Dodaj do ulubionych

do bigbabs!

19.10.10, 21:24
witaj. zaintrygowała mnie Twoja wypowiedz o wysadzaniu córeczki. przepraszam ze pytam ale czemu to służy? takie małe dziecko jeszcze sie nie kontroluje i i tak nie można go nauczyć korzystania z nocnika.
żebyś mnie źle nie zrozumiała. pytam z ciekawości. raz słyszałam podobna sytuacje ze kobieta wychodziła nawet na spacer z dzieckiem malusim bez pieluchy bo wiedziała kiedy siusiać będzie. to dla mnie niesamowite ze można tak poznać swoje dziecko.
Obserwuj wątek
    • bigbabs Re: do bigbabs! 21.10.10, 14:51
      Witam,
      owszem, dzieci kontroluja sie doskonale od urodzenia smile Praktykuje z corka wychowanie bezpieluchowe od jej pierwszych godzin zycia. Noworodek wysyla wyrazne sygnaly ze chce siku/kupe - odpowiadajac na nie (poprzez wysadzanie), odpowiadasz w ten sam sposob jak na sygnaly wysylane przez niego gdy jest glodny/zdenerwowany etc.
      Nie stosujemy pieluszek calodobowo, mala spi bez pieluszki, w dzien jest bez pieluszki, pieluszke zakladam tylko do chusty i na "wyjscia".
      Temat rzeka smile
      Jesli jestes zainteresowana tematem, wpisz w przegladarke : wychowanie bezpieluchowe, naturalna higiena niemowlat, elimination communication, diaper free baby. Na you tube znajdziesz sporo filmikow dokumentujacych ten fakt smile
      Na forum chusty.info jest podforum "pieluchy wielorazowe, wychowanie bezpieluchowe" - przekonasz sie jak wiele mam praktykuje EC.

Pozdrawiam smile
      Jezeli masz jakies pytania, chetnie podziele sie swoim skromnym na razie doswiadczeniem i informacjami.

• moka2 Re: do bigbabs! 21.10.10, 21:34
        kurcze ale mnie wciągnął ten temat. sprobuje i ja mala wysadzac. nie wiem tylko jak to sie ma pozniej jak dzieckiem będzie sie opiekował ktos inny. no i jak mam wylapac te sygnaly. mala ma prawie 5 miesiecy i nie widze u niej nic. do tego mam jeszcze 2 latka ktory juz wola siusiu od czasu pojawienia sie siostry wiec mam troche na glowie. jak sobie Ty z tym radzisz? mozesz mi napisac jak sygnalizuje Twoje dziecko? tak dla przykladu to moze i ja cos zauważę. ale mi sie pytan tworzy w glowie...
        • bigbabs Re: do bigbabs! 22.10.10, 18:11
          Swietnie ze sie zainteresowalas smile to co napisze to rozwazania czysto teoretyczne z racji roznicy wieku miedzy naszymi dziecmi.Pewnie ameryki nie odkryje,ale zaczelabym od zdjecia pieluszki(ewentualnie wielorazowa bez otulacza) i obserwacja plus standardowe wysadzanie po obudzeniu,jedzeniu,wyjeciu z chusty,powrocie ze spaceru,gdy Ci sie wydaje ze coreczce "sie chce", gdy spi i zaczyna sie krecic, kweka itp.
          Sygnaly mojej malej: puszczanie piersi, awanturowanie sie przy piersi,czasami po prostu wrzask,odpychanie sie nozkami/raczkami ode mnie,proby sturlania sie z kocyka,w chuscie-prostowanie nozek,kwekanie,czasami tylko delikatne westchniecie,albo przygiecie miednicy,a czasami gdy zasypia chyba nie chce jej sie sygnalizowac i jest sik, gdy spi - zaczyna kwekac i sie krecic smile Kupe sygnalizuje wyrazniej niz siku. Uzywam jednego dzwieku na obydwie czynnosci "psi psi psi". Przy ruchliwym 2latku bardzo latwo sobie poradzic - widze ze chce, to hop mala nad miseczke, zlew (gdy jestem w kuchni/lazience) i po sprawie. Mala wyleguje sie zawinieta w kocyk z gola pupencja, wiec zero szarpaniny ze spiochami, bodziakami,pieluchami,przewijakami,chusteczkami i co tam jeszcze.
          Zazwyczaj dzien spedza w suchej pieluszce,wpadki sa z mojej winy - zaczytam sie czyms, jestem zdenerwowana, rozmawiam, czyli nie jestem na niej do konca skupiona. Dzis w nocy ostatni sik byl o 22.30, potem dopiero ok.7 rano. W nocy wysadzam "na spiocha", ani ona ani ja nie wybudzamy sie do konca.
          W ogole to wspaniala sprawa, fantastyczny kontakt z dzieckiem i opcja dla leniwych (zadnych wyplywajacych ze spiochow kup w srodku nocy).
          Duzo dziewczyn praktykuje EC i pracuje - opiekunki sa zaznajomione z sygnalami i zastepuja mame.
          W ksiazkach pisza,ze najlatwiej zaczac przed 6tym m-acem zycia - dzieci jeszcze wtedy sygnalizuja. Ja probowalam gdy syn mial ponad rok - totalna porazka.
          Zasugerowalabym Ci na poczatek pozycje kuczna do wysadzania corci - plecki oparte o Twoj brzuch, trzymasz ja nad nocniczkiem/sedesem/zlewem pod kolankami lub udkami - ona jest jakas bardziej instynktowna dla dzieci (tak mi sie wydaje) i lapia o co chodzi.
          Wazne jest |Twoje podejscie do sprawy - luzik, cierpliwosc i przyjemnosc z przebywania i kontaktu z dzieckiem.Gdy za bardzo sie spinam, od razu wpadki. Intuicja jest baaardzo wazna, zegarek w pewnym stopniu tez pomaga. Zauwazylam ze po tych kilku tyg. robie to machinalnie i nie wyobrazam sobie jak ja moglam sie meczyc z pieluchami.A naprawde nie wierzylam ze nam sie uda i ze to jakis kosmos, a kupa bedzie wszedzie smile
          Czesto dzieci zaczynaja sygnalizowac dopiero gdy zobacza ze sie "odpowiada" na ich sygnal. Przepraszam ze tak chaotycznie, ale mozna referat na ten temat napisac. Jesli masz jeszcze jakies pyt. postaram sie odpowiedziec.

Pozdrawiam!
          • bigbabs Jeszcze jedno 22.10.10, 18:17
            Gdy maluchy zdobywaja nowe umiejetnosci, zabkuja, choruja itp. przychodza kryzysy - dzieci nie sygnalizuja, sa zbyt zajete raczkowaniem,pelzaniem,chodzeniem.
            Podobno pierwszy kryzys jest w okolicy 6 miesiaca wiec sie nie zniechecaj! smile

Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka