aisza24 15.03.07, 22:58 wyczulam cos u Kacperka w pachwince, tak jakby mala kuleczke. w drugiej tego nie ma.co to jest? martwie sie tym juz caly dzien... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasiulowa_mama Re: co to jest???? 15.03.07, 23:44 To moze byc przepuklina pachwinowa. Przy najblizszej wizycie pokaz pediatrze. O ile dobrze pamietam (nie jestem pediatra ani chirurgiem dzieciecym) operuje sie je w ok. 3 rż., jesli same nie znikna. Przpukliny pachwinowe sa czestsze u chlopcow (i mezczyzn). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aisza24 Re: co to jest???? 16.03.07, 01:24 wyczytalam,ze niestety taka przepukline trzeba koniecznie zoperowac, nie czeka sie, bo sama nie zniknie. Jutro jade z malutkim do lekarza, teraz to juz jestem wystraszona na maksa..noc nieprzespana Odpowiedz Link Zgłoś
taormina Re: co to jest???? 16.03.07, 08:49 Nie martw się! Sprawdź to oczywiście, ale ja też mam taką kuleczkę w pachwinie od urodzenia i to nie jest przepuklina tylko.......kuleczka )) Odpowiedz Link Zgłoś
filimoni wg mnie to w 99% powiększony węzęł chłonny 16.03.07, 11:30 U dzieci to bardzo często się zdarza i nie jest to tak niepokojące jak u dorosłych, nie wiem dlaczego tak jest ale moje starsze dziecko bardzo długo miało taką kuleczkę na szyi i też panikowałam ale szwagier -pediatra olał a brat onkolog olał jeszcze bardziej, obaj powiedzieli normalka no i przestałam się martwić a kuleczka po jakimś czasie zniknęła. Pozdrawiam-Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: wg mnie to w 99% powiększony węzęł chłonny 16.03.07, 12:47 Może to oczywiście byc węzeł chłonny, ale bez zobaczenia dziecka trudno coś powiedziec. Węzły chłonne są twardsze niż przepuklina i zwykle mniejsze. Te nigroźne są przesuwalne względem skóry i podłoża, czyli jak taka kulkę złapiesz w dwa palce to możesz nią poruszac. Niepokójpowinny budzic te których nie da sie przesunac i kilka wezłów powiększonych w jednej okolicy lub "zlewających" się w jedną całośc. Ale i takie zwykle jakiś czas się obserwuje. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok! Odpowiedz Link Zgłoś
monika9710 Re: co to jest???? 16.03.07, 11:22 u Soni przepuklina wychodzi tylko podczas wysiłku lub płaczu. ja na razie czekam, może sie wchłonie (choc lekarz stwierdził, że mało to prawdopodobne). jak byłam mała to tez nabawiłam sie przepukliny, od darcia podczas mycia głowy, z czasem mi zaniknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
aisza24 to wezel chlonny 20.03.07, 15:59 na szczescie, bo bylismy juz przerazeni. lekarka powiedziala, ze u dzeci takie powiekszenia wezøow sie zdarzaja i nie jest to nic niepokojacego Odpowiedz Link Zgłoś
hautnah Re: to wezel chlonny 20.03.07, 19:42 my tez mamy takie kuleczki w pachwince. niby nic groznego, mam nadzieje, ze niebawem znikna. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: to wezel chlonny 21.03.07, 22:24 No to bardzo sie ciesze. Rzeczywiscie zdarzaja sie dosc czesto...Zyczymy zdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: to wezel chlonny 21.03.07, 22:24 No to bardzo sie ciesze. Rzeczywiscie zdarzaja sie dosc czesto...Zyczymy zdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
jasiulowa_mama Re: to wezel chlonny 21.03.07, 22:49 Przepraszam, nie wiem czemu to poszło aż 3 razy...Cos mi sie chyba z netem dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
babulenka2 Re: co to jest???? 27.03.07, 18:32 Przepuklina uwypukla sie kiedy dziecko sie napreza, najlepiej to widac kiedy np. kaszle czy placze i jest w pozycji stojacej. W pozycji lezacej przepuklina odprowadzalna, tzw. wolna cofa sie sama do brzuszka. Mam w rodzinie osobe, u ktòrej przepuklina cofnela sie sama w dziecinstwie. U mnie niestety przepuklina wciaz wychodzi w pachwinie, ale jest duzo mniejsza niz w dziecinstwie.Wtedy byla wielkosci jajka kurzego. wlasciwie czuje ja raczej niz widze, sama nie wiem co o tym myslec. Co do twojego synka, najlepiej konsultowac sprawe u kilku specjalistòw. Z doswiadczenia powiem, ze z przepuklina mozna zyc bo nie boli, ale nie jest to zbyt przyjemne doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś