Dodaj do ulubionych

Jak nauczyć jeść łyżeczką?

08.11.06, 10:24
My usiłujemy nauczyć Lilkę już około miesiąca i nic z tego nie wychodzi.
Próbowałam przed mleczkiem, po mleczku, o najróżniejszych porach dnia. Jak
uda się jej zjeść dwie łyżeczki to uznajemy to za ogromny sukces. Wszystko
wypycha języczkiem na zewnątrz, bardzo rzadko udaje jej się coś przełknąć. Na
początku myślałam, że jej po prostu nie smakuje, ale ona robi tak z wszystkim
(marchewka, jabłuszko, dynia z ziemniaczkiem, jabłuszko z różnymi dodatkami i
na różne sposoby). Potem próbowałam z kaszką, którą z butelki ciągnie jak
smok i to samosad No przecież w końcu musi się chyba nauczyć? Dziewczyny
macie jakiś sposób?
Obserwuj wątek
    • finka11 Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 10:49
      Podpinam się do pytania, tylko u mnie to chyba kwestia smaku, bo z butli też
      jeść nie chcesad( Tylko cyc i cycsad( Najgorzej idzie nam z zupkami, pluje i
      wyciąga palcami z buzi, deserki jeszcze jako tako. Nie pije też herbatek ani
      soczków, próbowałam różnych smaków i różnych smoczków i nic. Może znacie jakieś
      sposoby
    • kasia2705 Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 10:52
      A moze Lilka nie jest jeszcze gotowa? Nas na specjalnym spotkaniu rodzicow
      dotyczacym przejscia na nowa diete(mieszkam w Danii) uczyli, ze nie kazde
      dziecko jest gotowe na lyzeczke skonczywszy pol roku. Najpier musi
      zaniknac/oslabnac odruch wypychania jezykiem wszystkiego co znajduje sie w
      buzi (w pierwszych miesiacach naturalna ochrona przed zakrztuszeniem). Dlatego
      mowili, ze trzeba uzbroic sie w cierpliwosc, jesli dziecko wypycha KAZDY
      podawany pokarm to znaczy, ze jeszcze nie radzi sobie z lyzeczka. Moze zrob
      tydzien/dwa przerwy i sprobuj od nowa. Moj Olaf tez nie od razu zalapal, ale
      teraz jest juz lepiej. No chyba, ze gesty kleik, a to jest SWINSTWO i ble wink))

Pozdrawiamy i powodzenia
      Kasia
    • dido_dido Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 10:53
      Jedyny sposób to upór i systematyczność. Trzeba po prostu codziennie dawać aż
      przywyknie do nowych smaków i załapie o co chodzi.
      Niektóre dzieci rwą się do jedzenia a niektóre chcą tylko mleko. Moje niestety
      są z tego drugiego gatunku. O ile deserki wchodzą bezproblemowo to zupki są
      beeeeeee.
      Iwona
    • marlenka_p Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 11:24
      Może faktycznie ona jeszcze musi do tego "dorosnąć"?Chyba zrobimy sobie tydzień
      przerwy, a potem jazda od nowa.
    • gosika78 Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 12:31
      Ja moją młodą nauczyłam pić z łyżeczki jak jeszcze całkiem malutka była, takze nie miałam problemów. Mojej kuzynki córa pluła i pomogła systematyczność. W końcu załapała.
      • marlenka_p Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 12:34
        Na początku gdy była zupełnie malutka a ja karmiłam tylko piersią też podawałam
        jej lekarstwa i resztę inności łyżeczką. Szkoda,że przestałamsad((
        • madziatd Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 14:59
          A może układaj małą na pleckach do jedzonka i trzymaj łyżeczke w buzi do momentu
          jak nie połknie. Dobrze się sprawdza taka sylikonowa z miękką końcówką. I
          wytrwałości i cierpliwości życze bo tego przyda Ci się najwięcejsmile
        • kkatie Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 16:52
          spokojnie, nauczy sie. cierpliwie podawaj dalej. ja zaczelam Szymciowi, tak
          samo jak starszemu synkowi, podawac jak skonczyl 4,5 mca. i juz zapomnialam jak
          to bylo. myslalam, ze Przemek pieknie wszystko zjadal, ale przypomnialo mi sie
          dopiero teraz, ze tez zajelo to troche czasu. Szymonek dopiero po 3 tygodniach
          dawania zalapal o co chodzi. zawziecie dawalam mu, choc zjadal po 2-3 lyzeczki
          (takie malutkie, dzieciece), wiec bardzo malo. wiecej wypychal niz jadl. od
          tygodnia je tak pieknie, ze juz na raz pol sloika opycha smile))
          cierpliwosci. na pewno sie uda. to nowosc dla dziecka i musi sie przyzwyczaic.
          to tak jakbys dziecko chciala z pieluchy od razu na nocnik wsadzic i dziwilabys
          sie, ze nie potrafi skorzystac.
          bedzie dobrze smile
    • kurczaczek1972 Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 08.11.06, 18:48
      Ksawcio przez pierwsze 3 dni opluwal wszystko na okolo. Teraz juz sam otwiera
      buzie jak widzi lyzeczke. Sprobuj podawac cieple, Ksawcio zimne (temp pokojowa)
      od razu wypluwa.
      • kasia2705 Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 09.11.06, 09:08
        To tez patent! Zapomnialam wczesniej napisac smile Olaf wypluje WSZYSTKO co nie ma
        temperatury zblizonej do mojego pokarmu. Z wyjatkiem lodow waniliowych...ale
        tych dostal tylko "na czubek palca" wink
    • marlenka_p Re: Jak nauczyć jeść łyżeczką? 09.11.06, 09:53
      Z tym jedzeniem na leżąco to chyba troszkę bym się bała, ale może spróbuję.
      Jedzonko zawsze podaję podgrzane i to niestety też nic nie daje. No nic,
      zrobiłyśmy sobie jeden dzień przerwy, ale jak to ma być systematycznie to
      dzisiaj bierzemy się do jedzonka dalej. Dzięki dziewczyny za radysmile
      Pozdrowienia!!!
      • kkatie marlenka 09.11.06, 09:58
        na lezaco nie probuj, bo dziecko moze sie zakrztusic!.
        ja mam taki patent, ktory przy mojej dwojce sie sprawdzil.
        na sam poczatek skoro jeszcze sam nie otwiera buzi, sprobuj go czyms rozbawic,
        grajaca zabawka, smiej sie do niego lub spiewaj. ja tak robilam i dzieci
        otwieraly buzie w usmiechu, a wtedy ja -myk- lyzeczke do buzi i zostawiam
        jedzonko na podniebieniu. oczywiscie na poczatek male ilosci.
        aha, u Szymcia pomagalo jak mu 'mlaskalam' i pokazywalam jak ma polknac wink)
        sprobuj, moze u Was tez zadziala.
        pozdrawiam
        • marlenka_p Re: marlenka 09.11.06, 10:04
          Dzięki Kasiu! Może coś z tego wyjdze. Chociaż zabawienia już też próbowaliśmy
          ale dość dawno. Może teraz pójdzie lepiej.
          • madziatd Re: marlenka 09.11.06, 11:13
            A jak przepraszam karmicie dzieci butelką na stojaka?? Przy piersi dziecko tez
            leży. Nie mówie że płasko ale jeśli ma się oparcie regulowane to dać na jakieś
            30 stopnismile
            • mlechniak Re: marlenka 10.11.06, 20:58
              Moja Mała też nie chciała za nic jeść z łyżeczki na początku, więc wpadłam na
              pomysł aby dać jej na łyżeczce mleko - to, co uwielbia. Załapała w 1 dzień,
              teraz nie ma już problemów! Nadal trochę wypycha językiem, ale chętnie je i
              właściwie wszystko, musi być tylko ciepłe i nie za gęste.
              Pozdr. i smacznego!!!
    • marlenka_p Załapała!!!!!!!:-)))))) 13.11.06, 18:19
      Dziewczyny!!! U nas w domu wielkie święto! Wczoraj wszamała pół słoiczka
      jabłuszka. A dziś (za radą dagi210 na zaparcia) prawie pół kiwi. Okropnie się
      przy tym krzywiła, bo było strasznie kwaśne (jak na nią oczywiście). Daję jej
      jeść na półleżąco i mam nadzieję że z innymi smakami pójdzie równie dobrze.
      Wielkie dzięki dziewczyny za radysmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka