emmilka 25.03.08, 21:18 wiecie cos blizej? musze podgotowac małża, bo ja pewnie będę w połogu a poza nazwą - nie wiem nic - jakieś praktyczne podpowiedzi? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.minge Re: bilans dwulatka 26.03.08, 10:41 koleżanka była z córeczką na takim bilansie i polegał on na mierzeniu i ważeniu dziecka. Dodatkowo lekarz ogólnie wypytywał co dziecko potrafi, jakie zna słowa, czy umie wołać siusiu i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
basia752 Re: bilans dwulatka 26.03.08, 12:27 Na bilans mozna iść wcześniej lub później, niekoniecznie dokładnie w drugie urodziny dziecka, możesz nawet miesiąc później. Na bilansie ważą, mierzą, sprawdzą na siatce centylowej czy jest ok,na jakim centylu jest dziecko, sprawdzają ilość zębów, patrzą pod kątem zeza, czy dziecko mówi, sika do nocnika, jak chodzi, czy nie ma wady postawy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
emmilka Re: bilans dwulatka 26.03.08, 13:39 dzieki hm... a jesli nie sika do nocnika to co - rodzice dostają uwagę do dzieniczka? Odpowiedz Link Zgłoś
basia752 Re: bilans dwulatka 27.03.08, 11:55 Emilka Uwagi za niesikanie do nocniczka chyba nie ma -))), moja starsza córka dokładnie w drugie urodziny zaczęła wołać siku, a moja majowa Zuzia od ok. dwóch tygodni też woła i chodzi bez pieluszek, mam nadzieje że juz jej tak zostanie; ogólnie pani dr wypełni stronke Bilans 2-latka w książeczce dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
emmilka a ja sie nasłuchałam horrorów 27.03.08, 17:14 jak to dzieci wyją i zastanawiałam sie co z tym bilansem jest takiego.... moze to raczej kwestia obawy przed lekarzem albo pamietanie szczepien? sprobuje przelozyc to jakos tak, zebym mogła isc z synkiem - jesli mozna troche pozniej to byłoby ok.... chociaz za nic nie pamietam kiedy bylam na chodzie po porodzie.... dzieki za informacje!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malenkima Re: 1,5 miesiąca przed czasem 28.03.08, 14:23 dziś czyli u nas to 1,5 miesiąca do 2 urodzin poszłam zaszczepić młodą na meningokoki i pielęgniarka mówi, że już możemy zrobić bilans; ale wiem, że będę mogła przyjść o czasie to się nie zgodziłam. emmilka, 3 tygodznie po porodzie będziesz szła z drugim maluchem na pierszy "przegląd", to może wtedy zrobicie bilans Odpowiedz Link Zgłoś