Dodaj do ulubionych

jak rysują

10.05.07, 09:46
nie ukrywam, że chcę się pochwalić. Moja mała zrobiła ostatnio duże postępy w
rysowaniu, zresztą sami zobaczcie
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6092dc5a51e2e978.html A jak idzie waszym
maluchom rysowanie?
Obserwuj wątek
    • grzalka Re: jak rysują 10.05.07, 10:46
      No brawo!
      U mnie Alek rysuje głownie mazgi-mazgi, czyli nic konkretnego, kółka tam jeszcze
      nie widziałam, natomiast Antos potrafi narysować samochód (z 4 kołami)- musze
      zrobić zdjęcie, to Wam pokażę . Człowieka, czy tez raczej głowonoga jeszcze
      żaden nie stworzył.
    • lila1974 Re: jak rysują 10.05.07, 11:16
      Fajne te stworki-potworki smile

Nelka bazgroli z upodobaniem, zdarzają się i główonogi. Najbardziej śmieszy
      mnie fakt, że ona rysuje twarze, jakby z lewej do prawej a nie z góry w dół,
      czyli są najpierw oczy (jedno pod drugim), obok nos, obok usta smile
    • kornelcia75 Re: jak rysują 10.05.07, 11:21
      Wow!jestem pod wrażeniem
      Maksio bazgra i do tego gryzie kredkismile))
      • agatelek2 Re: jak rysują 10.05.07, 13:09
        Ja też jestem pod wrażeniem-mój synek rysuje tylko kwadraty,kółka i coś co
        przypomina domki z oknami wink
        Ale z plasteliny potrafi już ulepić ludzika wink
        • ibulka Re: jak rysują 13.05.07, 23:31
          mrrr jakie fajne meduzy ^^
    • iwoniaw Re: jak rysują 14.05.07, 22:47
      No moje dziecię postaci nie rysuje, jeśli już coś rozpoznawalnego, to raczej
      koparki lub rakiety big_grinDD.
      A w ogóle to najczęstszym motywem są kompletne bazgroły. Na pytanie "co to
      jest?" dziecię odpowiada niezmiennie "sznurek" - no i muszę przyznać, że realizm
      najwyższej próby te rysunki prezentują, sznurek wypisz - wymaluj big_grinDD.
      • lila1974 Re: jak rysują 14.05.07, 22:50
        Iwoniu
        Nela próbowała mi dziś wmówić, że ów gryzmołek, co to go mam pod nosem, to jest
        wyspa skarbów smile
        • molla7 Re: jak rysują 17.05.07, 09:02
          Rozalka (3 lata) rysuje smieszne postacie mamów i tatów-z nogami wyrastającymi
          z dużej głowy.
          • molla7 Re: jak rysują 17.05.07, 09:03
            > Rozalka (3 lata) rysuje

yyy, zapomniałam ze jestem na forum 3-latkówbig_grinDDD
            • molla7 Re: jak rysują 17.05.07, 09:05
              ooo tak:
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,568240.html
              • marta406 Re: jak rysują 17.05.07, 20:42
                Moja córa nie lubi rysowania. Człowieka rysuje jako nieforemne koło. W środku
                są oczy, nos, usta (ale nie tak fajnie jak u waszych dzieci, tylko w formie
                kresek). Od głowy odchodzą ręce, uszy, włosy i nogi- wszystko w formie kresek.
                Rysuje też pociąg (prostokąty połączone kreskami) ale jak widzę prace waszych
                dzieci to jestem pod wrażeniem...
                Martwi mnie że jeszcze ma problemy z odpowiednim trzymaniem kredki.
                Lubi za to malować rękami lub zwykłymi farbami, jednak bez zbytnich
                osiągnięćsmile Choć raz wyszedł jej całkiem ładny smok.
                • molla7 Re: jak rysują 18.05.07, 07:51
                  > Martwi mnie że jeszcze ma problemy z odpowiednim trzymaniem kredki.
                  > Lubi za to malować rękami lub zwykłymi farbami, jednak bez zbytnich
                  > osiągnięćsmile Choć raz wyszedł jej całkiem ładny smok.

Więc zapewniaj jej mozliwość malowania łapkami, najlepiej obiema
                • iwoniaw Re: jak rysują 18.05.07, 23:30
                  > ale jak widzę prace waszych
                  > dzieci to jestem pod wrażeniem...

Bo za ambitne tematy sobie wymyśla wink - jakby rysowała sznurek, jak mój Synuś,
                  to by wychodził naturalistyczny jak nie wiem co, mówię Ci big_grinDD

> Martwi mnie że jeszcze ma problemy z odpowiednim trzymaniem kredki.

Zauważyłam, że niektóre kredki są po prostu za twarde żeby dziecko mogło nimi
                  rysować i jeszcze poprawnie trzymać. Flamastry b. poprawiły u nas chwyt, no i
                  kredki trójkątne też są wygodniejsze, zwłaszcza że są równocześnie dość miękkie.
                  No i moja przedmówczyni ma rację - malowanie rękami też jest rozwojowe.
                  Poza tym sprawdza się u nas znikopis - S. się nie zniechęca, gdy ma świadomość,
                  że w razie gdy mu się rysunek nie podoba, może zmazać i poprawić (co nie zmienia
                  faktu, że na początku ulubionym sposobem "rysowania" przy użyciu znikopisu było
                  zamazywanie całej powierzchni pieczątką dołączoną do niego, a temat dzieła autor
                  określał jako "czarna,ogromna chmura, zaraz będzie burza" - równie proste i
                  realistyczne, co sznurek zresztą big_grinDD).
    • grzalka Re: jak rysują 18.05.07, 22:26
      molla, super te ludki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka