luliluli Re: HITY..i kity 13.02.11, 19:15 My na razie mamy ubogie doświadczenia, ale pierwsze preferencje już widać Hitem jest mięso - niestety kurczak na parze kompletnie nie spotkał się z entuzjazmem, w przeciwieństwie do pieczonego udka i pieczonego udźca indyka oba z puli dla dorosłych, na bogato w ziołach Ciumkał je do ostatniej cząsteczki Poza tym ziemniak i marchewka - w konfiguracji "albo albo" - jednego dnia je tylko jedno z warzyw, a drugie go prawie wcale nie interesuje Kitem zupełnym okazały się brokuły - za pierwszym razem w ogóle nie chciał tknąć NIC z tacki, dopóki ich z niej nie zabrałam, tylko machał nad tacą rączkami, innym razem podotykał i z obrzydzeniem zrzucił na ziemię (jakby brzydził się tej brokułowej różyczki), dwukrotnie pociumkał, gdy podałam same brokułowe nóżki, ale generalnie stara się omijać to warzywo z daleka Chrupki, wafle ryżowe i piętki chleba powitał z ogromnym entuzjazmem, po to by po kilku razach zupełnie się nimi znudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_leonka Re: HITY..i kity 13.02.11, 22:58 Cudownie mi się to czyta Jak widać, ze nasze maluchy mają swoje preferencje U nas początkowo hitem był brokuł - jak dawałam dużo do wyboru i w tym brokuł, to inne rzeczy interesowały go dopiero jak brokuł zniknął z pola widzenia (zjedzony, rozmemłany i wtarty we włosy). Teraz już się troszkę znudził. Obecnie hitem są skórki z chleba (zawsze idą jako pierwsze), śliwki (mrożone), burak i banan (choć skubany wyślizguje się z buziaka). Odkryliśmy też na nowo jabłuszko - najlepiej ćwiartka ze skórką lub jeszcze lepiej całe nadgryzione przez mamę (taki gruby ogryzek z wystającymi bokami) - cudownie nadaje się do skrobania nowo wyrośniętymi dwoma ząbkami). Leo lubi też szyneczkę, paprykę i ogórka. Acha, no i boczki z pizzy! Pyyycha. Dziś dostał też jogurt - maczał w nim jabłuszko i troche ciumkał, ale największą radochę miał jak włożył rączkę do miseczki i gmerał w jogurcie palcami Z kitów - bataty... jakoś albo się rozgniotą w drodze do buzi, albo za głęboko wpadają do gardziołka oraz gotowany na parze indyk. No i nieszczęsna marchewka, która owszem, smakuje, ale ciągle za dużo się odgryza... Nie podchodzą też ziemniaki. A tyle jeszcze smaków przed nami Odpowiedz Link Zgłoś
sabeena Re: HITY..i kity 24.02.11, 22:58 Hit - oczywisty - fasolka szparagowa. Mniej oczywisty hit - lekko przejrzała pomarańcza, z której ściągam te błonki i białe "nitki". W ogóle podejrzewam, że moje dziecko mogłoby się żywić cytrusami i moim mlekiem Odpowiedz Link Zgłoś
kluska77 Re: HITY..i kity 01.09.13, 22:21 U nas hitem póki co są pomidory bez skórki i kluski. Reszta różnie, w zależności od chęci. Kitem rzeczywiście banan, za śliski. Odpowiedz Link Zgłoś