lulla1 10.05.07, 09:46 nie ukrywam, że chcę się pochwalić. Moja mała zrobiła ostatnio duże postępy w rysowaniu, zresztą sami zobaczcie www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6092dc5a51e2e978.html A jak idzie waszym maluchom rysowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzalka Re: jak rysują 10.05.07, 10:46 No brawo! U mnie Alek rysuje głownie mazgi-mazgi, czyli nic konkretnego, kółka tam jeszcze nie widziałam, natomiast Antos potrafi narysować samochód (z 4 kołami)- musze zrobić zdjęcie, to Wam pokażę . Człowieka, czy tez raczej głowonoga jeszcze żaden nie stworzył. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: jak rysują 10.05.07, 11:16 Fajne te stworki-potworki Nelka bazgroli z upodobaniem, zdarzają się i główonogi. Najbardziej śmieszy mnie fakt, że ona rysuje twarze, jakby z lewej do prawej a nie z góry w dół, czyli są najpierw oczy (jedno pod drugim), obok nos, obok usta Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: jak rysują 10.05.07, 11:21 Wow!jestem pod wrażeniem Maksio bazgra i do tego gryzie kredki)) Odpowiedz Link Zgłoś
agatelek2 Re: jak rysują 10.05.07, 13:09 Ja też jestem pod wrażeniem-mój synek rysuje tylko kwadraty,kółka i coś co przypomina domki z oknami Ale z plasteliny potrafi już ulepić ludzika Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jak rysują 14.05.07, 22:47 No moje dziecię postaci nie rysuje, jeśli już coś rozpoznawalnego, to raczej koparki lub rakiety DD. A w ogóle to najczęstszym motywem są kompletne bazgroły. Na pytanie "co to jest?" dziecię odpowiada niezmiennie "sznurek" - no i muszę przyznać, że realizm najwyższej próby te rysunki prezentują, sznurek wypisz - wymaluj DD. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: jak rysują 14.05.07, 22:50 Iwoniu Nela próbowała mi dziś wmówić, że ów gryzmołek, co to go mam pod nosem, to jest wyspa skarbów Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: jak rysują 17.05.07, 09:02 Rozalka (3 lata) rysuje smieszne postacie mamów i tatów-z nogami wyrastającymi z dużej głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: jak rysują 17.05.07, 09:03 > Rozalka (3 lata) rysuje yyy, zapomniałam ze jestem na forum 3-latkówDDD Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: jak rysują 17.05.07, 09:05 ooo tak: fotoforum.gazeta.pl/3,0,568240.html Odpowiedz Link Zgłoś
marta406 Re: jak rysują 17.05.07, 20:42 Moja córa nie lubi rysowania. Człowieka rysuje jako nieforemne koło. W środku są oczy, nos, usta (ale nie tak fajnie jak u waszych dzieci, tylko w formie kresek). Od głowy odchodzą ręce, uszy, włosy i nogi- wszystko w formie kresek. Rysuje też pociąg (prostokąty połączone kreskami) ale jak widzę prace waszych dzieci to jestem pod wrażeniem... Martwi mnie że jeszcze ma problemy z odpowiednim trzymaniem kredki. Lubi za to malować rękami lub zwykłymi farbami, jednak bez zbytnich osiągnięć Choć raz wyszedł jej całkiem ładny smok. Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: jak rysują 18.05.07, 07:51 > Martwi mnie że jeszcze ma problemy z odpowiednim trzymaniem kredki. > Lubi za to malować rękami lub zwykłymi farbami, jednak bez zbytnich > osiągnięć Choć raz wyszedł jej całkiem ładny smok. Więc zapewniaj jej mozliwość malowania łapkami, najlepiej obiema Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jak rysują 18.05.07, 23:30 > ale jak widzę prace waszych > dzieci to jestem pod wrażeniem... Bo za ambitne tematy sobie wymyśla - jakby rysowała sznurek, jak mój Synuś, to by wychodził naturalistyczny jak nie wiem co, mówię Ci DD > Martwi mnie że jeszcze ma problemy z odpowiednim trzymaniem kredki. Zauważyłam, że niektóre kredki są po prostu za twarde żeby dziecko mogło nimi rysować i jeszcze poprawnie trzymać. Flamastry b. poprawiły u nas chwyt, no i kredki trójkątne też są wygodniejsze, zwłaszcza że są równocześnie dość miękkie. No i moja przedmówczyni ma rację - malowanie rękami też jest rozwojowe. Poza tym sprawdza się u nas znikopis - S. się nie zniechęca, gdy ma świadomość, że w razie gdy mu się rysunek nie podoba, może zmazać i poprawić (co nie zmienia faktu, że na początku ulubionym sposobem "rysowania" przy użyciu znikopisu było zamazywanie całej powierzchni pieczątką dołączoną do niego, a temat dzieła autor określał jako "czarna,ogromna chmura, zaraz będzie burza" - równie proste i realistyczne, co sznurek zresztą DD). Odpowiedz Link Zgłoś