Dodaj do ulubionych

prosze o porade dot. wozka

09.02.12, 16:23
witam. Jestem tutaj pierwszy raz. W ogole nie wiedzialam, ze istnieje taie forum...
Jestem mama 2 dziewczynek - 3,5 roku i 1 rok. w czerwcu spodziewamy sie 3 coreczki...
Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad rozwiazaniem wozkowym. Mala bedzie miec 16 miesiecy jak urodzi sie najmlodsza, wiec na pewno wozek bedzie nam potrzebny.
Mam kilk typow, ale zupelnie jestem juz zagubiona. Mieszkamyw Norwegii, w sklepie polecaja wozki obok siebie- takie tez najczesciej widac na miescie.
Bylam przekonana do Mountain Buggy duo ( mamy pojedynczy i jest dla mnie idealny), ale jest dosc ciezki. Poza tym, po przeczytaniu kilku watkow opinie sa rozne na temat wozkow obok siebie- ze sie nie mieszcza np. w kasach w sklepach itp.... dodatkowym minusem jest tez cena. Nie wiem czy chce wydawac tyle pieniedzy na kolejny wozek, ktorego pewnie nie bedziemy az tak dlugo zywac. Dodam, ze mamy tez 2 maclareny no i ten mountain buggy.
Z wozok obok siebie znalzlam x-lander- cena dobra, wyglad tez- nie wiem jak sie prowadzi..

Kolejnym kandydatem byl phil and teds - duzo dobrych opinii, ale jednak nie chce zeby jedno dziecko siedzialo tak nisko. tu gdzie mieszkamy bardzo duzo pada, wiec nie wiem czy byoby to idealne rozwiazanie...poza tym nie jestem do niego przekonana.

Ostatnie odkrycie to BABY WELT oregon tandem i Gracco quattro duo... maja dosc dobre opinie, cena przystepna, podobno bardzo ciezkie, ale zwrotne- szczegolnie babywelt.
Czy siedzenie z przodu roklada sie wystarczajaco, zeby dziecko moglo sie przespac? Czy daszek jest wystarczajacy? ( czytalam gdzies ze jest plytki w babywelt)
Czy sa tu uzytkowniczki tych wozkow?
Jak sadzicie z Waszego doswiadczenia, jaki typ wozka wybrac? obok siebie czy jeden za drugim. A moze jest jeszcze jakis wozek, warty polecenia.
dodam, ze kolkraft i baby jogger city select nie biore w ogole pod uwage.
Prosze o pomoc i rade
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: prosze o porade dot. wozka 18.03.12, 22:43
      Jeśli w Twojej okolicy są praktyczni wózki jeden obok drugiego, to może oznacza to że nie ma tam problemów z szerokością wózka np. na tych kasach, u nas w PL jest to problem i ja takim wózkiem nie wyobrażam sobie poruszać się w mojej okolicy.
      Jeśli jeżdzisz teraz MB to jest to dobry wózek i na pewno wersja podwójna choć ciężka doskonale się sprawdzi, w PL jest mało użytkowników, ale np w De te wózki są bardzo popularne i ogólnie chwalone. Jeśli obawiasz się szerokości to moze zobacz model Duette, jest nieco węższy od Duo. Jest jeszcze model +One, ale to już inny wynalazek, bardziej podobny do wózków P&T, które osobiście też mi nie pasują.
      Jeśli chodzi o X-landera, to wersja pojedyncza XA czy XT jest jednym z szerszych i cięższych wózków i tym wózkiem na niektórych kasach dziewczyny się nie mieszczą, więc z podwójnym może być jeszcze gorzej. Raz widziałam ten wózek na mieście i nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, wydawał się wielki, w porównaniu ze zgrabnym Duo.

Co do wózków typu Graco to ogólnie są to wózki strasznie plastikowe, sztywne, skrzypiące, raczej na ciepłe kraje i proste chodniki (na pewni nie w teren), mimo dużych rozmiarów zewnętrznych siedziska mają dość małe. Jeśli chodzi o podwójny graco to przednie siedzisko jest jakby takie dodatkowe tzn. niepełnowymiarowe i chyba się w ogóle nie rozkłada (lub minimalnie). Także nie dość, ze większe i cięższe dziecko siedzi z przodu (trudniejsze prowadzenie) to jeszcze ma mniejsze siedzisko, daszek też, o spaniu to raczej nie ma mowy. Babywelta nie znam, ale myślę, że jest podobnie. Myślę, że przesiadka z wózka MB, który prowadzi się super i ogólnie jest superjakości, na Graco mogłaby być dla Ciebie sporym szokiem smile

Jeśli chodzi o sensowne wózki jeden za drugim to wózki Jane np. powertwin lub Twin Two.
      Z wózków obok siebie Baby Jogger City Mini Double.

Ja korzystam w tej chwili, już z dzieckiem drugim i trzecim, z kolcrafta duo i nie zamieniłabym na innych, chyba że drugi bardziej w teren to właśnie MB.
      • zoslo82 Re: prosze o porade dot. wozka 23.03.12, 10:00
        od czasu mojego postu troszke mi sie zmienilo... nie chce zadnego graco czy babywelt. teraz zastanawiam sie nad britax b ready, baby jogger lub kolcraft . moj maz jedzie do usa, wiec chce to wykorzystac i kupic cos w dobrej cenie.
        nie wiem na ktory sie zdecydowac. britax - bylam na tak, ale jak zobaczylam, ze nie mozna gondoli zamontowac na dole,zeby starszak siedzial na gorze to mam watpliwosci, czy mala bedzie chciala siedziec tak nisko. probowalam kiedys ja wsadzic do Phil and teds i za nic nie chciala...a w britaxie to prawie to samp.
        baby jogger - super, mala bez problemu wsiadla,bardzo odpowiadaja mi ustawienia siedzziska i gondoli, tylko ze stasznie ciezko sie prowadzil- po samym sklepie. czytalam tez opinie, ze z czasem kiedy dzieci sa ciezsze jest co raz gorzej w prowadzeniu i podbijaniu. czulam nawet roznice z jednym dzieckiem w porownaniu do MB, ktoy jest idealny.
        no i kolcraft- widzialam Twoje zdjecia i opinie. problem jest z gonola. wiem ze mozna miekka, ale nie za badzo mi sie to podoba ( widzialam zdjecia jednej z dziewczyn na wozkomanii)
        juz sama nie wiem, mam jeszcze miesiac do wyjazdu meza i musze sie zdecydowac...
        • afroddytta Re: prosze o porade dot. wozka 24.03.12, 21:08
          Ja od dwóch dni pomykam MB Urban co prawda pojedynczym, ale to jednak kosmos, takiego prowadzenia nie będziesz miała w podwójnym sad
          Selecta nigdy nie prowadziłam,natomiast widuję sporo i z jedną mamą rozmawiałam, ona bardzo się obawiała małych siedzisk spacerowych i małej odległości między nimi,szczególnie jednak przy położeniu (3.bp.blogspot.com/_BqgLRJixga0/S_H50B3bKwI/AAAAAAAAA8g/eybPop6ZTlg/s1600/Baby+Jogger+City+Select+081.JPG) . Poza tym jeśli zamontujesz gondolkę i spacerówkę to spacerówka musi być tyłem do kierunku jazdy (www.o-baby.de/Produktimages/babyjogger-city-select7.jpg )

Jeśli chciałabyś podpytać o kolcrafta to służę pomocą (jeśli będziesz w Warszawie to chętnie pokarzę).
    • kj-78 Re: prosze o porade dot. wozka 24.03.12, 16:27
      Ja mam Peg perego duette

global.pegperego.com/babyproducts-catalog/2012/Duette+SW
      Polecam, jest super zwrotny, latwo sie prowadzi, rozkladane siedzenia, ktore mozna montowac w dowolnym kierunku, duzy kosz na zakupy. Ogolnie jestem bardzo zadowolona!
    • rebelka1986 Re: prosze o porade dot. wozka 18.04.12, 17:56
      A tego Selecta mierzyłyście z gondolą? Mój dwulatek nawet nie chciał do niego wsiąść, a jak już go namówiłam to ledwo się zmieścił. W ustawieniu gondola bliżej mnie-siedzisko z przodu,ale tyłem do kierunku jazdy [bo inaczej się nie da(!)] twarz młodego była jakieś 5 cm od gondoli. Jak dla mnie nieciekawie, powiem szczerze, że byłam strasznie napalona na ten wózek, na szczęście najpierw zobaczyłam go na żywo. Zawsze lepiej się rozczarować przed zakupem niż po wink
      Ostatecznie kupiłam chłopakom Zooma ADC Design i jestem zadowolona. Głównie dlatego, że zależało mi na klasycznej gondoli dla niuborna.
      www.bobowozki.pl/images/zoom08_02.jpg
    • kj-78 Re: prosze o porade dot. wozka 21.04.12, 22:58
      Hej, ja tez w Norwegii w czesci gdzie duzo pada smile Zamierzam sprzadac moje peg perego duette, daj znac jesli jestes zainteresowana
      • zoslo82 Re: prosze o porade dot. wozka 06.05.12, 16:43
        dzieki za propozycje, ale juz sie zdecydowalam i kupilam wozek z USA. Jest to Britax b-ready
        www.britaxusa.com/strollers/b-ready-configurations
        bede go miec za tydzien, jak przywiezie go moj maz . nie moge sie doczekac, bo szukalam wozka kilka miesiecy zmieniajac zdanie kilka razy.
        dlaczego ten ? bo dolne siedzenie rozklada sie na plasko, mozna go przerobic na pojedynczy, lepiej podbija i prowadzi sie niz BJ select.selecta ogladalam na zywo i mi zupelnie nie pasowal. zamowilam wersje bez gondoli, bo na dole mam zamiar polozyc miekka gondole na dolne siedzenie. Mam tez inny wozek z gondola, takze zawsze moge uzyc...poza tym wozek najbardziej potzebny nam na wyjazdy, do przeszkola ( mala zaczyna w sierpniu i do tego jest jeszcze prawie 4 latka, takze musze jakos je zaprowadzic), na zakupy itp...mam tez MB i maclarena questa i XT, takze jest w czym wybierac w razie czego...
        dam znac jaki jest w uzyciu, mam nadzieje, ze sie sprawdzi !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka