gag10 09.04.03, 21:22 Cześć mam na imię Grażyna, mój synuś ma 14 miesięcy i chodzi do żłobka chętnie porozmawiam z innymi mamami jak sobie radzą ich pociechy. Czekam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagn Re: mali żłobkowicze 09.04.03, 22:47 Moja Martynka, wprawdzie jeszcze nie chodzi do żłobka, jednak od wraśnia pewnie już pójdzie bedzie miała wtedy 18miesięcy. (teraz jest opiekunka) Napisz jakie masz odczucia, czy jesteś zadowolona. A jak synek. ???? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: mali żłobkowicze 10.04.03, 21:50 Witaj Agnieszko, mój synek poszedł do żłobka jak miał cztery miesiące i chociaż miałam wiele obaw to dziś wiem że podjęłam słuszną decyzję. Trafiłam na wspaniały żłobek i właściwie nie moge powiedzieć nic złego. Mały mi nie choruje, tak że nie wierz kiedy ci mówią, że wszystkie dzieci chorują i na pewno zmarnujesz dziecko /też to słyszałam/. Raduś dobrze się chowa, wspaniale rozwija z rówieśnikami z radością idzie do żłobka i ze smutkiem z niego wychodzi. Pozdrawiam jeśli chcesz wiedzieć coś konkretnego to pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
aagn Re: mali żłobkowicze 11.04.03, 21:01 WWWWWielkie Dzięki, Mnie pytają czy nie szkoda mi dziecka. ????Może będzie mi szkoda, w zimie jak rano będę musiała ją wozić- ale bez przesady i tak jestem w dobrym położeniu bo mam samochód.Pewnie nie mieszkasz w Gdańsku ???? Podpowiedziałabyś mi do jakiego żłobka chodzi twój synek. Generalnie uważam, że żłobek to dla dzieci dobra rzecz, dużo uczy i jest kontakt z dziećmi , co szczególnie zimą i jesienią jest tak potrzebne. ALE MUSZĘ PRZYZNAĆ, ŻE MNIE BARDZO POCIESZYŁAŚ. nO TO narazie.PS.. A jak jest ze spaniem, moja zasypia z wielkim trudem i krótko. Pewnie przy dzieciach będzie bardziej zmęczona, więc mam nadzieje, że będzie lepiej spać. PA Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: mali żłobkowicze 14.04.03, 08:46 Witaj, rzeczywiście nie jestem z Gdańska, - ale ze Szczecina. Jezeli chodzi o spanie to mój mały był dzieckiem, które w domu zasypiało na 15 minut w ciągu dnia i bardzo się zdziwiłam kiedy się okazało że w żłobku jest inaczej. Na początku spał kiedy chciał teraz juz idzie spać w jednej porze z innymi dziećmi i nawet w domu przestawił mi się na godziny spania tak jak w żłobku. A co najważniejsze nauczył się sam zasypiać i juz nie musze w nieskończoność leżeć przy nim lub trzymać na rekach az zaśnie. W ogóle jest dość samodzielny, korzysta juz nawet bez oporów z nocnika. Nic sie nie bój, najgorzej jest przez pierwsze dni i to chyba bardziej dla nas mam niż dzieci, które z rówieśnikami czują się w swoim żywiole /oczywiście zalezy od dziecka/. Pozdrawiam Grazyna Odpowiedz Link Zgłoś
aagn Re: mali żłobkowicze 16.04.03, 23:19 hej, Też mi się wydaje, że bardziej ja będe przeżywać rozstanie, nią\ż Martynka. Jak na razie jest dosyć odważna, lubi dzieci, więc myśle, że będzie OK> Do września jeszcze troche czasu. Pewnie jednak to szybko zleci. Pozdrawiam. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: mali żłobkowicze 17.04.03, 09:15 Witam, zleci rzeczywiście szybko i jeśli chcesz wybrac dobry żłobek to warto już teraz zacząć się rozgladać, u nas wnioski składa się tylko do końca czerwca. Życze powodzenia w poszukiwaniach. Pozdrawiam Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
aagn Re: mali żłobkowicze 18.04.03, 21:19 Hej, Już mam wybrany. Koleżnki córeczka tam chodziła i była b. zadowolona. Blisko mojej pracy. W centrum Gdańska, ale świetnie zlokalizowany, ładny plac zabaw, drzewka. Byłam tam mam zapisać w lipcu (sierpień mają wolny. Pewnie pójdę w czerwcu, żeby mieć pewność. Pozdrawiam. Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
domali Re: mali żłobkowicze 11.04.03, 11:56 mój Synek ma 18 miesięcy i od pół roku chodzi do żłobka. Po troche trudnych 3 tygodniach, teraz jest dobrze, nawet sie nie odwraca, jak wpuszczam do grupy. A poza tym, jest świetny w kontaktach z ludźmi, w ogóle nie ma oporów przed zaczepianiem obcych, nawet na ulicy. Myślę, że nie robimy naszym Maluszkom krzywdy, pod warunkiem, że żłobek jest godny zaufania! Pozdrawiamy Dominika i Wiktorek Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: mali żłobkowicze- pytanie 11.04.03, 12:51 A jak sprawdzić, czy żłobek jest godny zaufania? Planuję posłać córeczkę do żłobka od września, ale chciałabym najpierw się zorientować, który żłobek jest najbardziej ok. Na co zwracać uwagę przy wyborze? Czy żłobek ma dni adaptacyjne, jak przedszkole? Help! Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: mali żłobkowicze- pytanie 11.04.03, 20:49 Najlepiej porozmawiać ze znajomymi a jesli nie masz takiej mozliwości to przy odwiedzaniu żłobka dobrze jest zwrócic uwagę ile dzieci jest w grupie, jak wygląda sala, czy maleństwo na poczatku może samo ustalac swój rytm dnia/ tzn. śpi kiedy chce i bawi się kiedy chce a niekoniecznie pod dyktando i na siłę o wyznaczonych godzianch/. Dobrze się dowiedzieć czy w przypadku np. alergii pokarmowej maluszka jest pzrestrzegana dieta czy stanowi to problem. Ale jednak najważniejsze to pozytywnie się nastawić i przeczekac pierwsze dni, potem może byc juz tylko lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula71 Re: mali żłobkowicze- pytanie 23.04.03, 11:28 Witajcie dzielne mamy! Mój Mati ma teraz 11 miesięcy i od stycznia (6 miesiaca zycia) chodzi do żłobka. Zarówno on jak i my rodzice jestesmy zachwyceni, opieka super , dziecko czyste , zadbane i usmiechniete. Pieknie je i spi - nic dodac nic ujać . Jestem bardzo szczęsliwa że sie zdecydowalismy od razu na żłobek - takie półroczne dziecko super sie adaptuje i nie odczuwa jeszcze takiej tesknoty za rodzicami. Mam nadzieje że tak juz pozostanie. Całuski Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: mali żłobkowicze 13.05.03, 08:57 Witam po przerwie. Dziwczyny czy szczepiłyscie swoje maluchy na żółtaczke typu A. Ja szykuje sie do szczepienia, zaproponowała mi to pediatra ze wzgledu na chodzenie małego do żłobka i duzy kontakt z grupami osób. A jak u was co o tym sądzicie? Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś