Dodaj do ulubionych

JAK ŚPI WASZE DZIECKO?

13.04.07, 10:22
Jestem ciekawa jak śpią wasze pociechy. Moja Zosia ma dwie krótkie drzemki w
czasie dnia (po ok. 1h). Idzie spać wcześnie bo 19,00 albo 20,00 i śpi
zazwyczaj do 5,30 - 6,00. Nie jest to jednak twardy sen ale wiercenie,
rozkopywanie się. Czasem się całkiem rozbudzi np o 2,00 i wtedy czekamy na
kolejny zastrzyk snusmile.
Jestem ciekawa czy zostawiacie maleństwo w łóżeczku żeby samo zasnęło, czy
nosicie, kołysacie. Ja trzymam na kolanach to moje 10kg i tak zasypiamy. Na
razie to działa.
Obserwuj wątek
    • zebra51 Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 13.04.07, 10:56
      Tymek w dzień robi dwie godzinne drzemki, jedna ok 10.00 (nadal trwa) i druga
      po 15.00. Obie po butelce z jedzonkiem.

Kładziemy go spać o 20.00 i niestety teraz musi byc lulanie na kolanach, ew.
      kłade sie razem z nim. Potem spi już we własnym łóżeczku. Ale niestey budzi się
      ok. 3.00 w nocy sad zapycham go smoczkiem, albo daje kilka łyków picia.

Ostatnio ze spaniem jest jeszcze gorzej, bo idą kolejne zęby. Wierci się,
      popłakuje. Smaruję mu dziąsła żelem, musze dać chłodnej wody do picia. I tak z
      dwa razy w nocy.

A wstaje o 6-7 rano.
    • marlenka_p Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 13.04.07, 11:18
      U Lilianki ze spaniem ostatnio się wszystko poplątało. W ciągu dnia ma 2
      drzemki od pół godz. do 2 godz., różnie to bywa.
      Wieczorem też różnie, raz zaśnie już o 20,00, a czasem o 22,00. Rano budzi się
      między 6,00 a 7,30. Ostatnio znowu budzi się w nocy, ale chwilkę popłacze i jak
      ją trochę poprzytulam to zasypia dalej.
      • b.brzozowska1 Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 13.04.07, 12:00
        ehh, u nas ze spaniem od dawana były problemy...
        teraz jest troche lepiej, to znaczy w dzien mamy 2 drzemki (od 40 min. do 2
        godzin, wczoraj np. 2,5 godz.);
        wieczorem mały zasypia ok.20-21, spi w przedziwnych pozycjach, czasem nawet
        raczkuje przez sen, ok. 1-2 w nocy dostaje butle z mlekiem, bo jest wielki głód!
        potem spanie jeszcze do ok.6 rano;
        w miedzyczasie trzeba do niego wstawac, bo sie wierci, marudzi, popłakuje-daje
        mu smoka, wode...jeśli wstaje dodatkowo 3-4 razy w ciągu nocy, to uznaję, że
        synak dobrze spał...ehhh...
        • annulka79 Do: b.brzozowska1 13.04.07, 23:11
          Dosłownie jakbym czytała o moim synu!!! smile Z jedną tylko różnicą, że zamiast
          butli jest pierś a każda próba podania smoczka kończy się protestem. Ostatnio
          uwielbia spać na brzuchu, choć w zasadzie jest to coś między leżeniem na brzuchu
          a klękiem podpartym smile
    • ro_ma Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 13.04.07, 12:01
      Mam to szczęście, że mój Milusiński (Miłosz 12.05.2006- wczoraj skończył 11
      mies.) zasypia już od dłuższego czasu sam w łóżeczku. Po wieczornym karmieniu
      od ok. 18.30-20 kładę go do łóżeczka, ogląda sobie książeczkę i zasypia. Budzi
      się ok. 6-7 karmię go i często jeszcze zasypia. Budzi się nawet ok. 9. Widać,
      że lubi spać.
      Jestem z niego bardzo dumna.
      W ciągu dnia śpi bardzo różnie. W okolicach 12 z godzinkę do max dwóch.
    • buhara76 Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 13.04.07, 12:19
      MOja Dorotka idzie spać około 21. Zasypia przy cycu. Śpi do około 6. Potem
      idzie spać około 10 i śpi 2 godziny (spałaby dłużej ale jej nie daje). Potem ma
      jeszcze drzemkę około 16 na max 1 godz. W ciągu dnia przed spaniem troche ją
      noszę alebo trzymam na rękach ąż się wyciszy i zrobi bardziej senna a potem
      odkładam do łóżeczka - protestuje, ale już b. szybko zasypia.
    • ada1122 Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 20.04.07, 12:29
      Witam, Natusia do śpiochów nie należy.. niestety sad Od tygodnia przeszła (sama)
      na jedno spanie w ciągu dnia.. ok godzinki 11. i śpi ok 1,5h czasem krócej
      czasem dłużej. Na noc idzie spać ok 19. śpi do 7.30 i wszystko było by cacy
      gdyby nie przebudzenia nocne na cyca ok 5 razy sad jestem WYKOŃCZONA sad.. i mam
      wrażenie, że coraz gorzej śpi w nocy i coraz częściej się budzi. Od urodzenia
      nie było jeszcze nocy bez pobudki. Ale zasypia super.. tzn zawoła "am" kładziemy
      się do łóżka wtulona we mnie z cycem oczywiście szybciutko zasypia i odkładam ją
      do łóżeczka.

Pozdrowionka dla tych wyspanych i tych niewyspanych mamuś!
      • nocek1 t r a g i c z n i e !!! 20.04.07, 12:50
        sad
        Nasza Martusia śpi koszmarnie - w dzień jest ok - jedna drzemka od 12 - 14 , ale
        noce są koszmarne - zasypia momentalnie ok. 19.30 do 22.00 z reguły jest spokój
        a potem zaczyna się stękanie, mieszanie .... my sie kładziemy przed północą -
        Mała sie przeważnie wtedy budzi na cycka i ląduje u nas w łóżku - zje i zaczyna
        się nocny horror - raczkuje po łóżku między nami, szuka sobie miejsca, kładzie
        sie wstaje - jak za długo nie może zasnąć to dostaje histerii - drze, sie pręży
        macha nogami i tak potrafi dwie godziny ( nic nie pomaga - ani noszenie, ani
        tulenie) jak zapaliliśmy światło żeby się ocknęła z tych wrzasków - zaczyna sie
        w najlepsze bawić i cieszyć wink - jak już uśnie to budzi sie na cycka co godzinę
        albo częściej, budzi ją każdy szmer (to ma chyba po mnie) mimo że przy
        wrzeszczących braciach chowana, rano wstaje około 7.00 - dobrze że chłopców jej
        wrzaski nie budzą (śpią jak kamienie) i dobrze że nie mieszkamy w bloku -
        policja byłaby na bank crying
        Za ok tydzien odstawiamy sie od cycka - może będzie lepiej - mam nadzieję bo juz
        nie wyrabiamy sad
        pozdrawiam i zazdroszczę spokojnych dzieci wink
        • nocek1 t r a g i c z n i e !!! 20.04.07, 13:17
          no właśnie ja tu piszę że w dzień jest ok a ona mi tu wstaje po niecałej
          godzinie i już dziś nie zaśnie - ale będzie marudzić... - dobrze że synek
          najstarszy właśnie wrócił ze szkoły i chce sie z nią bawić to obiad chociaż
          zrobię bez mojej "opaski na nogę" wink
          • aglaja Re: t r a g i c z n i e !!! 26.04.07, 09:55
    • jonama Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 20.04.07, 15:58
      W dzień 2 drzemki po ok 1,5-2 godz czasem z jakąś przerwa na przytulenia. W
      nocy zasypia z piersią....i tu koniec. Kurczę kiedy ja prześpię calą noc!!???
      Zazwyczaj śpi do 6 rano , ale w między czasie ma kilka pobudek, kręceń, piersi
      jak nie dam i chce pokołysać to histeria, a z piersią od razu
      zasypia....Ostatnie 2 noce to co 2-3 godz pobudka mam nadzieję, że to jakiś
      skok rozwojowy...gdyż kąpiele ostatnio tylko na stojącosmile
    • anka2305 Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 20.04.07, 21:08
      Mój synek tez nie przesypia nocy. Ostatnio jest nieźle bo wstaje co 1,5-2h,
      wcześniej potrafił częściej. od urodzenia nie spałam dłużej ciągłym snem niż 3h.
      Do tej pory myślałam, ze śpi fatalnie, ale nocek1 ma chyba gorzej. Oczywiście u
      nas tez nie pomaga kołysanie, głaskanie - jak Kacper nie dostanie piersi to
      płacze. Przy piersi oczywiście usypia jak aniołek. Choć czasem tez tak się
      zdarza, że wiem, ze śpi, ale nie mogę sie od niego odłączyć bo jak tylko
      odstawie go od piersi to się budzisad Niestety w dzień tez nie śpi ciągłym snem
      tylko budzi sie na mamlanie piersi. mam nadzieje, że jak go odstawie to się
      polepszy, tylko problem, że On usypia przy piersi a ja na razie nie mam siły i
      cierpliwości tego zmienić.
      Pozdrawiam wszystkie niewyspane mamysmile
      • anet77 Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 20.04.07, 23:52
        U nas jest tka, ze córka ma jedną drzemke w ciagu dnia tak ze 2-3 godziny. W
        nocy śpi od 20 do 7 rano przewaznie. Zasypia sama. Kłade ją do łóżeczka daje
        pieluszkę do przytulania i ulobioną maskotkę i zasypia.
    • mirabelll Re: JAK ŚPI WASZE DZIECKO? 26.04.07, 20:34
      Słuchajcie drogie koleżanki!!! ja mialam z moim Patrykiem okropne problemy w
      nocy. Jak u większości w Was dziecko się budzilo kilkakrotnie, więc albo mu
      wciskałam butlę albo musialam znosić te horrory. Aż któregoś dnia znajoma
      powiedziala żeby nie dawać mu za bardzo spać w dzień i dać mu się wyszaleć.
      Dodam że moje dziecko jest bardzo aktywne, zaczęło chodzić w wieku 10 mcy i od
      tamtego czasu non stop na nogach. Ja sprawę snu rozwiązałam tak:
      Patryk budzi się ok 7 rano, ok 10 wychodzimy na podwórko do piaskownicy. ok
      11-12 ma drzemkę ale staram się żeby też spał na dworzu. Śpi ok 2h.
      Potem daję mu się wybiegać i zrezygnowaliśmy z drzemki popoludniowej bo jak już
      jest ekstremalnie wykonczony to ok 17 kąpiemy go.Kąpiel go trochę orzeźwi ale ok
      19 daję dziecku butlę i zasypia samo. Co do karmienia w nocy to najpierw mleko
      zastąpiłam sokami a teraz staram się przerzucić na wodę żeby nie miał pruchnicy.
      Nie zawsze to wychodzi bo mały lubi słodycze. Dlatego polecam soki bez dodatku
      cukru. Póki co mały śpi od 19 do 7 rano, trochę się wierci ale da się wytrzymać.
      Jest o niebo lepiej niż było wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka