Dodaj do ulubionych

zbiorka moczu

05.06.07, 10:10
ostatnio mamy zle wyniki moczu.Wynika to chyba ze zlej metody pobierania.
-Pobieramy w woreczek-moze warto w kubek?
-przemywamy sie uprzednio ciepla,przegot.woda-moze warto riwanolem?
-łapiemy w godz 3-5 potem do lodowki-moze lepiej pobrac pozniej?
Jakie macie metody?
Obserwuj wątek
    • blumch Re: zbiorka moczu 05.06.07, 10:40
      do woreczka nad ranem nic nie myje. Riwanol no co ty!!!

A zle wyniki swiadcza moze o jakims problemie z moczem a nie z pobieraniem.
    • dizzy10 Re: zbiorka moczu 05.06.07, 10:55
      Sporo wątków można znaleźć na Niemowlaku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=30086891&a=30087718
      Podobno do pobierania moczu lepszy jest pojemnik od woreczków i mocz powinno
      się dostarczyć do laboratorium w ciągu 2h. Nie ma znaczenia, o której godzinie
      pobiera się mocz, bo niemowlaki jedzą i siusiają na okrągło.

My używaliśmy pojemnika (po karmieniu przemyłam córeczkę wodą, położyłam na
      przewijaku i czekałam, aż zacznie się "akcja") i potem w ciągu godziny
      zawiozłam go do laboratorium czynnego 24h (dodam, że moczu złapałam bardzo
      mało, ale i tak wystarczyło go do zrobienia badania).
    • rengur Re: zbiorka moczu 05.06.07, 11:54
      Mi lekarka kazała: kupić w aptece woreczek na mocz, przemyć krocze ciepłą wodą,
      nakleić woreczek w odpowiednie miejsce wink a potem to już tylko czekać aż mała
      się wysiusia. Mówiła też że jak rozebrana się wychłodzi to zrobi szybciutko, a
      u nas pierwsze "łapanie" trwało prawie pół godziny, na szczęście Ania uwielbia
      leżeć na golaska ... No ale dzięki temu po 2 dniach brania antybiotyku wróciło
      moje grzeczne dziecko smile więc chyba jest lepiej. Aha, podobno najlepiej jest
      pobrać rano, ale my I raz robiliśmy badanie w południe.
      • montobs Re: zbiorka moczu 05.06.07, 23:59
        A ja od kilku dni walcze! Maly uparl sie i nie chce wspolpracowacsmileW przyszlym
        tygodniu mamy wizyte u nefrologa i mam nadzieje, ze do tego czasu zdaze. Czy
        wiecie moze, czy na badanie ogolne i posiew wystarczy jeden woreczke/pojemnik,
        czy powinnam zawiezc do laboratorium dwa?
        • niebieskaewka Re: zbiorka moczu 06.06.07, 10:35
          musza byc 2 pojemniki
        • krystynacr Re: zbiorka moczu 06.06.07, 11:04
          My na posiew dostaliśmy taką specjalną rurkę-probówkę z takim czymś w środku i
          na to mieliśmy złapać kilka kropel moczu ze średniego strumienia (!) a do
          ogólnego badania osobno dostaliśmy plastikowy woreczek i plastikowe naczynko.
          Nefrolog mówiła o podmyciu rivanolem ale nie zrobiliśmy tego. A ubaw był z tym
          środkowym strumieniem po pachy. Położyliśmy Małego na podkładzie do przewijania
          na łóżku, Mąż czyhał z tą probówką w ręku a potem łapał ... reszta miała iść na
          podkład ale ... poszła na materac wink No i podobno np wychodzi za dużo wapnia w
          moczu jak się bierze do badania krócej niż 3 godziny po jedzeniu (tak było u
          nas) Ale co ja mam zrobić, jak Maluszek je najrzadziej co 2 godz - przecież nie
          będę go głodzić?!
    • ankaa22 Re: zbiorka moczu 06.06.07, 10:40
      A dlaczego w ogóle robicie badania? Bo z tego co widzę to macie sporo wizyt u
      różnych lekarzy. To taki standard, o którym po prostu nie wiem, czy wynika z
      jakichś nieprawidłowości? Bo ja póki co byłam z małą u lekarza tylko 2 razy -
      przy okazji szczepień, no i na usg bioderek.
      • montobs Re: zbiorka moczu 06.06.07, 15:54
        I ciesz sie Kochana, ze nic sie nie dzieje i nie musisz latac po lekarzach. Moj
        Maly (prawdopodobnie na porodowce) zlapal infekcje bakteryjna drog moczowych i
        tak to sie za nami ciagnie.Do tej pory mial robione badanie moczu w szpitalu,
        tym razem kazano nam zrobic w domu i...troszke mi z tymi woreczkami i
        pojemniczkami nie wychodzismile
        P.S.Dziewczyny, dzieki za odpowiedz i podpowiedz.
    • aminka70 Re: zbiorka moczu 06.06.07, 12:05
      W zbiórce moczu powoli staje się specjalistą smile Jeśli na badanie ogólne, warto
      złapać w woreczek ( u chłopców, bo nie wiem jak u dziewczynek) znacznie mniej
      zachodu a badanie i tak wyjdzie. Jeśli w grę wchodzi posiew to raczej proponuję
      łapać w sterylny jałowy pojemnik. Wystarczy do jednego pojemnika, na oba
      badania wystarczyło jak złapałam około 10mln wink Do posiewu powinno łapać się
      środkowy mocz. Wystarczy gdy umyje się dziecię ciepłą wodą. Jak robię? Kładę
      małego na przewijaku w łazience, myję i sama się przygotowuje do wyjścia, tzn
      myję zęby, twarz, maluje się itp patrząc na Młodego. Czasami lekko puszczam wodę
      i cierpliwie czekam. Wtedy łatwo złapać bo już cieknie.
      My badania musimy powtarzać często bo Młody ma mocz w nerce i staramy sie dojść
      dlaczego, a przyplątały sie też bakterie.
      Musielismy pojawi się u nefrologa po porodzie ponieważ w czasie badania w 32tc
      okazało się, ż młody ma powiększoną nerkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka