mond33 25.04.10, 15:12 Skąd macie pewność, że produkty eko, które kupujecie są faktycznie produktami eko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sachmed Re: Warzywa eko 25.04.10, 18:30 bo mamy od zaufanych ludzi najczęciej od rodziny najbliższej albo cioci, a te kupowane z netu czy sklepu eko.. coż trzeba ufać... a 2 ze jednak jest różnica w smaku) Odpowiedz Link Zgłoś
jula1023 Re: Warzywa eko 25.04.10, 19:00 100% pewnosci niestety nie mam, ale jest roznica, poniewaz kalafior o tej porze roku kupiony z normalnej polki, po dwoch dniach nie nadaje sie do spozycia, a ten bio, kupilam w poniedzialek i do dzisiaj nawet nie sciemnial. Dlatego mam nadzieje, ze jednak ich jakosc jest lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Warzywa eko 25.04.10, 19:07 Ja kupuje z lokalnej farmy.. Maja wszystkie certyfikaty i cóż.. trzeba ufać.. (niedługo bedę miała swoje to bedę pewna) jula1023 napisała: > 100% pewnosci niestety nie mam, ale jest roznica, poniewaz kalafior o tej porze > roku kupiony z normalnej polki, po dwoch dniach nie nadaje sie do spozycia, a > ten bio, kupilam w poniedzialek i do dzisiaj nawet nie sciemnial. Dlatego mam > nadzieje, ze jednak ich jakosc jest lepsza. A widzisz mi te "organic" starzeja się właśnie szybciej! Te sklepowe moga tygodniami leżeć (zawsze mi sie wydawało, że to coś z nimi kombinowane jest, że na tyle starczają?) Nie pisze o kalafiorze bo ten zawsze długo moze leżeć, ale sałata, rzodkiewki, buraki... itd... Nie wiem w sumie nie znam się. Uzywam tych co uzywam przez jakis dwa miesiące jeszcze, potem na swoje własne! Odpowiedz Link Zgłoś
jula1023 Re: Warzywa eko 25.04.10, 19:44 Ekspertka nie jestem, ale jakos wychodzilam z zalozenia, ze kiedys jeszcze w dziecinstwie rodzice mieli ogrod i oczywiscie wszystko tam roslo na naturalnym nawozie i dobrze przechowane starczalo na bardzo dlugo. Stad moj wniosek, jezeli cos dluzej polezy to mniej sztuczne. Zazdroszcze wlasnej uprawy, ja niestety nie mam takiej mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
katrin770 Re: Warzywa eko 16.01.11, 23:21 Trzeba kupować warzywa w zaufanym sklpie. Ja kupuje w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność. Ale z tego co wiem to sprowadzają warzywa tylko pod konkretne zamówienie. I nie zawsze mają cały wybór warzyw to zależy od pory roku.. Oni maja tez swój sklpe internertowy www.waszsklep.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
globus.histericus Re: Warzywa eko 25.04.10, 22:09 Ja nie mam 100% pewności. Po prostu ufam, że jednak są trochę lepsze. Nie mam wyjścia, bo ani sama nie mam warunków do uprawy, ani w rodzinie nie ma hodowców A szkoda, może kiedyś, jak się przeniosę na wieś Odpowiedz Link Zgłoś
sachmed globus.histericus 25.04.10, 22:25 o ile dobrze kojarze to jesteś z poznania gdzie kupujesz warzywka?? ja nie wszystko mam z pewnego źródła i często kupuje przez net ale wiem ze w ten sposób przedrazam teraz niestety wracam od maja do pracy więc będe w poznaniu bywać i zastanawiam sie gdzie kupować warzywka? Odpowiedz Link Zgłoś
globus.histericus Re: globus.histericus 25.04.10, 22:46 Ja kupuję w Organic Farma w Plazie. Tam mam najbliżej i jest spory wybór. Szczególnie jak się trafi na dzień dostawy. Ale wiem, że jest kilka sklepów Organic Farma w Poznaniu, w różnych miejscach. Trzeba by sprawdzić w necie gdzie dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sachmed Re: globus.histericus 26.04.10, 11:45 z tego co wiem to w Browarze tez maja z Organic Farma to będę miała blisko, jeszcze mam pod Kupcem samym sklep ze zdrowa zywnością - tam wiem ze trzeba zamówic warzywa do piątku a w środe dostawa - w sumie to tam mi pewnie najwygodniej będzie bo pracuje w Kupcu ale jakoś tam cenowo nie zachwycało mnie to a jak własnie cenowo wyglądaja u ciebie te warzywka i jajka od zielononóżek jak kupujesz tam tez by mnie interesowały bo pomimo wszystko takie zdrowa żarcie to u nas cholerka nadal drogie w pień Odpowiedz Link Zgłoś
globus.histericus Re: globus.histericus 26.04.10, 12:10 No drogie, drogie, niestety. Co mnie trochę ogranicza i im córka starsza tym więcej warzyw kupuję normalnie na straganie. Jeśli chodzi o ceny to ze 2-3 razy drożej od normalnych. W sumie nie potrafię Ci teraz tak dokładnie powiedzieć, bo kupuję razem z innymi rzeczami i nie patrzę na poszczególne ceny, bo by mnie scieło Ale pamiętam, że jak zaczęłam kupować na jesieni to jeszcze ceny były w miarę ok. I Marysia niewiele jadła, więc luz. Potem w zimie nagle bardzo skoczyły, płaciłam mniej więcej dwa razy tyle. Babki mówiły, że to przez mrozy tak. Teraz myślę, będzie znowu coraz taniej, przynajmniej mam taką nadzieję Co do jaj to kupuję z naturalnego wybiegu, ale w normalnym sklepie. W sumie z ciekawości sprawdzę jakie są ceny. Za to zawsze wędlinę kupuję eko, o ile sama nie piekę, kasze różne, makarony z glonami, pasty, tahini i takie różniaste różności. Odpowiedz Link Zgłoś
sachmed Re: globus.histericus 27.04.10, 09:38 o to jak juz będziesz wiedziała co i jak daj znać.. ja jutro jade na badania to może wskoczę do tego pod Kupcem zobaczymy tylko jaka pogoda będzie i jak Mała będzie się sprawowała;-p a co jeszcze dobrego polecasz z tych organic sklepów?? bo ja mimo ze lubię eksperymentować i kupuje różne fajne rzeczy lubię jak ktoś cos poleci i wiem ze jest dobre hihi Odpowiedz Link Zgłoś
globus.histericus Re: globus.histericus 05.05.10, 14:17 Byłam w sklepie i wiem; że jajka 'm' kosztują 14zł, 'l' 16zł. Zapomniałam spojrzeć na ceny warzyw. Kupowałam wędlinę, która kosztowała ok. 75zł/kg. A jak ceny w sklepie koło kupca? A jeśli chodzi o fajne rzeczy, to ja lubię kuskus brązowy, ryż jaśminowy brązowy, quinoę (to już gdzieś pisałam), różne soczewice, czarny sezam i czarnuszkę (dodaję do chlebów) makaron z wodorostami, ale zapomniałam jak się nazywa, podobno bardzo zdrowy, makaron brązowy, humus (można kupić gotowy, który jest w miarę dobry, ale ja robię w domu - tahini, czyli masło sezamowe, cieciorka, czosnek, sok z cytryn, sól - robi się z tego taką pastę, super do warzyw), jogurty i sery kozie. W jakimś wątku czytałam, że robisz kefirek z grzybka tybetańskiego. Też chciałabym spróbować, smaczny jest? I jakie glony dorzucasz? No i co to za miodek z mniszka? A pokrzywę to taką zwykłą kłującą zjadacie? zainteresowałaś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
sachmed Re: globus.histericus 09.05.10, 10:20 super dzieki.. to ceny jajek takie same w sumie bo jakos 16 zl tez wychodziło, a ostatnio wprowadzili "0" nawet w mojej chacie polskiej - smaczne 8 szt 10zl no niestety nie zielononóżki ale sa oki co do sklepu kolo kupca jakos nie mialam czasu isc. jeszcze ani razu nie udalo mi się wyjść punktualnie i lece jak szalona do domu stęskniona za Lilianna jak wejdę to dam znać a musze w tygodniu po daktyle i figi bo mi się słodycze skończyły kasze, ryże, soczewice i inne strączki to my też uwielbiamy i szaleje z nimi, polecam czerwona quinoę ale w stacjonarnych jakoś ciężko kupić ( mieszana bywa), sezam czarny i niełuszczony biały ( do wszystkiego co sie da;-p), co do czarnuszki to w sumie jakoś nie uzywamy ale może chlebek bylby smaczny, a jak robsz tahini ( bo mi nigdy nie wychodzi takie "aksamitne" jak kupne ) fakt nie mam młynka elektrycznego tylko taki ręczny ale kurde nie chce wyjśc a humus to u nas podstawa i fava do tego w ogole rózne pasty ze strączków A co do kefirka z grzybka- podobno ma mega duzo właściwości leczniczych;-p może i ma ale ja głownie pije bo w sumie długo dlugo nie pilismy mleka i nie jedlismy przetworów ale jakoś mi sie zachciało a jak juz mam pić to wole swój domowy naprawdę jest różnica jak chcesz to moge ci dać trochę umówimy sie pod kupcem np. i masz grzybka a następnego dnia pych kaefirek albo np. twarożek i można z mleka krowiego i mleka sojowego, na ryzowym nie polecam;-p A co do glonow to ostatnio tylko nori - krucho u nas z kasą, a nori mam mnóstwo do sushi ( własnie musze zrobic;-p) pokrzywe jak najbardziej ta klująca - ta klująca najlepsza i najzdrowsza byle z jakichś czystych terenów.. u nas troche znalazlam ale i tak głównie posiłkuję się tym co przywiozę od cioci z kujawko pomorskiego pijemy codziennie ( Lili tylko pokrzywę i wode poza mleczkiem pije ) a na surowo z majonezem i razowcem mnim mniam albo do sałaty, szpinaku a miodek z mniszka - tutaj na przykład A moze w ogóle założymy taki topik z ciekawymi przepisami? chetnie dobre przepisy na chlebek zgłębię - najlepiej w maszynie bo takowa ostatnio maltretuje z braku czasu Odpowiedz Link Zgłoś
globus.histericus Re: globus.histericus 09.05.10, 11:42 Dzięki za propozycję grzybka, może skorzystam, a może zamówię w necie, bo przywiozą pod dom, a nie mieszkam blisko kupca. Co do humusa, to robię w blenderze, czy malakserze, nie wiem, jak to się nazywa, taka miska z nożykiem na dnie i wychodzi gładki, szczególnie jeśli długo miksuję. Trzeba dodać sporo oliwy, żeby miał dobrą konsystencję i był gładki właśnie. Co do favy, to nawet nie wiedziałam, że to co robię z grochu tak się nazywa! Jeszcze pytanie co do tej pokrzywy, jak jecie ją na surowo, to nie kłuje was w język?!? Nie mam konta na chusty.info, więc nadal nie wiem co to za miodek, może przekopiujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sachmed Re: globus.histericus 09.05.10, 11:55 hehe oki jak chesz to mogę ci podesłać grzybka tylko może to chwilkę potrwać - po co masz płacić za niego jak on do rozdawania jest a nie sprzedawania;-p tylko ew. za koszt przesyłki poprosze jak chcesz dawaj namiary na poczte i wysle jak bede tylko mogła a pokrzywa jak trochę zwiędnie to nie parzy ma to majonezik i mniami a co do mniszka oki to założe wątek o dobrym jedzonku i tam wkleje oki? Odpowiedz Link Zgłoś
morepig Re: Warzywa eko 25.04.10, 23:22 nie mamy, nie mam parcia na eko aż takiego. wieksze parcie mam na eko mięso i jaja oraz kasze. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha79 Re: Warzywa eko 26.04.10, 12:50 W zimie eko nie kupuję, w lecie mam eko ze swojej działki )) Odpowiedz Link Zgłoś
abigail83 Re: Warzywa eko 17.01.11, 10:22 Co do jaj, to popytajcie w swoich lokalnych warzywniakach, oni czesto maja jaja wiejskie, bez pieczątek, z malych hodowli. U mnie są po 65 gr/sztuka, są przepyszne. W tych sklepowych "0" i "1" nie czuc az takiej roznicy w smaku, tu jest kolosalna. polecam bezpieczątkowce! Odpowiedz Link Zgłoś