Dodaj do ulubionych

Ciekawe przepisy

29.07.11, 09:55
Wątki się zarchiwizowały, a może macie jakieś ciekawe przepisy na niebanalne posiłki? Albo na całkiem banalne?wink
Ja wczoraj znalazłam i od razu wypróbowałam przepis na wegańskie gofry:
ciekawesniadanie.blogspot.com/2008/07/wegaskie-gofry.html
Smakowały wszystkimsmile
Ostatnio robiliśmy też pudding z kaszy jaglanej, słodką owsiankę - jakaś faza panuje na ciepłe, słodkie posiłki w moim domuwink
Może macie jakieś własne ciekawe pomysły?
Brakuje mi tu takiego wątku, trzeba szperać na własną rękęsmile
Obserwuj wątek
    • gadzia2 Re: Ciekawe przepisy 29.07.11, 11:37
      www.facebook.com/AntoshkoweSmaczki.GotowaniePrzezKochanie
      Zdrowe przepisy (w notatkach) - zarówno blw jak i tradycyjne i dla całej rodziny.
      Polecam
      • tuszeani A co fajnego dajecie na kolację? 29.07.11, 22:23
        My ostatnio przerabiamy owsiankę (na wodzie z owocami ze słoiczka) ale chyba przeniosę ją na rano i nieco wzbogacę (o jogurt i bakalie). Tylko co wtedy na kolację? Po raz drugi owsianka to już chyba nie... Macie jakieś ciekawe i mało pracochłonne pomysły?
        • luliluli Re: A co fajnego dajecie na kolację? 01.08.11, 16:45
          W stylu owsiankowym proponuję pudding z kaszy jaglanejsmile
          Kasza plus suszone morele, daktyle, rodzynki, wiórki i np. wanilia i cynamon itp. Po ugotowaniu w wodzie (można w mleku, ale Radzik uczulony, a z wodą równie dobre) zmiksować i poczekać aż przestygnie z lekka, polać sokiem owocowym lub pacnąć dżememsmile
          Bez miksowania też dobre ale po nim jest słodszesmile

Albo jaglana z owocami - najlepiej jakimiś plus banany, bo słodkiesmile Choć odkąd odkryłam bakalie, przestałam używać owocówtongue_out Analogicznie gryczana niepalona z czym się da - owoce, bakaliesmile

Albo gofry:
          mamosapiens.blox.pl/2011/07/Kolacja-na-slodko-gofry-bez-jaj-i-mleka.html#ListaKomentarzy
          Ostatnio zrobiłam wersję na wytrawnie z przyprawami ostrymi i ziołami, polane soczewicowo-marchewkowo-kiełbaskową yyy potrawką?wink
          A teraz właśnie jemy na podwieczorek na słodko - wg przepisu z linka plus wsypane do ciasta pokrojone drobno daktyle i rodzynki oraz odrobina cukru wanilinowegosmile

Polecam te dwa blogi w ramach inspiracji kolacyjno-śniadaniowych:
          poranneinspiracje.blogspot.com/
          ciekawesniadanie.blogspot.com/
    • m_laczynska Re: Ciekawe przepisy 25.09.11, 21:10
      Placuchy z płatków owsianych;
      - pół szklanki płatków
      - pół szklanki mąki pełnoziarn.
      - pół szkl. mąki białej
      - jajo
      - łyżka cukru pudku
      - łyżeczka proszku do pieczenia
      - łyżka oleju
      - szczypta soli
      - szklanka mleka (może być sojowe dla alergika)
      Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na 20 min. Potem smażymy małe placuszki
      W książce polecają podawać z bananami, orzechami pekan i syropem klonowym, ale powidła śliwkowe albo co tam lubicie też jest ok
      - Leniwe leniwe:
      Kubek twarożku waniliowego (np rolmlecz lub danio)
      żółtko lub jajko jak ma wyjść więcej klusek
      mąka - do żółtka dodajemy 1-2 łyżki mąki, do całego jaja 3-4
      Mieszamy łyżką, i kładziemy też łyżką na wrzącą wodę
      Można podawać z podsmażoną bułką tartą lub zrobić trochę piegów z kakao instant
    • dzieckoziemi Re: Ciekawe przepisy 04.10.11, 19:00
      Mój zdecydowany faworyt jeśli chodzi o blogi kulinarne dla dzieci - przepisy są świetne, na razie nie podeszła mi tylko jedna potrawa. Przepyszne zupy, wszystko zdrowe i ze świeżych produktów. smile

ammniam.dziecisawazne.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka