agnieszkaela 04.05.07, 18:20 Mimi-czyli mis Narazie jedno, ale jakie ladne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mcbeall Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 18:54 kokol - traktor czy ktoś by na to wpadł hyh łaka - ręka babuś- jabłuszko Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 19:29 Juz mialam Aga pisac na gg o tym misiu,bo u nas IDENTYCZNIE Mimi = mis , co jeszcze? kle kle =bocian, alo= halo,a jak opowiada "sroczka kaszke warzyla" to mozna plakac ze smiechu cos tam jeszcze na pewno jest,ale teraz nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
sasza71 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 20:29 "pę-pę"- ,z mocnym akcentem na drugą sylabę-czli pępek,jedno z pierwszyc słow, jakie opanował Filip,"baśka"....kiełbaska, podstawa menu małego mięsożercy Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 20:58 U nas pepek to bebek Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 21:16 a u nas mleko w butelce to niiiiiii jak w monty pythonie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
renar78 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 21:26 Moje dziecko ma kilka takich smiesznych slowek,np: bambumba - samolot babibi - motyl buba - wujek, jak rowniez buty mimi - mis (widze ze nie jest wyjatkiem pampok - pajak tatik - kaszka nionio - nos Na razie tyle, jest troche tego, ale w tej chwili nie moge sobie wiecej przypomniec. Ogólnie zna dosyc duzo slow.Tak mi sie przynajmniej wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
kubusiowa-mama Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 21:32 "na nyny" miało być..... aaa......... i jeszcze "bambambum" - pieniążki (nie wiem skąd to określenie) Odpowiedz Link Zgłoś
kubusiowa-mama Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 21:28 nyna - noga na nayny - na nogi mamuma - mamusia )))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
barabara.69 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 26.05.07, 15:56 U nas misiek to "isiek" a światło to "isi" / nie wiem skąd mu to przyszło ) chyba że od lampy która wisi / Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mod Re: Zabawne slowka naszych dzieci 04.05.07, 22:23 amoch - samochód mamol - samolot (ostatnio hit) Odpowiedz Link Zgłoś
moopsenia Re: Zabawne slowka naszych dzieci 05.05.07, 12:13 ze śmiesznych:kiedyś: badziułała - co odbieraliśmy jako : bardzo ładnie a ostatnio powarza: ham - co ma znaczyć, że Jasiu sam Odpowiedz Link Zgłoś
liniosek Re: Zabawne slowka naszych dzieci 05.05.07, 13:18 kaka- kaczka kuka-lampa peniu-piesek ptaptus-ptaszek i ostatnio jak jej cos sie nie udaje to mowi kude-(kurde)heheh.Reszta wyrazow to raczej wymawia poprawnie tylko dziecinnie Odpowiedz Link Zgłoś
hautnah Re: Zabawne slowka naszych dzieci 05.05.07, 13:43 nasza mala nie mowi K i tak mamy: tast (kask na rower) tlucz (klucz) tat (tak) ptat (ptak) a tak jako dziecko nabijalam sie z mlodszego kuzyna, ktory mowil, ze lubi pic tompot (czyli kompot) Odpowiedz Link Zgłoś
ilonaak Re: Zabawne slowka naszych dzieci 17.05.07, 13:51 A to dobre. U nas bylo zupelnie odwrotnie. Zamiast T mowila K. Czyli Kaka zamiast Tata Kak zamiast Tak itp. Od kilku tygodni juz mowi ladnie "T" Odpowiedz Link Zgłoś
meridaa Re: Zabawne slowka naszych dzieci 05.05.07, 14:35 Adaś mówi bardzo dużo jak na swój wiek! np. mamusia, tatuś, pić, auto, bus, tir, nasz, rys, kasza itd. zaś mimi - u nas to smoczek a słowo wymyślone przez Adasia to bija-bija znaczy woda - ta do kąpieli i ta w rzece i ta po desczu Gosia i Adaś z 27.08. Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeall Re: Zabawne slowka naszych dzieci 05.05.07, 19:32 Przypomniało mi się jeszcze fłoń - słoń ziakamak - zamknięte Odpowiedz Link Zgłoś
wandalina Re: Zabawne slowka naszych dzieci 05.05.07, 20:15 Mnie najbardziej rozbawila moja corka, kiedy zamiast powiedziec do mnie "Mamusiu" (tak do mnie ostatnio mowi!), powiedziala "Mniamusiu" - co oznaczalo, ze chce jesc... Odpowiedz Link Zgłoś
viki79 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 06.05.07, 13:59 Babcia = ciapcia Czesto jak cos przeskrobał to mówilam "o nie! dzidzia,dzidzia!", teraz juz nie musze bo sam sobie juz tak mówi jak cos zbroi Kilka razy usłyszal jak mówiłam "ok" i teraz ciagle słysze: okey,okey... Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 07.05.07, 09:19 digda-zapałki pampa-małpa papuch-paluch/paluszki/ pap-pudełeczko/każde tekturowe pudełko/ batik-batonik,czekoladka komp-komputer Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 07.05.07, 09:22 tatik-tata basia-babcia mamak-mama/ostatnio dodaje wszystkim"k"/ ap-piłka /od up-do góry- naoglądał się Lippy and Messy)/ Odpowiedz Link Zgłoś
hana254 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 07.05.07, 11:34 Moja Julka mówi już bardzo dużo, próbuje układac już proste zdania np. Wujek siedzi ...na fotelu. Ale z zabawnych słów to "idęła" taki sobie wymyśliła czas przeszły od iść czyli po prostu poszła. Paluszki to pabuchy, "rzyki" to piłkarzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
leefka Re: Zabawne slowka naszych dzieci 07.05.07, 14:46 Miśka też już sporo mówi zdaniami, ale ma kilka słownych hitów, np. gdy widzi gołębia to woła :"Babuga biega" (babuga wzięła się od papugi znajomych, teraz wszystkie ptaki to albo babugi albo kaćki). Na babcię też ciapcia, a ostatnio wszystko zdrabnia i tak ja jestem mamuś, Paweł to tatuś, Tosia to Tosiuś, jej pielucha tetrowa, bez której nie da się zasnąć to Nanuś (do tej pory była nana), a ona to Misiuś. No i wczoraj rano zabiła mnie tekstem porannym (śpi w osobnym pokoju): "Mamuś, dzie jeteś? Kupkę bobiłał" Okazało się, że nie kupkę, ale za to przesikała się i raczyła rozebrać do rosołu. Po przyjściu oznajmiła "Inną pieluśkę". Odpowiedz Link Zgłoś
salvita Re: Zabawne slowka naszych dzieci 09.05.07, 21:59 hit tego tygodnia mami, tati z dlugim akcentem na "iiiiii" a chodzi o mama i tata oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
tutam2 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 11.05.07, 14:51 O, u nas od kilku dni też jest mami i tati, na mnie to jeszcze parę razy powiedziała tamama (mam na imię Tamara). Po za tym mimi - misiu, kuję - dziękuję (nowość) niu-niu - picie am - jeść jaja - jajka (ulubione danie) tata - na widok butelki lub puszki piwa (ale obciach !) Więcej na razie nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodzia24.09 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 10.05.07, 10:56 Kacper ostatnio wymyślił: okunene i włala (z franc. voila). Jeszcze nie doszłam, co to okunene znaczy - buźka Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 11.05.07, 15:05 plapta ale co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Zabawne slowka naszych dzieci 11.05.07, 18:56 moja też już mówi zdaniami w stylu "tata pacy autem" albo "naniuk była buja" (na dworze była burza), zawsze rozwala mnie rzucanym mimochodem "cześć mama" albo "mooooja mama" podczas przytulania się, mówi też "łaaaaaaał" (nie wiem, gdzie się nauczyła, bo tv nie ogląda) Odpowiedz Link Zgłoś
nukolada Re: Zabawne slowka naszych dzieci 15.05.07, 19:13 a co powiecie na to: z lekka podjeżdża francuskim - bła - to dla mojej Niuni samochód, jechać (w każdej postaci i każdym pojazdem, rowerem samochodem wózkiem) muni - mleko kije-kije - kulki płatki muń - dom ła-ła - pies myje - kąpanie Niunia - na siebie tak wola, my zreszta tez a ostatnio jak zapytalam sie co chece na sniadanie odpowiedziala - kije-kije a na pytanie z mlekiem czy bez powiedziala - "bez" i to jak ladnie. mowi ladnie dziadzia,dzidzia, dzieci, na siostrzenice Ole wola O! rewelacyjnie mowi - popatrz, zobacz, patrze, do budy, koło, kółko, duzo jeszcze ale nie pamietam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: Zabawne slowka naszych dzieci 16.05.07, 10:20 Natalka tez mowi ła-ła na psa (tzn. hau hau), ale na kaczke tez (kwa kwa) ) Odpowiedz Link Zgłoś
ha-gusia Re: Zabawne slowka naszych dzieci 16.05.07, 10:51 nawul - na dwór kude - kurde, zawsze jak coś przeskrobie ham - pies achcia - babcia dziaduś - dziadziuś Jaja - babcia Jadzia a najlepiej to mu wychodzi śpiewanie kołysanki "kotki dwa", brzmi tak: aaaa aaaa aaaa aciuła ciubała aciucia aaaa aaaa - polewamy się ze śmiechu i mnóstwo innych słówek, ale nie pamietam teraz, te są najpopularniejsze... noi mówi całymi zdaniami, opowiada nam różne historie, szkoda tylko ze to po chińsku i nic nie rozumiemy Odpowiedz Link Zgłoś
thmwag1 Re: Zabawne slowka naszych dzieci 16.05.07, 12:37 Przeczytałam wnikliwie ale jeszcze mojego poprawiacza humoru nie było, więc wpisuje. Olaf codziennie poprawia mi nastrój budząc się z okrzykiem:" cipu cipu" co jest banalnie proste i oznacza, że dziecko chce pić Odpowiedz Link Zgłoś
kolagulka Re: Zabawne slowka naszych dzieci 16.05.07, 21:39 DIDA - dziura, AMO - samolot, EMEME - SMS, GEBGIE - grzebień, CITA - cytryna, DADN, powtarzam DADN (nie zabrakło żadnej literki) - gwiazdka, HEJA - jak widzi rączkę - swoją, czyjąś, no i oczywiście tę z reklamy TV. To tylko kilka, które teraz przychodzą mi na myśl. Dominik w ogóle ma bogate słownictwo, bardzo dużo powtarza słów (ale tylko ja i mąż rozumiemy większość z jego wypowiedzi). Odpowiedz Link Zgłoś
nukolada Re: Zabawne slowka naszych dzieci 23.05.07, 15:39 przypomnialo mi sie, ze mowi buty (i odmienia czyli 1 but) kapcie (jak ktos nie ma na nogach to gania po domu i kaze zalozyc)u niej dom i slon to to samo, no prawie tylko ona widzi roznice - moń, muń, mowi zdaniami prostymi, np, Niunia nie sce ama - Niunia nie chce jesc, łała odź do budy - pies chodź do budy, Mała nasza płynnie mowi po chinsku a polskiego sie dopiero uczy Odpowiedz Link Zgłoś
kacpersw Re: Zabawne slowka naszych dzieci 25.05.07, 22:39 am-jeśc pa aaa - spać pyj - pić bukind - backhand (rośnie wielbiciel tenisa) pika, pipa - piłka japo - jabłko koki - kocyk Odpowiedz Link Zgłoś
awojno Re: Zabawne slowka naszych dzieci 26.05.07, 20:32 może nie słowa ale powiedzenia: -swego czasu puściła bąka po czym skomentowała ze zdziwieniem "o ptaszki ćwierkały" -wywaliła się dość poważnie ,wstała i powiedziała "Gosia żyje" -w trakcie śmiechów i rechotania w wannie wydarzył się "kupowy"wypadek,widząc kupę leżącą na dnie wanny powiedziała"Zółw ,Zółwik przyszedł" Odpowiedz Link Zgłoś