05.05.11, 15:00
Kupiłam tylko po to żeby Mała mogła spróbować czegoś nowego i nie bardzo wiem jak to-to potraktować - na parze? gotować? upiec? Bo chyba nie na surowo smile Nie chcę robić żadnego ciasta, to ma być tylko kawałek do spróbowania. Rzućcie prosze jakimś pomysłem w jakiej postaci podawałyście swoim dzieciom rabarbar?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: rabarbar 07.05.11, 18:23
      Kompot?
    • mrs.t Re: rabarbar 07.05.11, 18:56
      ja chrupalam na surowo, dalam frankowi (ale to hardkorowo bo ja na chama maczam w bialym cukrze wink FRANEK NIE BYL ZAINTERESOWANYwink
      kupilam na deser ""rabarbar pod kruszonka" - zjadl z przyjemnoscia.
      wydaje mi sie ze bardzo trudno bedzie go przygotowac bo on sie chyba latwo rozciapciuje, rozgotowuje; wioec bedzie malo uchwytny

raczej poza ciastami neiwiele mi przychodzi pomyslow na rabarbarsmile
    • joshima Re: rabarbar 07.05.11, 19:38
      magdal_l napisała:

> Kupiłam tylko po to żeby Mała mogła spróbować czegoś nowego i nie bardzo wiem j
      > ak to-to potraktować - na parze? gotować? upiec? Bo chyba nie na surowo smile Nie
      > chcę robić żadnego ciasta, to ma być tylko kawałek do spróbowania. Rzućcie pros
      > ze jakimś pomysłem w jakiej postaci podawałyście swoim dzieciom rabarbar?
      W ostatnim numerze Werandy było sporo przepisów na rabarbar.
      • magdal_l Re: rabarbar 07.05.11, 21:09
        Dzięki, dziewczyny. W końcu zrobiłam coś takiego: whiteplate.blogspot.com/2008/04/crumble-czyli-kruszonka-z-karmelowym.html (tak, tak, wiem, cukier! ale to było bardziej dla mnie i niemęża niż dla Małej wink ) Otóż rabarbar jest fuj, kruszonka natomiast całkiem, całkiem smile
        • mrs.t Re: rabarbar 09.05.11, 11:50
          dokladnie, crumble zrobilam
          cukier mozna uzyc brazowy
          ja jetsem taka tolerancyjna wobec cukru dopiero od paru mcy (no, od swiat bozego narodzenia, franek mial 18mcy wtedy; wczesniej tez schizowalam smile

*"taka tolerancyjna" tzn ze franek dostaje teraz domowe ciasto jak robie (czyli raz albo dwa na miesiac wink i czasem nawet biszkoptasmile raz na 2 mcesmile
          ale dokladnie, jak cukier to wlasnie w ciescie z owocami; mniejsze zlosmile
    • lapwing123 Re: rabarbar 09.05.11, 11:40
      Ja gotuję kompot.
    • luliluli Re: rabarbar 10.05.11, 17:22
      Zainspirowałaś mnie i właśnie popijamy cudowny kompot z rabarbaru, z odrobiną cukru i piernikowymi przyprawami mmmmmmsmile Smak dzieciństwasmile
      Dałam też Radzikowi na surowo, ciumkał dość długo, ale nic nie wyciumkał, bo jednak za twardewink Kompot też mu bardzo smakuje.

PS wg przepisu z Czarnej Oliwki jak się rabarbar zaleje wrzątkiem i gotuje na wolnym ogniu, krótko, to pozostaje ładny i sprężysty - niestety, mnie się nie udało i pływa pełno rabarbarowych "włosów" - wszystko jakoś rozgotowałam...i jest smakowitewink
      • joshima Re: rabarbar 10.05.11, 19:21
        luliluli napisała:

> Zainspirowałaś mnie i właśnie popijamy cudowny kompot z rabarbaru, z odrobiną c
        > ukru i piernikowymi przyprawami mmmmmmsmile Smak dzieciństwasmile
        Ooo nie piłam nigdy z piernikowymi przyprawami. Jutro idę narwać rabarbaru na kompot.
      • lula_w Re: rabarbar 16.05.11, 17:13
        małż właśnie zamówił, jak mu przeczytałam, czyli nasz dzieć też niebawem "zapremieruje" rabarbar wink
        • yvona73pol Re: rabarbar 18.05.11, 05:49
          jak sie wrzuci sporo cynamonu to mozna mniej cukru. I jeszcze jablka dorzucam, robie nie tyle kompot ile taka gescioche wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka