Dodaj do ulubionych

Dzieci z refluksem

21.11.10, 21:40
wylowilam bardzo ciekawy temat, ktory wydaje mi sie zasluguje na osobny watek.

Mond, przeklej to z watku o brakach w ksiazce, moze, jesli nie chcialoby ci sie powtarzac, albo pozwol ja wkleje.

na pewno niejedna mama skorzysta z twoich doswiadczen.
a jak bedzie nowy watek - latwiej bedzie go znalezc innym i sie dopisac
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Dzieci z refluksem 21.11.10, 21:41

>
      > Mond, przeklej to

'to co napisalas'
      • aniczka.r Re: Dzieci z refluksem 22.11.10, 15:05
        mond33

Tzn. przyszło mi na myśl czego może w niej brakować i pewnie się nie pomylę, jeśli strzelę, że brakuje w niej pewnych rad i porad jak postępować w temacie BLW w różnych skrajnych przypadkach np. przy niemowlętach z przewlekłym refluksem ect ect. Ale nie pisałam tego, no bo jej nie przeczytałam. A swoją drogą jest tam coś poświęcone dzieciom z refluksem i nadmiernym ulewaniem każdego pokarmu? Cofanie się pokarmu to bardzo niebezpieczna sprawa tym bardziej jak dzieciak połyka nie posiekane do końca kawałki. Przyznaję, że miałam z tym dość spory problem.

Margonik, no coś tam z własnych doświadczeń mogę podpowiedzieć. Problem w tym, że każde dziecko pewnie będzie w tej dziedzinie indywidualnością. Ja sporo wertowałam na ten temat, sporo pytałam na różnych forach czy wśród znajomych. Problem jednak w tym, że nie trafiłam na podobny przypadek. Jeśli znalazłam mamę, której dziecko miało problemy z refluksem to nie stosowała BLW, jeśli stosowała BLW, to nie miało refluksu. A zatem wydeptałam własną ścieżkę w tej dziedzinie metodą prób i błędów, ale łatwo nie było. Stałam się pewnego rodzaju obserwatorem i strażnikiem sytuacji Selekcjonowałam jedzenie na poszczególne kategorie pod względem:
        - które Szymon mieli bardzo dokładnie
        - które połyka w kawałkach
        - które zdarza mu się cofać
        - które cofa się nadmiernie
        - które się nigdy nie cofa
        Podejrzewam, że tutaj każde dziecko z refluksem będzie miało inaczej. I tak jedzenie, które jednak wracało niestrawione musiałam zamienić na miał i podawanie łyżeczką. Nie było na to innej metody. Cofający się pokarm w dodatku w kawałkach nawet bardzo małych może przedostać się do tchawicy, a stamtąd do płuc. Dlatego też zostałam mamą karmiącą systemem mieszanym czyli trochę BLW, trochę z łyżeczki. Cieszę się jednak, że udało nam się wypracować swój własny system. Droga była żmudna i długa ale nie żałuję i wiem, że się opłacało Szymon ma 15 miesięcy. Niestety wciąż borykamy się z refluksem ale już wiemy co jadać, jak jadać, jak podawać i jak przeciwdziałać.
        • aniczka.r Re: Dzieci z refluksem 22.11.10, 15:08
          moja corka tez miala refluks,ale odkad wlasnie zaczelismy wprowadzac jedzenie problemy zniknely.to jest faktycznie sprawa indywidualna. trzeba probowac,obserwowac i znalezc zloty srodek,tak jak mond to zrobila.
          • mond33 Re: Dzieci z refluksem 24.11.10, 21:33
            Ja ze swojej strony służę pomocą jeśli któraś mama będzie miała podobny problem i związane z tym pytania.

aniczka poruszyłaś ciekawy aspekt. Standardowo czasami nawet lekarze w przypadku nadmiernych ulewań i refluksu zalecają przejście na pokarmy stałe. U nas Szymon brał leki, jadł pokarmy stałe i ulewał jak piorun jasnyuncertain
            • margonik Re: Dzieci z refluksem 25.11.10, 23:46
              Dzięki ogromne!

U nas ulewa non stop, ale jak na razie stałe pokarmy zjada w stosunkowo małych ilościach, a jak zwraca, to widzę, że są dosyć dobrze "przemielone" przez dziąsła. Wychodzi np. coś na kształt zielonawego twarożku (po brokułach). Ale jak dzisiaj zjadł mięso i zwrócił , to były to długie włókna (właściwie to nie wiem, jak powinnam mięso podawać - tak, żeby były długie włókna, czy tak, żeby były krótkie?).
              U nas na szczęście Szymon raczej nie leży po jedzeniu - ogólnie rzecz biorąc mało leży, a jeśli już, to na brzuchu - mimo że skutkuje to jeszcze większym ulewaniem, to przynajmniej się nie zakrztusi. A tak to na rączkach... Mama i tata obrzygani.
              • mond33 Re: Dzieci z refluksem 26.11.10, 15:06
                margonik napisała:

Ale jak dz
                > isiaj zjadł mięso i zwrócił , to były to długie włókna (właściwie to nie wiem,
                > jak powinnam mięso podawać - tak, żeby były długie włókna, czy tak, żeby były k
                > rótkie?).

Ja się właśnie w takich sytuacjach wstrzymywałam. U mnie też na liście "groźniejszych" pokarmów w tym przypadku było mięso.

> U nas na szczęście Szymon raczej nie leży po jedzeniu

Ooooo, też Szymon? Może Szymony już tak mająwink

A tak to na rączkach... Mama i tata
                > obrzygani.

Przerobiliśmy to i ponieważ trwało to dość długo i nie mijało Szymonek miał włączone blokery na kwasy żołądkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka