Dodaj do ulubionych

Mleko w kaszkach

13.09.11, 21:10
Hej!
Mam pytanie, bo mnie to męczy od jakiegoś czasu - jak z tymi kaszkami na mleku? Córa ma już ponad 11 miesięcy i od jakiegoś czasu poranne kasze (jaglaną, kukurydzianą, owsiankę, amarantus itp. - takie normalne kasze, a nie te papki dla dzieci) zaczęłam gotować na mleku. Jakoś mi się jedzenie kaszy na śniadanie spodobało, taka na mleku dużo bardziej mi osobiście smakuje, a przecież nie po to praktykujemy BLW, żebym sobie co innego gotowała niż Małej wink Czy jest w tym coś złego? Alergii ani nietolerancji nie ma, bo by to już było widać. Mojego mleka pije dużo. Czy jest jakiś powód, żeby to mleko w kaszkach ograniczać?

Pozdrawiam,
p-d
Obserwuj wątek
    • fensterka Re: Mleko w kaszkach 14.09.11, 00:08
      Zależy z której strony patrzeć. Żaden pediatra nie zaleci Ci w tym wieku wprowadzania mleka krowiego. Takie mleko jest wyklęte oczywiście na rzecz wspaniałych pełnych witamin mieszanek. Z drugiej strony wiemy, że mleko krowie też potrafi narobić szkody w organizmie.

Myślę, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek. Skoro mała nie ma żadnych objawów alergii to chyba nie ma co jej ograniczać. Poza tym to nie są jakieś ogromne ilości. Ja synkowi mleko również w kaszkach dla mnie wprowadziłam około 10 miesiąca. Z kolei kiedy gotowałam tylko dla niego to już na wodzie.
      Jeśli to tak bardzo Cię martwi, to dolewaj do mleka wodę w jakiejś tam przez Ciebie ustalonej proporcji. Nie będzie jego dużej ilości, ale na tyle że smak kaszy będzie już inny- mleczny.
      Dla uspokojenia na osesku znalazłam zalecenie, że mleko krowie można wprowadzić kiedy dziecko ma 12 miesięcy. Twoja córcia już prawie się kwalifikuje.

www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/146-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-12-miesiac-zycia.html

• mrs.t Re: Mleko w kaszkach 14.09.11, 09:00
        ee ale gdzie problem.
        Poza polska,w rodzinach niealegicznych,mleko krowie 3,2 wprowadza sie sie do diety tak samo jak innne produkty,po 6mcu. polscy pediatrzy to zalecac beda mm do18roku zycia niedlugo.
        Poki co jako dodatek do posilkow,a nie jako 'napoj' ''mleko' (zastepujace posilek mleczny)
        czyli w nalesnikach,mannie,z platkami,w sosie etc.
    • pompi-dompi Re: Mleko w kaszkach 14.09.11, 09:57
      fensterka, mrst, dzięki!
      Pytałam się dlatego, że te mleczne kasze weszły jakoś tak niepostrzeżenie, bez mojego zastanowienia (stopniowo ewoluowały z kasz na wodzie).
      To dobrze, co piszecie. Czyli tutaj też obowiązuje zasada: ma być zdrowo, a to rodzic ma patrzeć, czy dziecku służy (a nie tabelki).
      Pozdrawiam,
      p-d
    • katriel Re: Mleko w kaszkach 18.09.11, 23:54
      Ja zaczęłam kasze na mleku gotować ciut później: jak młody skończył rok.
      Przez pierwszy tydzień na mieszance pół na pół mleka z wodą.
      Żadnych opłakanych skutków nie zaobserwowałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka