:50
        Zuza od małego uwielbia szczoteczki do zębów. Myjemy kilka razy dzienniewink
    • sylwia_zi Re: mycie zabkow? 11.10.06, 18:50
      ja myje po kolacji przed snem od wyjscia pierwszego teraz mamy 4 od dawna i
      cisza, opuchlizna zeszla a zeby nie wyszly????
      nenedent, oral b szczoteczka, wczesniej jordan
      na poczatku otwierala buzie i byla radosc, potem sama myla
      a teraz nie lubi (????)
      no to siłą, no cóż
      ostatnie kilka dni jakby poprawa czyt, juz nie płacze jak podchodze ze szczotka.
      Mam nadzieje ze wroca dobre czasy radosci z mycia zabkow
    • jadis76 Re: mycie zabkow? 11.10.06, 19:53
      u nas jak u miodzio
      myje chętnie; trochę sama, trochę my pomagamy
      szczoteczka oral b, pasta colgate
      pastę polyka, ale malo nakladamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka