martula78 Re: Maj 2003 już tu jest :-) - Pocieszycie mnie? 13.09.04, 12:55 Hej Majóweczki Często tu zaglądam, ale do pisania jakoś nie mogę się zebrać Dzięki Waszym listom jeszcze nie zwariowałam. Czasami wydaje mi się że mój synuś to jakiś diabełek, ale zaglądam tutaj i u Wasze dzieciaczki też wymyślają różne szaleństwa, więc mój jest w porządku. Choć czasami krew mnie zalewa, mówię, mówię, tłumaczę, krzyknę i nic... zero rezultatu. Czasami myślę, że się nie nadaje na bycie mamą ( Nie chciałabym Was zanudzać, poprostu ostatnio mam dosyć. Mój synuś tak mi daje w kość że mam dość. Jestem spokojną osobą, ale te jego zabawy, włażenie wszędzie, ściaganie, wysypywanie, załamują mnie. A gdy coś mu tłumaczę zaczyna płakać i tak w koło. Patrzę tylko żeby sobie krzywdy nie zrobił. Pocieszycie mnie trochę? Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Maj 2003 już tu jest :-) - Pocieszycie mnie? 13.09.04, 22:47 dzieki laseczki! a co do diabelkowania - jest tylko jeden sposob - zmeczyc drania. Mianowicie: ilosc czasu spedzonego na placu zabaw jest wprost proporcjonalna do okresu pozniejszego lobuzowania. jesli sadystycznie przeciagne jeremiego przed poludniem przez zjezdzalnie , ruchome mostki czy hustawki i etc. to potem spi 3 bite godziny jak aniol. czasem mi sie nie chce, ale mamy tak przygotowane mieszkanie, ze wlasciwie zabraniam mu tylko walenia glowa w drzwi balkonowe no i probuje go czyms zajac - np razem robimy pranie (on pomaga wlozyc brudy do pralki , otwiera szufladke na proszek i wciska koncowy guzik), albo pomaga ukladac naczynia w zmywarce (co sie czesto konczy tak, ze musze go ze srodka wyciagac). czasami - rzadko - wlaczam mu teletubisie. Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 już tu jest :-) - Pocieszycie mnie? 15.09.04, 14:35 Kochane, u nas szpital w domku (( Ancio miał zapalenie jamy ustnej, fuj, straszna jest ta gencjana Już jest lepiej, pani doktor nastraszyła mnie, że może gorączkować do 40, ale nie było tak źle, tylko w piątek miał 38, a już w sobotkę było lepiej. Podobno przyszliśmy do lekarza w odpowiednim momencie i nie zążyły się te rany rozognić. Cholerka, jakiś wirus lata, u nas na podwórku wszyskie dzieciaki chore. Ja też mam taką chrypę, że nawet nie mogę ryknąć od czasu do czasu na Antka, a przydałoby się... Mówię Wam jak rozrabiał wczoraj, a ja czułam sie strasznie, a ten jak na złość, kocie kupy z kuwety wygarniał łapami i tym podobne, aż dostał w pampersa i tak nic nie poczuł. Wiecie co, czasami nie mam siły, jak to dobrze, ze można się Wam wyżalić... Też mam takie doły, że nie nadaje sie na mamę... kurka już nie dołuję innych fajnie, że jesteście pozdrawiam wszystkich Magda Odpowiedz Link Zgłoś
hanna33 Re: Maj 2003 już tu jest :-) - Pocieszycie mnie? 16.09.04, 00:00 Dawno nie zaglądałam tutaj bo też mam jakieś "doły" (czy istnieje przesilenie jesienne???). Też zwątpiłam czy powinnam być mamą (a jestem podwójną). Wrzeszczę nieraz jak opętana a potem wstyd mi przed sąsiadami a i tak i tak ciągle mam to samo - wiecznie porozwalane zabawki, wszędzie pędem biegająco- wspinającą się Emilkę (20.05.03) i pyskującą mi 6-letnią, głośną Natalkę, do tego męża "papierowego", bo w domu on tylko śpi. Emilka zębów ma 12 (umyć mi nie da - sama merda szczoteczką w buzi), jest wielka a raczej gruba (waży 13 kg), zjadłaby konia z kopytami (choć mleka normalnego nie może nadal - tylko Nutramigen). Chodzić nie umie - tylko biega (do tego krzywo - czubki do środka - więc wygląda to wprost koszmarnie - byliśmy z tym u lekarza, kazał ćwiczyć - co nieszczególnie mi wychodzi, bo Emi nie usiedzi na kolanach dłużej jak 1min, ale ponoć z tego można wyrosnąć, bo wad postawy nie stwierdza). Mówi mało (balon, mama,tata,baba, Nana i lala - na wszystko co do lali podobne - czyli na każde małe dziecko też), do tego jest nieodzowne E!!! i Y!!! i gest ręką z paluchem. Nocnik służy nam do posiedzenia (ale w ubraniach). A tak naprwdę to dziewczynki są bardziej niegrzeczne od chłopców, mamy znajomych z samymi synami (tylko u nas babkami powiało). W większości to rówieśnicy albo Natalki albo Emilki (miałyśmy grupowe noszenie brzuchów) i moje dziewczynki są zdecydowanie gorsze od chłopców (i to niekoniecznie jest tylko moje zdanie). Pani w przedszkolu też mi ostatnio powiedziała "...w grupie jest więcej dziewczynek, a więc pani rozumie, jest to grupa głośna i ruchliwa ...". A to sobie popisałam. Pozdrawiam wszystkie majowe mamusie i ich pociechy. Hania z Emilką i Natalką. Odpowiedz Link Zgłoś
purzyki Re: Maj 2003 już tu jest :-) - Pocieszycie mnie? 16.09.04, 15:06 cześć Dziewczyny! Jak czytam to uznaję, że moje dziecko jest najnormalniejsze na świecie Łobuzuje, robi na złość, póbuje wcisnąć coś do kontaktu ... Ostatnio oparła się o ścianę plecami i za sobą miała właśnie kontakt.... stoi, rączki za sobą, coś kombinuje..... i co się okazało: próbowała grzebać w kontakcie!!!! Łobuzica, wie że nie wolna, ale "podchodzi" na sam skraj granicy A może to już bunt dwulatka? Ulubine słówko to : NIE Czasami wyprowadza mnie z równowagi.... to chyba normalne, że tak na nas działają nasze brzdące. Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) - Pocieszycie mnie? 16.09.04, 21:27 pewnie że poceiszymy...same też to mamy i tez chcemy odrobine otuchy.Jejciu ja też jestem z tych krzyczących mam,bardzo mi z tym źle ale ile ja się natłumaczę,naproszę i tak w kółko a i tak kończy się tym że jak nie ryknę to dopiero mnie usłyszą.A wystarczy tylko słuchać i wykonać te polecenia,no ale może ja za dużo wymagam....Czasem też nie daję rady,jak każdy człowiek mam swoją cierpliwośc do tego ograniczoną,niestety.W sumie też siedzę sama w domku z dziećmi,wszystko na mojej głowie.A teraz jeszcze zerówka doszła,trzeba by przypilnować itd.Ech..trzeba dac sobie radę i już,wyjścia nie ma.Adaś też jest niezłym rozbójnikiem,słów mi czasem brakuje.Dziś wysypał żarełko dla rybek,ja robiłam kolację a on tak ciuchutko sobie siedzi że mnie to zaintrygowało,patrzę a on się bawi przykrywką od pudełĸa.Nie wiem,ale jak go znam to na pewno skosztował tegoż jedzonka.Mało tego,Tomi lubi robić różne mikstury w wannie podczas kąpieli(mydło,szampony,żele itp) a Adaś jak to Adaś głodny zawsze i wszędzie musiał się napić owej miksturki.Nie wiem czy mu nie zaszkodzi,zobaczę rano. Ze spaniem w nocy na bakier,cycuś z niego straszny.Jak próbuję nie dać mu piersi to jest wielki ryk,dosłownie jakby go ktoś ze skóry obdzierał. Ha a jak mu coś nie wychodzi to albo się kładzie albo kuca i wali łapkami w podłogę!!!Wiecie co Tomi tak nie robił,aż się boję że kiedyś mi tak zrobi na ulicy albo w sklepie.Bryyy... Oj rozpisałam się.Dziewczyny jest Was tu trochę co mają zerówkowiczów,powiedzcie jak wyglądają początki nauczania,czy są to szlaczki,czy chętnie w domku dzieci wasze siedzą i piszą,czy czytają?Itd itd Pozdrawiam mocno wszystkie,papa Ewa A to nasze fotki z wakacji forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Maj 2003 już tu jest :-) - Pocieszycie mnie? 17.09.04, 12:54 u nas od 3 dni ryk non stop (znowu te cholerne zeby)- uwazam sie za cierpliwa osobe, ale tez przestaje wyrabiac -na dworze zawsze mu przechodzilo - a teraz wystarczy ze go sciagne z drabinki (zaczal sie wdrapywac na najwyzsze zjezdzalnie)a robi sie czerwony , charczy i oklada mnie piesciami. nawet michal zaczal wczesniej do pracy wychodzic(( Odpowiedz Link Zgłoś
pbturska Re: Maj 2003 już tu jest :-) - Pocieszycie mnie? 17.09.04, 14:45 A u nas trochę inaczej - Adaś nie krzyczy, nie protestuje - z reguly - jedynie czym zamęcza mnie i męża to ciąglą chęcią czytania i oglądania książeczek.Rano wstanie i pierwsze kroki kieruje do pokoiku po książeczkę. Na początku to nas cieszylo, ale teraz mamy czasem dość po 20-stym odczytaniu Stefka Burczymuchy. Chwała Bogu, że ja to jestem raczej od karmienia i pieluch, ale jak tata wraca to ma kilka godzin z lekturą. DZiś z kuzynką wybieram się na koncer Safri Duo wieczorem - może ktoś idzie z was?, Adaś pospał 3 godz na dworze to da tacie popalic z czytaniem. No i zgadzam sie z koleżanką że chłopcy są grzeczniejsi - jednak do pewnego momentu. A może podpowiecie mi jakieś ciekawe tytuły dla Adasia i dla NAS!!! JAkaś zmiana by się przydała Pozdrawiam Patrycja, mama Adasia Odpowiedz Link Zgłoś
tamaras5 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 19.09.04, 13:07 Dziewczyny, jestem tu zupełnie nowa. No może nie do końca, bo dzielnie czytałam wasze posty jakiś rok temu, czyli wkrótce po urodzinach mojej córeczki. Ale dopiero teraz próbuję dołączyć do Was. Mój mały urwisek nazywa się Marika i jest z 5 maja 2003. Jestem z nią na urlopie wychowawczym, który właśnie przedłużyłam sobie o kolejny rok. mam nadzieję, iż mimo mojego rocznego "spóźnienia", będę tu mogła jakoś funkcjonować. Serdecznie pozdrawiam Was i wasze maluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka Re: Maj 2003 już tu jest :-) 19.09.04, 16:15 Witaj!!!! Moja Agatka jest 10.05.2003, teraz tez jakoś mniej mam czasu na forum ale czasami uda mi sie usiąść i nadrobić zaległosći. Witamy serdecznie, napisz parę słow o swojej małej. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: Maj 2003 już tu jest :-) 20.09.04, 15:30 Witam nowe mamusie i ich pociechy. U nas od tygodnia jest mały szpital.Obie córeczki są przeziębione,miały gorączkę,mają katar i zaczerwienione gardła.Obyło się na szczęście bez antybiotyków. Łucja jednak jest jeszcze sporo zakatarzona,a mówią że katar trwa 7 dni.Biegam więc z chusteczkami i lekarstwami.Noce już są lepsze,choć Łucja potrafi obudzić się w środku nocy i nie może zasnąć ,choć ją przełożę do swojego łóżka. Gdy była chora to spała ze mną.Nadal dokarmiam ją w nocy butelką z Bebikiem. Łucja jest bardzo delikatna,gdy ma w buzi za duży kawałek jedzenia lub za długi od razu ma odruch wymiotny.Przy jedzeniu strasznie się namęczę nim coś zje,(tak samo jej siostra.)Mieć w domu dwie niejadki to straszne. Łucja to nerwus okropny,Gdy jej coś nie wychodzi to rzuca zabawką o podłogę i krzyczy,Potrafi też sama położyć się na podłogę i płakać.Gryzie starszą siostrę i szczypie.Przez ten tydzień gdy nie wychodzę na dwór i jestem w domu z dziećmi to dostaję już "szału",a tu zbliża się zima. Łucja przedwczoraj zawołała na nocnik i zrobiła kopkę.Jaka byłam szcześliwa.Wcześniej wogóle nie chciała usiąść na nocnik ,a tu taka zmiana.Dziś zawołała i zrobiła siusiu na nocnik a potem kopkę do pampersa,ale i tak uważam to za sukces.Martynka też jako 5 i pół latka odniosła swój sukces bo nauczyła się wiązać buty.Teraz chodzi i rozwiązuje buty i sznuruje.Więc nie jest tak żle. Postępy naszych dzieci i ich uśmiechy wynagradzają nam ciężkie chwile,chyba się ze mną zgodzicie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 już tu jest :-) 22.09.04, 14:47 Witajcie wszystkie Mamusie i Dzidziusie, Masz rację Inga, te uśmiechy sa po prostu rozbrajające i nie ma nic piękniejszego )) U nas już spokojnie, zapalenie jamu ustej mamy za sobą )) Teraz przyszła kolej na dolne trójki i też jest wesoło, zaczynam mieć w domu małego wampirka, fajnie wygląda z kiełkami na górze. Wiecie co, dzisiaj jadąc do pracy autobusem miałam pierwszy raz w życiu wrażenie, ze cieszę się, że nadchodzi jesień, może nie chodziło tu zupełnie o szarugi, krótkie dni i deszcze, ale zdałam sobie sprawę, że pięknie poukładany jest świat i że pory roku przychodzą jedna za drugą i że trzeba się cieszyć chwilą... O, chyba melancholia mnie jakaś dopada, ale tak zupełnie fajnie, nie na smutno. Albo zaczęłam dojrzewać w wieku 33 lat, albo cieszę się, że jest Ancio i nie tylko on, naprawdę nareszcie wiem po co żyję. To jest wspaniałe. A jak Wy to odczuwacie Mamusie? Chyba trudy pierwszego roku zakłócają tę wielką radość i dopiero teraz można się tak w 100% cieszyć. Ja tak mam... Trzymajcie się cieplutko i ucałujcie Wasze Skarby. Buziaki Magda Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Maj 2003 już tu jest :-) 23.09.04, 01:52 jesien jest ok - nie moge sie doczekac opadlych lisci (ale bedzie szalenstwo)na razie zbieramy kasztamy - cwiczymy rzuty na odleglosc (niestety tez w domu...)i przeladunki z koparki na przyczepe. dziewczyny kiedy zaczyna sie bunt dwulatka - o czyms takim slyszalam...jerka potknal sie wczoraj o samochod i ze zlosci ,,oddal samochodowi". pokazywalam dziadkom zdjecia na kompie , a on chwycil niekapek i przyladowal w klawiature, choc 3x mowilam wczesniej, ze nie wolno mu sie zblizac do komputera, w efekcie wynioslam wierzgajacego pod pacha do innego pokoju zeby sie uspokoil a poza tym magiszonku jest cudnie - gdybym mogla zatrzymac czas...no , moze poczekalabym zeby zaczal mowic i wtedy zatrzymalabymstanowczo za szybko to wszystko sie dzieje, dzidziusia juz nie ma, ani sie obejrze a pojdzie do szkoly itd - mnie raczej pod takim katem lapia doly Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 już tu jest :-) 27.09.04, 14:57 O Moje Kochane Mamunie Majunie, "spadłyśmy" już na drugą stronę, więc nas "podnoszę" i pytam grzecznie, co u Was nowego i jak się czujecie? Buziaczki )) Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka Re: Maj 2003 już tu jest :-) 27.09.04, 22:08 U nas wszystko ok. Coraz więcej chodzimy sobie do dzieci, na place zabaw, do piaskownicy. Szkoda tylko ze teraz przed nami coraz krótsze dni. Ja troszeczke tęsknię za pracą a nie zanosi sie na znalezienie jej. Ja niestety moge liczyć tylko na meża. Generalnie chyba wkraczamy w najfajniejszy okres, jeszcze tylko niech zacznie mówic i juz bedzie super. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: Maj 2003 już tu jest :-) 27.09.04, 23:54 Pozdrawiam wszystkie mamy i ich maleństwa. U nas już zaczeły wychodzić górne trójki i też jest wesoło zwłaszcza nocą.Dziś Łucja wstała oko.godz.3 w nocy i do rana leżała sobie,a ja nie mogłam zasnąć.Przypomniała sobie jak ją tydzień temu ugryzł w paluszek chomik.Obudziła się i od razu pokazała paluszek, i że trzeba dać chomikowi w pupę. Łucja czasem tak ma w nocy,że się budzi i nie może potem usnąć.A jak wasze pociechy śpią.W dzień Łucja zasypia koło godz.12 i śpi przeważnie 2 i pół godz. Ja mam już dość długą przerwę w pracy i też się zastanawiam jak to będzie.Wszystko tak się pozmieniało i to na gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: Maj 2003 już tu jest :-) 29.09.04, 08:58 cześć dziewczyny! Czy wy jeszcze karmicie pirsią? Bo ja jestem a trwkcie odstawiania Majki i jestem ciekawa waszych doświadczeń w tej materii. Udało mi się wcisnąć jej butlę dziś w nocy, jestem cała szczęśliwa. Poza tym u nas nocnikowanie pełną parą, coraz częściej udaje nam się wyłapać kupki, a jak Majcię posadzę to od razu robi siku, zuch dziewczynka. Ostatnio chorowałyśmy, właściwie jeszcze ciągle są biegunki, do końca nie wiem co to było, oj właśnie maja podeszła i mówi am wieszając mi się na dekolcie, uciekam do usłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
purzyki Re: Maj 2003 już tu jest :-) 29.09.04, 09:54 Ja Marlenkę przestałam karmić w nocy jak miała 9 miesięcy. Teraz tylko w wyjątkowych, kryzysowych sytuacjach dostaje wodę. A w dzień karmię tylko wieczorem (kilka dni temu przestałam ją karmić piersią rano - zaraz po przebudzeniu). Ale u nas to wieczorne przytulanie niż jedzenie... Lena tylko ciumka, a nic nie łyka więc u nas to chyba powolutku koniec. Nie zauważyłam aby jakoś drastycznie przechodziła to rozstanie... może już "wyrosła"....? sama nie wiem. Niektórzy jak słyszą że jesteśmy jeszcze na cycu są niewyobrażalnie oburzeni.... A tak właściwie to nie ich interes, ale ludzie to tacy są. Zawsze wiedzą lepiej co jest dobre dla cudzych dzieci Basha trzym się dzielnie... właśnie oglądam Majeczkę Jest boska Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 30.09.04, 21:42 No więc tak,u nas w sprawach karmienia piersią nie ma mowy o odstawieniu.Kobiety moje dziecię to tak wytrawny ssak że aż się boję co to będzie się działo.No ale ja mam zamiar karmić do lat 2 Ja lubię karmić a młody lubi ssać,i jest nam tak dobrze.Noce niestety są zarwane bo budzi się dość często no i oczywiście cyś w buzi,najlepiej jakby go tak trzymał całą noc w buzi hihi,ale na to nie pozwalam. Zębów mamy 12 i dwie trójki już się pokazały,dolne widzę że się pchają i lada chwila się też będą przebijać.Oj znowu trzeba będzie się uzbroić w cierpliwość. generalnie jest dobrze,tylko ta waga jego trochę mnie przeraża(ok16,5kg na wadze domowej) ale i tak go uwielbiam i wogóle,ach ... Opowiem Wam coś,bawimy się z Adachem i na półce leżą(stoją) helikopter,autko i słoiczek po deserku(pusty umyty) I moje dziecko weszło sobie na sofę i patrzy,akurat półka znalazła się na lini jego oczu i Adaś krzyczy:daj,daj...Ja pytam co Ci dać...a on patrzy na tą półkę i daj woła.Już wiecie co chciał?Nie helikopter,nie autko tylko słoiczek!Czy Wasze dzieci też nie bawią się zabawkami?Wiecie no mamy troszkę zabawek,bo uzbierało się przez te 6 lat.Ale jego praktycznie nie interesują,woli wszystko inne. Druga rzecz to opowiem Wam jak Adaś zasnął bez cysia w buzi wieczorem.Ogólnie śpi raz dziennie ok.południa no i max 1,5 godz.Więc wieczortem jest padnięty.U nas jest tak że po bajce Tomi idzie do łazienki,potem tato mu czyta książkę,ja kąpię Adasia i idę usypiać ich razem w pokoju.Ale tym razem dałam im trochę czasu na tę książkę,i mówię a tam,nakarmię go tua potem jak zaśnie to zaniosę.Ale skubaniec nic,wyssał mnie całą ale nie zasnął.No to idziemy do łóżka,Adaś do środka,Tomi i ja po bokach.Ale sobie myślę,wycyckał i już tam nic nie ma,więc niech śpi bez cysia.No i po ok.10minutach wariacji na łóżku młody zasnął!!Szok!Do tego patrzę a Adaś i Tomuś trzymają się za rączki,bosko to wyglądało) A dziś historia się powtórzyła,z tym że najpierw odłożyłam młodego do jego łóżeczka bo za bardzo wariował(najpierw wyssał mnie) a on w ryk,i tak ryczał a ja go uspokajałam.Aż w końcu wzięłam do łóżka,a oan dalej wyje.No to jak nie krzyknę że która to godzina,ile ja tu będę leżeć??I wiecie co?Przestał wyć i dosłownie od razu zasnął.Więc udało mi się uśpić bez cysia w buzi Zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam mocno,Ewa nasze świeżutkie fotki(i nie tylko) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka3 Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 05.10.04, 06:24 Drogie majusie Nie wiem, czy mnie ktoś tu jeszcze pamięta. Chciałam podzielić się z Wami moim szczęściem. 1 października urodziłam syneczka. Moja siedemnastomiesięczna Julcia została więc starszą siostrą. Cytrynka, mama Julii Magdaleny (22.04.2003) i Dominika Piotra (01.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 05.10.04, 11:56 CYTRYNKO GRATULUJE Z CAŁEGO SERCA. WSPANIALE ŻE JUŻ MASZ DOMINISIA W DOMCIU, PEWNIE RADOŚĆ W DOMU NIESAMOWITA. TRZYMAŁAM KCIUKI. PISZ W WOLNEJ CHWILI BUZIACZKI Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 05.10.04, 12:47 Jeszcze raz Karinko gratulacje!!A powiedz mi czy synek podobny do córci?Jakaś różnica między porodami?Jak się macie oboje,jak zdrówko?A jak zareagowała starsza siostra na maluszka w domku?Oj dużo tych pytań,przy okazji może nam napiszesz Dużo zdrówka od nas,buziaczki Ewa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 05.10.04, 14:41 Ze zniecierpliwieniem czekam na pierwsze zdjęcia syneczka Cytrynki, a póki co zapraszam na ZOBACZCIE do Majusi, nowe zdjęcia)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 06.10.04, 10:56 Cytrynko, przecież Ciebie nie da się zapomnieć )) Gratuluję Ci z całego serduszka, bardzo się cieszę, że Julcia ma już braciszka, no i bardzo Cię podziwiam. Dzielna z Ciebie kobietka. Wielkie buziaczki dla całej szczęśliwej czwórki i czekamy na fotki. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka3 Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 06.10.04, 23:03 Hej Magiszonku Dziękuję za gratulacje)) Mój maluszek dziś zaliczył drugi spacer, a ja zjeżdżałam z Julcią na zjeżdżalni, czekałam na to tyle miesięcy)) Julcia miała frajdę. Postaram się umieścić fotki, ale nie wiem, kiedy to nastąpi, bo mam bardzo mało czasu. Teraz np. zamiast pisać posty, powinnam obiad ugotować)) Pozdrawiam wszystkie majusie i ich skarbusie Cytrynka, mama Julci i Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 12.10.04, 09:36 Hej Dziweuszki, muszę Wam opowiedzieć jaką mieliśmy historię z Antka siusiaczkiem. W piątek wieczorem po kąpieli zauważyłam, że na siusiaczku zrobiło mu się takie zgrubienie, które po dotknieciu wyglądało troche jak fasolka pod skórką, dodam, że nie było tego widać jak siusiak był nie ruszany, ale przy toalecie zawsze tam zaglądam i patrzę co nowego . Zmartwiłam się okrutnie, ale stwierdzilismy z mężem, ze trzeba poczekać do soboty, zobaczymy czy się nie powiększa. W sobotę rano zaglądamy a tam takie samo ale już z dwóch stron. Zawezwaliśmy więc naszą Panią doktor, a ona na to, że widzi takie "cudo" pierwszy raz w życiu i nie a pojęcia co to jest. Dostaliśmy skierowanie do szpitala, w razie jakby się bardzo powiększyło, skierowanie na badanie moczu i czekaliśmy dalej. Już zapisaliśmy się w międzyczasie do chirurga dziecięcego na poniedziałek po południu. Na szczęście nie powiekszało się to drastycznie w ciągu soboty i niedzieli, więc nie było sensu pchać się na osry dyżur i bardzo dobrze, bo ostrzegła na pediatra, że tam ociągają napletek na siłę i same wiecie co to znaczy dla dziecka. W poniedziałek miałam złapać mocz prosto do słoiczka, Kochane dwa razy oczywiście przegapiłam bo to ino mig i kałuża na podłodze, płakałm po tych nie złapanych sikach jak bóbr, nie wiedziałam, że dziecko może coś w międzyczasie zjeść i nic się nie stanie. Zadzwoniłam do Ośrodka Zdrowia zaczerpnęłam porady, że po jedzeniu też można łapać i olałam poradę pani doktor żeby nie używać woreczka do łapania moczu. Mąż skoczył do apteki po taki specjalny woreczek, który się zakłada na siusiaka i przykleja, napewno wiecie jaki i już za pół godinki miałam gotowy mocz do analizy. Z moczem wszysko git, teraz wizyta u chirurga. Okazało się, że to są złogi kaszowatej mazi, która się wdziela przy odklejaniu napletka i jest to zupełnie naturalna sprawa, tyle, że rzadko się to zdarza. W trakcie jak napletek będzie się odklejał, mazia ta znajdzie ujście i po prostu wypłynie. Ufffffff Dotrałyście do końca? Piszę tak dokładnie, bo może też będziecie miały taki przypadek u syneczków. Co się nadenerwowałam to moje, ale już na szczęście jestem spokojna ))) Ściskam Was mocno Magda Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 12.10.04, 14:27 Cytrynko, gratulacje !!! Masz teraz dwójkę maluchów różnej płci - pewnie nie będziesz zbyt często zagladać na forum, ale pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 12.10.04, 20:45 Cytrynko,gratuluje jeszcze raz.Zycze Ci duzo sily i spokoju. Mam dzisiaj dolek.Rowniez dlatego,ze wciaz nie moge powrocic do polskiej czcionki na tym forum.I nawet nie mam czasu,zeby cos tu podlubac.W ogole jakos nie mam czasu.Dzieci znowu chore...Siedzimy w tym domu,patrzymy jak liscie spadaja z drzew i...dramat. . . . Tu napisalam miliony literek jak to mi zle i je skasowalam.Nie po sie wreszcie zamknelam przed domownikami i "spotkalam" z Wami,zeby marudzic.Mialm isc myc dzieci,bo juz pozno,ale sie przyssalam do komputera,wreszcie. Maz teraz myje dzieci,a ja sobie placze nad klawiaturka... Ale jutro sie przetrze.Na pewno... Odkad dzieci chore spimy w czworke jak sardynki na jednym lozku,dzisiaj pewnie tez Malgosia przytupta w nocy,a Jasiek,to juz norma,przeciez on potrzebuje CYCA jak powietrza.A czy sardynka moze sie wyspac ? nie moze,bo spi w jednej pozycji,ze zdretwialymi rekami. Koncze kochane,bo widze,ze ze mna gorzej niz myslalam.Ide uspic cycmana i sama sie poloze,moze jutro bedzie lepiej. A jutro wreszcie przywioza nam ostatnie dwoje drzwi,które byly reklamowane.Cala sprawa zamiast 6 trwa juz chyba 14 tygodni.Jestem wsciekla na te parszywa firme.Jesli jutro znowu cos bedzie nie tak,to wybuchne. Trzymajcie sie i nie dawajcie jesiennym smutkom,tak jak mi sie przytrafia. A jesli juz nikt mnie nie pamieta,to pisala to : Alex,mama Jasia i Małgosi Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 13.10.04, 01:42 magiszon - dzieki za ostrzezenie a jak u was jest z jedzeniem? bo u nas istny chlew - wszystko chce sam, a ja potem scieram ziemniaki z fotelika, pomidory z podlogi, brokuly we wlosach czekaja do kapieli. wywala z talerza na blat i rozmazuje, pogryzie i wypluwa i chce nowe. trace po woli cierpliwosc - mam wrazenie, jakby sie cofnal Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 13.10.04, 09:31 Halo, jesienne smutniaki )) Głowy do góry, a może kogoś pocieszy to, że chciałam w sobotę wytrącić męża przez okno, ale stwierdziłam, że parter zbyt niski i nic to nie da, jeszcze będę musiała skakać przy jakiejś złamanej nodze ))) Po prostu też byłam chora, miałam temperaturę ciała 34,5 i wyć mi się chciało, bo mój luby uczyniał dobre uczynki swojej rodzince, a ja siedziałm z rozrabiającym na maxa Antkiem w domu, chciało się dziecku na spacer i o mało domu nie rozniósł. Ale też zaczęłam się żalić, a miałam przecież pocieszać Kochane, nie można nam się złamać, przecież te nasze kruszyny trzymają nas tak naprawdę przy zdrowych zmysłach. Pozdrawiam Was bardzo bardzo i ściskam moco Trzymajmy się !!! Magda Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 już tu jest :-)Urodziłam synka 13.10.04, 09:39 Talisko, u nas też chlew jak cholera, wszędzie jedzenie, a ja tylko latam ze szmatą i sprzątam, bo ten typ tak ma )) Jestem Panienka zodiakalna i strasznie mnie to czasami wkurza... nie usiądę jak jest narozpieprzane, bo mnie to wnerwia i tak się sama potrafię zrypać tym sprzątaniem, a potem sobie siedzę i ogladam "och jak tu pięknie" a za chwilę znów wszystko lata... mówię Wam Syzyf to małe miki )) pa magda Odpowiedz Link Zgłoś
agent11 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 14.10.04, 14:18 Witajcie mamy Z jesiennymi "dołami" i bez ) Gratulacje dla Cytrynki!!! Jejku ja sobie z jedną sztuką nie daje rady , a tu aż dwie.. hahaaaa...jak sobie czytam Wasze posty, to mi sie humor poprawia, bo u mnie to samo. Chodzi mi o ten chlew.). Nie odzywałam sie dość długo , ale to z powodu najpierw długich wakacji, a potem z powodu remontu, który trwał aż miesiąc!!! A ja sie tułałam z Olą po rodzinie,żeby w jakichs ludzkich warunkach posiedzieć i pospać. No właśnie i mamy nowe dywany w pokojach....hmmm...więc równiez latam ze ścierą i od razu wycieram co nachlapie....jejku! paranoja!! Moje słonko ciągle przy cycu, a właściwie cyc to głowne danie!!Mało w dalszym ciągu je, nie wiem co robić.Byłyśmy z tą przypadłością u lekarza, porobiłam badania i na razie wszystko ok! Ale jak to mozliwe,że nie chce próbować różnych smaków..( Czy Wasze pociechy też odkrywaja się w nocy? Jak ja delikatnie przykryje,za chwile rozkopuje sie i tak wkółko. Rozpisałam się POzdrawiam Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 14.10.04, 14:46 Witaj, ja tu co prawda bywam niezbyt często, ale za to mam już dwóch urwisów (chłopców), a wkrótce przybędzie mi trzeci, więc zostanę chyba bohaterką tego forum !!! Mój młodszy synek też się odkrywa w nocy, ale zakładam mu pidżamkę - pajacyk ze stopkami i wtedy nie zmarznie. Starszy dopiero od niedawna, a ma prawie 6 lat, przykrywa się sam przez sen. Nie wiem, co poradzić, jeślid dziecko nie próbuje nowych smaków, ale pamiętam z rozmów z pediatrą, że maluch w drugim roku życia odkrywa nowe smaki i jeśli czegoś wtedy nie spróbuje, to może potem tego nie chcieć jeść. Także próbuj, może Twoja córcia przekona się do czegoś innego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 już tu jest :-) 14.10.04, 16:49 Agat, GRATULACJE !!! Nasza rekordzistko, a czy można być wścipską i zapytać kiedy nastąpi szczęśliwa chwila, może już pisałaś, ale ten wątek jest taki długi, wybacz jeśli nie pamiętam )) Pozdróweczki Magda Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) dzien Nauczyciela 14.10.04, 23:43 Czesc kochane Jasiek tez sam chce jesc,ale on jest taki nastawiony na jedzenie,ze jak mu cos spadnie,to podnosi i tez pakuje do buziaka.No ! chyba,ze sie juz naje,wtedy wygniata dziwne makaroniki ze swojego jedzenia.Wtedy pedze,zabieram talerzyk i wsztystko gra.Ale poczekajcie,na pewno za kilka dni napisze,ze wszystko wywala z talerza,bo tak to juz jest... A wiecie co mi sie dzisiaj przytrafilo ? Jak w naglowku,dzisiaj dzien nauczyciela ( Basha,to niejako Twoje swieto,wiec wszystkiego naj,grzecznych i pilnych uczniow Ci zycze)i w przedszkolu mojej corci byla akademia.Maz mi zadzwonil o 9,ze to jest o 10,wiec ja w biegu Jacha w wyjsciowe ubranie,siebie w marynarke,Jacho bez sniadania,ja tylko po kawie,(bo u nas leniwe poranki,jak Malgosia jest w przedszkolu) i rura do przedszkola,bo my dlugo jedziemy.Zdazylismy,akademia 10 minut i moja corcia w placz,ze chce ze mna do domu.No i co bylo robic,tlumaczenia na nic,wiec odwalony brat,odwalona mama zabrala sierotke splakana do domciu.I tak Malgosia byla dzisiaj 2 godziny i 15 minut w przedszkolu. Ale dobra strona tego taka,ze Jas przez te 10 minut byl zamrozony,sluchal dzieci,sluchal pianinka i ani mru mru !!! A potem usiadl z maluchami na krzeselku,dyndal sobie nogami i nie chcial isc.Byc moze on trafi do tego samego przedszkola za rok-dwa...a te maluchy beda wtedy starszakami... Ech wybieglam przyszlosc. Dzisiaj nad ranem Jasiek uklakl na mojej piersi,zyciorys mi sie pokazal przed oczami.Do dzisiaj myslalam,ze moje piersi juz nic nie czuja...a jednak ! Dzisiaj tez Jasiek byl strzyzony.Moje dzieci nie maja zbyt bujnych wlosow,wiec to jest wydarzenie roku,nie smiejcie sie No a wczoraj kupilismy zimowe butki,Jasiek w nich chodzi,jakby z konia zszedl : (,ale sie chyba rozchodza,bo generalnie sa miekkie. No i na koniec przepraszam,ze tak dlugo i w dodatku bez polskich znaków.O jeden sie udal !!! Trzymajcie sie.Nie dajcie smutkom.Ucalujcie Maluszki. Agat,trzymaj sie dzielnie,poklep brzusio i gratulacje ogromne (i wyrazy uznania,ja juz kapituluje,marzenia o trojce brzdacow poszly na dno skrzyni,wyzbywam sie malych ubranek i akcesoriów i czekam na moment,az poloze sie na tarasie z ksiazka,a moje dzieci ZAJMA SIE SOBA !! ........................................a ja przestane czytac,tylko oczy zajda mi lzami i bede wsppominac jak to bylo milo,gdy lazily za mna nawet do toalety,ciagaly za nogawki,rozwalaly klocki itd... ) Caluski Odpowiedz Link Zgłoś
talisko michaska 15.10.04, 15:00 a ja w innej sprawie - wiecie, ze nie jestem jakas spamiara wiec pozwolcie, ze wkleje tez tutaj adres strony z historia 2 letniej Michaliny www.lachman.pl/michalina.html ja chodze i rycze , bo nie moge sie opedzic od mysli , ze to sie moze przytrafic kazdemu dziecku. mozna pomoc przez wplaty , ale podanie dalej tej informacji tez jest wazne, wiec po prostu prosze o pomoc (mi sie powoli koncza pomysly) Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: michaska 15.10.04, 16:56 Piszę, ale tylko po to, żeby się z Wami podzielić żalem. Serce mi się rozdarło... Sciskam Was mocno Magda Odpowiedz Link Zgłoś
pbturska Re: Maj 2003 już tu jest :-) dzien Nauczyciela 16.10.04, 19:28 A ja mam Alex do ciebie pytanie o buty zimowe - jakie kupiłas, jakiej firmy, no i za ile? Przede mną właśnie ten zakup i już sie denerwuję, że rozmiar źle dobiorę, żę nie będą wygodne itp. POzdrawiam Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 magiszon 18.10.04, 15:30 Trzeci dzidziuś w naszej rodzinie przyjdzie na świat na przełomie lutego i marca przyszłego roku, także jeszcze sporo czasu, ale już czuję, jak się ćwiczy ten mały akrobata i bardzo to miłe uczucie, jak za każdym razem zresztą. Wiem, że to nie jest codzienność, rodzina z trojgiem dzieci, ale myslę, ze sobie jakoś poradzimy, a dzieciaki są naprawdę cudowne i kolejne nie będzie pewnie inne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 16.10.04, 21:16 Witam,niedługo stuknie nam 1000! Najpierw pytanie do alex,powiedz mi ile Twoje dziecię waży,i jak często ssie sobie cysia,czy w nocy też i jak często?Pytam bo ja też mam takiego cycmana że szok,o odstawieniu boję się myśleć.No i nie wiem co jest przyczyną ale mój młody jest ot po prostu grubaskiem.Fakt ma apetyt ogromny,raczej nie gardzi żadnym jedzonkiem,je wszystko no i cysia też.Natomiast nie pije dużo,woli wodę mineralną ,soków raczej nie pija chyba że nasze domowe.No i może to nocne podjadanie...Oj żeby on chciał smoczka... Piszecie o jesiennych smutkach...ano dziś u nas padało cały dzień.Ja sama w domku z dziećmi,ale co tam...upiekliśmy ciasto(pycha),zrobiliśmy sałatkę(też pycha) a na obiad były naleśniki(też pycha pycha) i jakoś dzień nam minął na gotowaniu,sprzątaniu,odkurzaniu...Do tego wszystkich nas dopadła choroba,Tomi od tygodnia na antybiotyku,ma angine ropną i co gorsze ten czop ropny mu z migdała nie schodzi Dziewczyny moje drogie,jest tu kilka mam zerówkowiczów,jakie Wasze dzieci mają książki?Mój ma Wesoła Szkoła,czy one są dobre? A co do Adasia,to jest bardzo bardzo ruchliwym chłopcem i tą tuszę powinien już dawno zrzucićUwielbia tańczyć,tup tuptać w miejscu z pędem szybowca i wogóle jest taki że kocham go bardzo!!!!! Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich pociechy...piszcie więcej i częściej bo ostatnio się zaniedbałyśmy.... Ewa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Alex odpowada 18.10.04, 10:44 Czesc Kochane Udalo mi sie uspic Jasia.Uff,wiec moge troche popisac Jesli chodzi o butki,to ja po kilku próbach z innymi firmami stwierdzilam,ze Bartki sa najlepsze.I tak prawie bez przerwy kupuje u nich juz 5 lat.Butki sa wyrzezbione w srodku ( w tym roku kupilam corce nawet z wkladka masujaca !! ),trwale,nic sie nigdy nam nie rozkleilo,odpadlo,odbarwilo itp.,sa lekkie i wygdne.i do tego sa ladne i to coraz ladniejsze.Moja siostra miala okres,ze kupowala tylko Mrugaly i tez byla zadowolona,ale nie wiem,czemu od jakis 2 lat znowu przeszla na Bartki,musze ja o to zapytac. Sa ludze,ktorzy uwazaja,ze dzieci chodza w jednych butach bardzo krotko i nie warto kupowac jakis extra.To tez jest jakies podejscie,mozna kupic buty i za 30 zlotych,albo calkiem fajne za 60-70,tylko ze one nie maja ortopedycznej wkladki w srodku,a dla mnie to jest bardzo wazne.Ja od zawsze mialam wpojone,ze stopy to podstawa i jak sie o nie bedzie dbalo,tak one nam sie odwdziecza,wiec na butach nie oszczedzam,ale bez przesady. Bartki zimowe kosztuja okolo 130-140 zl.To duzo,ale sa tez drozsze firmy,np Naturino,ktore chyba nie schodza ponizej 220,a ja uwazam,ze jakoscia sie nie roznia,lub prawie nie roznia. A jesli bedziecie kupowaly buciki Bartka i za bardzo nie wiecie jak dobrac dobry rozmiar,to dam Wam rade.We wszystkich butach zimowych wyciaga sie wkladke,trzeba wyjac te wkladke,postawic na niej rowno stopke dziecka i powinno byc 1 cm wiecej,lub jesli Wam sie tak uda: wlozyc dziecku bucik nie wiazac i nie zapinac go,przesunac stopke jak najbardziej w przod buta i wlozyc za pietke wlasny palec,jesli wejdzie swobodnie,ale nie bedziemy mogly nim machac na wszystkie strony,to rozmiar jest ok. i powinien starczyc do konca zimy. Dla mnie przez pierwsze 3 lata kupno butów to byl duzy stres,teraz sie juz nauczylam dobrze mierzyc i zaczyna byc to przyjemnoscia. A teraz waga i piers.Jasiek wazy chyba 13,8 kg.Przez ostatnie dni troche chorujemy na zoladek i wlasciwie nie je nic procz piersi,ale tez mam obawy,czy mu to wystarcza.Jak byl zdrowy,to jadl rano sniadanko-kaszka,lub kanapka i mleko,potem okolo 11-piers,obiad okolo 14-15 -zupa gesta lub jakis drugie danie,potem pogryza jablko,chrupki i kolacja o 19-kaszka. Kaszke je tylko Sinlac na wodzie z jablkiem,mleko Bebilon Pepti,kanapka,to chleb dietetyczny chrupki zytni-taki sobie upodobal,z maslem,czasem z wedlina.Obiady staram sie gotowac sama,ale jak sie nie uda,to je sloiczki. troche juz zaczal gubic ciala,ale idzie mu to zdecydowanie wolniej niz Malgosi w jego wieku.Ona juz byla mala laseczka,a on nadal strong man. Z ta waga,to nie jestem taka pewna,ale jak tylko go zwaze jakos dokladniej,to napisze znow. Przepraszam,ze sie tak rozpisalam. Pozdrawiam Was cieplusienko Alex,mama Jasia i Małgosi Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: Alex odpowada 18.10.04, 15:49 To wasze chłopaki przy moim Stasiu są po prostu wielkoludami ! Nasz maluch jest naprawdę drobniutki, wazy 11 kg, a mierzy 83 cm, chociaż zajada wszystko, co wpadnie mu w ręce, chętnie i dużo. Tylko podczas wiosennego sezonu chorobowego ( 3 antybiotyki prawie pod rząd), stracił dużo żelaza i musze mu teraz dawać syropek Ferrum Lek, robiliśmy kontrolne badania tydzień temu, ale niewiele się poprawiło, zaufany hematolog mówi, ze w tym wieku mały zużywa całe żelazo, jakie mu jest dostarczane, nic nie magazynuje i trzeba dużo czasu, zeby się "nasycił" tym preparatem. Trochę ten syrop jest uciążliwy, tzn. powoduje 4- 5 kupek dziennie i nawet pupa czasem się podrażnia, ale cóż, trzeba to trzeba. Co do butów to się zgadzam, że Bartki są w porządku, tylko kurczę gorzej, jak trzeba co sezon każdemu nowe, bo stare nie pasują, to już jest niemały wydatek. Alex, co do wkładek ortopedycznych, to Bartki mają tylko odpowiednio wyprofilowane, takie prawdziwie ortopedyczne nie sa do stosowania na co dzień, nam ortopeda zdecydowanie je odradzał, jeśli nie ma takiej konieczności, bo podobno wcale nie spełniają swojej roli. Ale na ten temat słyszłam już co najmniej kilka skrajnie różnych opinii. Pozdrawiam Agat Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 do Agat-wkladki jeszcze raz 19.10.04, 15:06 Agat, Masz racje,zle sie wyrazilam.Chodzilo mi oczywiscie o wyprowilowana wkladke,a nie ortopedyczna.To jest roznica.Ale nam nieobca,my wszystko przerabiamy Niestety I to na codzien,tak jak kaze pan doktor. I druga sprawa,pupcia Stasia.Czy próbowalas zabezpieczyc mu pupcie tlusta mascia zanim zrobi kupke ? U nas na ogol to dziala,ochrania pupe i w zwiazku z tym kupa nie podraznia skory.Maslo maslane,ale chyba rozumiesz ? Spiesze sie,bo juz powinnam wychodzic po Malgosie do przedszkola i stad ten metlik. Buziaki P.S. Ja mam skrajne dzieci,jedno zabiedzone,chude,taka trzcinka,a drugie paker,ale moze to kwestia czasu,bo Jas juz 5 dzien odmawia jedzenia,chetnie pije tylko z piersi,jeszcze dwa dni i zaczne sie martwic.Pupa mu zmalala,pieluchy Belli zaczal gubic ...Niby to niegrozne przy jego wadze,ale nie jest to normalne ! Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 19.10.04, 16:57 Cześć Kochane !!! I już jest 1000 )) Mój Pikuś waży coś około 12, nie wiem dokładnie, bo dawno się nie ważyliśmy. Pozdrawiam Was gorąco (zachodzące słoneczko właśnie zagląda do okienka )) pa Magda Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 19.10.04, 18:59 Oj Magiszonku, powinna być nagroda za 1000 post)))) Wreszcie udało nam się dobrnąć. Swoją drogą jestem pozytywnie zaskoczona że tu wogóle jest jakis ruch. Bywały gorsze momenty. Majówki z 2004 już dawno nas prześcignęły. Kochane, jak czytam Alex i Kopytko to tak mi się zal robi że ja już nie karmię piersiówką. Bardzo chciałam już przerwać krmienie, udało się nie łatwo było ale się udało, ale teraz Maja mi choruje i tak chciałabym jej dać cycka ale nie mogę do tego wrócić to byłby absurd ale zazdroszczę wam dziewczyny. No cóż dosyć marudzenia, jestem rozdwojona jak zawsze. Nie wiem nawet ile Majcia waży ale na pewno ok 12,5 kilo i jest dość wysoka chociaż też nie wiem ile mierzy. Możecie ją zobaczyc na Zobaczcie. mamy katar już ponad tydzień i już nam to naprawde obrzydło, zwłaszcza że ja mam akurat anginę, co za jesienny czas. Mówi narazie pojedyncze słowa ale uśmiać się można z niektórych, ostatnio przebojem jest "oko", w kółko to powtarza, no i koń, bo o kotku chwilowo zapomniała i i odchodzi istna chińszczyzna jak czyta sobie bajeczki. Problem jadnak mamy z nocnym karmieniem, bo mimo że powiedziałyśmy cycusiowi "papa" Majka mimo wszystko pije w nocy z butelki a jak bardzo boję sie próchnicy. Jak ząbki waszych pociech? Czy byłyście już może u dentysty? pozdrawiam serdecznie basia Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 19.10.04, 21:08 Oj tak nagroda się należy!!Ostatnio bardzo nas tu mało Prawdę mówiąc to nie wyobrażam sobie odstawienia od cysia,on jest takim cycmanem że szok,chodzi i mówi am i koniec.Kiedyś chciałam nie dać(bo przecież dopiero co jadł) wywołałam tym tak okropny płacz dziecka że ludzie pewnie myśleli że go obdzieram ze skóry Ale z czasem na pewno nam się uda oduczyć cysia.A jakie dajecie mleczko w butli wobec tego? Ja widziałam Majkę jest bardzo wysoka,mój Adaś choć ma 16kg to jest raczej średniakiem,no troszkę mu nogi pod tą jego wagą się ugięły(niestety) więc w sumie to ma więcej wzrostu hihi.Ale poczekam,zobaczę co będzie dalej,może wyrośnie. U nas choroby na razie poszły sobie precz i oby na długo!(tfu tfu) Adaś mało mówi ale wszystko rozumie doskonale,mówi daj,am,papa,hau ahu,robi konika,kaczuszkę,rybkę,ostatnio nożyczki,mówi jak robi piłka,autko..ściąga sobie ubranka do kąpeli,robi si do nocnika czasem kupki ogólnie wszędobylski mały gość. Basiu my już zaliczyliśmy wizytę u stomatologa(we wakacje) a to z tego powodu że ukruszył sobie dwójkę górną i z obawy przed próchnicą(starszy ma zaawansowaną a nie był butelkowcem) nawet 2 razy byliśmy,mało przyjemne to było doświadczenie A teraz Wam powiem że wczoraj użarła mnie osa w palca u prawej ręki(o tej porze roku!!) Dziewczyny po 20 minutach dostałam na całym ciele bąbli,swędziało mnie wszędzie okropnie,palec zaczął puchnąć potem kolejny itd aż cała ręka mi spuchła(do dziś mam opuchliznę) Powieki swędziały,czerwone i wokól ust to samo,okropne to było.Na szczęście mam przychodnię blisko więc szybko wrzuciałam Adasiowi kurtkę i buty(nawet ich nie sznurowałam)i pędem do lekarza.Tam mi podano już leki dożylnie i domięśniowo.Dopiero po jakieś godzinie zaczęło swędzenie ustępować,pokrzywkę miałam do wieczora(brzuch calutki jak mahoń)Ogólnie chcę powiedzieć żebyście uważały na te bestie,bo raz ukąszony człek może się uczulić na ich jad-tak jak ja Na szczęście wszystko dobrze się skończyło,ale rękę mam do dziś jak Miś Jogi. Pozdrawiam gorąco,Ewa Zapraszam do obejrzenia nowych fotek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 20.10.04, 13:22 biedna ewka - musisz bys os - trozna... bylismy wczoraj u lekarza , jerka wazy 10660g od pol roku przybral 200 g(, mierzy 90 cm, roz. buta ok 22. pobierano mu krew z paluszka, mi niedobrze, a on z zainteresowaniem patrzyl jak sie rureczka napelnia - stoik. wysyskiwacz z niego okropny -cala noc cyc w gebie - mam serdecznie dosc. u dentysty bylismy raz - chcemy go przyzwyczajac - aniol. za to wczoraj wsadzil 1 lape miedzy drzwi , a2 te drzwi zamknal, rany jaki byl wrzask! z nerwow przykladalam mu lod do innej raczki, wybieglam do chirurga (nic mu nie jest) a po powrocie zastalam twarty zamrazalnik... na koncie szpitala uniwersyteckiego w krakowie jest juz ponad 22 tys!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 20.10.04, 13:22 biedna ewka - musisz bys os - trozna... bylismy wczoraj u lekarza , jerka wazy 10660g od pol roku przybral 200 g(, mierzy 90 cm, roz. buta ok 22. pobierano mu krew z paluszka, mi niedobrze, a on z zainteresowaniem patrzyl jak sie rureczka napelnia - stoik. wysyskiwacz z niego okropny -cala noc cyc w gebie - mam serdecznie dosc. u dentysty bylismy raz - chcemy go przyzwyczajac - aniol. za to wczoraj wsadzil 1 lape miedzy drzwi , a2 te drzwi zamknal, rany jaki byl wrzask! z nerwow przykladalam mu lod do innej raczki, wybieglam do chirurga (nic mu nie jest) a po powrocie zastalam twarty zamrazalnik... na koncie szpitala uniwersyteckiego w krakowie jest juz ponad 22 tys!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 20.10.04, 14:38 Witajcie - normalnie kompleksów się nabawię czy co, nie dosć, że Staś jest chyba najmniejszym dzieckiem z tych, o których piszecie, to nie robi siusiu do nocnika, gada mało, a u dentysty wrzeszczy niemiłosiernie, zresztą ostatnio miał pobieraną krew do badań z żyły i nie było lepiej. Kopytko, jak udaje Ci się Adasia na nocniku posadzić?Staś pokazuje, ze zrobił/robi siusiu, nawte jak ma na sobie pampersa, przynosi nocnik, ale niestety nie jest w stanie posiedzieć dłuzej niż 3 sekundy, zaraz wstaje, zagląda do nocnika, a nasikał tam dopiero raz. Bardzo lubi biegać bez pieluchy, więc jak jestem w domu, to zakładam mu majteczki, ale niewiele to daje, tym bardziej, ze na co dzień babcia woli pampersy. A jeśli chodzi o dentystę, to my mamy w rodzinie taką przypadłość jak wrodzona hipoplazja szkliwa, co objawia się wycieraniem się najpierw górnych dwójek ( wyglądają jak zniszczone zęby i jakiegoś zwierzątka obgryzającego korę z drzew), potem szybko atakuje je próchnica, czemu u Stasia próbujemy zapobiec, więc chodzimy na lakierowanie ząbków. Niestety, ostatnio pani stwierdziła, ze dwójki górne trzeba już lapisować, więc nie wróżę im nic dobrego, bo starszy syn miał lapisowane zęby i bardzo szybko sie one kruszyły. Tylko Julian był (i jest ) świętym dzieckiem , bo prawie nigdy jeszcze nie płakał u dentysty, a wszystkie zęby trzonowe miał juz plombowane (lakowane, lakierowane, co tam jeszcze było konieczne), oraz nosi protezę górnych jedynek i dwójek,które trzeba było w narkozie usunąć, także przeżył już w swoim życiu więcej dentysty niz niejeden dorosły. A i tak do swojej ulubionej dentystki chodzi i z uśmiechem siada na fotelu. Po mamie to ma )) Talisko, piękne imię Jeremi, podoba mi się, nawet myslę po cichu, żeby tak nazwać synka ,jeśli teraz nam się urodzi. No i mój mąż jest od dawna wielbicielem Przybory. Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 20.10.04, 23:54 a wiesz juz ze bedzie synek? Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 21.10.04, 08:46 Nie, tym razem nie chcemy znać wcześniej płci i celowo o to nie zapytałam podczas ostatniego usg. Ale coś tak czuję, że i tym razem dziecię ppłci męskiej nam sie urodzi - ja nie mam nic przeciwko temu... Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: do Agat-wkladki jeszcze raz 26.10.04, 10:24 Cześć Kobietki )) Jakie mamy piękne lato tej jesieni nieprawdaż ? Temat już tu był, ale jeszcze dodam swoje trzy grosiki. Kupiliśmy Anciowi buty na zimę firmy... Befado, tak, tak, ta firma co robi kapciochy zaczęła robić też buciki. Są naprawdę ładne, z prawdziwej skórki a w środeczku naturalne futerko. Nasze są niebiesko granatowe, ale naprawdę kolory były przeróżne. Cena też jest jak na zimowe buty śmieszna, zapłaciliśmy 83 PLN. Niestety na stronie firmy Befado nie można ich jeszcze obejrzeć Trzymajcie się, nie dajcie się grype żołądkowej, która panuje u nas w domu :- ((( i do spisania Kochane. Buziak Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mamamai4 Do basha 26.11.04, 18:48 czesc, przegladajac po raz pierwszy eDziecko wpadlam na to forum i chyba bardzo przypadkowo przeczytalam akurat twoja wypowiedz o narodzinach coreczki.Basia: ja tez urodzilam moja Majke 14 maja! Tyle ze o 10.48 rano. Caluski od mojej Majki dla twojej Majki. Oj chyba teraz bede zagladac na to forum. Julita Odpowiedz Link Zgłoś
mamamai4 Do basha 26.11.04, 19:27 czesc, Pierwszy raz zajrzalam na eDziecko i chyba calkiem przez przypadek wpadlam odrazu na Twoj opis porodu sprzed poltora roku. I wiesz co? Ja tez urodzilam Majke 14 maja 2003. calusy od Mojej Majki. Julita Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 26.10.04, 12:30 No hej babeczki,ta osa dała mi nieźle popalić,rękę miałam przez 5 dni napuchniętąNie obyło się bez leków sterydowych,niestety.Teraz czeka mnie wizyta u alergologa od błonkoskrzydłowych owadów,zobaczymy co dalej ze mną będzie Obiecuję uważać na osy! Gratulację dla agat,proszę proszę...ciekawe co będziecie mieć?Moja intuicja dwukrotnie zawiodła,a przy Adasiu to byłam pewna że będzie dziwucha a tu Adach wyszedł Na nocnik siada chętnie,nawet bardzo.Szkoda że jeszcze nie woła,ale pomalutku i do tego dojdziemy.Był taki okres że siadał,potem przestał i szybko wstawał więc schowałam nocnik na jakiś czas i teraz znowu został wyciągnięty i udało się.My mamy taki kłopot że Adaś jest sporych rozmiarów i pieluchy go uwierają,więc albo tetra albo nocnik.Tetrę też mu czasem zakładam bo jak to w domu nie zawsze mam czas żeby młodego przypilnować.Ja obserwuję dokładnie,pytam czy chce siusiu,albo sama wysadzam go co jakiś czas i zazwyczaj mamy w nocniczku siusiu Kupkę też łapiemy do nocnika. Adaś to straszny rozrabiaka,wszędzie wejdzie,w krzesełku nie usiedzi,jak mu nie daję am to wstaje i sam buzią potrafi prosto z talerza buźką zjeść,albo bierze w łapki.Koniecznie musi mieć swoje szcztućce,inaczej krzyczy.Wogóle krzyczy jak mu czegoś nie chcę dać! Ale i tak go kocham mocniuteńko... Pozdrawiam,i idę prasować póki śpi moje szczęście... Ewa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
agent11 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 30.10.04, 22:31 HEj,HEj!! A my na końcu, w związku z tym ratuję nasza pozycję)) Napisze Wam pare słów o mojej Oleńce. Jest godzina 22.20 i jeszcze nie śpi, ostatnio chyba od 3 tygodni zasypia o 23 albo o 24..... za to śpimy do 9 albo 9.30. Co prawda gdzieś od godziny 8 ciągnie cyca a ja wygięta w nieokreslonej pozycji leżę w półśnie i czekam aż przestanie....ale koniec jest wtedy kiedy sie budzi Tak więć wstaję zmęczona , bo bolą mnie wszystkie gnaty i kłade się zmęczona, bo latam za nią cały dzień Byłyśmy u pediatry na kontroli, niestety Oleńka nadal jest na bakier z jedzeniem (oprócz cyca oczywiście) i waży tylko 10.200- troche mało.Bierzemy witaminy i cos na apetyt. Prawdę powiedziawszy wszystko ląduje na bluzeczkach, rajstopkach ,podłodze itp. , niestety Ola konsekwentnie wszystko wypluwa( Oj ciężka przeprawa.... Tak sobie myślałam,że powoli będę ją odstawiać od piersi, ale w związku z jej wagą nie wiem czy narażać ją na stresy, czasem są dnikiedy jest tylko na piersi, bo nic innego nie chce.Hmmm...jak myślicie co robić? Poza tym Ola jest taka słodka i kochana))) Kończę , bo tatuś chyba sobie nie radzi z Olą.Są w drugim pokoju i próbuja się usypiać) Idę,pa Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: do agent11 31.10.04, 19:45 Asiu mam pytanko do Ciebie,jakie podajesz córci witaminy i co dajesz na apetyt? Moja córcia też tyle waży i ma 83 cm,za to już od dawna nie je cycusia.Lubi za to "Bebiko". Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich pociechy. Odpowiedz Link Zgłoś
agent11 Re: do Ingi 02.11.04, 13:26 Witaj Ingo Przepisano jej Vitaminę B6 i kwas foliowy(po jednej tabletce dziennie). Rozgniatam łyżeczką, bo są obie dość miękkie , później podaję na łyżeczce z odrobiną wody. A na apetyt dostaje Bioaron C.Jest to dość słodki syropek, powinna brać dawkę 2 razy po 5 ml, ale Ola wszystko wypluwa , mam nadzieję,że chociaż małe odrobinki wpadną do przełyku. Bioaron C mozna dawać przez 2 tygodnie i przerwa.Ale musisz to skonsultować z lekarzem, bo syropek jest dla dzieci od 3 lat. Moja Ola mierzy trochę mniej niż Twoja, jakieś 78 może 79 cm. Ale przytyła od połowy sierpnia tylko 120 g. ,stąd te witaminy. A jeśli chodzi o bebiko, to tez nie lubi Wczoraj próbowałam jej dać bebiko jak zasnęła , a było to o 12 w nocy, bo tak późno zasypia.Niestety po paru próbach się obudziła i wymusiła cyca(( Jestem juz tym cycowaniem zmęczona...szczególnie nocnym Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
talisko :) 02.11.04, 13:32 u nas przelom dziejowy - szlaban na cyca. 2 pierwsze noce - koszmar (zastanawialismy sie, jak udowodnimy policji , ze nad tym dzieckiem nikt sie nie zneca, unikalismy tez wzroku sasiadow). a teraz dziecko przesypia cale noce!!!!! i wreszcie ma porzadny apetyt (w ciagu tygodnia przybral 300 g). przy tacie usypia w ciagu 5! minut, ze mna trwa to dluzej i nie obejdzie sie bez obelg w moim kierunku. oczywiscie nie daje za wygrana - probuje przysysac sie do mnie w przelocie - ostatnio trafil na plecy. generalnie dla mnie jest to zmiana na lepsze, karmienie zaczelo mnie juz draznic i nic na to nie moglam poradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: Do agent 11:) 03.11.04, 13:03 Witam,czy mogę porozmawiać z Tobą prywatnie,powymieniać się poglądami o niejadkach?Jeśli jesteś zainteresowana to napisz do mnie na adres gazetowy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
est3 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 03.11.04, 14:47 Hej!! Moja Ida waży niecałe 10 kg. Ile dokładnie - to nie wiem. Mierzy ok. 80, buty 23, nie choruje w zasadzie, cyca odstawiłam bez problemów w sierpniu (ciężko przechodzę drugą ciążę i nie dałabym rady) i nie udało mi się wprowadzić żadnego mleka zamiast. Nie daję żadnych witamin (oprócz d), uważam, że mała pije wystarczającą ilość soków i je mnóstwo owoców, więc wystarczy. Ja też byłam bardzo chuda, więc widać to taka uroda. Tak więc do jedzenia nie zmuszam, mała je ile chce i właściwie co chce. Potrafi jednego dnia zjeść na śniadanie cały topiony serak a drugiego żywić się suchym chlebem i owocami. Je sama lyżeczką i pomaga sobie ręką. W zasadzie nic nie mówi (prócz własnego języka), za to świetnie wszystko rozumie. Na nocniku siada, a raczej próbuje, sporadycznie i gdy nikt jej nie widzi. Nie wiem, jak można przekonać dziecko, żeby na tym przybytku usiadło, do tego z gołą pupą, więc pewnie długo będzie pampersowa. Mam wrażenie, że się wstydzi, jak myśli, że coś może jej nie wyjść. Ale to chyba niemożliwe w tak wczesnym wieku, jak myślicie?? Z ząbkami, mimo dbania mamy problem - myślę, że to przez słodzone kompociki, które serwowała jej babcia, a ja cały dzień żygałam i nie miałam siły się kłócić. Nie poszłam, jak miałam w zamiarze, od razu po wyrżnięciu się tylnych ząbków na lakowanie, tylko odczekałam jakiś miesiąc, no i okazało się, że w jednym ma b. głęboką bruzdę, więc włazi tam jedzenie i stomatolog podejrzewa początek próchnicy. Zalakowałam więc wszystko, myję ząbki i dłubię w nich wykałaczką mimo sprzeciwu dziecka i mam nadzieję, że się nie pogorszy. Przy następnym będę mądrzejsza.(No i nie będę w ciąży). Pozdrawiam cieplutko, życząc pięknej zimy. Est. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: Maj 2003 już tu jest :-) 03.11.04, 20:51 Fajnie, że się odezwałaś.Pamiętam Cię z forum,zapamiętałam bo nasze córeczki sa rozmiarami takie same.Łucja ma 22 cm buta. Jak Ida zniosła zabiegi u stomatologa?Czy chętnie pokazała ząbki? Gratulacje odnośnie ciąży. W którym jesteś miesiącu? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
est3 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 10.11.04, 09:59 Witaj!! Ona wcale nie chce pokazywać ząbków!! Najłatwiej zrobić coś, jak ryczy, bo wtedy ma otwartą buzię. U dentysty, zaskoczona, początkowo otworzyła buzię bez większych problemów, ale potem - ryk. Podobnie bywa przy przewijaniu, ubieraniu itp. Dzieciak ma charakterek. Po rodzicach, niestety. Pozdrawiam Est. Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Maj 2003 już tu jest :-) 10.11.04, 23:23 u nas trzecie chorobsko z kolei , w dodatku ida mu kly i jestem na skraju wytrzymalosci. podobno kly sa najgorsze , jak bylo u was? Odpowiedz Link Zgłoś
est3 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 11.11.04, 12:41 Coś w tym jest. Jak mojej szły kły (niemal jednocześnie z góry i z dołu) to miała b. wysoką gorączkę. Lekarz przepisał antybiotyk, który, niestety, dostała (akurat była u babci, a ja wyjeżdżałam na parę dni, więc nie chciałam babci narażać na stres. Tylko kazałam podawać minimalną dawkę, a nie max, jak zaordynował lekarz), ale ja jestem przekonana, że to były kły. A tak w związku z antybiotykiem - czy to normalne, że jak dzieciak ma temperaturę i nic więcej to od razu przepisuje mu się antybiotyk? Mojej przepisano 3 razy - raz pęcherz, i tu się zgadzam, raz trzydniówka (nie podałam - bo już wtedy zaszła gorączka i pokazała się wysypka, nie wiem, czemu nie spodobała się doktorce) i raz te kły (też bym nie podała). Wydawało mi się, że antybiotyki powinno podawać się w ostateczności, a nie na wszelki wypadek. Est. Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Maj 2003 już tu jest :-) 11.11.04, 23:51 moj mial ponad 39 i wtedy moglam mu dopiero podac paracetamol w czopku. a jak zaczelam panikowac, ze nic nie robimy (syropek i kropelki homeo)pani doktor pobrala krew, zeby sprawdzic czy to jest wirus, czy bakteria (tylko wtedy daja antybiotyki)i okazalo sie, ze ma dobre wyniki. tak wiec z antybiotykami do tej pory nie mielismy do czynienia. mam pytanie co z ospa - szczepi sie - bo coraz to widze dzieci z bliznami na buzi, czy przez to trzeba przejsc? Odpowiedz Link Zgłoś
mooniaa74 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 17.11.04, 14:47 witaj Widze, ze masz dobrego lekarza a mozesz podac namiary Odpowiedz Link Zgłoś
pbturska Re: Maj 2003 już tu jest :-) 19.11.04, 11:37 Witam, Wracając do tematu zabawek - oczywiści,że prawdziwe sprzety są bezkonkurencyjne z zabawkami. Ale ostatni, podczas tego dłuuuuugiego weekendu, wybraliśmy się na obchód różnych sklepów z zabawkami. Po kilku godzinach, zmęczona i znudzona, kupiłam DOMEK firmy - o ile pamietam - RED BOX (mają go w Smyku). Domek z każdej swej strony ma drzwi różnego koloru, z nazwami zwierzątek (niestety albo stety po angielsku). Od góry, czyli jakby przez dach wklada się do niego owe zwierzątka po wcześniejszym dopasowaniu kształtu podstawy do odpowiedniego otworu - tak jak np w klockach Fisher Price. Najważniejszym elemantem tej zabawki są KLUCZE !! Nimi zamyka się poszczególne drzwiczki. Każdy klucz ma kolor odpowiadający danym drzwiom. Nie wiem czy jasno opisałam ... Zabawka w pierwszym dniu dała mojemu dziecku 2 godziny dobrej zabawy. codziennie do niej wraca choćby zamknąc 1 drzwi. Oczywiście są momenty kiedy się denerwuje, bo nie potrefi sam dopasować klucza do dziurki - szuka wtedy pomocy. Ale mam wrażenie, że ostatnio zauważył, że odp kolory pasują o siebie - bo już nie wkłada różowego do zielonych drzwi. Być może jest to zabawka dla troszkę starszych dzieci, wiec może posłuży nam dłuzej. Na razie jest hitem - nawet prawdziwe klucze straciły na wartości ... Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 05.11.04, 21:34 Hej kochane emamy,moje dzieciaki słodko śpią,od 3 nocy udało mi się Adasia uśpić bez cycka w buzi..Nie myślcie jednak że nie cysia wcale,po prostu zanim pójdziemy położyć się do łóżeczka z Tomim to się zdąży nacycać sporo!Ale to i tak sukces. U nas bez zmian,wagowych mam na myśli.Ale to chyba dobrze bo waga stanęła na 16kg i teraz rośnie moje bobo Próbowałam go zmierzyć,na stojąco przy takiej miarce na ścianie,wyszło ok 85cm(plus trochę krzywe nogi hihi) Więc ostatnio troszkę wyciągnął się w górę. Na nocnik siada nadal chętnie,szkoda że nie woła siiii,ale siada jak mu się chce..wtedy ja biegnę ściągnąć mu porteczki.Zdarzają nam się wpadki niestety.Kupki też nie woła ale udaje mi się wyłapać do nocnika,a to już też dla nas sukces.Ogólnie Adaś w ciągu dnia biega bez "majdanu" między nogami,na noc i na spacer(jeśli krótki to tetra) jednorazowa,pampers rozm 6. Z apetytem u nas oki)Niestety moim też,czy to jesienne zapasy już zaczęłam gromadzić?Nie mogę wogóle się przestawić na ten nowy czas..chodzę ostatnio bardzo przymulona,nic mi się nie chce buuuu Też tak macie? Ze zdrówkiem ok,czeka mnie wizyta u alergologa i zobaczymy co dalej z tymi osami,owadami błonkoskrzydłymi.A feee. Pozdrawiam,Ewa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 12.11.04, 10:09 Hej,u nas ospy co roku jest w przedszkolu ale Tomi jeszcze nie załapał.Ja miałam jak byłam w podstawówce i mam niestety kilka śladów,jeden na czole buuuu....Aktualnie u nas znowu choróbsko,Tomi zaraził się od dzieci na imieninach wujka,Adaś ma katar i ja też Chociaż wydaje mi się że najlepiej z nas wygląda Adaś.Zastosowałam medycynę naturalną,świeżo wyciśnięty sok z białej kapusty.Zakropiłam nos i już.Dziś mu nic nie cieknie z nosa,tyklo troszkę kicha. U nas wychodzą aktualnie dolne kły,przy górnych tez mieliśmy temperaturę(38,5) a przy tych dolnych Adaś okropnie jest marudny,okropnie marudny.No ale jak już wyjdą trójeczki to zostaną już tylko piątki...uff Na szczepieniu nie byliśmy bo Adaś dostał tego katarku. A co u Was?Piszcie częściej...aaa zapomniałabym,Adaś zasypia wieczorem bez cyckania....sukces. Pozdrawiam,Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
pbturska Re: Maj 2003 już tu jest :-) 15.11.04, 19:05 Witam, Może często nie piszę , ale śledzę wszyskie posty, których ostatnio jakoś mniej w "maj 2003" ( Ratuję się np "marzec 2004", ze względu na znajomych. Ale do sedna: u nas po infekcji (niestety antybiotyk Kalcid), rozkoszuję się zdrowiem Adasia i spacerami, gdy pogoda dopisze, Inna rzecz mi spędza sen z powiek. Jak wyglada popołudniowy sen waszych maluchów? czy jeszcze śpią? Ja swoją pociechę kładę na siłę mimo wrzasków, ale zastanawiam się, bo może nie powinnam. Ale czy to normalne aby półtoraroczne dziecko, nie spało w ciągu dnia? Czekam na wieści od was Pozdrawiam Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
oleniek Re: Maj 2003 już tu jest :-) 15.11.04, 20:48 Witajcie po baaardzo długiej przerwie. Piszę krótko, bo dużo do napisania, a ja chora 1. Marek waży ok 12 kg i mierzy (naścianie) 85 cm. Je różnie, raz dużo raz nic mu nie wchodzi. Za to dużo pije 2. Na nocniku robi kupkę i zazwyczaj woła że chce. Wołanie brzmi jakoś tak "ychy ychy ychy" )). Co do odstawiania pampersów, to jestem w kropce, bo lada moment urodzę drugiego syneczka (różnica wieku będzie 1,5 roku) i podobno przy tak niewielkiej różnicy wieku pierwsze trochę się uwstecznia, a na pewno chce być tak samo "po niemowlęcu" traktowane. W związku z tym mam pytanie, czy uczyć teraz "obywania się bez pieluchy", czy też to nie ma sensu, bo nawet jak się nauczy to wróci do pieluch jak się braciszek urodzi (koniec listopada) Dodam, że młody nie mówi, więc zazwyczaj trzeba się domyślać czy owo chrząknięcie oznacza "chce mi się kupę" czy tez może" nie mogę tego podnieść, pomóż mi" ) 3. Poczytałam o stomatologach i jestem przerażona. CZegoś nie dopatrzyłam. My u dentysty jeszcze nie byliśmy (odwlekałam tę wizytę, bo on i tak absolutnie nie chce pokazywać ząbków a wręcz je zaciska jak się chce mu do buzi zajrzeć. Co do mucia ząbków, to też absolutnie nie chce. Raczej podgryza szczotkę. Jeszcze przednie jakoś idą ale tylnie nie czyły chyba jeszcze nigdy szczoteczki. Nie daje do nich dotrzeć. A tu na noc pije słabe kakao i o 5 rano mleczko z miodem (a jak chory to i z czosnkiem mniam mniam ) No i co mam robić????? 4. Co do spania to mu się coś ostatnio trochę pozmieniało i nie wiem czy mam być zadowolona czy nie. Jeszcze miesiąc temu spał w nocy ok 11h i 2,5h w dzień, a teraz góra 10h w nocy i 3,5-4h!!! w dzień. Z zasypianiem w dzień jest różnie raz zasypia 2 minuty, raz 1,5h (w moim towarzystwie) udając że się bawi, że chce siusiu, że coś tam coś tam... i wtedy jestem w kropce wyjąć go i nie kłaść (ale wtedy jest upierdliwy do wieczora, a ja w ciąży z tym nie wyrabiam) Jedno jest pewne łóżeczko musi być zaszczebelkowane, bo inaczej z góry uważa że "wygrał" i spać nie musi!!! 5. Jesteśmy chorzy. Najpierw katar złapał Marek. Wyzdrowiał, ale ja złapałam od niego, następnego dnia on złapał ode mnie i trwa to już tydzień. Mnie w końcu (na tym domowym leczeniu) tak gardło rozbolało, że w końcy skończyłam na antybiotyku (brr nie będę opisywać, ale sama ropa) no i się boję o małego czy nie przejmie znowu tej choroby po mnie 6. Szczepienie przez katarek nam się opóźnia. 7. Jestem ciekawa waszego zdania na temat szczepienia przeciwko ospie wietrznej. 8. Co do mnie jestem w 36 tyg ciąży. Biorę diprofilinę, żeby zmniejszyć nieco skurcze. Mam ok 2-3 cm rozwarcie. MAM SIĘ OSZCZĘDZAĆ. Ciekawe jak? Poród raczej w listopadzie niż w grudniu. Druga dzidzia to też chłopiec- dyży bo w 32tyg ważył ok 2300g. i jestem przerażona tym jak to będzie, jak zareaguje Mareczek? Jak bardzo będzie zazdrosny? i jaką formę jego zazdrość przyjmie? Boże on przecież zostanie zdetronizowany, a do tej pory był wszystkich oczkiem w głowie! A mnie gardło boli!!! Ja już nie wytrzymam. Chce mi się wyć, ale wtedy bardziej boli ) Pozdrawiam PS a miało być krótko Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 16.11.04, 09:32 Oleniek gratuluję ,już niedługo zostaniesz podwójną mamusią Wierzę że Ci ciężko,do tego choróbsko Cię męczy.życzę dużo zdrówka i lekkiego rozwiązania.Na gardełko mogę polecić płukankę 1/2 łyżczki soli na 1/2 szkl.wody(letniej) i ssanie chlorochinaldinu,nie ma chyba nic lepszego.Jeśli wierysz w medycynę naturalną to jeszcze możesz wypróbować zrobić sobie okład na szyję z liści kapusty.Trzeba te liście nieco zbić tłuczkiem,potem na szyjkę i zawinąć pieluszką(niemożę to być folia,może być coś innego np.szalik) Na katar również dobry sok z takiej kapustki(białej i świeżej).Nic prawie nie kosztuje a warto spróbować.Wiem że dla jednych do trochę "nie teges" ale ja Adasiowi zakropiłam(ok 3kropli do jednej dziurki 3 razy dziennie),miał taki brzydki zielonkawy katar,i po jednym takim dniu kataru nie ma. A teraz co do spania,u nas Adaś wstaje ok 8 rano,ok 12 idzie spać i śpi max do 2 godz. i idzie spać wieczorkiem między 20 a 21-ą.W nocy budzi się kilkakrotnie,niestety i chce cycka.Są dni(sobota,niedziela) kiedy Adaś idzie spać ok 15-tej,chyba facet nie ma czasu na spanie bo jest i tata w domku i braciszek Doszliśmy do etapu że zasypia wiecozrem bez cysia w buzi.W dzień raczej przy piersi,ew.na rękach w rytm muzy,albo we wózku(na dworze) Mało pije,je ładnie jak zawsze.Waga duża,wzrost ok 85cm,pieluchy na noc największe z możliwych,w dzień bez lub tetra.Ostatnio przerzuciłam się na pampersów nr6 na Happy belli 3,wielkością są prawie takie same.Wobec czego przeszłam na tańsze. A mam pytanie do Was,kochane mamy czym,w co się bawią wasze dzieciaki?Bo mój to tylko buszuje wszędzie,płyty cd,narzuty ściąga,rybki mlrtretuje,wszelkie garki,łyżki itd A zabawki?Hmyy chyba tylko jak Tomi ma w ręce to on wtedy też chce.MOże troszkę klocki,no i jeździk(autko) Najlepsza zabawa to bałaganienie Pozdrawiam,Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
oleniek Najlepsze zabawy 16.11.04, 10:54 Witam i dziękuję za życzenia Co do zabaw Marka to są to w kolejności 1. PRAWDZIWY niewłączony odkurzacz ( w tym przede wszystkim rura i końcówki) - sprząta nim imitując nasze ruchy całe mieszkanie - średio0,5h na raz kilka (5) razy dziennie 2. PRAWDZIWY mikser z różnymi nakładkami - hit ostatniego tygodnia - imituje dzwięki, składa rozkłada, przychodzi po pomoc jak mu nie wychodzi - średnio 45min ze trzy razy dzienie 3. wiadro od mopa + mop ewentualnie + ścierka do podłogi (ostatnio daję mu taką od blatu bo nie mogłam patrzeć jak tamtym śmierdziuchem operował) - średnio 15 min dwa razy na dzień 4. miotła duża - 5 min 10 razy na dzień 5. zmiotka + szufelka - podobnie jak miotła + każdy zauważony okruszek 6. duże autko (wywrotka), którą pcha po całym mieszkaniu - ok 15 min ze trzy razy dziennie 7. a poza tym sporadycznie przyjemność mu sprawia, wyrzucenie na podłogę wszystkich klocków, książeczek, autek, krótko mówiąc wszystkiego z półek. 8.TYLKO z babcią bawi się zabawkami, bo ona wydaje takie fajne dźwięki i wiecznie z nim biega, gania i olewa jego zainteresowanie PRAWDZIWYM sprzętem - choć czasem musi skapitulować )) A teraz pytanko Czy wasze maluchy myją ząbki pastą do żębów? Może jakąś polecacie? Na razie Odpowiedz Link Zgłoś
oleniek Domowe sposoby leczenia 16.11.04, 10:55 Co do leczenia gardła to niestety po soli wymiotuję, ale kapustę spróbuję - jak mi ją mąż kupi, bo jestem uziemiona Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agent11 Re: maj 2003 16.11.04, 12:50 Witajcie) Całe szczęście,że my jesteśmy zdrowe i raczej nie chorujemy. Oleniek -Gratuluję!! i życzę szybkiego powrotu do zdrowia U nas bez wielkich zmian,Ola nadal mało je, albo wcale.Oczywiście oprócz piersi.Wychodzą jej trójki na dole i górze i ogólnie jest marudna.Ale to jej nie przeszkadza buszowac po domu do godz.24 (o czym już Wam pisałam).W dzień śpi róznie czasem tylko 15 minut ( a usyppiam 1h), czasem 1,5 do 3h. I w zależności od drzemki w dzień uzaleznione jest spanie nocne.Niestety zazwyczaj jednak jest tak,że czy śpi 15 min. czy 1,5 godz. zaśnie dopiero noszona na rękach albo przy cycu o godz. między 23 a 24 naturalnie. U nas hitem jest rysowanie ołówkiem po karteczkach ....a potem po scianach (trzeba pilnować) i meblach Ale uwielbia to. Jak były cieplejsze dni rysowała sobie kredą po chodnikach) My używamy pasty do zębów Nenedent bez fluoru.Bardzo lubi myć ząbki rano i wieczorem.Ogólnie jest czyściochem, kąpiel wieczorna trwa nawet i pół godziny, a kończy się lekkim wrzaskiem z niezadowolenia. POzdrawiamy i życzymy zdrowia wszystkim chorowitkom))) Asia i Oleńka. Odpowiedz Link Zgłoś
agableu1 Re: maj 2003 19.11.04, 15:49 Witajcie mamusie i dzieciątka! Jak bardzo sie ucieszylam, ze nadal tu jestescie. ja przez ostatnie miesiace mialam tak koszmarne momenty, ze lepiej nie mowic. Zaczelo sie w lipcu, kiedy dowiedzielismy sie, ze moj tata ma raka. Przeszedl pomyslnie operacje, ale teraz od 1.09. lezy na OIOMie, bo zrobila mu sie przetoka i jest b. wycienczony sama chorobą (wazy teraz 40 kg, a to juz i tak duzo) Poza tym dostalam wypowiedzenie z pracy, bo trzeba ciac koszty, a matka z malym dzieckiem jest najlatwiejszym celem. Pozniej mialam niegrozny wypadek samochodowy i wtedy stwierdzilam, ze juz nic gorszego mnie chyba nie moze spotkac. I teraz jakby odwrocila sie karta i wszystko zaczyna sie ukladac. Ojciec coraz lepiej sie czuje, ja mam cudowną prace, kupilismy nowy samochodzic, a teraz kilka dni temu dowiedzialam się, ze jestem znowu w ciąży)) Dzis bylam u lekarza i widzialam bijące serduszko mojego drugiego malenstwa. To jest cudowne uczucie. Wszystkie wspomnienia wrocily i serce sie rwie z radosci, ze ponownie przez to przejdziemy. Co prawda to dopiero 6 tydzien, ale..... Natomiast moja Kasienka rosnie jak na drozdzach. Chodzi do żłoba z wielką ochotą, rozwija sie doskonale i wbrew ogolnym glosom w ogole nie choruje! Wczoraj bylam z niej naprawde dumna, kiedy "ciocia" powiedziala mi, ze Kasienka jest bardzo mądra i chetnie spiewa, tanczy i powtarza rozne rzeczy, a dzieki temu latwiej im pracowac z innymi dziecmi ktore nasladują Kasie! Nie musze Wam opisywać jak sie poczulam!!!!!!! W wolnej chwili bede nadrabiac stracone dialogi, a na razie chcialabym sie poradzic, jak odzwyczaic moją panienkę od pieluszek, a zachecic do siusiania w nocnik. Jestem troszke egoistyczna, ale juz staram sie myslec o oszczedzeniu na pieluszkach, bo dla drugiego bobaska bedą one niezbędne (hi, hi) Caluję Was Wszystkich Aga z Kasią Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka Re: maj 2003 04.12.04, 16:01 Witaj!!! Ja tez juz dawno tu nie zaglądałam z braku czasu, ale własnie przeczytałam Twój post i bardzo sie cieszę ze wszystko wychodzi na prostą. Wiesz jak sie wali to wszystko, ja tez tego doznałam. Trzymajcie sie cieplutko i niech brzusio rośnie! Odpowiedz Link Zgłoś
agableu1 Re: maj 2003 19.11.04, 15:59 Troche przeczytalam i dolaczam sie do dyskusji 1. zabawki kredki, pianinko, zmywanie (myju, myju!) i zamiatanie. Nie wspomne o rozwalaniu plyt i kaset, ale przed tym sie chronie! 2. spanie od 20.30 - 6.40 - 7.00 w ciagu dnia od 0,5h dio 3 h Sorry musze konczyc Buziaki Aga Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: maj 2003 22.11.04, 16:28 Cześć Dziewuszki, Aga, ale miałaś przejścia, współczuję Ci serdecznie. Cieszę się, że już się wszystko prostuje i ogromnie Ci gratuluję Maleństwa ! Teraz to już jest napewno wszystko na dobrej drodze Mój Ancio ma około 85 cm wzrostu, waży 11500 i jest super facecikiem, coraz więcej mówi, rozumie wszystko i uwielbia robić ze mną pranie, również gotować i sprzątać odkurzaczem. Taki mały pomocnik mi rośnie, mówię Wam )) Chętnie bawiłby się z kotkiem... rzuca mu piłeczki, zachęca do zabawy, ale kot jak to kot, lubi chodzić własnymi ścieżkami. Codziennie nasypuje jedzonko do miseczki i widać, że aż puchnie z dumy, że może dać swojemu ulubieńcowi smakołyki. Muszę przyznać, że jak na małego facecika to mało broi, raczej zajmują go książeczki. To nie znaczy, że lubi siedzieć w miejscu, ooo broń Boże, ruchliwy jest strasznie, ale na szczęście nie łapie za wszystko co nie dla niego, a może po prostu rozumie jak się do niego mówi, że szuflada może przyciać rączkę itd. Kontuzje takie jak guzy na głowie, siniaczki i fioletowe paluszki (już dwa) pomagaja mu zrozumieć, że niekoniecznie wszystko co sobie umyśli jest fajnie, bo potem po prostu boli... Sciskam Was bardzo śnieżnie )) Buziaki Magda Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: maj 2003 22.11.04, 16:32 To znowu ja Jeszcze o spanku: wieczorem około 19:30 do rana pomiędzy 6 a 7. W dzień od 12 w południe od 2 do 3 godzin. buziaczki Magda Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: maj 2003 22.11.04, 23:37 Mam pytanko jak Wasze pociechy śpią w nocy,czy śpią spokojnie aż do rana? Moja córcia budzi się w nocy,o 2 ,3 i nie chce spać często aż do rana.Kręci się,rzuca i popłakuje.Dostanie pić,Bebiko,przytulam,głaszcze ale to nic nie pomaga.Jestem już zmęczona.Jak była malutka to nie wiedziałam co do niedospana noc.W dzień usypia,jak nie zarwie nocy,w połódnie i śpi około 2 godz. Łucja to bardzo wrażliwa dziewczynka,potrafi popłakać sie na Pszczółce Mai. Uwielbia tańczyć.Ma swoje ulubione piosenki np. agugu Arki Noego. Musze wtedy założyć jej specjalną spódniczkę z falbanką i razem ze starszą córką tańczą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: maj 2003 22.11.04, 23:49 ale napisałam to chyba ta póżna godzina,"w południe" oczywiście,"ze starszą siostrą"). ale błąd!wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: maj 2003 25.11.04, 12:46 Witam,ale tu cicho. Mam małą prośbę, może mi doradzicie w sprawie wózka.Sprzedałam Łucji wózek i teraz poszukuje spacerówki,Chodzi mi o spacerówkę ale z tych tańszych bo i tak Łucja lubi chodzić a nie jeżdzić wózkiem.Musze jednak mieć jakąś na dalsze wypady. Pozdrawiam gorąco mamusie i ich maleństwa. Od rana pada śnieg i jest coraz bielej. Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: maj 2003 25.11.04, 14:50 co do lekarza to mieszkam w berlinie, wiec namiary niewiele dadza... podziwiam ,,noweprzyszlepodwojnemamusie" jeremi ostatnio bawil sie video - tak skutecznie, ze wyciagnelismy ze srodka dlugopis i plastikowa wtyczke. najchetniej jednak bawi sie szuflada taty - taka z bateriami, pinezkami i etc. bardzo go tez interesuja monety - jak jakas znajdzie wrzuca ja sobie za rajstopy. ostatnio po spacerze (na ktorym kustykal) michal wyciagnal mu ze stopki 2 centy Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: maj 2003 02.12.04, 09:11 Hej, hej, podnoszę nas do góry i pozdrawiam Was cieplutko. Niedługo Mikołaj huuuurrrraaaaaa )) Buziaczki Magda Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: maj 2003 06.12.04, 15:22 Mnie tu też już dawno nie było, ale się dopiszę i odpowiem hurtem na kilka pytań zadawanych wcześniej : 1. Staś ma dużo zębów ( w sumie 16 od 1-4 u góry i u dołu), myje je chętnie elektryczną szczoteczką, a ostatnio nauczył się nawet płukać usta po paście i wypluwać, co podobno nie jest takie łatwa dla dziecka. Chodzimy też do dentysty, bo mamy taki rodzinny problem z zębami, ale zdaje się, ze u Stasia będzie lepiej niż u jego starszego brata. Z past polecam Elmex dla dzieci - nie jest może tania, ale przy takim używaniu jak u nas starczy jej chyba na pół roku. Jest naprawdę dobrą pastą do zębów, chyba jedna z najlepszych. 2. Zabawki to głównie odkurzacz, butelki z woda mineralną, ukochane książeczki (Okulary, Myzrynek Bambo, Paweł i Gaweł), samochód i wszystko, czym można postukać. Interesuja go zarówno garnki, jak tez zmiotka i szufelka, ale chętnie bawi się też książeczką, gazetą, obserwuje kotka przez okno. Psoci sporo, ale też bez jakiejś przesady. 3. Co do niedrogiej spaceróki, starszemu synowi kupiliśmy wózek TAKO, rozkładaną parasolkę, z opuszczanym oparciem (często jeszcze zasypiał na spacerze), kosztowała wtedy ( 4 lata temu) 140 zł, a służy jeszcze teraz Stasiowi, korzystało z niej jeszcze jedno dziecko. Mogę polecić, może nie jest jakaś rewelacyjnie wygodna, ale łatwo sie składa, ma pas do przypiecia dziecka i jest naprawdę trwała. Pozdrawiam, ja pewnie niedługo przestanę tu bywać, bo w pracy będę chyba tylko do świąt, coraz trudniej mi wysiedzieć przy biurku, bo brzuch duży sie zrobił ostatnio, chociaż przytyłąm najmniej ze wszystkich ciąż (jak to brzmi, kurczę, te "wszystkie ciaże"). Nie wiemy, czy będziemy mieli trzeciego synka czy też pierwszą córeczkę, chyba zrobimy sobie niespodziankę tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: maj 2003 Ale zmiany !!!! 10.12.04, 09:52 Kochane, Tak dawno mnie tu nie bylo...a tu TAKIE zmiany. Wszystkim oczekujacym drugiego/trzeciego dzidziusia ogromnie gratuluje,z calego serducha.Trzymam kciuki za wszystko, co moze Wam sie przydac,za spokoj,za sen,za zdrowie,za usmiech,za wszystko !!! Mnie juz nie korci trzecie dziecko,jestem juz bardzo zmeczona.Uznalismy,ze liczba 2+2 jest jak najbardziej ok w naszym przypadku i niech tak zostanie.Lezka wzruszenia poleciala mi po policzku,jak przeczytalam o Waszych ciazach,ale i tak bardzo spokojnie zareagowalam.A to mnie bardzo cieszy,bo rok temu bylam jeszcze bardzo zakrecona i skrupulatnie skladalam wszystkie wyrosniete ubranka.Dla trzeciego. Teraz juz prawie wszystko rozdalam.Jestem spokojna i dobrze mi. Musze konczyc,bo mi Jasiek bardzo dokucza.Powiem Wam jeszcze tylko tyle,ze od tygodnia Jasia oduczamy od piersi w nocy i jest OK,dzielny jest,ja tez,bo spie sama i juz nie placze wieczorami ( ja nie placze) Piersi spowolnily produkcje i chyba obedzie sie bez klopotów.A jak ja sie teraz wysypiam !!!! Bajka !! )) Dzisiaj wieczorem nadrobie zaleglosci w czytaniu Waszych postów.Bedzie mi bardzo milo Pozdrawiam Was cieplutko,trzymajcie sie. Magiszonku,bardzo milo bylo na Ciebie wpasc )) Caluski Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: maj 2003 Ale zmiany !!!! 10.12.04, 15:36 Cześć Kobietki, Alexik, naprawdę super było Was spotkać, Jaś jest po prostu Twoim odbiciem Antoś jest kochany, ale mam niestety jednen zgryz, jestem uziemiona wieczorami, godzinę da się jeszcze wyrwać na ćwiczenia, ale dzisiaj mam imprezkę świąteczną z pracy i ból, żeby Antek się przypadkiem nie obudził, bo jak zobaczy, że to nie ja leżę obok, to bedzie dziki płacz... Sama ukręciłam na siebie bicz, a tak bardzo chciałabym się gdzieś wyrwać! Proszę Was, trzymajcie kciuki za mój spokojny wieczór Buziaczki dla wszystkich Magda Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: maj 2003 Ale zmiany !!!! 13.12.04, 12:56 Cześć Dziewczyny! Wiecie co, ja już się chyba starzeję )) Na imprezce cały czas myślami byłam w domu i wcale nie było tak bosko jak myślałam. Przekonałam się, że wyrwanie się z domu nie dla każdego musi być tak samo miłe... Ja jestem jednak 100% domatorką. Trzymajcie się ciepło Magda Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: maj 2003 Ale zmiany !!!! 15.12.04, 10:07 Magiszonku,no to witaj w klubie domatorek.Mam to samo,chcialabym sie gdzies wyrwac,a jak sie wyrwe,to wcale nie jestem szczesliwa,nawet cierpie,ze nie jestem w domu. Moj maz wyjechal,musialam spac z Jasiem i ....SUKCES,spalam z nim,a on nie jadl cycusia !!!! Juhu ! Jabadabaduuuuu !!! Wczoraj,uwaga,wsadzilam sobie pod bluzke kolnierz z lisa.Mniej wiecej tam,gdzie powinien byc cycus pelen mleczka.Jasiek odwracal glowe,ale dalej walczyl o swoje.Bo my w nocy juz nie jemy,ale w dzien jeszcze tak.Teraz chce juz przestac tez w dzien,ale moj facecik jest taki procyc,ze jest baaaaaaaardzo ciezko,a ja mam juz dosc.Dzisiaj rano znowu byla akcja lis i zaczelo to dzialac ! Moze Wam sie to wyda okrutne,to co robie,ale ja juz mam naprawde dosyc karmienia.W calym macierzynstwie jest to dla mnie najmniej fajna rzecz,ale tez wiem,ze najlepsza dla dziecka,wiec mimo mojej niecheci Malgosie karmilam rok i 8 mscy,a Jasia do teraz.Jasiek w ogole uwielbia mleko,on je bebilon pepti ze wzgledu na alergie,ale jak szykuje mu butelke,to on odstawia prawdziwie indianski taniec radosci.A jak wypije,to butelke wrzuca do zlewozmywaka.Ja go tego nie uczylam,musial sie nauczyc z podpatrywania nas,ale bardzo mi sie to podoba )) Powiesilam dzisiaj wieniec swiateczny na drzwiach i sie zastanawiam,czy pies mi go nie zezre,bo moj pies zzera wszystko co napotka.Nawet mu sie udalo schrupac ceramiczna doniczke... Buziaki,bo sie rozpisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
agent11 Co sie z nami dzieje?? 19.12.04, 12:44 Hej, hej!!! Czy ktos jeszcze tu zagląda??? Przyznaje, ja również coraz rzadziej mam czas na przyjemności ale od czasu do czasu sprawdzam, co słychac u Was) Byłyśmy z Olą na szczepieniu, niestety troche płakała....(( ale równie szybko zapomniała,że bolało. Moje dziecię waży 10.500 i mierzy 79 cm Coraz lepiej idzie Oli jedzenie zupek , kanapek itp.. Sukces!! hmm....najgorsze jednak przede mną....pod koniec stycznia idę do pracy i musze małą odstawić od piersi( ratunku !!! nie wiem jak mam sie do tego zabrać i od czego zacząć. Ogólnie jestem "miękka" i nie wiem czy jej nie ulegnę(choc powinno być odwrotnie). Pa Asia Odpowiedz Link Zgłoś
agent11 Pogodnych Świąt....:)) 19.12.04, 12:49 Dziweczyny święta już tuż tuż....dlatego Życzę Wam z całego serca zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Dużo radości i prezentów, a przede wszystkim pociechy z naszych majowych maluszków. Szczególne świąteczne życzenia dla przyszłych mam, tych z brzuszkiem) Asia i Oleńka. Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Pogodnych Świąt....:)) 29.12.04, 00:09 spoznione zyczenia i ode mnie - nie mialam wczesniej czasu... jeremi od tgodnia spi sam w swoim pokoju i podoba mu sie to baardzo (polaczylismy mu lozeczko z materacem i ma mase miejsca do wyglupow), ale nam chyba jeszcze bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Pogodnych Świąt....:)) 29.12.04, 13:24 Kochane Dziewczyny! Ja też ze spóźnionymi życzeniami, pociesznych, radosnych i zdrowych Maluszków, tych już ponad półtarorocznych i tych młodszych i tych które do nas zawitają :- ))) Spokoju, przyjemności i spełnienia wszystkich marzonek! Życzę Wam też samych szczęśliwych dni w Nowym Roczku. Tak w wielkim skóciku co u nas: Ancio rośnie jak na drożdżach, dopiero jak ogladam fotografie to dostrzegam jakim juz jest chłopaczkiem, bo gdy go przytulam, to cały czas wydaje się być słodkim małym bobaskiem. I teraz się nie dziwię naszym mamom, że traktują nas ciagle jak byśmy byli dziećmi... tak to już pewnie jest. Apetycik Antkowi dopisuje że hoho, codziennie wskakuje na wagę elektroniczną i patrzy na cyferki, a ja cieszę się, bo cyferki idą wciąż naprzód. Niestety nie mogę tego powiedzieć o sobie, bo chciałabym bardzo, zeby było odwrotnie, a tu cholera zmowa jakaś czy co )) Żegnam Was czule Tymczasem Babki Magda Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Szczęśliwego Nowego Roku !!! 03.01.05, 10:31 Wszystkiego NAJ NAJ NAJ w Nowym Roczku !!! Odezwijcie się Kobiałki troszkę... Buziaczki Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka Spóznione ale szczere życzenia od nas!!! 03.01.05, 15:33 Witajcie kobitki!!! Dzisiaj już 3.01 mimo to kochane Wszystkiego naj naj najlepszego, samych radosnych i słonecznych dni w Nowym Roku i duzo zdrówka dla Waszych pociech i rodzin!!!!! U nas ok Agatka rosnie i coraz więcej rozrabia. Ma dni ze juz nie chce spać w ciągu dnia, apetycik jej dopisuje. Jezeli chodzi o kontakty z dziećmi to jak mozecie to napiszcie jak to u Was wygląda???, bo u nas bardzo róznie. Z jednymi dziećmi jest super a z innymi niczym sie nie chce dzielić i koniec, krzyczy tupie a mi tylko wstyd!!! haahhah Coraz więcej mówi, ewentualnie bierze mnie za palec i prowadzi pokazując o co chodzi. Szkoda tez troszkę ze brak śniegu i nie możemy pójśc na sanki... Napiszcie jak u Was wyglada dzień, czy Wasze pociechy bawią się same???, jakie zabawy najbardziej lubią?? Pozdrawiamy wszystkie mamki serdecznie i czekamy na odzew!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Spóznione ale szczere życzenia od nas!!! 03.01.05, 16:28 Oj Ciutko, dzięki za życzonka !!! Z tym śnieżkiem to przybijam Ci piątalę, u nas też codziennie jest dotykanie sanek i za chwilkę rozkładanie rączek z wyrazem "ma". Już tłumaczę, chociaż napewno wiecie o co chodzi. Sanki stoją u nas na przedpokoju i po tygodniu ze śniegiem czekają na ciąg dalszy, a Ancio codziennie siada w stojących sankach, pokazuje na okno i mówi po swojemu, że śniegu nie ma. Dwa dni przed świętami dowiedziałam się, że wyraz, którego Antek używał od dawna to tak naprawdę Mikołaj, w jego języku to "Niumi". Fajowe są takie wyrażonka, chyba będę zapisywała, bo jak nic zapomnę. Ciutko, Ancio fajnie bawi się z dziećmi na placu zabaw, ale uparzył sobie sympatię młodszą od niego o cztery m-ce i jak się tylko widzą to przytulają się jak teletubisie, aż się w końcu wywalają. Cyrk jest niezły, ale tak podobno jest codziennie (moja mama mi tak opowiada, a ja raz widziałam to na własne oczy). Zabawkami daje się bawić i jak ktoś nie chce mu czegoś dać to też nie ma strasznej rozpaczy. Apetycik ma super, jeszcze chętnie śpi w dzień od 12 do około 14, a wieczorem o stałej porze 19:30 rozbieranko i o 20:00 już lula. Budzi się w nocy niestety, muszę mu towarzyszyć przez większą częśc nocy, ale wcale mi to nie przeszkadza, bo tak po cichu Wam powiem, że mój ślubny strasznie chrapie, więc chętnie się wymykam )))) Bawi się zabawkami, ale nie zgadniecie co uwielbia... wózek parasolkę dla lalek, wozi w nim swoje tubi tubi i inne zabawa jest super, miałam trochę opory z tym wózkiem, ale stwierdziłam, że skoro tatusiowie wożą dzieci wózkami, to dlaczego chłopak ma się nie bawić wózkiem. I wiecie co, moja mama ma znajomą, która jest profesorem psychiatrii dziecięcej i potwierdziła moją teorię, dziecko uczy sie w ten sposób opiekuńczości (ale jestem mądralka hihihihhi). Z innych zabaw, to uwielbia jak robię mu domek z łóżka i koca, wskakuje tam i robi akuku. Uwielbia zabawę w gotowanie i w gimnastykę. Strasznie by dużo pisać o tym całym dniu, ale w takim wielkim skrócie to tak mniej wiecej wygląda, acha, jeszcze o spacerach, idzie na spacerek około 10, wraca o 11:30, zjada zupkę i idzie lulu, potem drugie danko, jakiś deserek, mój mąż go odbiera od dziadków i znów robią spacerek około godzinki, jak miło jest jak czekają na mnie na przystanku, to takie słodziutkie )) Ścikam Was i czekam na Wasze opisy, może mnie natchniecie na jakąś nową zabawę:- ))) Buziaczki Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka Re: Spóznione ale szczere życzenia od nas!!! 03.01.05, 21:15 Magiszonku!!! Super ze tyle napisałaś, uwielbiam czytać Wasze posty... Mhhh troszkę mnie martwi taka postawa mojej lalki, nie wiem moze taki okres??? albo za dużo siedzi ze mną w domku??? No nic pozyjemy zobaczymy. Jeżeli chodzi o plan dnia, to u nas jest podobnie, ok 10-11 spacerek, ok 12-12.30 zupka i ok 13.30 spanko do 16, pózniej drugie danie, lub deserek i albo spacerek albo zabawy w domku i ok 20-21 spanko. Tak zima w tym roku szara i brzydka, niestety. Pozdrawiam serdecznie raz jeszcze!! Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Spóznione ale szczere życzenia od nas!!! 05.01.05, 16:01 Ja też uwielbiam czytać Wasze posty !!! U nas pierwszy okres przekory na maxa, dzisiaj Antek otworzył oczy i zgadnijcie co powiedział, no oczywiście było to jego słynne ostatnio "NIE". Mówię do niego, żeby chodziaż buzi dał na Dzień Dobry a nie od razu nie i nie )) I cały czas tak jęczy po swojemu "yyyy" "yyyy", no mówię Wam troszku mnie wnerwia to jego jęczenie, ale może jakoś przeżyję tę pierwszą przekorkę )) Staram się odwracać uwagę, próbuję sposobem go zagonić, żeby robił nie koniecznie to co on sobie wymyśli, dziś na przykład koniecznie chciał umyć zęby moją szczotką, cyrk na kółeczkach. Ja chyba jestem zmęczona, bo to trochę taki kieracik się zrobił, dom-praca-dom. E, ale i tak nie mam najgorzej, bo chociaż wieczorkiem coś mogę zrobić albo przynajmniej odzipnąć... No i znów tak się rozpisałam )) Trzymajcie się dzielnie i napiszcie jak u Was pierwsza przekorka Magda Odpowiedz Link Zgłoś
basha do mamamai4 09.01.05, 20:30 Hej!!!! Pozdrawiam was bardzo serdecznie. Dawno mnie tu nie było. Co za przypadek 14 maja i też Maja. Bardzo chciałabym zobaczyć fotki twojej córeczki. masz je może na forum. Jak Majusia rośnie? Napisz coś więcej, ja zaraz napiszę co u nas Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: do mamamai4 10.01.05, 19:00 Nono ale ten czas leci!!! Patrzę na moją wielka pannę i nie mogę uwierzyc że juz za czetry dni skończy 20 miesięcy. Nie wiem ile waży i ile mierzy, bo dawno nie byłyśmy tego sprawdzać, ale jest dość wysoka. Obecnie mamy katar i trzeci juz raz odkładam szczepienie, jak myślicie, czy jak juz przejdzie to iść ją szczepić od razu czy odczekać jakiś czas? Dodam że jest to polio i dtp i trzecia dawka hiba. Kolejne pytanie: Czy dajecie wit. D bo ja nie, od dawna ale nie wiem czy dobrze robię. Mówienie: Majcia ciągle mówi raczej w swoim języku. Upodobała sobie bardzo słówko "olako" i powtarza je bardzo często jak jest zadowolona, poza tym dużo wyrazów kończy na "ko", np. "koteko", "buteko", "kupako", przesłodko to brzmi. Mówi jeszcze oprócz "bajka", "kurka", "tu", "tam", "opa", "dzidzia", "dzieci", "ciocia", "dzi adzia", "tatko", "kom"-koń (czyli każde duże zwierzę kopytne), "pam"-pan , "la"- znaczy bajka i "bam", i "dom". Próbuje też juz śpiewać piosenki, najczęściej z tekstem "bum bam bum, bam bum bam" albo wymyśla dowolnie Na jedzenie i picie mówi "abme", "abmela", albo "abmyś", Wogóle jak już pozna nowe słowo to tak kombinuje z końcówkami że hej. Ogólnie to jeszcze mało mówi, ale chciałam zapisać gdzieś te wyrazy bo pewnie kiedyś zapomnę Napiszcie co mówią wasze pociechy. Zęby: Idą nam górne kły ale od dłuzszego czasu widać tylko czubeczki, u was też szły tak strasznie wolno? Nie byłyśmy jeszcze u dentysty, myjemy ząbki rano i iweczorem, na ogół Maja robi to sama, nie jest to pewnie dokładne, ale chodzi chyba głównie o wyrobienie nawyku. Używamy pasty aquafresh Kids, nienajdroższa i smaczna, a szczoteczki jordan baby Spacery: Na ogół Maja wyrywa się z wózka, wogóle był ostatnio okres że była bardzo niegrzeczna, nie chciala mnie słuchać, uciekała, histeryzowała ale wygląda na to że te trudne chwile już za nami. Teraz świetnie się rozumiemy, broi strasznie ale da się namówić na sprzątanie czy pójście spać, najczęśniej działamy metodą zepsutej płyty. Wogóle polecam wam książkę "Każde dziecko może nauczyć się reguł". Mnie bardzo pomogła, jak nie umiałam sobie chwilami z Mają poradzić. Zabawy: Tu jest różnie, teraz coraj chętniej bawi się sama. Hitem jest pociąg z serii little people fisher pricea, który dostała pod choinkę. Bawi się wagonikami i ludzikami i lubi składać wszystko do kupy, bardzo lubi rysować niestety po wszystkim, najmniej po artce papieru. Musimy jej pod tym względem pilnować. Kupiliśmy jej tablicę-znikopis, ale nietstey juz wypadł rysik. No i klocki duplo. Ostatnio nauczyła się je składać, frajda ogromna. Oprócz tego wozi wózek, buja się na psie na biegunach, bawi się maskotkami. No i oczywiście różne inne sprzęty są w ruchu: zmiotka, łyżki drewniane, chochelki, torby, nasze buty na jej nóżkach, płyty cd (tu ochrzaniamy bardzo i już rzadko je bierze), długopisy, magnesy na lodówkę. Obowiązkowe jest też czytanie bajeczek, albo my jej czytami albo sama sobie po swojemu. No i ogląda i uwielbia "Zaczarowany ołówek" i "Reksia". Aha, niedawno nauczyła się podskakiwać, ale frajdę jej to sprawia, dodatkowy element tańca, który uwielbia Jedzenie: Apetyt ogromny, tylko do owoców coś ją nie ciągnie, ostatnio ciągle podkrada nam keczup i ogórki kiszone Nie mogę się doczekać kiedy urosną jej włoski, wciąż jest jeszcze dość łysiutka Ogólnie szalejemy na jej punkcie, wygłupiamy się z nią często i przytulamy jak tylko się da, jak tu nie ściskać takiego szkraba, nie??? I strasznie wam niektórym zazdroszczę brzuszków i nowych dzieci, ja też bym już bardzo chciała, ale....boję się, bo sytuacje mat. mamy niepewną Dziewczyny piszcie w szczegółach, co potrafią wasze bobasy Aha, co myślicie o żłobku??? Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: do mamamai4 10.01.05, 22:22 hejka z tym keczupem i ogorkami to cos musi byc - nie mozemy tego przy jerce wyciagnac , bo jest wrzask , do tego dochodza jeszcze kabanosy... little people mamy 3 zestawy , na poczatku sprawdzil sie garaz , pociag jest dosc uniwersalny, natomiast farma bawi sie najmniej.ostatnio najczesciej wsadza swych malych przyjaciol w pojazdy , karmi ich, kaze im sie trzymac za rece itp. uwielbia skladac tory wadera i drewnianej kolejki, duzo jezdzi na bobie car´rze, na tapecie jest tez magnetofon na kasety. mierzy na stojaco ok. 86 cm, ile wazy nie wiem. malo mowi (nie przejmuje sie tym, bo ja uzywam polskiego a maz niemieckiego i wtedy mowienie przychodzi pozniej)ale rozumie w obydwu jezykach i wykonuje dosyc skomplikowane polecenia, prbuje sam sie ubierac i rozbierac. kly mamy ok polowy na wierzchu , za kazdym razem, gdy zaczynaja wychodzic jerka jest chory - to najgorsze zeby. od kiedy ma ciemne rolety spi od 21 do 9 rano i ok1,5 godziny po poludniu. chce pojsc do szkoly jezykowej i zaczynam rozgladac sie za przedszkolem, ale tylko na pare godzin w tygodniu. a poza tym jerka jest straszny pieszczochem i musimy go przez godzine lub 2 dziennie meczyc i ukochiwac Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: do mamamai4 11.01.05, 10:29 Korzystam z chwili, że Maja się ładnie bawi i jeszcze napiszę, a właściwie pochwalę się że Maja już od 2 miesięcy nie je w nocy, ta butla była tylko przejściowa. Nie zawsze przesypia noc, bo po zaśnięciu przenosimy ją do łóżeczka, wtedy lubi się w środku nocy obudzic i przyjść do nas. Na ogół jednak od razu zasypia. I jeszcze chciałam krótko o jedzeniu. Maja ma trochę inny jadłospis. Czy jakaś dzidzia ma podobnie? Zaskoczyły mnie mianowicie te wasze dwa dania. My zaczynamy zazwyczaj od kaszki potem spacer. Po spacerze jakiś owoc lub serek. Drzemka ok 13, 14 do 15, 16 i potem zupka gęsta, potem do wieczora podgryzanie jakiejś kromki lub inne wafelki no i kaszka na dobranoc. Czasem rano zamiast kaszki są kanapki i do tego kakao lub jajecznica z 2 jajek + kakao i kanapki. Co jest u was jedzeniowym hitem? Bo moja Majka w sumie chyba wszystko lubi, uwielbia zgryzywać masło z chlebka i jajecznicę, no i pomidory i ogórki. Piszcie !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: do mamamai4 12.01.05, 15:25 Cześć Kobietki, ja tak w wielkim skróciku napiszę o naszym hicie jedzeniowym. U nas jest wdrapywanie się na krzesło w kuchni, otwieranie lodówki i wyjmowanie ukochanego jaja )) W języku Antosia "jojo" jest dobre zawsze i wszędzie Mówi takie wyrazy: tu, tam, dom, dodo (Dominik), dzidzia, tuby (Teletubisie), Po, Lala, Nionio (dwa Teletubisie i odkurzacz Teletubisiów), Niumi (Mikołaj), pam (pan), kicia, a tiu-tiu (a ku-ku). Napiszę jeszcze jak mi się coś przypomni, teraz muszę popracować (( Buziaczki dal wszystkich Mamuniek i Skarbików Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: do mamamai4 13.01.05, 21:53 Hej,moje kochane. Zbieram się od dłuższego czasu żeby do was skrobnąć i ciągle mnie czas goni i ciągle mi go brakuje.Ale przejdźmy do rzeczy: Hit jedzeniowy:u nas to zdecydowanie mięsko,pod każdą postacią,czy to pasztet czy parówki,czy szyneczka czy schabowy.Potem ser żółty,danonki,jogurty,pomarańcz ę,banany i jabłka,kiwi i wszystko inne.Nie lubi natomiast kaszek,ziemniaków i chleba.Zjeść troszkę zje ale jak kogucik a nie chłop który ma 19kg(na naszej domowej wadze) Lubi kasze i ryż i makaron oczywiście.Soki,wodę zdecydowanie za mało pije.No ale na pierwszym miejscu jest cycuś!!!Nie wiem jak uda mi się go odstawić.Fakt że zasypia na noc już bez cysia w buzi ale w nocy jeszcze sobie podjada. Z mówieniem jest coraz lepiej,ale to i tak nie to co jego starszy braciszek.Tomi w jego wieku znał już ponad 15 literek,rozpoznawał je i nazywał,mówił zdaniami itd.Ciągle biegał z książeczkami itp.A Adaś? Ech...ten to typ szkudnika rozbójnika.Wszędzie wejdzie,na stół w kuchni,a to na meble,biurko,przystawi sobie krzesło,taboret i nie ma dla niego rzeczy niemożliwych.Nożyczki,noże to wszystko musiałabym gdzieś pozamykać...tylko gdzie?Dobrze że mieszkanie małe to widzę go i jak coś się dzieje to szybko reaguję. A więc mówi:mama,tata,baba,dzidzia,daj ,tam,am,cyci,kici,maiu,hau,koko ,brum brum,muuu,robi konika,rybke,śpiewa sobie tatatam,robi samolota szuuuu,i dużo jeszcze innych po swojemu. Bardzo lubi się kąpać.Myć ząbki,szczególnie moją szczoteczką hihi. Pomoga mi odkurzać,myć podłogi,lustro.Ech i nie wiem po co te wszystkie zabawki.I tak się nimi nie bawi.Co najwyżej porozrzuca.Lepsze są gwoździe,młotek,kabelki wywalania skarpet z pufy..Też tak macie? Mój Adaś dużo biega bez pieluchy,staramy się już odzwyczaić od pampersów.Które są najzwyczajniej w świecie małe na niego.Nawet nam się to udaje.Grubsze rzczy to już głównie w nocnik. A nie pisałam Wam,moje dzieci przeszły przez ospę.Najpierw Adaś a potem Tomek (w samą wigilię dostał wysypki) Adaś nie ogląda bajek,za to kocha muzykę i wtedy zaczyna tańczyć.Bardzo mi się to podoba.Jemu pewnie też Tak jak pisałam Adaś waży ok 18-19 kg,na leżąco ma 91 cm,jak stoi to 87cm.Troszkę mu się nóżki wykrzywiły,ale nie ma co się dziwić kiedy musi taka masę dzwigać(ale to i tak pikuś z tym co jego starszy brat miał) Więc ze wzg.na jego masę Adaś dostaje nadal wit D3,co drugi dzień 1 krople. Śpi raz w ciągu dnia,ok 1-1,5 godziny ok południa.Jedynie w soboty i niedzielę są odstępstwa,bo zasypia przed 15-tą. Nie pamiętam już o czym miałam napisać,jak mi się przypomni to napiszę Pozdrawiam Was babeczki i wszysztkiego dobrego w nowym roku,dużo zdrówka!!! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: do mamamai4 18.01.05, 16:15 Oj oj oj spadłyśmy, wiec szybciutko podnoszę nas do góry )))) pozdrawiam Was Kochane Babki !!! Magda Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: do mamamai4 19.01.05, 14:49 Magiszonku??? A co tak mało napisałaś??? Czym wasze dziatki zajmują się na spacerach? Bo Maja przepada za obrywaniem kolorowych kulek z krzaczków, są takie z granatowymi i z czerwonymi. Może godzine stać, obrywać i przynosić mi, oprócz tego podnosi wszystko z ziemi ku mojemu utrapieniu, patyczki, liście, śmieci, nie słucha kiedy mówię be albo nie wolno. Parę dni temu Majka do perfekcji opanowała słowo "tak", wymawia je hiperdokładnie, śmiesznie to brzmi. Piszcie majóweczki, piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 19.01.05, 15:19 Hej hej babeczki i bąble )) Po przeczytaniu Waszych postów stwierdzam, że mój Albek jest w normie. Ale może po kolei: Jedzonko - rano butla Bebilon pepti i: Danio, kawałek chlebka, koniecznie papryka lub ogórek, albo zupka mleczna (z płatkami kukurydzianymi, chrunchami lub innymi chrupkami). Na obiad zupka, ostatnio z WIELKIM trudem, jak mamy humor to jeszcze kotlecik lub paróweczka. Przed snem koniecznie kakao (ostatnio hit). W tak zwanym międzyczasie banan, jakieś ciateczko, soczek (ile się tylko zmieści, hihi). Ulubionym smakołykiem są bułki. Albek może zjeść obiad i zaraz potem, jak tylko gdzies dorwie, bułkę (oczywiście suchą, w żadnym wypadku z masłem, z masłem jest beee) Wzrost, waga, zęby - ze zmierzeniem mamy problem, bo nie można postawić go na chwilę przy ścianie, ale tak na oko to ajkieś 87-89 cm (takie ubranka są dobre, ale z numeracją ubranek, to same wiecie jak bywa). Waga nie za duża (chyba, że ja muszę go dźwigać, hihi) i nie za mała jakieś 13 kg. A co do zębów to brakuje nam tylko piątek (górnych i dolnych). Spanie - Albuś budzi sie 8.00 i zaczyna dokazywać. Chwilę da się jeszcze zatrzymać w łóżeczku, ogląda książeczki. A jak mu sie znudzi woła: "tata" i "yyy" pokazując na szczebelki i tata wstaje, wciąga szczebelki. Potem Albek powawi sie trochę i pokazuje na szlafrok i bierze tace i idą z mężem do kuchni. Potem śniadanko, spacer, i o 12.00 drzemka tak do 14-15, ale czasami zdarza się i 17 !!! Wieczorem tj. 19-20 układamy się do snu. Tato czyta książeczkę i tak ok. 21 mały zasypia. Czasami wcześniej czasami później. Przesypia całą noc, tzn. bez pobudki na jedzenie. Czasami sie przebudzi, a wystarczy dać mu misia i smoczka i zasypia na nowo. Mówienie - mówi wyraźnie tylko parę słów "tata", "mama", "papa". Ale za to umie naśladować 32!! zwierzątka. Mieliśmy trochę trudu z mężem z powiedzeniem jak robi słoń, żyrafa, krokodyl czy nosorożec. Śmieszne jest to, że Albek umie powiedziec jak robi wielbłąd albi hiena, a nie potrafi naśladować kury, ale na to tez przyjdzie pora. Poza zwierzątkami umie naśladować auto, motor, tramwaj. Strasznie jestem z niego dumna. Zabawy - ostatnio wyglądanie przez okno. Mieszkamy w Śródmieściu, bardzo blisko mostu, na którym jest przystanek, chodzi dużo ludzi, psów i to jest strasznie ciekawe. Czasami to jest cały zmarznięty, ale stoi i patrzy. Oprócz tego; rozrabianie, wyrzucanie rzeczy z półek, wchodzenie na stół, parapet, "malowanie" flamastrami. Charakterek - chyba zaczyna się u niego "bunt dwulatka". Czasami jak sie uprze to koniec ani w jedną ani w drugą. Pytam chcesz to, a on "yyy", a tamto, a on znowu "yyy". Czasami to nie mam siły. Witaminy - nam pani doktor zaleciła do kwietnia brać 2 krople wit.D3 + 5 kropel Cebion, a następnego dnia 5 kropel CebionMulti. Muszę kończyć, bo właśnie sie obudził i trzeba coś zjeść. Pozdrawiamy, trzymajcie sie cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 20.01.05, 14:11 No witajcie moje drogie,fajnie się Was czyta,szkoda że tak mało piszemy.Wiem wiem coraz mniej czasu dają nam te nasze pociechy. Mój właśnie sobie śpi więc szybko piszę...co u nas? Adaś uczy się coraz więcej słówek,ostatnio lubi mówić NIE hihi a zamiast Tak to mowi tat..kot to jest tot,totet,kurka to tutta czy jakoś tak...no i wiele wiele innych słówek. Z jedzeniem tak jak pisałam,głównie mięsko,ale i jajo(białko bo żółtka nie bardzo) ...podchodzi do lodówki i woła jajo jajo...o jajecznica też.A banany to lugi ze skórki obierać a potem to wszytko rozmazuje bleeee. Jego ulubione zabawki?? Hmyyy nie wiem.Adaś nie bardzo bawi się zabawkami.Może brumek,tj autko na które siada i jeździ,może troszkę klocki.Oj nie wiem sama.Ma też taką tablicę znikopis,już zresztą ciut rozlazła się ale co tam.Najlepsze zabawki to wszystko to czego mu nie wolno..o mydło na przyklad,albo pasta do zębów,krem do buzi,balsamy wszelkie młotki,śrubki itp...Wczoraj starszy wyciągnął zabawkowe narzędzia to troszkę sie nimi zajął.Bardzo lubi bawić się w chowanego,i gonić w berka.Tańczyć,skakać...to komicznie wygląda bo tyłek mu się nie odrywa od ziemi hihihi. Zębów mamy 16,czekamy na 5-teczki. Po ospie przyplątał nam się katar. A jak śpią wasze dzieciaczki?Czy jest jeszcze mama która karmi cysiem? Piszcie babeczki więcej Pozdrawiamy. nowiutkie fotki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: Maj 2003 już tu jest :-) 20.01.05, 16:02 Hej Ewcia, hej babeczki Właśnie wróciłyśmy z przychodni. Maja miała wreszcie ostatnie szczepienie. Nawet nie pisnęła, jestem z niej bardzo dumna. Przy okazji dowiedziałam się w końcu ile waży - 12,8 kg i mierzy 89 cm. buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
pbturska A może homeopatia? 21.01.05, 01:02 Witam po pewnym czasie, Tak miło czyta się wasze posty - same dobre rzeczy. A ja musze sie troszkę wyżalić, choć wiem ,że i gorsze rzeczy się trafiają. My po fantastycznym lecie i poczatku jesieni mamy jakiś gorszy czas. W październiku coś Adasia dopadło i niestety po raz pierwszy dostał antybiotyk - sama nie wiem na co, bo taka w szoku byłam. W grudniu - przed samymi swiętami - trafilismy do szpitala z infekcją typu rotawirus -wymioty, biegunka, i jak to u mego synka bywa - odwodnienienie. No a teraz,w środę w tamtym tygodniu, zaczęło się od zwykłego kaszlu- no więc ja przezornie udałam się do lekarza, dodam, że prywatnie, aby uniknąć kontaktu z chorymi dziećmi. Lekka infekcja gardła - po dwóch dniach gorączka. Tłumaczylam sobie,że pewnie organizm walczy z owym wirusem, no a że kaszle to normalne. Zresztą cały czas bylam w kontakcie telefonicznym z panią doktor. W sobotę Adaś tak kaszlał, że aż zwymiotował i to samo w niedzilę rano + gorączka. Zapakowaliśmy go więc z mężem do samochodu i do pani dr, która stwierdziła poczatek zapalenia oskrzeli. Ale całe szczęście coś tknęło mego męża i zadzwonił do poleconej lekarki, aby jeszcze raz zobaczyła małego. Mimo niedzieli i gości w domu, przyjechała do nas i stwierdziła obustrone zapalenie oskrzeli i płuc. I tylko to,ze Adaś ma powyżej roku uchroniło go przed szpitalem. Dostał (o zgrozo) końską dawkę antybiotyku, i pozostało nam czekać czy zadziała. W poniedziałek nie miał już gorączki, i byłam w szoku, jak pani dr sama do nas zadzwoniła z zapytaniem o jego stan. Wtedy mi powiedziała, że naprawdę się przestraszyla, tego co usłyszała w płucach dnia poprzedniego i zaleciła pójśc do swego pediatry, aby ocenił jego stan i zdecydował o dalszym leczeniu. I tak siedzę, i zastanawiam się, w którym miejscu popełniliśmy błąd, czy coś przeoczyli. Z reguły z byle czym idę do przychodni, a w tym momencie zawiodłam. A mam pytanie: co sądzicie o homeopatii? Próbowałyście? Może możecie kogoś polecić w Warszawie? Jak z odpornością waszych maluchów? Karmiłam go 13 miesięcy i wydawało mi się, że powinien być odporny... A wracając do jedzenia to mój Adaś nabiał preferuje - niestety ma nietolerancję białka krowiego.Chwała Bogu akceptuje sojowe przetwory. Słabo wypada w porównaniu z Adasiem od Kopytko, bo waży 12,5 kg i mierzy 82 cm Ale ja też duża nie jestem, i wciąż nie mogę nadrobić do swej wagi "przedciążowej" Ostatnio trochę rysuje i maluje. Pozdrawiam wszystkie mamy i dzieciaczki Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: A może homeopatia? 21.01.05, 08:57 Hej Ja też nie jestem duża,mąż też aż taki olbrzym nie jest.Ale mój starszy synek też był raczej dużym dzieckiem,no ale nie aż takim.Ja tylko mam nadzieję że jak uda mi się go odstawić od cysia to przestanie tak wyglądać... Co do homeopatii to ja jestem jak najbardziej za nią! Starszemu podwałam krople na 3 migdała,długo bo ok 10 miesięcy ale opłacało się,uniknęliśmy wycinania.Akurat z młodym nie mam takich problemów zdrowotnych ale ze starszym miałam i to spore.Adaś owszem choruje ale to była ospa i katarki.No i teraz właśnie taki ma,zwykły katar.Na razie nie idę do lekarza,wolę nie narażać go na inne wirusy i bakterie,zobaczymy co będzie dalej. Ale wracając,to u mojego starszego synka stwierdzono prawie rozedmę oskrzeli(wiem że nie ma czegoś takiego ale to coś w tym stylu),miał baaaardzo zaflegmione oskrzela a co ciekawe nie było tego słychać przez zwykły stetoskop.Kaszlał okropnie,głównie w nocy,ciągle chorował,męczył się itd. Aż trafiłąm do zielarki i Tomi dostał zioła.Dziewczyny od tamtej pory młody nie miał kaszlu już od ponad roku.Miał ospę i anginę.W nocy nie kaszle...wiecie co to za radość?A teraz jak tylko widzę że dopada go jakaś infekcja,parzę mu zioła i jest ok Nie wydaje mi się żebyś popełniła gdzieś błąd,czasem nie słychać nic w oskrzelach,czasem lekarz nie usłyszy,czasem paskudztwo szybko się rozwija....Teraz ważne żeby Twój Adaś szybko wyzdrowiał czego mu życzymy z całego serducha. A my znowu oddalamy szczepinie,ojej chyba w końcu kiedyś jednak uda nam się iść zaszcepić.Jeszcze dużego muszę na gruźlicę zaszczepić. Gratulacje dla Majeczki za odwagę Pozdrawiamy,Ewa Adaś i Tomik moje chłopaki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
pbturska Re: A może homeopatia? 21.01.05, 13:29 A masz jakieos homeopatę, który wart by był polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: A może homeopatia? 21.01.05, 13:44 Niestety nie mam.I nie znam.Znam tylko zielarkę z Wrocławia i drugą panią z Lublińca która zajmuje się też naturalnym leczeniem.ALe może dziewczyny na forum kogoś polecą. Pozdrawiam,Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Bardziej błahy problem 22.01.05, 22:39 Mamuśki pomóżcie, bo nie wiem co robić. Chodzi o mycie, a konkretnie mycie głowy. Kiedyś mycie było w porządku. Zanosiłam małego do wanienki, ale od kiedy zaczął chodzic to horror. Do łazienki nie ma sposobu żeby go zagnać, no więc go zanosimy. Wsadzamy do wanny i już jest źle. Staramy się szybko umyć co trzeba (mały robi do pieluchy i umycie pupy po kupce jest koniecznością). Ale jeśli chodzi o głowę to istny koszmar, zaczyna się płaczem, pokazywaniem ręcznika (czyli wyjmijcie mnie jak najprędzej), potem jeszcze zaczyna się trząść jakby miał febrę. Wystarczy spłukać głowę, zakręcić wodę i... spokój. Możecie myśleć woda za gorąca (myślę, że w sam raz), nie ma się czym zająć (czy ma zabawki czy nie, to nie ma różnicy), nie ta osoba go myje (zmienialiśmy sie z mężem i nic). Już wymyślamy puszczanie baniek mydlanych, malowanie farbami (w wannie nic się nie brudzi), różne zabawki. Nie, nie, nie i koniec. I tak głowę myjemy kiedy jest koniecznością czyli raz na tydzień lub dwa. Może macie jakieś swoje domowe sprawdzone sposoby. Aha, jeszcze coś, mój synuś cały czas stoi w wannie, nie możliwości żeby usiadł. Gorąco pozdrawiam z w końcu zimowej Warszawy ))) Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Bardziej błahy problem 24.01.05, 11:07 Cześć. Tak sobie myślałam o tym co napisałaś i nie wiem co z takim przypadkiem zrobić Wiadomo że mycie głowy nie jest przyjemne dla dzieci,zawsze tak było Z tego co wiem to są takie jakby czapki na głowę bez tego środka a z otokiem jkaby rower i tam leco woda...jednym słowem powoduje że woda nie cieknie na twarzyczkę dziecka.Nie stosowałam ale może akurat.Druga rzecz,może spróbuj kąpać się z synkiem,pokażcie mu jakie to przyjemne,bawcie się we wodzie.Może to być wanna,może prysznic.A jak już będziecie razem to posadź go na swoich kolanach.A może włóżcie na dno wanny kolorową podkładkę,na pewno są takie...no coś trzeba wymyślić bo tak być nie może. A teraz o Adasiu..coraz więcej mówi co mnie baardzo cieszy,mówi już Adaś,mówi Ewa(aba) kokoko,totet(kotek) i stara się powtarzać moje słowa Robi też pipip na nosku,w jego wydaniu to jest papap Ale mówię Wam super super super...szkoda tylko że jakieś przeziębienie nas dopadło A tu w końcu troszkę śniegu mamy...trudno może jeszcze uda nam się podotykać sniegi pojeździć na sankach,może u babci bo tam zawsze zima jest zimą Idę ratować pilota od tv bo ma właśnie kąpiel wodna!!!ratunku...a kika dni temu urwał kran w łazience!! Chyba był stary... Pozdrawiamy... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 27.01.05, 10:32 Do góry nas podnoszę bo spadłyśmy(( Piszcie dziewczyny częściej,pliseeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
agent11 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 27.01.05, 16:21 Hej!! Dawno nie pisałam ale co jakis czas zaglądam na forum,niestety juz rzadziej bo brakuje mi czasu. Od 3 tygodni chodze do pracy na pół etatu( super,że tak mi sie udało załatwić).Moja Ola cały czas jest na piersi, dlatego pare godzin wytrzymuje, ale jak juz wrócę do domu to nie daje mi spokoju) Rozbiera mnie juz w przedpokoju i dobiera sie do cyca) smiesznie to wygląda, ale niestety nie odstepuje mnie juz do końca dnia.... Z Olą na zmianę zajmuja się mój mąż i babcia.I powiem Wam,że jest różnie, niby juz trzeci tydzień trwa ta zmiana a Ola raz krzyczy i nie chce jeść a raz jest wesolutka. Mam nadzieję,że w końcu to się jakoś unormuje. Acha, niestety kiedy jestem w pracy okolice drzwi wyjściowych są punktem newralgicznym, nie daj Boże zeby ktoś przyszedł(np. listonosz hihiiii...) ,Ola od razu kojarzy to sobie ze mna i myśli,że to ja już wracam.Niestety ,jeśli to nie ja to zaczynaja sie spazmy ,krzyki itp...(( A poza ta zmiana wszystko jest ok, Ola rośnie jak na drożdżach( ale chyba po tym moim mleku z piersi )) bo za dużo to ona nie je) Miesiąc temu ważyła 10.500 -moja chudzinka) Co z nocnikiem? Ola wogóle nie cce siedzieć na nim. A czy na spacerach (tych zimowych) to Wasze dzieciaczki wytrzymuja w rękawiczkach? czy je zdejmują? Ola wszystko musi dotknąć rączką, ale gołą a nie przez rękawiczkę.Uwielbia chodzic po sniegu) Przepraszam,trochę haotyczne to wszystko ale myslę,że jakis sens w tym znajdziecie) POzdrawiam WAs gorąco. Asia i Ola. Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Adaś chory:( 31.01.05, 11:48 Dziewczyny mój bączek się rozchorował W piątek byłam u lekarza bo nie mogłam dać sobie rady z katarem,w sobotę wystąpiło zapalenie spojówek a w nocy już zaczął kaszleć.Dzisiejsza noc była okropna,ma zapalenie kratni...bidulek...obudził się więc lecę do niego....jeju ale ma chrypę.... Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Adaś chory:( 11.02.05, 00:07 dziewczyny coraz mniej nas... moze te , ktore chca naprawde pisac zajrza tutaj maluchy.bmxer.info kopytko u nas tez ciagle choroby, rece opadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
gagia Majowki 2003 12.02.05, 02:02 Witajcie! Rok minal, odkad pisalam posty do tego watku, wtedy jeszcze bylam glowna uzytkowniczka NiemowlakaTeraz - po przerwie, patrze 'co slychac'- zastanawiam sie, ktore forum jest teraz dla mnie? Bo Niemowle, nie da sie zaprzeczyc, juz chyba nie... Ciekawa jestem, jak maja sie Wasze Majowki - i wierze, ze nadal bedziecie pisac! Byloby fajnie, gdybysmy byly w kontakcie. Moja Kaja jest z 4.05. Niesamowicie duza juz...az sie lezka w oku kreci, ze chwile temu byla takim malenstwem Pozdrawiam serdecznie Majoweczki)) mama Kaji Odpowiedz Link Zgłoś
gagia do kopytko! 12.02.05, 02:15 I tak wlasnie mysle, ze to chyba Ty, Ewo - kiedys pisalysmy do siebie o naszych Smykach (i mam Twoj nr GG - nie wiem, czy aktualny) Potem zniknelam z intenetu - (dopiero od przedwczoraj mam znow dostep)na baaaardzo dlugo. Bardzo sie ciesze, ze Ciebie odnalazlamCzy nadal masz konto na Onecie?. POzdrowionka najserdeczniejsze dla Ciebie i Synka (my z Kaja chorujemy od 2 tyg!(Mam nadzieje, ze to juz koncowka! Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka Ciutka z Agatką 12.02.05, 14:01 Witajcie ponownie!!! Juz bardzo mało czasu mam na forum ale są takie dni że zaglądam, nadrabiam zaległości. Bardzo ciekawa jestem co tam u Was słychać???, nim sie obejrzymy to nasze pociechy będą miały dwa latka!!!!! ale czas leci, to fakt że łezka w oku się kreci, taka kruszynka dopiero co cyca ssała. Agatka coraz więcej mówi,rozrabia okrutnie z zabawek najlepsze sa pieski i misie, natomist lalkami jest bardzo małe zainteresowanie z jej strony. Jeżeli chodzi o kontakty z dziecmi to najwyrazniej jedne dzieci lubi bardziej inne mnie a najbardzie lubi dzieci troszkę starsze. Jeszcze ładnie spi w ciagu dnia i oby jak najdłużej, bo to jedyna moja chwilka kiedy moge cos porobić lub najzwyczajniej poleniuchowac.. Napiszcie co tam u Was??, pozdrawiamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Jeszcze jestem... 12.02.05, 22:39 Czesc kochane, nawet nie pamietam kiedy tu ostatnio bylam...(( U nas problemy.Jesiek choruje od Sylwestra.Od 4 stycznia jestesmy non stop na lekach.Mam chwile zalamania,ale wiem,ze musimy przez to sie przedrzec.jego alergia znacznie sie posunela,do tego doszlo AZS,juz dwa razy w tym roku mial zapalenie oskrzeli,zaliczylismy tez pobyt w szpitalu.Ciezki ten rok... juz drugi raz odstawiam go od piersi,teraz wreszcie chyba sie uda na dobre.Poprzednio przeszkodzil nam szpital,tam bylo tak glosno jakos,ze cycus byl jedyna metoda,zeby chociaz na troche zasnal,no i pocieszenie bezkonkurencyjne,na wszelkie smutki. Zaczynamy lubic nocnik,no i w zolwim tempie bierzemy sie do mowienia,jesli to w ogole mozna tak nazwac Bardzo sie za Wami stesknilam,dzisiaj wreszcie nadszedl jakis spokojny wieczor,kiedy inhalacja juz zrobiona ,dzieci spia,a mi udalo sie nie zasnac przy czytaniu bajki.Na ogol najfajniejsza czesc wieczoru przesypiam,potem sie budze,zeby znowu isc spac. Jas tez robi sie uparty.Coraz bardziej poznaje co jest jego i o to walczy.Musze juz kupowac identyczne gadzety dla obojga,bo sie kloca,np.takie same latarki,telefoniki itp. Wazy chyba 13,7 zgubil troche w szpitalu,ale i tak dobrze wyglada,waga o tym tez swiadczy.I milusi jest. Zaczal rewelacyjnie otwierac buzie do mycia zebów,wreszcie nie musze z nim walczyc. Poza tym ...poza tym staramy sie zyc normalnie,chciaz nie jest to latwe,wiele nawykow musimy zmienic,pilnowac sie,zeby chowac wszelkie zakazane smietany,czekolady,wszystko co ma w sobie jajko itd.Do tego pielegnacja i kapiel,to juz nie jest 5 minut,tylko znacznie dluzej i inhalacje...przy Teletubisiach,lekarstwa..."szlachetne zdrowie"chcialoby sie powiedziec,kiedys bylo tak fajnie...Najgorsze jest to,ze ja jestem jeszcze bardzo zielona w tych alergiach,duzo sie juz nauczylam,ale wciaz boje sie,ze robie bledy,ze moze on cierpi przez mnie...,ze za malo wiem...jak zaczynam wiecej czytac,to wpadam w panike,a potem depresje,ale musze sie wziac w garsc. Dam Wam znac,jak zrobimy sie znowu piekni i gladcy.to bedzie moj sukces. Jejku,nie wiem,kiedy znowu napisze...Bardzo duzo o Was mysle,bardzo cieplo,bardzo tesknie.Trzymajcie sie zdrowo i ucalujcie swoje Majuszki ))) I jeszcze jedno,przepraszam za chaos w moim poscie,jak sie tak rzadko pisze,to potem chcialoby sie o wszystkim na raz,a tu sie nie da i wychodzi co wychodzi.Mam nadzieje,ze cos tam sie jednak dalo odczytac.Caluje Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka Re: Jeszcze jestem... 13.02.05, 09:03 Alex!!! Głowa do góry, wiem chyba co czujesz u nas w zeszłym roku Agatka miała przez pól roku co trzy tygodnie zapalenia oskrzeli. Antybiotyk za antybiotykiem, byłam załamana, deprechę mialam na maksa. Z urlopu w Bieszczadach też musielismy wracać... Teraz mieliśmy 7 m-cy spokoju, Agatka jest pod opieką immunologa, bierze proszeczki na odpornośc i jest znacznie lepiej a też pediatra twierdziła że to alergia ( jest alergiczką), ale nie mozna czasami wszystkiego podciagać pod alergię. Skonsultuj się może jeszcze z innym lekarzem. Trzymajcie się cieplutko, zyczę Ci dużo wytrwałośći i oby do wiosny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agableu1 Re: Majowki 2003 14.02.05, 12:11 Czesc Wszystkie Majoweczki! Bardzo dawno sie nie odzywalam, ale tez duzo u mnie bylo zmian i to glownie bardzo smutnych. w Lipcu zeszlego roku wykryto raka u mojego taty i niestety mimo operacji zmarl 15 pazdziernika. Tylko przez sierpen bylo dobrze, a od wrzesnia szpital byl naszym drugim domem. Poza tym zostalam zwolniona z pracy przez nowa szefowa (stara panna, bezdzietna itp., mialam wypadek samochodowy (na szczescie niegrozny), a 3 dni przez smiercia mojego taty moj tesc znalazl sie w szpitalu, bo pekl mu tetniak aorty brzusznej. Powiem szczerze, ze teraz nie wiem, jak to przezylam. Troszkę sie martwie, czy te przezycia nie wplyną negatywnie na moją dzidzie w brzuszku, ale mam nadzieje, ze nie. Poza tym Kasienka rosnie jak na drozdzach, wazy 13 kg i ma 86 cm wzrostu i jest przesliczna i przewspaniala. Praktycznie juz wszystko mowi, buduje ladnie zdania i na szczescie nie choruje. Jedynym naszy problemem jest nocnik, bo panna w ogole nie jest zainteresowana nim. owszem siada , ale nie ma mowy o siusiu ani kupce. Drugie bobo tez jest ok. Mam termin na 13 lipca. ja wyniki mam tez dobre i czuje sie rowniez wspaniale. Oczywiscie jestem juz jak maly wielorybik, ale majac na uwadze pierwsza ciaze mozna sie bylo tego spodziewac. Przegladajac Wasze lisciki doszlo do mnie, ze sie spotkalyscie. Czy w najblizszym czasie przewidujecie kolejne spotkanko? Jesli tak, to ja juz wpisuje sie na listę. Na razie serdecznie Was wszystkich calujemy Mam nadzieje, ze teraz juz czesciej tu bede zagladac Agnieszka z Kasią i ..... Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: Majowki 2003 14.02.05, 23:15 Ewa, co u was? Adaś juz zdrowy? Alex, trzymaj się kochana, strasznie się cieszę że się odezwałaś, mam nadzieję, że wasz alergicny problem szybko minie, a przynajmniej złagodnieje. Agableu1, strsznie mi przykro z powodu taty, no i te następne wypadki. Pozdrawiam cię ciepło i przesyłam szczęśliwe fluidy. Kasieńka ma podobnie wzrostem i wagą do Majki. Majcia bardzo ładnie myje ząbki, to znaczy otwiera buzię, żebym jej umyła. Ostatnio uczymy się spać w łóżeczku, i chociaż i tak przychodzi w nocy, jestem szczęśliwa, że się udaje jej zasnąć. Jest dosyć nerwowa przed zaśnięciem i musi ciągle coś robić z nóżkami i rączkami. Kończy się to kopaniem w szczebelki i grzebaniem w moim dekolcie. Do mówienia zdaniami jeszcze jej daleko. Zdaniami mówi tylko po chińsku. Poza tym ostatnio nauczyła się mówić peś (pies) i posie (prosze), wogóle słownik ma już w sumie dosyć bogaty, tylko jeszcze nie potrafi poskładać tych słów w zdania. To znaczy jedynym prawie zdaniem jest "tata nie ma". Jakby nie było jest to jakieś zdanie, hihi. Nocnik olewa, hehe, wtedy jak nam się uda trafić. Nie woła, nijak nie sygnalizuje, no jedynie na kupę ucieka w kąt, lub do innego pokoju. Uwielbia wpasowywać się w pudełka, szczeliny, kartony, albo wspinać po meblach. Za swoje ukochane "La" czyli reksia jest w stanie zjeść każdą ilość jedzenia. Pięknie śpiewa, narazie to jeszcze bardziej jest sylabizowanie, ale i tak uroczo próbuje. Zapraszam na stronke forumową Majeczki pozdrawiam was cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 15.02.05, 10:40 Witajcie,pozdrawiam wszystkie kochane mamusie.I życzę Wam dużo zdrowia i wytrwałości. Czasem wydaje mi się że życie nieźle daje nam w kość...ech... Adasiowi zapalenie spojówek przeszło,zapalenie krtani też (robiliśmy inhalacje inhalatorem! ) ale znowu ma katar i kaszle.Wiecie że czasem to już ręce opadają.Teraz jeszcze wysypało go,podejrzeam że to mleko.Wcześniej jadł i jogurty i serki i było wszysko ok,ale podjadł ode mnie mleko z musli no i ...klapa totalna.A tak się cieszyłam bo starszy jest alergikiem....no niestety przyjdzie mi kupić kozę Byliśmy troszkę u babci,było fajnie bo tam kupa śniegu..ale co z tego jak siedzieliśmy w domu bo ja mam katar,młody kaszle a duży to samo.Chociaż duży na sankach bywał Co do mówienia to Adaś też mało mówi,słowa pojedyńcze..i oczywiście śpiewa sobie co wszystkim się podoba. No i muszę teraz Adasia pochwalić(odpukam w drewno) Adaś woła i sii i eee W dzień już wogóle nie nosi pieluszki,tylko na dwór i na noc..chociaż widzę rano że jest sucha pielucha ale czasem jednak jest posiusiana. Oczywiście radość z tego ogromną mamy A teraz waga: 19 kg i na stojaka przy ścianie ma prawie 90cm...a na leżąco ma ok 4 cm więcej..czy u was też tak jest? Adaś wciąż jest na cycusiu.Oj ciężko mi go odstwić...ale próbujemy pomalutku. A zapoamniałabym napisać...Adasiowi wyszły dolne piątki,teraz czekamy już tylko na górne i myjemy myjemy ...na szczęście lubi myć.Za to starszemu też rosną ząbki tylko że już stałe.W tym roku pójdzie już do szkoły!!!Szok! Giga(?) mój nr gg 4418712...odezwij się.... Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
gagia Re: Maj 2003 już tu jest :-) 16.02.05, 21:15 Witaj, Ewa Napisalam do Ciebie na priva gazety i onet - o ile adresy aktualne. Pozdrowionka Aga Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 odstawieni :))) 19.02.05, 00:01 Czesc Kochane Aga,Biedulko,ale przezylas.Straszne.Calym sercem Ci wspolczuje.Dobrze,ze dzieciaczki zdrowe i Kasia tak pieknie sie rozwija.Trzymam kciuki za Wasz spokoj. Dzieki za dobre slowo ,Dziewczynki.Nie poddaje sie,chociaz mam slabsze chwile.Jas wyglada teraz strasznie,znowu go obsypalo AZS,jeszcze nie zeszBo to od zaplaenia oskrzeli,a juz dostal nowego od kataru.Okropnosc.Najgorsze jest,ze on strasznie cierpi,zwlaszcza w nocy,wiec...nie spimy.Tulimy sie,drapiemy,nosimy itd.Kazda noc ma wyrwe parogodzinna. Ale ! Udalo nam sie odejsc od cyca,stad tamat-odstawieni Wiem,ze przy alergii,powinnam dluzej karmic,ale mi juz po tym perwszym odstawieniu znacznie zmalal pokarm i teraz cycowanie bylo dla mnie ogromnym cierpieniem,do tego Jasiek sie denerwowal,ze nie leci,wiec ciagnal intensywniej,przez to mnie bardzoj bolalo,a do tego poranil mi brodawki.Mialam juz dosc,dluzej tego ciagnac nie bylo sensu.Ale w glowe mi sie nie zmienilo,nadal boje sie zjesc cos ostrego, napic wina,a teraz dopadlo mnie przeziebienie,to bralam leki dozwolone dla karmiacych.Ciekawe kiedy ja sie "odstawie" Jas korzysta z nocnika przed pójsciem spac i w dzien i wieczorem,pieknie mu to idzie.Poza tym,jakos sie wyciagnal i juz nie jest dla mnie takim klokiem,zwlaszcza w nocy,kiedy jest bezwladny,jak olów.Chyba juz pisalam ile wazy,ale nie jestem pewna,wazy okolo 13,2 - 13,4 a zmierzymy go,jak Maz przybije miarke do sciany -hehe !,a to moze potrwac. No i tak mi sie dobrze zaczelo pisac,a musze konczyc,bo cos sie corcia wybudzila i musze sie z nia polozyc.Z reszta,juz po polnocy, wiec- spijcie dobrze. Do nastepnego.Wszystkim zyczymy zdowia.Kopytko-trzymaj sie.U nas na 4 osoby w domu-3 chore.Wiec cos jak u Was.Tym goretsze buziaki. Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: odstawieni :))) 24.02.05, 10:00 Hej,podciagam bo spadlysmy juz na druga strone I tak na szybko,u nas grypa!!! Alex u nas taż na 4 osoby 3 chore. Chyba najgorszy jest Adaś...bo ten nie dość że męczył się z katarem chyba z miesiąc,niedawno przeszedł zapalenie krtani i spojówek a tu znowu grypa..I ta temperatura 40 stopni...poszedł lulać wczoraj i za chwilę woła ale tak ciuchutko..mama mama i bida leży nawet ruszyć się nie może...aż zwymiotował.Zmierzyłam mu temperature,dałam syrop i siedział z oczami gapiowatymi,z buzi cieknie ślinka..normalnie tragedia.Już myślałam że będę dzwonić na pogotowie,ale pół godziny minęło i jakoś się rozruszał.W nocy znowu atak gorączki.No a do tego wszystkiego jak go wysypało już 2,5 tyg temu,na udzie potem przeszło na brzuszek potem na ręcę to wczoraj pomimo że dostaje clemastin obsypało go jeszcze na dłoniach...i już nie wiem od czego to.nie wiem.ALex piszesz że u was azs,jak się objawia? Mój duży syn tez alergik ale miał zupełnie inną wysypkę i w miejscach typowych dla alergii.A Adaś ma krostki czerwone,troszkę swędzą.Nie daje ich dotknąć i woła ała...Szlag mnie trafia jak mam iść do lekarki...wszystkie są takie jakby wszystkie rozumy pozjadały?CHciałam do alergologa skierowanie ale nie..dała mu clemastin.Jak długo mam go podawać?Nie wiem. Z odstawianiem od cysia jako tako nam idzie,pomalutku.Ale i tak sukces bo w dzień dostaje tylko do spania cysia.A to już duży sukces. Nocnik opanowany Ach wiecie jak to superowo...jeszcze tylko na dwór i na noc..ale do wakacji chyba nie będą już potrzebne. Napiszcie dziewczyny co u was,jak dzieciaczki rosną co mówią.. Adaś coraz więcej mówi...waga na razie bez zmian uff oby tak dalej...teraz niech tylko rośnie Pozdrówka Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: odstawieni :))) 24.02.05, 12:41 Czesc Kochane Kopytko,AZS u nas wyglada strasznie.To jest taka plamista wysypka,wlasciwie na calym ciele,nie ma tylko na fragmentach lydek,ud,w okolicach lokci i we wlosach na glowie,a tak to jest wszedzie ! Jakby sie przyjrzec,to jest to plamka czerwona a na niej pecherzyki.Swedzi okropnie,ale nie stale,tylko takimi atakami.Jak sie juz konczy,to przysycha,pecherzyki znikaja,a ostatni etap,to zluszczenie sie tego wszystkiego.Leczenie ? Tez moge podac.Proszek do prania tylko jelp i lovella,bez zadnych plynow zmiekczajacych; miekkie,sprane ubranka;do mycia tylko kosmetyki Balneum i Oilatum;zero mydla,chyba ze oilatum - u nas sie udaje;pielegnacja skory,to podstawa- natluszczanie,natluszczanie,natluszczanie,nawet 5-6 razy dziennie,wg potrzeby.Do tego natluszczania my mamy masc cholesterolowa robiona w aptece i ww kosmetyki (balneum baby krem,balneum balsam),jest tez fajny krem SVR- topialys plus,ale Jasia szczypie i teraz nie mozemy stosowac.No i wysypka scisle wiaze sie z infekcjami,a nie z jedzeniem.Teraz leczymy sie,leczymy i nic nam nie ubywa.Troche tylko zbladl,juz nie jest buraczkowy napoliczkach.A na wszystkie wizyty u lekarzy musimy czekac ( 28 luty,2 marca i 17 marca...),nawet te prywatne maja swoje kolejki ( Malgosia poszla dzisiaj do przedszkola.I nie wiem czy to dobrze,okaze sie.Jest za bardzo zdrowa,zeby siedziec w domu (roznosi ja),a nie jestem pewna,czy juz na tyle zdrowa,zeby wpasc w szal przedszkolny.3 dni siedziala w domu i teraz ja nadaje sie do leczenia,tyle ze psychicznego Jasiek jakby zaczal spac jeden raz w dzien,i jest to sen,który trwa 2-3 godziny (suuuuper!) wstaje naprawde wypoczety i taki fajniutki. U nas pielucha chyba bedzie do lata,bo Jas wie do czego sluzy nocnik,jednak jak ma mozliwosc,to obsikuje wszystko jak pies,czy kot-znaczy teren czy co ? Robi po pare kropelek,ale na hektarach !!!Nawet ksiazke mi obsikal !! Nie mowi,tylko po swojemu,ale dogaduje sie swietnie,a to kiepsko wrozy ( A teraz z innego worka.Ja chce wiosne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja mam juz dosc tych kombinezonow,kurtek,szalikow,kozakow,rekawiczek,ktore ciagle spadaja,albo sie gubia itd...i tej brei pod nogami tez mam dosc.I tego wiecznie brudnego samochodu-ile razy by sie go nie mylo,to wystarcza dwa przejazdy by wygladal tak samo czarno.fuj ! I kolejny worek.Kuzynka mojego meza wlasnie lezy w szpitalu,bo bedzie rodzic dzidziusia.Jest dwa dni po terminie i dzisiaj maja wywolywac.W sobote u nas byli i patrzylam tak sobie na nia i tak sobie myslalam,ze ja juz dzieci miec nie bede.I dobrze mi z tym.Teraz czekam na wnuki.Jakkolwiek smiesznie to brzmi zwlaszcza ze syn ma 2 lata,a corka 6.Ale tak jest.Moje nienasycone dotad macierzynstwo wreszcie sie nasycilo. trzymajcie sie,Kopytko-wracjacie do zdrowia,trzymamy kciuki.Obejrzyj ta wysypke,jabys miala pytania to smialo.Moze byc GG 1605621 Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: odstawieni :)))-do Kopytka 24.02.05, 12:48 Nie wiem co sie stalo,napisalam jeszcze raz,ale postu nie ma tam gdzie oczekuje,ze powinien byc,wiec moze sie powtorze,ale napisze jeszcze raz. My nie dostalismy Clemastinu,tylko Ketotifen-on chyba bardziej dziala porzeciwswiadowo.Jak juz zaczyna byc lepiej do stosujemy Zyrtec. Trzymajcie sie,grypo-precz ! Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: odstawieni :))) do Kopytka 24.02.05, 12:44 Jeszcze jedno.My nie pijemy Clemastinu,tylko Ketotifen lub Zyrtec-one chyba bardziej dzialaja przeciwswiadowo,ketotifen na pewno. Trzymajcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: odstawieni :))) do Kopytka 24.02.05, 12:49 No masz !!! wskoczylo i teraz sa oba ! Trudno,wybaczcie.Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
gagia Alergolog - droga Ewo! 24.02.05, 13:34 Witam. Ewo, nie wiem, co masz za lekarke, ale jestem w szoku. Clemastin??? Po pierwsze takim malcom daje sie Zyrtec (w kroplach). A jesli idiotka odmawia skierowania, zadaj sobie trud i ZMIEN lekarza. To nie do pomyslenia...Ja zmienilam przychodnie i pediatre (bez trudu), mamy troche dalej, ale nie szodzi. Mimo to w poprzedniej przychodni bez trudu dostalam skierowanie do alergologa, bo to jest OBOWIAZEK. Zdobadz skads recepte na Zyrtec w kroplach - dawaj po 10kropel tak dlugo, az ustapia objawy (a nawet ze 2-3 dni dluzej) Rece opadaja...gdy sie slucha o tej naszej'sluzbie' zdrowia I daj znac, co sie zmienilo! Pozdrowienia dla wszystkich Majowek i ich Mam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Jesteście super 24.02.05, 21:52 Dziewczyny bardzo Wam dziękuję,jesteście super i potraficie pomóc człowiekowi w biedzie,dzięki. Alex mam Twój nr gg i nawet widziałam że dziś byłaś ale ja niestety nie mogłam sobie poklikać...sama wiesz..chore dzieci w tym jedno starsze już na końcówce czyli bryka jakby go kto nakręcił..do tego mały Adaś marudzący i z temperaturą... Byliśmy dziś znowu u lekarki bo nie dość ża ma prawie 40 stopni to ta wysypka przy tej temperaturza jest okropna,purpurowa i wygląda jakby miał nie wiem co...feeee...Po Ibufenie jak już temperatura spadnie wszystko łagodnieje ale nie wygląda pięknie..najgorsze są rączki,dłonie..do tego odparzył sobie pachę(grubasek z niego niestety) no i ma lekką biegunkę,apetet zmalał.Ale wracając do lekarki...pokazałam znowu tą wysypkę..pani zajrzała do gardła,katar zielony bakteryjny(to akurat sama wiedziałam) osłuchała,obejrzała ręce(niezbyt dokładnie) i kazała nasiusiać...więc do domku Adaś na nocnik i siuuuuu no i biegnę z powrotem.Mocz ok.Więc to grypa.Ale pytam co z tą wysypką,może alergolog by ją obejrzał.A ona na to że on to mi nic nie powie.Najwyżej mogę zrobić IgE i zobaczymy.Skierowania nie dostałam.Ale mam pytanie czy jak odstawimy Clemastin to po jakim czasie mogę zrobić te badanie żeby było prawdziwe? Gagia masz już gg ? Zyrtec dam radę załatwić tylko chcę te badania zrobić...I zaczynam poważnie myśleć nad zmianą lekarza! Jejku a wiecie co ja zrobiłam? Miałam od niej skierowanie do alegologa ale dla siebie..niestety nie udało mi się zarejestrować i tak chyba przepadło mi...a muszę iść..bo jak przyjdzie wiosna,lato i zaczną fruwać osy i pszczoły to dal mnie katastrofa...oj muszę w końcu to załatwić. Ale się rozpisałam...a teraz z innej beczki...pomimo swej pokaźnej wagi mój słonik umie podskoczyć! Normalnie odrywa stopy od podłogi! I gada i gada jak najęty.Mówi :cześć,Adaś,mama,tata,baba,dziadzia,hello,brum,papa,am cycy,daj,tak ,nie,widzisz,słyszysz,słyszę,i pewnie jeszcze wiele innych...a na kupkę woła eee ...i sam biegnie do łazienki po nocniczek No i jest strasznie samodzielny przyjedzeniu..a mamusia ma co potem sprzątać w kuchni hehe. Postaram się dołączyć nowe foty ale to w przysżłym tygodniu jak już ta grypa sobie precz pójdzie, pozdrówka Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Zyrtec 28.02.05, 08:37 Hej,ja dzisiaj krótko. Nam pani doktor kazala dawac 2 x dziennie po 7 kropli max.Jak sie uspokoi to 2x po 5 kropli.Oczywiscie Zyrtecu.Nie wiem,czy te 10 kropli to nie za duzo,synek mojej siostry ,który ma 6 lat ! bierze po 10. Buziaki i powodzenia w walce ze wszelkimi paskudztwami Odpowiedz Link Zgłoś
gagia Re: ZYRTEC!!! 01.03.05, 23:05 Dziewczyny! Nasza alergolog - slowo daje, ze doskonala, zaryzykuje twierdzenie, ze na 'skale polska' - kaze dawac mojej Majowce 1 RAZ NA DOBE 10 KROPLI - wieczorem). Dokladnie tak jest tez zapisane na ulotce. Jak to sie dzieje, ze mozna dawac 2 x po 7 kropli??? Wydaje mi sie, ze tu jest cos nie tak... NIe chce sie wymadrzac, ale ufam naszej alergolog, tym bardziej, ze niezaleznie od tego nasz calkiem godny zaufania pediatra tez tak kaze dawkowac... Kopytko - Ewo - kiedy na gg sie spotkamy, pogadamy... ostatnie dni mam zupelnie zabiegane Odpowiedz Link Zgłoś
aania25 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 28.02.05, 19:58 Witam wszystkie dziewczyny. Moja coreczka, Asia, 24 maja skonczy 2 latka. Jest grzecznym dzieckiem i dosc rozwinietym. Potrafi ladnie mowic calymi zdaniami, latwo zapamietuje wierszyki i piosenki. Swietnie zabawi sie juz samam lalkami czy malowaniem. Uwielbia bawic sie w mamusie. Ma swoj domek, lalki, wozek dla lalek i kubeczki na kawe. Jak sie jej zaczyna nudzic to przychodzi do mnie i mowi: "Asiunia zlobila mamusi kale." Brzmi to naprawde slodko i przyjemnie. Jest juz mala dziewczynka a czesto mysle o niej jak o dzidziusiu. W kazdym badz razie jak na pierwsze nasze dziecko jestesmy mile zaskoczeni ze tak latwo nam bylo sie przyzwyczaic do roli rodzicow i zaczynamy starania o nastepna dzidzie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 01.03.05, 13:14 Witamy mamę aania25 w gronie mamuś majowych Dziewczyny dzisiaj idziemy do alergologa.Po odstawieniu mleka,przetworów mlecznych,cytrusów,ryb,kakao,ryb wysypka zaczęła pomału łagodnieć.Przy czym smaruję mu na noc elocomem a rano maścią z apteki z cynkiem.Dostałam od koleżanki..troszkę.Niestety nie dostałam skierowania do alergologa dla Adasia,więc idziemy prywatnie.Mam nadzieję że warto będzie.Wiecie jest taka stronka gdzie można zadać pytanie i tam odpowiadają specjaliści,więc opisałam tam przypadek Adasia począwszy od urodzenia.I odpowidziała mi pani że to alergia i żeby skonsultować do z alergologiem.Tak się składa że ta pani to ta do której dziś idziemy Ciekawe czy pozna nasz przypadek?Ale pewnie tak bo nie wiele jest dzieci które tyle ważą co Adaś. Z grypy już tylko został katar. Podaję link do tej stronki,może akurat Wam się kiedyś przyda www.promedis.pl/pro_vade_zapyt.cm Pozdrówka,Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
gagia Alergolog... 01.03.05, 23:17 Raz jeszcze sie tu dopisze - Ewa, chyba juz sie zgodzisz, ze lekarza, co Ci nie chcial dac skierownia trzeba zmienic?...W glowie mi sie nie miesci. Alergia powinna byc rozpoznana szybko, bo im pozniej, tym gorzej. Mysle, ze moglabys pozagladc na forum 'Alergie', w wyszukiwarce poszukac pewnych rzeczy, ktore moga sie przydac. Zanim dasz Adasiowi duzo elocomu, poczytaj, co tam pisza dziewczyny(ktore na alergiach znaja sie juz jak alergolodzy)...Postaraj sie uniknac sterydow (elocom jest jednym z najmocniejszych). Jesli juz musisz,wez laticort - bardzo skuteczny, a o wiele mniej szkodliwy. Bardzo jestem ciekawa, jak Wasza prywatna wizyta Pozdrowienia dla wszystkich Mamus Majowych...(sorry, ze pisze tylko o alergii) gagia PS.Zyrtec daje sie 10 kropli raz na dobe... Odpowiedz Link Zgłoś
gagia Re: Alergolog... 01.03.05, 23:41 Ewa, oto link, ktory Tobie i wszystkim, co maja zastosowac elocom moze co-nieco objasnic: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=20737473&v=2&s=0 Juz pisalam Ci, ze testy nic nie daja w tym wieku (a nawet pozniej daja falszywe wyniki). Na forum alergie znajdziesz tez sporo dowodow na to. Testy dobrze robia lekarzowi, ale niekoniecznie dziecku. Nie wiem, czy jest sens meczyc takiego maluszka tylko po to, zeby nic nie wyszlo... pzdr Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Alergolog... 02.03.05, 10:34 No jestem jestem,gagia ostatnio nie dawałam rady bo Adaś był bardzo marudny,płaczliwy ..poprostu nie dawał żyć.Mam nadzieję że się w końcu uda nam spotkać. Co do elocomu to ja słyszałam od lekarza że on jest z tych najsłabszych,więc już sama nie wiem co mam myśleć. Byliśmy wczoraj u pediatry alergolog...ech...przeraziła się kobieta Adasia wagą,mamy skierowania na badania endokrynologiczne czy ta nadwaga wynika ze złego metabolizmu czy to jakaś choroba.Zryczałam się wczoraj jak bóbr,odstawiamu definitywanie od piersi.Wczoraj wieczorem już cysia nie dostał,nawet nie było tak źle..ale to chyba dlatego że wcześniej już też zasypiał bez cycisa w buzi(ale karmoiny był zanim położył się do łóżka) a w nocy...nie wiem ile razy płakał,ale nie dałam mu.Okropne uczucie,on tak bardzo płakał,i wołał am am...proponowałam mu wodę do picia albo dydusia.Ani raz nie skorzystał.A moje mleczarnie rano były okropnie wielkie,pełne mleka...dziewczyny jak ja mam zatrzymać laktację? Odciągać troszkę czy nie?Nie wiem też jak będzie wyglądało usypianie popołudniu.. No i boję się diabelnie tych badań endokrynologicznych. A alergią zajmiemy się zaraz po tym jak się dowiemy czemu ta waga taka ogromna. Trzymajcie za nas kciuki.. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 02.03.05, 10:26 Wiecie co ? To juz zwariowac mozna.Ja to dawkowanie Zyrtecu mam od pani doktor z tytulem profesora,wiec niby powazna instancja.Moze to wszystko zalezy od nasilenia alergii.Jasiek ma spore,wiec moze to dlatego. A na Clemastnie przeczytalam dzisiaj,ze mozna go dawac dzieciom od 6 miesiaca zycia !!! No i o co chodzi ? Ja juz od rana mam skret kiszek,bo ide dzisiaj z Jasiem do alergologa,boje sie co nam powie i jakie leki zapisze.Czlowiek powinien byc coraz madrzejszy,a ja mam zakrecone w glowie i juz sama nie wiem co jest dobre,a co zle. Nasze zapalenie skory zanika !!!! Jestem taka szczesliwa !!! Noc zaczela przypominac noc,a dzien to nie walka z pazurkami,tylko zabawa,nauka,zajecia,jedzonko itp.Fajnie zaczyna byc. A wracajac do poczatku...Chyba najwazniejsze jest znalzc sobie dobrego lekarza ,do ktorego ma sie zaufanie i go sluchac.porownywanie przypadkow chyba nie ma sensu,kazdy przeciez jest inny.To tak jak rozwoj dzieci,kazde ma swoje tempo i swoj sposob na uczenie sie i poznawanie.W efekcie i tak kazde w koncu mowi,zawiazuje sznurowadla,pisze i czyta.Fajnie by bylo,zeby i kazde dziecko wyroslo z alergii,tego wszystkim alergikom zycze. Kopytko,odezwij sie po wizycie. Pozdrawiamy cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Alex już napiasałam:) 02.03.05, 10:39 Hej Alex,zgadzam się z Tobą.Ot mam przypadek w domu,duży syn karmiony był piersią do 2,5 roku i nie był taki kolosalny a Adaś mimo że urodził się mniejszy od brata to pędzi na wadze jak szalony.I nie ma różnicy w ich karmieniu.No może jedna,Adaś lubi mięsko a Tomi nie. Tak samo pewnie i te krople,zależy jaka alergia,jak nasilona.Zresztą nie wiem,nie będę się wymądrzać,tylko na swój mały rozum tak mogę to pojąć. Najważniejsze żeby pomóc dziecku,bo one są naszym szczęściem,życiem... Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
agableu1 Re: Alex już napiasałam:) 04.03.05, 12:29 Czesc Mamusie i bobaski (a raczej juz dorastająca młodzieży!) chciaz nie mam zbyt wiele czasu, zeby cos napisac zawsze staram sie byc z Wami na bieząco!. przede wszystkim dziekuje za wszystkie mile slowa otuchy i wsparcia, ktore bardzo mi pomagają. Ostatnio b. duzo dyskutujecie nt. alergii. Musze przyznac, ze czytajac posty czuje sie szczesciarą, poniewaz Kasia w ogole nie ma zadnych tego typu dolegliwosci (uff, na szczescie!) Jedyną przypadloscią, ktora jej sie zdarzyla, to bylo uczulenie na mandarynki, ktore moze jesc tonami.Zrobily jej sie szorstkie policzki i najpierw myslalam, ze to moze skaza bialkowa, ale zadnych innych obiawow nie bylo. Teraz odstawilam te pysznosci i wszystko wrocilo do normy. jednak wspolczuje tym z mam, a raczej dzieciaczkom, ktore mają tak bardzo nasilone obiawy. Trzymajcie się! buziaki Aga Odpowiedz Link Zgłoś
alex-1 Re: Alex już napiasałam:) 05.03.05, 12:19 Czesc Dziewczynki Ewa,nie zalamuj sie,drugie dzieci czesto sa tezsze od pierworodnych,nie mysl o najgorszym.Lekarz zawsze zleca badania,bo niejako tez musi to robic,po to do niego idziesz,zeby Ci pomogl,wiec pomaga.Moja pediatra jest cudowna kobieta,ale lata mi zajelo zanim przestalam wpadac w panike przy kazdym skierowaniu,ktore mi dawala i daje.Ona taka jest,woli wszystko sprawdzic,zeby spac spokojnie.Przez to i ja spie spokojnie.No i czuje,ze moje dzieci sa przebadane. Sprawdzicie wszystko i sie uspokoisz.Moze po prostu Twoje mleko jest takie kaloryczne i juz. A jak juz o mleku...Moja rada to odciagac male ilosci mleka z piersi,tak,zebys przestala czuc dyskomfort.Ja tak robilam w momentach kryzysowych i stopniowo bylo coraz lepiej.Teraz tylko sprawdzam czy sie jakies zastoje-kamienie nie robia.A jezeli laktacja jest jeszcze bardzo duza,to moze pomoz sobie laktatorem,ale troszke i...nieoceniona kapusta !! )) I jeszcze na koniec alergolog.Zmniejszyla nam Zyrtek do 2x5 kropli,dala Elocom i Elidel-to taka bardzo dobra,ale bardzo droga masc.Na razie smaruje samym Elidelem,bo jest bezpieczniejszy,w ogole nie sterydowy i jest lepiej.Ale naprwde to nie wiem,czy lepiej jest od masci,czy po prostu czas leczy... O Elocomie tez slyszalam,ze to slaby steryd i czesto sie go daje przy alergiach i uczuleniach,ale jak to steryd powinno sie go krótko stosowac.Ja sobie go zostawilam na gorszy stan skóry,na razie elidujemy. A tak na marginesie,to pani doktor byla podlamana Jasia skóra,dobrze,ze go nie widziala jeszcze tydzien temu,bo pewnie dostalaby zawalu...Teraz to on jest slicny i gladki Trzymajcie sie.Agableu-fajnie,ze sie odezwalas,ile Ci jeszcze zostalo ? Ewo,nie poddawaj sie.Bede trzymac mocno kciuki. Buziaki dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Alex już napiasałam:) 17.03.05, 10:25 kopytko daj znac co z adasiem! agableu bardzo ci wspolczuje z powodu taty... dzis bylam z jerka u ortopedy - nozki mu sie w x robia. bioderka ma ok. a lekko krzywe nozki to podobno norma - potem przechodzi. na wszelki wypadek dostal wkladki do butow - ma plaskostopie(choc to chyba tez normalne) Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 czuć już wiosnę:) 17.03.05, 13:34 Hej babeczki,tak szybko napiszę bo czas lulać No więc tak,z odstawianiem nie było tak bardzo źle,najpierw wariowałam z bandażami..ale wiecie co? mamy XXI a ja z bandażami na cyckach...koniec końcem przeszłam do karmienia rano i wieczorem.W nocy i w dzień ani ciut ciut.Teraz już tylko rano dostaje cysia,jeszcze troszke i skończymy na dobre...bardzo lubię karmić i ciężko z tym się pożegnać...ach...może jeszcze kiedyś będę mieć córeczkę... Do endokrynologa dostałam się na 29 czerwca! Heh dobre nie? Wobec powyższego idziemy prywatnie,wizytę mamy na 24 marca,czyli w przyszłym tygodniu.Będziemy tez robić mu badania i z wynikami pójdziemy do pani doktor.Najbardziej boję się pobierania krwi u Adasia...nie widać ani ciut ciut żyłek Buuuu Po wizycie dam Wam znać co dalej. Pożegnaliśmy się również z pieluszkami Troszkę się obawiam długich spacerków bez pieluszki bo to jeszcze ciut zimno żeby siuśka wystawić na powietrze.Ale pomimo to nie zakładam... Adaś poszerza swój słownik w coraz szybszym tempie.Na topie jest słowo "tatuś" a tez i auto,autobus,otwórz,jajo(bardzo lubi jaja ale przez tą wysypkę nie dostaje ich) i wiele innych. A czy Wasze pociechy też są na etapie "ja sam" ? Adaś wszystko sam....czasme to jest upierdl..jak idzie siusiu to sam drzwi musi do łazienki otworzyć,sam zupkę by chciał jeść(tojedyna rzecz którą udaje mi się go karmić,choć i ostatnio buntuje się i wyciąga warzywka rączką z zupki bo mama nie dała łyżeczki dziecku) Sam buty,sam ubranka,sam wszystko sam.. A jak u Was widac już wiosnę?Bo ja już widziałam przebiśniegi i klucz ptaków odlatujących sobie papappaaaaa ...no i ten śpiew ptaszków który towarzyszy wiośnie...nareszcie hurra Mało piszecie,wiem coraz mniej czasu ale czasem choćby skrobnijcie kilka słów co nowego u Was się dzieje,plisssse No i chciałam się jeszcze poskarżyć że ten mały bąk to na spacerach mnie nie słucha,idzie sobie gdzie chce,rączki nie chce dać...a do tego wszędzie wchodzi gdzie wysoko,mam na myśli meble,tapczan,półki,komody,krzesełko do karmienia(wszedł na ten blacik i stanął !!! ) wszędzie go pełno...to już niedługo 2 latka im stuknie! ojej... pozdrawiamy Ewa Adaś i Tomuś Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: czuć już wiosnę:) 17.03.05, 13:57 dziewczyny te ptaki to przyleciały nie odtalują...pomyliło mi się hihi...chyba coś nie tak ze mną.. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 17.03.05, 13:55 wiecie co...te ptaki to chyba przyleciały a nie odlatują hihi ...pomyliło mi się hihi Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 17.03.05, 13:56 dziewczyny te ptaki to przyleciały a nie odlatują...pomyliło mi się hihi... Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 nadgorliwie wysłałam 3 razy te same posty :-) 17.03.05, 21:02 Sorki babeczki udało mi się 3 razy wysłać takie same posty...myślałam że nie poszły i stąd ta liczba Pozdarwiam, zakręcona Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 dziś idziemy do endokrynologa 24.03.05, 09:08 Jak wyżej idziemy dziś na lekarki,wyniki chyba są ok.Pobieranie krwi z żyłki poszło niewiarygodnie sprawnie...a tak się bałam..... Napiszę co powiedziała lekarka jak wrócimy. Życze Wam wesołych i zdrowych i mokrych świąt Wielkanocnych,smacznego jaja i pysznego słodkiego baranka.. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Zdrowych i Wesołych Świąt 26.03.05, 19:32 Zdrowych, pogodnych, rodzinnych Świąt dla Was i Waszych maluchów. Oby w święta nasze brzdące dały nam chwileczkę odpocząć. Pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: Zdrowych i Wesołych Świąt 30.03.05, 22:02 Ewuniu, i jak tam po wizycie??? , dawno mnie tu nie było, przeczytałam ostatnie posty i piszę. Moja córa uwielbia chodzić po krawężnikach, po brzegach piaskownicy, zbierać małe czarne kuleczki z żywopłotów, no i w koću zaczyna się sezon piaskownicowo-ślizgawkowy, bo huśtawek Maja narazie nie uznaje. Jeśli chodzi o mówienie, to powoli zaczynaja się proste zdania typu kotek odź, tata idzie, tam pada, mamo odź tam, potrafi niektóre sekwencje ćwiczyć dłuższą chwilę. dzisiaj było np bako odź bako, mówiła do książeczki Uwielbia wspinać się na parapet, wykorzystuje każdą chwilę, kiedy nie ma mnie w pobliżu. Śmieci perfekcyjnie wyrzuca do kosza, nawet nie trzeba jej o to prosić, w związku z czym muszę bardzo uważać, bo nie zawsze uznaje za śmieć coś co jest śmieciem. Na hasło pranie, od razu leci opróżniać szafe i pakuje mi wszystko do pralki, pomocnica mała. No i straszną radochę miała ze świąt, bo jajo to jej ulubiony przedmiot, potrawa i słowo. Kiedy jest mi źle i płaczliwym tonem coś mówię, Maja przychodzi do mnie przytula mnie i mówi znacząco "mamoooo", co znaczy żebym już dała spokój Kochana jest Uwielbiam te spontaniczne przejawy miłości, niespodziewane buzi, nawet umie powiedzieć kocham, co w jej wykonaniu brzmi "kocha" i potwierdzone jej całusem i przytulakiem. Mycie zębów jakoś nam idzie, apetyt też mamy niezły, jako że wiosna już za pasem spędzamy na dworze mozliwie jak najwięcej czasu no i ................................myślimy o braciszku. A jak u was w tym sprawach??? Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Zdrowych i Wesołych Świąt 31.03.05, 10:17 Hej Jesteśmy już po wizycie. Z wyników wyszło że Adaś ma za dużo jednego z hormonów produkowanych przez tarczycę FT3.To wiąże się z tym że ma za mało jodu.Również jest na diecie 1000kcal.Tak tak...ale trudno ją utrzymać w tym zestawie co dostałam bo Adaś nie może połowy rzeczy jeść z tej listy Wysypany jest praktycznie cały czas,czasem mniej czasem bardziej.W zasadzie nie mam już pomysłu co go tak uczula.Wydaje mi się że to jego ulubione jajo(tak Basiu Adaś też kocha jajo i mówić i jeść i bawić się Hi) nie wiem czy przypadiem nie banany,no i oczywiście mleko,cytrusy,orzechy czekolada.W zasadzie teraz dostaje tylko jabłka,wędliny zero(sama muszę robić mięsko do chlebka) mleka też zero,uboga ta jego dieta.Ale trudno,cysia też już nie odstaje ale bardzo bardzo lubi się do niego przytulać. Z mówieniem coraz lepiej,zaczyna powtarzać słowa za nami.Bardzo lubię jak mówi:tatuś,Adaś,proszę(plosię) itd Teraz jest na etapie :a co to? wszystko co widzi jest co to? No i rośnie mi zośka samośka,wszystko by chciał sam.Sam sam sam.Poza tym łobuziak z niego okropny.Ale tak mocno go kocham że....nie ma słów by to opisać. Basiu ja już mam dwóch chłopców ale też ciągle chcę córcię Może kiedyś... Pozdrawiamy Ewa Adaś i Tomi Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Maj 200 31.03.05, 16:11 Dobrze, że chociaż wiadomo co to jest. Jak zna się przeciwnika to łatwiej go pokonać - trzymamy kciuki U nas też drobne problemy z uczuleniem, ale łatwo się domyślamy co uczula i tego nie jemy. Poza tym to uczulenie mojego Albuśka to kilka krosteczek i to wszystko. Albek gada dużo, ale w swoim języku. "Po naszemu" umie powiedziać wyraźnie: mama, tata, tatooo (tak rano krzyczy jak chce wyjść z łóżeczka, hihihi), kakao (uwielbia, wieczór bez kakao to wieczór stracony )), kasia (chyba dlatego, że podobne do kakao, nie wiem). Poza tym uwielbia samochody, nie można wyjśc spokojnie na spacer, bo od razu: "co to?". Podchodzi do każdego samochodu, pokazuje znaczek i trzeba powiedzieć (dzięki temu umie tez powiedzieć: pic-up, volvo, kia, tico). Jest bardzo wrażliwy, chodzimy z kotką na zastrzyki i gdy kotka zaczyna płakać, on też. Mam nadziej, że ta wrażliwość do zwierząt mu zostanie, bardzo bym chciała. Drugi powód wrażliwości: wróciłam raz do domu, zapłakana (okradli mnie) i mój kochnay synuś przyszedł do mnie, przytulił się, pogłaskał po pleckach. Bardzo lubi dzieci, na spacerku leci do nich, wita się. Może to dobry czas żeby pomyślec o żłobku lub przedszkolu. Ja chętnie poszłabym do pracy. Tylko trzeba ja znaleźć, a o to juz trudniej No właśnie tu mam pytanie: wiekowo to nasze dzieciaczki nadają się do żłobka czy przedszkola? Drugie pytanie dotyczy bilansu dwulatka: czy to jest zwykła wizyta w lekarza- internisty, czy trzeba jeszcze iść do innych lekarzy? Nie wiecie przypadkiem. Jeśli chodzi i rodzieństwo, to tak - myślimy , ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo to nie wiem wyobrażam sobie dwoje dzieci, choć Albuś lubi "dzidzi", więc mam mieszane uczucia. Aha tak mi sie przypomniało: ilę śpią Wasze maluchy. Albek zasypia tak 21-22, śpi do 7, drzemkę ucina sobie od 12 do oporu, teraz jest po 16 i jeszcze śpi. Rośnie czy co ?? Przepraszam Was, że tak zanudziłam, ale jak piszę to staram się wyczerpująco. Pozdrawiamy Marta&Albek Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Re: Maj 2003 31.03.05, 16:14 W tytule miało być "Maj 2003", ale mój komputerek coś sie zacina. Przepraszam i jeszcze raz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Re: Maj 2003 31.03.05, 16:16 W tytule miało być "Maj 2003", ale mój komputerek trosze wariuje ) Przepraszam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Re: Maj 2003 już tu jest :-) - czy ktoś tu jeszcze 12.04.05, 14:42 Czy ktoś tu jeszcze zagląda?? Hej hej tak cieplutko i przyjemnie na dworku, że przed komputerkiem szkoda siedzieć. Ale mamuśki spadłyśmy już na druga stronę, więc postanowiłam nas podciągnąć. Aha pamietacie moje pytanie dotyczące bilansu dwulatka, to juz niebawem... Pozdrawiamy. Marta&Albek Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 13.04.05, 10:26 Hej,ja zaglądam ale taka tu cisza że szok Bilans dwulatka to prawie zwykła wizyta.Pani go zważy,zmierzy,opyta co umie może sprawdzi oczka(jak widzi) albo i nie,policzy ząbki,popatrzy jak chodzi itd Jeśli coś będzie nie tak to da skierowanie ale generalnie nie trzeba biegać po specjalistach U nas ok,męczymy dalej się z wysypką.Adaś bierze jod i wit b6.Byliśmy na zaległym szczepieniu i Adaś został też zważony,waży 0,5 kg mniej!Co mnie bardzo cieszy.Wydaje mi się że troszkę też podrósł. Nadal jest na etapie wszystko sam,i co to?Ostatnio też bardzo poszerzył swój słownik.Jak zasypia wieczorem to nie można go zamknąć,ciągle gada i gada Nie mówi wyraźnie i czasem tylko ja go rozumiem ale to też całkiem fajne.Na brata woła "Muś" a nie Tomuś,a dowidzenia w jego wydaniu to "enia" czyli mówi końcówki.Albo dobranoc to "nanoc" bardzo dużo powtarza za innym słowa i trzeba uważać co się mówi hihi. Ze spaniem bez zmian,raz drzemka w ciągu dnia ok 1,5h i śpi od 21 do 8 rano. Uwielbia się kąpać i biegać po dworze.No i autem jeździć.No i bez pieluszki jesteśmy na dobre. Jedyny problem to że nie słucha mnie,nie chce iść za rączkę,ucieka w drugą stronę...ciężko go zaciągnąć do domu. A co u Was?Wiem że pogoda sprzyja sapcerkom ale choć kilka słów napiszcie co nowego u Was. O! A jak z ząbka mi?U nas tylko górne 5 jeszcze nie wyszły i nie widać żeby chciały wychodzić. A i wiecie co?Zapisałam starszego do szkoły!!Szok,czy ja mam już takie duże dziecko???? Pozdrawiamy,Ewa Adaś i Tomuś Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: Maj 2003 już tu jest :-) 13.04.05, 13:38 Ja zaglądam na króciutko, żeby się pochwalić, że maja będzie miała rodzeństwo w grudniu Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Gratulacje !!! 14.04.05, 10:14 Kochane, Babki, to ja już nie mogę dłużej "milczeć" ! Basha, serdeczne gratulacje !!! Bardzo się cieszę razem z Wami. I wiecie co, coraz większej ochoty nabieram na to samo )) Antek jest taki sam jak Adaś. Nie lubi chodzić za raczkę, z dworu nie można go ściąnąć za nic i coraz więcej mówi, też trochę po swojemu, na mojego brata mówi "juj" bo nie umie powiedzieć wuj . Nocnik jeszcze chyba poczeka troszkę, chciaz już kilka razy kupa w nim siedziała. A tak wogóle to jest taki słodki, że mam ochotę go schrupać, nawet wtedy gdy broi )) To tak w wielkim skrócie. Trzymajcie się dzielnie i pozdrawiam Was bardzo wiosennie (nawet nie czuję jak rymuję )) ach to ta wiosna... Pa Magda Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka3 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 19.04.05, 23:05 Basha Jeszcze raz Ci gratuluję. Wszystkiego najlepszego dla całej rodzinki. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka3 Re: Maj 2003 Czy ktoś nas jeszcze pamięta? 19.04.05, 23:09 Witajcie. Skrobnę szybciutko, póki mam okazję. W piątek Julcia skończy 2 lata. Aż trudno mi w to uwierzyć. Niedawno przecież wspierałyśmy się w wątku dla ciężarówek. Julcia jest fantastyczną siostrą. Lubi pomagać mi w domu, lubi książki, bajki, a swoją lalkę i misia czasem karmi piersią)) Uczę ją załątwiać potrzeby do nocniczka, narazie idzie nam dość opornie. Mam nadzieję, że niedługo się nam uda wyrosnąć z pieluszek. Hmm, tak dawno tu nie zaglądałam, że pojęcia nie mam, co jeszcze napisać. Pozdrawiam Was ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 Czy ktoś nas jeszcze pamięta? 20.04.05, 13:59 Ja też jeszcze raz gratuluję Basi i życzę synusia Zbliża się komunia u mojej chrześnicy,nie mam pojęcia co dać,chyba dostanie kasę(tylko ile????) a i w co się ubrać?No i chłopaków tez trzeba ubrać. Więc będe tu zaglądać troszkę rzadziej ale będę!!!! Pozdrawiamy,Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: Maj 2003 Czy ktoś nas jeszcze pamięta? 22.04.05, 16:51 Cytrynko, a ja już chciałam bombardować, gdzie Ty jesteś )) Fajnie, że się odezwałaś. Julcia, wszystkiego NAj NAJ NAJ !!! Buziaczki i pozdrowienia dla wszystkich Magda Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: Maj 2003 Czy ktoś nas jeszcze pamięta? 24.04.05, 18:31 Cytrynko - wszystkiego najmilszego dla juleczki!!!!!!!!!!!! zyczenia skladam tutaj, bo nasze forum chwilowo nieczynne... Basiu - serdeczne gratulacje z okazji grudniowej niespodzianki)) w jerke ostatnio wstapil demon - zawsze byl taki mily dla innych dzieci , a teraz na placach zabaw sie poprostu za niego wstydze - zabiera zabawki (wyrywa!), dzieciaki placza przez niego... poza tym zaczelam szkole i zastanawiam sie, czy go nie oddac do przedszkola, na 4 g dziennie. na razie przyjezdzaja dziadkowie - ale jak dlugo tak dadza rade? (godzina jazdy). teraz jest z tata na basenie wiec napawam sie cisza. buziaki! Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 A my już po 2 urodzinkach:) 10.05.05, 09:33 Witajcie,cisza tu taka że aż strach...bryyyy Chciałam Wam powiedzieć że mój Adach skończył już 2 latka,był tort i świeczki i było całkiem fajnie.Tylko dużemu było ciut przykro że to nie on jest w centrum zainteresowania,ale już niedługo i on ma swoje 7 urodziny U nas pomalutku wszystko do przodu,waga Adasia spada,wysypka też schodzi.Tylko ta pogoda buuu.Mam nadzieje że wkrótce będzie znowu pięknie,ciepło i słonecznie.A wakacje tuż tuż Piszcie babeczki coś,plissss Pozdrawiamy Ewa i Adaś Odpowiedz Link Zgłoś
betina28jan Re: A my już po 2 urodzinkach:) 11.05.05, 15:59 Witam.Moja Karolina 21 konczy dwa lata.Jak to szybko minęło.Pamiętam jak z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy uśmiech,pierwsze ząbki,raczkowanie itd.Teraz co dzien zaskakuje nas czymś nowym i tak jak przedtem cieszymy się tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka My też już po 2 urodzinkach:) 11.05.05, 22:59 Witajcie!!! My tez wczoraj miałysmy gości, był tort, szampan itd..... Agatka 10.05.2005 skończyla dwa latka, jaka jestem DUMNA!!!!! Szkoda tylko że czas tak szybko leci, pozdrawiamy wszystkie mamusie z pociechami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 My jeszcze nie po 2 urodzinkach :) 12.05.05, 15:05 Mój synuś dopiero 20 maja kończy 2 latka. Teraz jestem na etapie wymyślania menu na przyjęcie. Jak było, napiszę. Mam do Was pytanie: coś dziwnego dzieje się ostatnio w nocy z moim synkiem. Kładzie sie spać jak kiedyś, ale ok. 1-2 budzi się z wielkim płaczem i woła nas. Bardzo chce żeby go wziąć do naszego łóżka, ale boje się że nie będzie chciał spac u siebie. Nie wiem czym to jest spowodowane i jak reagować. Teraz staramy się go uspokoić, kładziemy, dajemy smoka (niestety jeszcze go używa) i zasypia. Tylko sie niepokoje, o co chodzi?? I ile to będzie trwało, teraz trwa to kilka dni, mam nadzieję że przejdzie, bez konieczności spania z nami - nigdy nie spał u nas, więc nie wiem. Pozdrawiam. Życzę słońca Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: My jeszcze nie po 2 urodzinkach :) 18.05.05, 22:47 Hej! Wszystkiego najlepszego dla dwulatków!!! My też juz po, impreza udana, a Majka mnie zaskoczyła i zdmuchnęła świeczki i nauczyła się spiewać sto lat, było super, zamieściłam kilka zdjęć na zobaczcie, zapraszam (link pod postem). Dziś byłysmy na bilansie dwulatka, waży 14 kg i mierzy 92 cm, a jak u was? buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
talisko Re: My jeszcze nie po 2 urodzinkach :) 24.05.05, 14:22 hejka! nasz dwulatek juz po bilansie 12900 i 90 cm. nozki mu sie jakby prostuja. mowi niezbyt wiele, za to potrafi caly dzien biegac, wdrapuje sie na najwyzsze zjezdzalnie, zadna drabina nie stanowi dla niego problemu. gratulacje dla wszystkich dwulatkow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 A ja wróciłam 12.07.05, 10:15 ... już nawet do pracy, niestety. Kto mnie pamięta, to pozdrawiam, a innym się krótko przedstawie - mój średni synek urodził sie 23. maja 2003, a najmłodszy w lutym br. Mam teraz trzech najcudowniejszych na świecie chłopców i tylko czasu brak, aby się nimi nacieszyć na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga maj 2003 r. 22.07.05, 15:17 Witam, JA 23 maja obchodzę imieniny.Maj to piękny miesiąc. Pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka3 Re: Maj 2003 Czy ktoś nas jeszcze pamięta? 26.05.05, 06:48 Magiszonku Jestem, ale rzadko zaglądam. Nie mam za dużo czasu. Julcia ma jakieś zapalenie gardła (czy coś w tym stylu). Jest na antybiotyku, ale czuje się już lepiej i gorączka minęła. Domiś w Dzień Dziecka skończy 8 miesięcy. Też jest zakatarzony. Mimo to próbuje wstawać, a jak się go trzyma pod paszki to przebiera nóżkami. Magdo, Ty bywasz na gg? Pozdrawiam i ściskam mocno Ciebie i pocieszkę Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka3 Re: Maj 2003 Nasz wątek ma też już dwa latka:-) 26.05.05, 06:53 Alex założyła go w dzień mamy. Wszystkiego najelpszego dla wszystkich MAM i dzieciaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
dziegielek Re: Maj 2003 już tu jest :-) 27.05.05, 16:27 Wszystkiego naj dzieciom urodzonym 27 maja 2003 życzy Bartosz z mamą.Jak tam wasze dwulatki? Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 14.06.05, 13:22 Hej majóweczki ) strasznie cicho. Jak tam Wasze bąble. Mój rozrabia ile wlezie. Jak jest z którąś z babć, to one twierdzą że jest grzeczniutki i je co mu dadzą. A ze mną... tylko "ne, ne!" cwaniaczek z Powiśla )) Ale nie daję się. On "ne!" to ja jakims innym sposobem Wyjeżdżacie na lato?? My tak i mam taki problem: macie jakiś domowy sposób na komary (żeby nie gryzły). Pytałam lekarki, kiedys podobno była w aptekach witamina B do rozpuszczania, ale teraz juz nie można dostac. Zostaja te spraye typu "Off", ale po jakims czasie i one są nieskuteczne i nie wiem co stosować. Czekam na rady. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: Maj 2003 już tu jest :-) 15.06.05, 00:55 Witam. Bardzo dawno tu nie zaglądałam,nawet nie wiem czy ktoś mnie pamięta. Tak więc dla przypomnienia to jestem mamą już2 letniej Łucji(12 maj)i 6 letniej Martynki. Martynka od września idzie do zerówki,wcześniej nie chodziła do przedszkola,i zaczynam już to przeżywać. Łucja to kruszynka,miesiąc temu ważyła 11 300 i mierzyła 85 cm. Zresztą starsza córka też drobniutka bo waży około 19 kg. Łucja jest bardzo ruchliwa,wszędzie jej pełno,i strasznie gadaśna,buzia jej się nie zamyka.Stara się być samodzielna a jak coś jej nie wychodzi to woła "nie umiem".Jest bardzo wesoła choć ostatnio ma gorsze dni bo wychodzą jej piątki i to trzy naraz.Wydaje mi się że bardzo dużo już mówi i to wyrażnie,rzadko przekręca wyrazy.Na Martynkę jednak woła "Tita" i tak pewnie już zostanie. Jest bardzo związana z siostrą i jeśli np.daje serek to Łucja od razu woła Martynkę i też jej daje,gdy wołam do mycia zębów to"Tita" też ma myć zęby. Łucja stara się naśladować Martrynkę prawie we wszystkim.Łucja (jak chce)też już potrafi bawić się w grupie dzieci,przeważnie starszych kolegów i koleżanek siostry. Łucja uwielbia biegać na boso,czy to w domu czy na dworzu po piachu,trawie. Jak założe jej buty to po paru minutach już je zdejmuje. Nauka nocnikowa jeszcze trwa,nie wiem dlaczego, ale zdarzają się takie dni że nie chce wołać ani siadać na nocnik. Staram się też żeby siadała po turecku,zalecenie ortopedy,bo nóżki mają tendencję do x-sów,choć z marnym skutkiem.Najlepsza pozycja to nogi pod pupą. Dzieci ,to moje spostrzeżenie,są "o niebo"grzeczniejsze jak zostają pod opieką kogoś innego niż mama. Na wakacje, jak będzie pogoda, wybieramy się nad morze. NO właśnie może ktoś ma sprawdzony sposób na komary i meszki? Mój mąż jest alergikiem i każde ugryzienie kończy sie dużym obrzękiem i zaczerwienieniem, dlatego nie jeździmy nad jeziora,(sporadycznie). Martynke właśnie teraz atakują jakieś meszki bo się wybudziła i jest pogryziona a to zaraz 1 w nocy. Kończe i pozdrawiam gorąco. PS.może macie jakieś sprawdzone kwatery nad morzem i tanie,byłabym wdzięczna. CZeść. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: Maj 2003 już tu jest :-) 16.06.05, 18:19 CZeść. Witam wszystkie mamusie i ich pociechy. W Warszawie brzydka pogoda,znów leje. Rano jednak zdążyłyśmy być na spacerze i na placu zabaw. Łucja jak zwykle po przyjściu na plac zabaw od razu zdjeła buty i zadowolona biegała na boso.Co mnie bardzo rozśmieszyło to to że inne dzieciaki też pozdejmowały buty.Uznały że to dobra zabawa. Łucja usneła o godzinie około 15 i jeszcze śpi ,a jest juz po 18.Łucja zawsze śpi ze trzy godziny a jak wstaje to zazwyczaj ma kiepski humor. Rano wstaje około 7 godz.,około 13 wychodzimy na spacer,a po spacerze Łucja poprostu "pada",zasypia na noc około godz.21 ,22 . A jak wasze dzieciaki śpią w dzień, czy też tak długo? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lnga Re: Maj 2003 już tu jest :-) 01.07.05, 12:21 ale pustki na forum,czy wszyscy już wyjechali na wakacje? Moja Łucja zachorowała.Wczoraj byliśmy u pediatry i okazała sie że to jakaś wirusowka.Łucja ma brzydkie gardło, i miała sporą gorączkę 38,8,prawie 39stopni.Była bardzo marudna.A wcześniej prawie przez tydzien kasłała po zaśnięciu na noc i czasem mówiła że boli ją brzuszek.PO konsultacji z lekarzem dostała coś na ten kaszel i coś od alergi a tu zaraz na drugi dzień wyskoczyła jej gorączka.Dostałyśmy Baktrim na 5 dni(2x5 ml) a potem mam podawac Eurespal (3x5ml.)(tylko nie wiem przez ile czasu mama podawać). Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka3 Czy ktoś tu jeszcze zagląda?? 06.08.05, 06:28 Witajcie Ja zaglądam sporadycznie z braku czasu. Mam nadzieję, że Wasze maluszki i Wy macie się dobrze. Pozdrawiam Cytrynka Odpowiedz Link Zgłoś
martula78 Re: Czy ktoś tu jeszcze zagląda?? 24.08.05, 14:32 Hejah hej mamuski Bywacie tu jeszcze czy już nie macie czasu? Ja zaglądam, a właściwie szukam naszego wątku Chciałam spytać jak tam Wasze dzieciaczki. Mój synuś wyrósł przez te wakacje i sie rozgadał, że hohoho. Z jednym mam tylko problem za nic w świecie nie chce robić na nocnik. Na wakacjach latał bez pieluchy i jak mu się chciało to szybciutko biegł do lasu. Gdy juz zrobił, wychodził i wołał: "Mama, tata, brawooo!!" i bił sobie brawo. Tata pytał: "Co zrobiłeś?", a Albuś: "Iku!" )) A w domu nie wiem jak do tego tematu podejść. Już się nasłuchałam, że spokojnie sie nie da i "przemocą" trzeba sadzać na nocnik. A mnie się wydaje, że to nie dobry pomysł, że może jeszcze za wcześnie. A jak u Was jest z nocnikowaniem ?? Pozdrawiam i mam nadzieję, że nasz wątek odżyje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska.29 bez pieluchy 28.08.05, 23:26 witam rzadko tu zaglądam ale odnośnie ostawienia pieluszek to muszę sie pochwialić ze ola pieluszek pozbyła się na początku czerwca w ciągu 2 dni przedtem nie chciala słyszeć ani o ubikacji ani o 3 nocnikach! zaczęłam jej zakładać tetrowe pieluchy 2 dni wołała mamusiu zrobiłam siusiu 3 dnia zaczęła wołać chcę siusiu) i już mamy po kłopocie zakładamy pieluszkę tylko na noc i często jest sucha na dzień do spanie też już nie używamy wszystkim takich sukcesów życzymy i pozdrawiamy kasia i ola Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Maj 2003 już tu jest :-) 30.08.05, 15:32 Oj joj,bardzo dawno mnie nie było.Może jeszcze nas pamiętacie.Byliśmy na wakacjach u babci i dopiero co wróciliśmy.Starszy idzie do 1 klasy!!! A mały Adaś jak pamiętacie miał problemy a wagą wysypką itd.Z wysypką daliśmy sobie radę ale mleka synek nie je Ani innego nabiału,cytrusów,jak najmniej czekaldy orzechów.Po badaniach u endokrynologa mały przeszedł na dietę,oraz brał jodid i wit b6.Teraz tylko jodid dostaje.Ale chciałam go pochwalić bo ważył 19 720 a teraz waży 17 100!!Więc przy jego wzroście to chyba dość dużo.Oczywiście jeszcze urósł Jest bardzo samodzielny,wszystko chce robić sam.Rozgadał się również okropnie,czasami mam troszkę dość jego gadulstwa.A co do siusiania to my już dawno dawno robimy do nocnika,w nocy też już dawno bez pieluszki.Teraz nawet jak nie ma nocnika to siadamy na ubikację i nie ma żadnych problemów czy siusiu czy eee Bardzo szybko i łatwo nam to przyszło.Życzę żeby i wam się też tak udało. A jak u Was ze spaniem?Mój śpi jeszcze raz po południu.W nocy już też całkiem całkiem ale jeszcze potrafi się obudzić i wołać mamę. No to na razie tyle bo obiadek mam na kuchence i lecę żeby było co jeść Pozdrawiam,Ewa i Adaś i Tomik Odpowiedz Link Zgłoś