kaskahh 26.08.08, 14:36 bo ja nie calkiem... wyczuwam cos twardego raz po lewej raz pod rugiej, ale czy to glowka czy pupa, nie mam pojecia na co moja dr. ze mam sie tym "zajac", bo powinnam TO wiedziec... niby jest glowka do dolu (31 tydzien) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokomodo Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 26.08.08, 15:23 Zastanawiam się czy to można wnioskować na podstawie tego gdzie dziecię kopie? Mnie ostatnio podkopuje wysoko prawie pod biustem (termin mam na 22.10) więc domyślam się - nie wiem czy słusznie, że nogi ma w górze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
quikm Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 26.08.08, 15:29 Te rytmiczne uderzenia to czkawka Odpowiedz Link Zgłoś
frodolong anusiak, 27.08.08, 10:15 anusiak, to regularne co czujesz to jak nic czkawka dzidziusia )) mój tez dość często ma to normlane, dziecko nie odczuwa tego jako coś nieprzyjemnego. Mój starszak tez tak miał w ciąży bardzo czesto i potem po urodzeniu równiez dośc często )) Odpowiedz Link Zgłoś
viilemo Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 29.08.08, 06:34 jak dla mnie to czkawka mała ma ja nawet 4 razy dzinnie Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kota Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 29.08.08, 08:44 A ja wlasnie nie moge stwierdzic po czkawce bo moj Maluch jej nie miewa Corcia miala bardzo czesto, a teraz zdazyla sie raz!! Ja to mam wrazenie, ze moje dziecko jest w polozeniu poprzecznym bo najwieksze kopniaki czuje po bokach! Ale wczoraj polozna w karcie ciazy wpisala polozenie glowkowe Oby miala racje!! Odpowiedz Link Zgłoś
levanto Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 29.08.08, 09:11 moja młoda tez ostatnio prawie codziennie ma czkawke, przewaznie rano przed komputerem to takie rytmiczne pukniecia - ja je czuję bardzo nisko przy szyjce, no a nóżkami w prawe żebra z półobrotu od samego świtu, normalnie w Blanika się zaptrzyła usg potwierdza połozenie główkowe Odpowiedz Link Zgłoś
quikm Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 26.08.08, 15:31 U mnie synek już od co najmniej 26 tc główką w dół - to wiem od lekarza Co do reszty to domyślam się, że tam gdzie wypina sie taka troszkę większa powierzchnia to jest pupka i plecki, a tam gdzie bardziej kopie czy boksuje to sa rączki i nóżki Odpowiedz Link Zgłoś
dawida27 Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 26.08.08, 16:54 ja wyczuwam. Na przyklad teraz mala ma czkawke, glowka jest na dole, kopie mnie przy tym, stópki odbijaja sie po prawej stronie, wiec lezy na lewym boku raz jest na prawym raz na lewym boku Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 26.08.08, 17:30 w sumie tez powinnam po tej czkawce, zawsze sie na dole "trzesie" Odpowiedz Link Zgłoś
magdus_m Re: do kaskahh 26.08.08, 17:54 Hej, z ta czkawka o różnie moze być, moja zosia jak była w położeniu miednicowym to czkawke też czułam w lewym dolnym boku, a teraz wydaje mi sie że się obróciła głowa w dół, bo kopie mnie pod zebrami, a jak ma czkawkę to też czuje w lewym dolnym rogu.Wiec po czkawce chyba sie nie dojdzie jak lezy Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: do kaskahh 26.08.08, 18:33 eh... czyli czkawka tez nie... w sumie obojetnie, ale lekarka tak dzis mnie skasowala, ze myslalam, ze to jakos oczywiste, ze sie wie, gdzie to dziecie lezy sie zwyczajnie czepiala? Odpowiedz Link Zgłoś
magdus_m Re: do kaskahh 26.08.08, 19:33 Chyba jej się nudziło w książce czytałam, że główke mozna rozpoznac po tym, że jak naciśniesz to po chwili wraca w to samo miejsce, a nóżki i rączki się chowaja i gdzie indziej wypychają, pupcia i tłów(podłużne twarde) podobnie jak nóżki.To teoria, a w praktyce to nigdy nie mam 100%pewności, tylko usg, a to dopiero 9.09 na wizycie Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kota Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 26.08.08, 20:35 Tez nie mam pojecia co jest co i gdzie( Jak mi sie wypycha cos duzego to podejrzewam, ze to glowka, ale raczki od nozki nie odrozniam( A jesli to co mysle jest faktycznie glowak to znaczy, ze moj Maluch sie nie odwrocil A kuksance malutkich czesci cialka czuje najczesciej po bokach. Odpowiedz Link Zgłoś
huczusia Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 27.08.08, 11:07 Ja też nie wiem )) Rozróżniam tylko, że "to duże" to głowa lub pupa (a może plecki???), a "to małe" to rączki lub nóżki )) Podobno ostatnio mała leżała głową do dołu, ale teraz to już nie mam pewności, bo mam wrażenie, ze nogi i ręce ma WSZĘDZIE !!! Dzisiaj idę na USG to się może czegoś dowiem. Co do czkawki to wcześniej czułam ją na dole, a dzisiaj rano skakała mi góra brzucha ))) Mam bardzo aktywne dziecko )))) Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 27.08.08, 11:15 ja podobnie jak dziewczyny rozpoznaję po czkawce pupkę ma na wysokości mojego pępka i tylko zmienia pozycję z lewego boku na prawy, bo wtedy widzę zgrubienie po lewej lub prawej stronie. ale główkę ma cały czas mniej wiecej na wysokości spojenia łonowego, bo tam też czuję ruchy czegoś większego. czasem naciska mi na pęcherz główką. kochany urwisek Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_1979 Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 27.08.08, 18:43 Położenie główki ropoznaje się zazwyczaj po czkawce u maleństwa. Gdy ma czkawkę czujesz rytmiczne uderzenia jakby w określonym miejscu. I tam właśnie jest jego główka. Nasz synek często się tak wypina z prawej strony. Podejrzewam, że to własnie jego plecki i pupka. Odpowiedz Link Zgłoś
stas2008 Re: mozecie rozpoznac ulozenie dziecka? 29.08.08, 10:05 Mój synek na usg zawsze jest ułożony główkowo i wkłada mi nogi pod żebra-to nie jest fajne Odpowiedz Link Zgłoś