bloodbrothers 02.02.12, 14:31 Jaką wodę mineralną (markę) serwujecie dzieciorom? Od kiedy zaczęłyście podawać (przy kp), i czy na serio ją trzeba przegotowywać??? Bo jakoś tego nie widzę) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: Woda? 02.02.12, 14:47 1. Nie gotowałam nigdy. 2. Dawałam od mniej więcej siódmego miesiąca życia, ale to było lato 3. Dawałam różne, najczęściej Żywiec Zdrój. Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: Woda? 02.02.12, 22:42 Dawałam zanim mały skończył 6 miesięcy, treningowo żeby się nauczył pić z doidy cup. Muszyniankę którą my pijemy, bo wypijał symboliczne ilości i nie chciało mi się specjalnie dla niego kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
bloodbrothers Re: Woda? 04.02.12, 12:05 tuya napisała: > Dawałam zanim mały skończył 6 miesięcy, treningowo żeby się nauczył pić z doidy > cup. Muszyniankę którą my pijemy, bo wypijał symboliczne ilości i nie chciało > mi się specjalnie dla niego kupować. Dzięki za odpowiedzi, a jak z tym doidy cup Wam szło? Czy swoje mleko też podawałaś z dc? Bo moja za cholerę nie chce z butelki (mądre dziecko, tez kończy teraz 6 mcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: Woda? 06.02.12, 17:19 Ja dawałam wodę a mój niemąż mleko jak mnie nie było. Może tak być że od ciebie nie weźmie a od męża weźmie jak ciebie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
monstroteratum.furiosum Re: Woda? 04.02.12, 23:48 Tylko przegotowana kranowke. W UK nie zaleca sie mineralnej dla niemowlat bo moze zawierac za duzo sodu i sulfatow. Wode butelkowa trzeba przegotowac bo nie jest sterylna. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Woda? 05.02.12, 11:22 monstroteratum.furiosum napisała: > Tylko przegotowana kranowke. W UK nie zaleca sie mineralnej dla niemowlat bo mo > ze zawierac za duzo sodu i sulfatow. Woda w butelkach to nie tylko mineralna. Są tez wody źródlane o mniejszej zawartości minerałów. > Wode butelkowa trzeba przegotowac bo nie jest sterylna. A musi być? Odpowiedz Link Zgłoś
monstroteratum.furiosum Re: Woda? 05.02.12, 16:02 Nie jest sterylna czyli moze zawierac bakterie, ktore dla doroslych beda nieszkodliwe, a dla niemowlaka wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Woda? 05.02.12, 16:14 monstroteratum.furiosum napisała: > Nie jest sterylna czyli moze zawierac bakterie, ktore dla doroslych beda nieszk > odliwe, a dla niemowlaka wrecz przeciwnie. Wychowujesz niemowlę w sterylnych warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.rozy Re: Woda? 05.02.12, 17:16 żyjemy w otoczeniu bakterii chodzą nam po włosach,rzęsach,palcach.gdzie tylko mozna. sterylnośc jest zabójcza Odpowiedz Link Zgłoś
monstroteratum.furiosum Re: Woda? 05.02.12, 21:11 Nie nie wychowuje sterylnie - wrecz przeciwnie. Ja moze rozwine mysl, bo zdaje sie ze ty moj post jakos osobiscie odbierasz Zauwaz w moich postach slowa "zaleca sie" i "moze" (nie "nakazuje" i "musi"). Napisalam dlaczego w UK sa takie a nie inne zalecenia bardziej jako ciekawostke - zapewne sa one podyktowane daleko idaca ostroznoscia, na zasadzie - lepiej ludziom powiedziec zeby mineralnej malym dzieciom nie dawac niz ufac, ze podadza ta bezpieczna. Zaleca sie ja przegotowac, bo wprawdzie producent musi badac wode regularnie, ale zawsze moze sie zdazyc, ze dojdzie do jakiegos wypadku lub zaniedbania i zanim sie zorientuja zainfekowana woda trafi do sprzedazy. Nie wspomne o nieuczciwych producentach sprzedajacych wode zrodlana prosto z kranu, albo niezabezpieczonego zrodla Ja osobiscie pije wode mineralna tylko latem i tylko gazowana - bo tak lubie Corka pewnie w tym roku tez sprobuje, bo nie jest juz niemowlakiem. Z polskich wod mineralnych to najbardziej lubie Krystynke (tutaj nie do dostania) - bom z Kujaw i mama w ciechocinskiej rozlewni pracowala Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Woda? 05.02.12, 22:40 1. Nie odbieram tego osobiście 2. Co do gotowania nie napisałaś "zaleca się" a "trzeba" 3. Nadal uważam, że to bez sensu, bo przy tym trzeba by czyścić codziennie podłogi domestosem, wyparzać kanapy, dezynfekować ręce i robić milion podobnych czynności, żeby uniknąć zarazków. Odpowiedz Link Zgłoś
monstroteratum.furiosum Re: Woda? 06.02.12, 14:36 Mialam na mysli: "moze zawierac bakterie" i nie chodzilo mi o zwykle bakterie, a takie ktore np. przedostaly sie do wod gruntowych bo ktos nielegalnie oproznia szambo (ze o pasozytach nie wspomne). Faktycznie napisalam wczesniej , ze trzeba wode gotowac - przepraszam jesli zabrzmialo to zbyt kategorycznie Odpowiedz Link Zgłoś
verycherry Re: Woda? 07.02.12, 12:57 Nie podaję mineralnej. Podaję kranówkę przegotowaną z czajnika, a jak akurat czajnik pusty to źródlaną z butelki (nieprzegotowaną), ale sporadycznie, bo właściwie takiej nie kupuję (sama piję wody mineralne a nie źródlane). Zaczęłam podawać właściwie od pierwszego "posiłku" BLW, czyli od ok. 6,5 miesiąca. Po każdym "jedzeniu", nawet jak zje tylko plasterek cukinii, daję kilka łyków wody. Używam zielonego kubka z ikei, to nie jest niekapek, nie trzeba zasysać, tylko jak przechylisz to samo leci z dziubka. Tę przykrywkę z dzióbkiem można zdjąć i mieć zwykły kubek z dwoma uszkami. Na razie synek pije z tego dziubka (ma 7 miesięcy i 2 tyg), trzyma za uszy ale ja przytrzymuję dno, inaczej waliłby tym kubkiem gdzie popadnie Odpowiedz Link Zgłoś