Dodaj do ulubionych

Pomysły na twarożek

16.05.11, 16:09
Od niedawna zaczęłam dawać mojemu 15-miesięczniakowi twarożek. Nie ma reakcji alergicznych.
W jakiej formie podajecie ten produkt? Bo ja jak na razie to idę na łatwiznę - mieszam twarożek z musem owocowym bez cukru, ze słoiczka. I wcina z pieczywem. Chętnie bym poznała jakieś tańsze pomysły na twarożek na słodko, ale bez cukru. Jak się robi owocowe musy bez cukru?
A co można do twarożku dodać, żeby uzupełnić węglowodany? Bo twarożek z jakąś kaszą to mi średnio pasuje...
Obserwuj wątek
    • lula_w Re: Pomysły na twarożek 16.05.11, 16:31
      ja daje ze startymi rzodkiewkami i czosnkiem smile albo z ogórkami, albo z rozpackanym bananem (jesli został np rozpaciany wcześniej, to tak przechodzi 'recycling'), raz dalam też z czymś a la domowy pasztet (pasta z warzyw i królika z obiadu, bo na kanapce nie wchodzila, tylko było nią mazane po stole). a mus to chyba najlepiej zrobic metoda przetarcia owoców (względnie szybkiej masakry w blenderze)?
      • twinni Re: Pomysły na twarożek 19.05.11, 13:47
        Do twarożku można dawać mnóstwo rzeczy: ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, natka i inne zioła, płatki kukurydziane, świeże owoce, cynamon, awokado, makrelę wędzoną - można kroić kawałeczki, a można robić pastę
    • mrs.t Re: Pomysły na twarożek 20.05.11, 15:23
      kluski leniwe!
      podane z maselkiem, troche pozniej mozna posypac jakims brazowym cukrem dla odrobiny smaku, albo ot, z musem owocowym!
    • aleksandra1357 Re: Pomysły na twarożek 20.05.11, 23:36
      diuszesa napisała:

> Jak się robi owocowe musy bez cukru?

Podgrzewasz owoce w garnku w małej ilości wody lub w mikrofali bez wody i gotowe (np. jabłka, śliwki, maliny, truskawki, jagody itd. itp.) Ja słoiczków nie używam.
      A mój syn nie chce twarożku, a rzodkiewką z twarożku pluł po ścianach sad
      • mond33 Re: Pomysły na twarożek 21.05.11, 17:36
        -czosnek + bazylia
        -pomidor + zioła
        -odrobina miodu (nie dla alergików)
        -rozgnieciony banan + wanilia
    • diuszesa Re: Pomysły na twarożek 23.05.11, 14:12
      Dziękuję za propozycje.
      Rozglądałam się głównie za takimi przepisami, żeby nie wymagały krojenia itp. Bo jak małym opiekuje się babcia, to nie chcę jej zaganiać do kuchni, zeby obierała owoce, kroiła itp. Lepiej by było, żebym ja przygotowała coś wcześniej. Zrobię jakiś mus - może z truskawek mrożonych? Kluski leniwe to jest znakomity pomysł. Że też mi to do głowy nie przyszło.
      Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka