martitaxx 19.05.10, 10:43 Ostatnio przeczytałam w magazynie sens jak dziecko się zapytało co to jest dom publiczny matka odpowiedziała, że to centrum handlowe haha jeżeli miałyście podobne sytuacje podzielcie się nimi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Re: trudne pytania 19.05.10, 11:06 Nie mam zwyczaju opowiadać dziecku pierdół, najwyżej upraszczam. Dom publiczny to miejsce, gdzie facet może zapłacić kobiecie, żeby z nim poszła na randkę. Na poziom czterolatki w sam raz. Swoja drogą, przydałby się taki leksykon łatwych odpowiedzi na trudne pytania Odpowiedz Link Zgłoś
dhirkae Re: trudne pytania 19.05.10, 14:11 Przypomniało mi się, że jako dziecko zadałam mamie pytanie: "Mamusiu, a kto to jest dziwka?". Nie pamiętam ile miałam wtedy lat. Mama zachowała zimną krew i spokojnie odpowiedziała "Dziwka to taka pani, która kocha się z mężczyznami za pieniądze". Co ciekawe, ta odpowiedź w zupełności mi wystarczyła Odpowiedz Link Zgłoś
black_edith Re: trudne pytania 19.05.10, 12:02 skrót rozmowy z moją córką (3,5 roku) na temat losu człowieka po śmierci : - a co to znaczy, że on umarł? - noo, leży w grobie i nie oddycha, nie bije mu serce, nic nie słyszy, nie widzi, nie czuje - to co on robi w tym grobie? - no nic nie robi, bo nie żyje. Jak się umiera, to już nic się nie robi. - nudzi się? - myślę, że się nie nudzi, on już nic nie czuje, więc się nie nudzi - a oczka ma? - noo ma. - a uszy? - noo ma uszy - to czemu nie widzi i nie słyszy? itd Kilka dni później moja córka usłyszała, jak ktoś powiedział, że jego babcia umarła i poszła do nieba, my jesteśmy niewierzący, więc ja nie przedstawiałam dziecku wersji z niebem. Odniosłam wrażenie, że wersja z niebem jest dla niej bardziej satysfakcjonująca, bo nie zadawała żadnych dodatkowych pytań Odpowiedz Link Zgłoś
black_edith Re: trudne pytania 19.05.10, 12:04 a odnośnie trudnych pytań, jak odpowiedziałybyście na pytanie: dlaczego nie widzę swoich oczu? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: trudne pytania 19.05.10, 12:58 Dałabym lusterko. Plus zapytałabym, czemu nie widzę uszu/tyłu głowy/Australii.. To jest pytanie na rozumowanie - więc trzeba rozumowanie pobudzić. Co innego pytanie o definicje słów. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: trudne pytania 19.05.10, 12:59 Bo jak sie umiera to mózg się wyłacza jak telewizor czylampa. Ejjjj, to nie było trudne! Odpowiedz Link Zgłoś
black_edith Re: trudne pytania 20.05.10, 09:26 > Bo jak sie umiera to mózg się wyłacza jak telewizor czylampa he, he, idę o zakład, że moja zaraz wymyśliłaby do tego serię dodatkowych pytań Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: trudne pytania 20.05.10, 10:31 Pamiętam jedno z pytań zadanych prze mojego młodszego brata , ( około 4 latek). " Mamo a co to jest podpaska ?" My starszyzna od razu w śmiech i podpuszczanie no mamuś co to jest, na co moja mama, a jak sądzisz. odp młodego , podpaska to coś co sie nosi pod pas jak kogoś pas boli . Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: trudne pytania 20.05.10, 13:04 Mamo, czym się różni mandat poselski od mandatu za złe parkowanie? Mamo, dlaczego oni powiesili Pana Jezusa (na krzyżu)? Mamo, co to jest stan wojenny? Mamo, a gdzie tu są nasi? (obraz batalistyczny przedstawiający Sowietów i Niemców). Mamo, dlaczego ty rządzisz mną, tatusiem i kotami? Nie mogłabyś się ograniczyć do kotów i tatusia? Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: trudne pytania 24.05.10, 18:39 A nie lepiej wyciągnąć paczkę podpasek i pokazać? Tudzież wytłumaczyć, do czego służy. Moim zdaniem tak jest znacznie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mineko1 Re: trudne pytania 22.05.10, 13:45 3,5 latka: co to znaczy beznadziejny? co to znaczy niedorzeczny? dlaczego tą wode,co pada z nieba nazywają deszczem? skąd się bierze wiatr? itp. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: trudne pytania 22.05.10, 22:12 beznadziejny to przeciwieństwo nadziejnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaikido Re: trudne pytania 24.05.10, 15:30 Juz chodzilam do podstawowki, kiedy moj starszy o 8 lat brat orzekl, ze mam w pokoju totalny burdel. Spytalam, co to znaczy, to wyjasnil, ze burdel oznacza bajzel. Wszystko byloby dobrze, gdybym ta definicja nie podzielila sie z pania na lekcji Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_44 Re: trudne pytania 26.05.10, 09:29 Powiem autentyk mojego brata, wraca z przedszkola zaryczany, że on nie będzie jadł mięska z żadnego pana. My - szok. Okazało się, że jakaś głupiasta katechetka zamiast opowiadać językiem dostosowanym do dziecka to im coś truła o 'krwi i ciele Chrystusa'. To jest dopiero 'trudna kwestia' przekazana w przystępny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: trudne pytania 27.05.10, 07:46 Piątek: dziecko zostaje uprzedzone "Jutro idziemy do kina/teatru/ZOO?" Sobota: pada pytanie "Czy dzisiaj jest jutro?" Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: trudne pytania 27.05.10, 08:55 Na cmentarzu 1.11: M -4 lata. -Mamo, czy ty leży twoja babcia? -tak -Ale ludzie po śmierci idą do nieba? -Mam nadzieję że tak. - To co znaczy że tu leżą? Tu sa nogi a reszta idzie do nieba? - Mamo, co to kopulacja? Odpowiedz Link Zgłoś