Dodaj do ulubionych

chawlimy sie ;)

30.05.07, 08:51
Przemcio dosyc pozno zaczal mowic bo okolo 2,5 roku. do tej pory jak zacznie
slowotok to nawet ja mam problemy ze zrozumieniem wink
ale musze sie pochwalic, ze dzieki bajce 'klub przyjaciol myszki miki' moje
dziecko odkad skonczylo 2,5 roku potrafi liczyc do 12 [nieswiadomie, ale po
kolei smile], potrafi juz pokazac ze czegos jest 2 lub 3. zna cyfry od 0 do 9
oraz 11 12 13, bo w windzie sa takie wink
poza tym zna wiele literek [to dzieki wierszykom, ktore mamusia czyta wink]
zna mnostwo ksztaltow i kolorow. i generalnie moze nie jest sie czym chwalic,
ale te wszystkie umiejetnosci posiadl jak jeszcze dobrze nie mowil smile wiec
jestem z niego dumna. dzieki tej bajce moje dziecko uczy sie codziennie
nowych zwrotow. najlepsze jest to, ze zachowuje sie jak bardzo dobrze
wychowane dziecko wink jak ktos wychodzi mowi mu dowidzenia. w roznych
odpowiednich sytuacjach mowi prosze, przepraszam, dziekuje smile tak wiec jestem
z niego bardzo dumna smile)))
Obserwuj wątek
    • lila1974 Jestem pod wrażeniem :) 30.05.07, 09:26
      Nela nie jest taka zdolna, ale też mamusia nie bardzo się przykłada do jej
      edukacji.
      • kornelcia75 Re: Jestem pod wrażeniem :) 30.05.07, 11:06
        to tez sie pochwalęsmile
        Maksio zaczął mówic bardzo wczesnie(podobno po mamusi)mająć dwa lata mówił
        wyraznie całymi zdaniami,co wszystkich dziwiło ze wymawia pięknie Rsmilea ze ma
        posture na pół roku mniej to wszyscy mysleli ze ma 1,5 roku i tak gada.
        Majac 2 lata spiawał Zuzię,Szczotke i Pastę,MYdło wszystko umyje,znał wszystkie
        kolory.I ksiązki o swoim Kamyczku mówił z pamięci,otwierał strony kojarzył
        obrazki i mówił z pamięci.
        Ma naprawde dobrą pamieć,usłyszy 5 razy piosenke a potem ją odspiewa to samo z
        wierszami.
        No i wogóle najlepszy prezent dla Maksa to ksiazkasmile
        • kkatie Re: Jestem pod wrażeniem :) 30.05.07, 11:41
          synek mojej kolezanki wlasnie zaczal mowic jak mial 1,5 roku. jak mial 1 i 8
          mcy rozmawial juz ze mna przez telefon wink
          takie zdolniachy tez sa wink
          a moj Przemek tez umie wierszyki na pamiec, te ktore uwielbia. kaze sobie
          powtarzac i mowi razem ze mna smile
    • kornelcia75 Re: chawlimy sie ;) 30.05.07, 11:09
      a ostatnio padam z jego zdań typu
      -oczywiscie mamusiu pomogę jak tylko będę mógł -hahahahaha
      -Nie mamusiu mój telefon nie jest dla obcych i nieznanych ludzi
      -jestem grzeczny czy Ty to zauważasz czasem?

big_grinDDDD

a przepraszam,dziękuję,proszę mówił pięknie mając 18 mc
      spotyka sasiadów i mówi dziendobry,a jak płace w kasie woła-dziękujemy
      • maw3 Re: chawlimy sie ;) 30.05.07, 12:33
        Aż do przedwczoraj myślałam,ze w sumie to nie mam w czym pochwalić mojego
        dziecka -w sensie jakichś wybitnych osiągnięć.Zwyczajne, przeciętne dziecko,
        choć dla mnie i tak wyjątkowe:. No bo:normalne mówi, normalnie się zachowuje,
        wykonuje czynnosci.Aż odwiedziła mnie moja koleżanka z córeczką z tego samego
        rocznika ale ze stycznia (czyli tamta mała jest o prwaie 11 misięcy starsza od
        mojej Oli). I byłam bardzo mile zaskoczona jak znacznie moje dziecko momentami
        przewyższało tamto np w sposobie wypowiadania się, wołania siusiu, opowiadania,
        uzywania zwrotów grzecznosciowych. Momentami wydawać by się mogło, ze to moja
        córka jets o niemal rok starsza a nie odwrotnie.Fajne uczucie....wink Ja to w
        ogóle chwilami się zapominam i rozmawiam z nią jak z dorosłym, tzn uzywam słów,
        których znaczenia ona napewno jeszcze nie rozumie.Zauważyłam jednak, że po
        jakimś czasie ona niektórych z nich zaczyna używać.
        • kornelcia75 Re: chawlimy sie ;) 30.05.07, 14:56
          myslę ze duze ma znaczenie to ze rozmawiamy z dziecmi jak z dorosłymi,ja jak
          Maksio byl w brzuchu juz do niego rozmawiałam,a jak byliśmy sami i był
          niemowlakiem to ja gaduła mówiłam mu o wszystkim co robiłam np.a teraz mama
          idzie zrobic obiadek..itp
          • gika_gkc Re: chawlimy sie ;) 31.05.07, 08:13
            ja akurat nie wiążę umiejętności mojego syna (a jak każdej matce wydaje mi się
            że potrafi dużo ;p) ani trochę z moją aktywnością i nawiązywaniem z nim
            kontaktu w trakcie ciąży, czy wczesnym niemowlenctwie, bo nie mówiłam w ogóle
            do niego ani w trakcie ciąży, ani jakoś specjalnie dużo jak był maleńki
            jedno co robiłam to czytanie - praktycznie od samego początku, od jego
            urodzenia, czytałam przy nim na głos - po prostu nie wiedziałam co mogę robić,
            więc czytałam gazety i beletrystykę, jak był już większy bajki i wiersze dla
            dzieci
            teraz widzę, że on zapamietał i potrafi poprawnie korzystać z wielu zwrotów i
            słów zaczerpniętych z tego co mu czytamy - czasem wręcz zwala mnie z nóg - ale
            to właśnie chyba urok wszystkich dzieci, które nasiąkaja jak gąbka otoczeniem i
            bardzo szybko uczą się nowych rzeczy smile
        • marta406 Re: chawlimy sie ;) 01.06.07, 00:14
          Takie zachowanie może wynikać z nieśmiałości dziecka, znam takiego chłopca,
          który pomimo że od dawna ślicznie mówi, na placu zabaw zaczynał mówić jak 2-
          latek (niewyraźnie, upraszczał, zapomina o trudniejszych wyrazów). Zresztą moja
          córa też na dworze wielu rzeczy nie potrafi, z którymi w domu świetni sobie
          radzismile
          --
          Kinga ma...
    • lila1974 Re: chawlimy sie ;) 31.05.07, 10:10
      Jeśli chodzi o Nelę to dumą napawa mnie fakt, ze jest bardzo samodzielna.
      Pamiętam, jak zimą pilnowałą jej moja ciocia, która zupełnie Neli nie znała, za
      to miala porównanie, bo opiekowała się starszą od Neli dziewczynką.
      Kiedy wróciłam po pracy do domu, ciocia piała z zachwytu nad samodzielnością
      Neli:
      -To jest wprost niesamowite u trzylatka.

Wyobraźcie sobie jej minę, gdy sprostowałam, że Nela trzy latka to będzie miała
      za pół roku smile

Rzeczywiście - sama je i pije bez większych wpadek, sama siada na ubikację i
      podciera sobie pupę (kontroluję tylko), sama ładnie sie bawi, sama od dawna
      włazi na drabinki, schody, ruchome mostki i zjeżdża ze ślizgawki, sama nakłada
      i zapina buciki.

I odkryłam wczoraj, ze liczy do dziesięciu - nie zupełnie sama, ale po kolei.
      Jesli ja powiem "jeden" to ona poprawnie poda "dwa", ja "trzy" to ona "cztery"
      i tak do dziesięciu smile

I mówić też mówi od dawna.

No to się pochwaliłam, bo mnie uwierało, że zrobilam z dziecka głąba smile))
    • marta406 Re: chawlimy sie ;) 01.06.07, 00:26
      Moja córa jest z tych dzieci co to mogą pół życia spędzać w książkach,
      układając puzzle czy grając w różne edukacyjne gry. Ma bogatą wiedzę, ale nie
      potrafi jeszcze skakać na 1 nodzę, a na 3-kołowym rowerku jeździ dość
      kiepsko... Dlatego sporo wolnego czasu (szczególnie teraz) spędzamy na świeżym
      powietrzu i właśnie te postępy bardziej mnie cieszą... Jest nieśmiałym
      dzieckiem i ostatnio jestem z niej bardzo dumna bo zapytała się pewnej
      dziewczynki (to była jej incjatywa) "Jak się nazywasz?". Pewnie dla wielu z was
      to wydaje się śmieszne...
      • kornelcia75 Re: chawlimy sie ;) 01.06.07, 11:10
        Mi się Marto nie wydaje smieszne bo nasze dzieci są rózne,tak jak my mamy
        przeciez nie kazda z nas świetnie gotuje,szyje,maluje itp
        Chodze na plac zabaw gdzie codziennie biega z 30 dzieciaków w podobnym
        wieku,kazde jest inne,są nieśmiałe,są bardzo sprawne na drabinkach i mniej,jedne
        siedza godzinami w piaskownicy inne-jak mój Makstongue_out biegają po placu.
        Jak nudno byłoby na świecie gdyby wszyscy byli podobni do siebie prawda?
        pozdrawiam
        • kkatie Re: chawlimy sie ;) 01.06.07, 12:59
          no tak. moj Przemek ruchowo tez jest bardzo sprawny, wszedzie wlezie: na
          zjezdzalnie, chustawke, drabinki. ale z ta samodzielnoscia to kiepsko sad
          ale sobie zaloze na to osobny watek wink
          • molla7 Re: chawlimy sie ;) 02.06.07, 13:36
            z osiągnięc Rozalki to pół wierszy Tuwima w glowie, czyta sporo wyrazów, zna alfabet poza literami z ogoonkami, niezła sprawność manualna- składa proste modee origami.
            • agatelek2 Re: chawlimy sie ;) 13.06.07, 21:20
              To ja sie pochwalę pędrakiem 2005.Karinka już od jakiegoś czasu nie używa
              pieluszek.Dwa dni temu małż pił sobie piwko w kuchni jak ja już spałam,więc mi
              tylko opowiedział jak mała wstała ok 24,tup,tup,tup do łazienki na
              kibelek,wysiusiała się,podciągnęła majteczki tak jak umiała i wróciła do
              łóżeczka wink)))))))))))))))))Daje się mamusi wyspać i nie woła w nocy siusiu
              wink))Taaaaaaka jestem z niej dumna ,ze hej !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka