mama_misi3 01.03.07, 17:14 Zebra czytałam, że sama gotujesz zupki.Jak gotujesz tą z buraczkiem i co do niej dodajesz jeszcze?Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zebra51 Re: Do zebra51-odnośnie zupek 01.03.07, 18:20 Generalnie wszystkie zupy gotuję z piersią kurczaka. wcześniej porcjuję ją i wkładam w woreczkach do zamrażarki. Mam też zamrozony zapas dyni, którą też dodaję do zupek. A jeśli chodzi o gotowanie, to najpierw wrzucam do wody kurczaka i pół pokrojonego w kostke buraczka, bo dłuzej się musi gotować, po 15 min dodaję ziemniaka lub dwa, pół marchewki. do tego zalezności od dnia i asortymentu dynię lub różyczkę kalafiora. Ale te dwa warzywa po kolejnych 15 min, bo rozgotowałyby się na papkę. I teraz cała checa: wyławiam wszystko i miksuję (no, czasem dodam z trzy łyzki wywaru) dodaję łyżeczkę oliwy i gotowe. Dodaję czasem też troszkę soli morskiej. Mały wcina jak szalony Dziś zrobiłam zupkę z fasolką, moczyłam wczesniej ja całą noc. Odpowiedz Link Zgłoś
mela24 Sorki, ze się wtrącę 02.03.07, 14:27 ...ja też gotuję sama zupki i zaczęłam kombinować różne produkty, bo można wiele już wprowadzać, a ostatnio zawsze Maja jadła prawie to samo. Ja mam różne mięska zamrożone, wcześniej kroję sobie na małe kawałki. Mam: polędwicę, cielęcinę, indyka i królika (od babci ze swojej hodowli). Kurczaka nie kupuję, bo są chyba najbardziej napędzane sztucznie jedzeniem. Mięsko zawsze gotuję osobno, a potem dodaję do zupki i miksuję. Zupki robię z: marchewka, pietruszka, seler, burak, brokuły, fasolka szparagowa, kalafiorek, cebulka (odrobinę), ziemniaczek, ryż, płatki jęczmienne ekspresowe lub odrobina kaszy manny ekspresowej. To chyba wszystkie produkty, oczywiście nie daję ich naraz. Łączę sobie w różne zupki. Dawałam zamiast mięska żółtko, ale Mała miała zaraz brzydkie policzki. Pozdrawiam, miłego kombinowania i gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś