Dodaj do ulubionych

dwulatek nie chce sam jeść

09.11.11, 13:29
syn jest leniuchem. zdaję sobie sprawę z tego że to moja wina, ale trudno stało się. chcę to naprawić. pomóżcie mi proszę, podpowiedzcie jak go zachęcić do samodzielnego jedzenia.
problem się pogłębia. używał widelca, ale od kilku dni nie chce. łyżeczka od zawsze NIE. ręką też NIE bo rączki się brudzą. zawsze ma karmić mama, tata NIE.
Obserwuj wątek
    • joshima Re: dwulatek nie chce sam jeść 09.11.11, 15:05
      A wcześniej jadł sa? Moja córka od chyba ósmego miesiąca życia je sama. W żłobku je sama. Jednak kiedy jest ze mną w domu bardzo często ostatnio prosi, żebym ją nakarmiła i gotowa jest nie zjeść sama w przeciwnym razie. Podejrzewam, że tak się trochę "pieści" i ulegam.
      • rozgwiazdunia Re: dwulatek nie chce sam jeść 09.11.11, 16:39
        jadł widelcem, ale tylko pokrojone owoce lub kiełbaskę. makaronu, ryżu itp nie chciał jeść sam. karmiłam go. przez jakieś 2 miesiące w ogóle nie chciał usiąść na krzesełku do karmienia-siedział mi na kolanach albo jadł na stojąco.od zeszłego tygodnia czasem zgodzi się żeby na nim usiąść.
        a wcześniej było podobnie - nie chciał jeść rękami bo się brudziły-jakby się brzydził, czasem nawet nie chciał dotknąć jedzenia.
      • mrs.t Re: dwulatek nie chce sam jeść 09.11.11, 19:58

oj przy dwulatku to juz bym sie poddala, a przynajmniej niemalze 'odpuscila' na co najmniej rok (tyle ze jak sie tk totalnie odpusci to juz w ogole sie na prosta nie wyjdzie wink
        ale generalnie dwulatek w ogole nie ma czasu na jedzenie, dlatego tak wazne jest zaczynac od poczatku, dobrze, wtedy kiedy jedzenie jest interesujace ( w pierwszym roku zycia)

moj , teraz 28miesieczniak od poczatku w sumie jadal sam, raczej bez pomocy, z miesiaca na miesiac jest coraz gorzej, ppowiedzialabym wink

jednym slowem, nie spodziewalabybm sie zeby dwulatek to byl czas nanaleganie by jadl sam...

powyzsze wynaturzenia sa owocem tego co kiedys tu wklejalam forum.gazeta.pl/forum/w,97130,121842549,121842549,Po_co_tyle_szumu_na_podst_art_.html
        • rozgwiazdunia Re: dwulatek nie chce sam jeść 13.11.11, 22:44
          dzięki za namiary na artykuł smile
          ale odpuścić na rok??? o nieee za bardzo mnie to już męczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka