Dodaj do ulubionych

przepis na chleb

14.02.12, 16:31
Dziewczyny, chciałabym mojemu małemu upiec chleb, żeby miał co do ciumkania bez tych wszystkich ulepszaczy, soli itd. Macie jakiś fajny przepis? Może na jakiejś innej niż pszenna mące?

Obserwuj wątek
    • agnieszka_i_dzieci Re: przepis na chleb 14.02.12, 19:04
      ja piekę stale (tzn. praktycznie nie kupujemy chleba). Miesza mi się w maszynie do chleba, ale piekę najczęściej w piekarniku (naszym zdaniem jest smaczniejszy wtedy).
      Można z mąki innej niż pszenna, ale do żytniej potrzebny jest zakwas (z drożdżami nie rośnie).
      Ja robię pszenny, czasem pszenno - żytni, zawsze z jakimiś pestkami (słonecznik, dynia).
      Podstawowy przepis używany przeze mnie to:
      300 ml wody
      500 gram mąki
      2 łyżeczki drożdży suchych
      2 łyżeczki soli
      Do tego dorzucam pestki i jak mi pod rękę podejdzie - trochę masła lub oliwy, nieco mleka zamiast części wody, zdarzył się amarantus, musli (nie miałam pestek akurat wink ), czasem jakieś przyprawy typu papryka...
      Nie napiszę Ci metody robienia bez maszyny. W maszynie się miesza, potem wyrasta raz, później wyjmuję, przekładam do foremki (keksowej, wyłożonej papierem), odstawiam jeszcze na 20-30 minut do rośnięcia i piekę 25-30 w 200 stopniach.
      • camadreja Re: przepis na chleb 14.02.12, 22:44
        dzięki! a czy można zamiast maszyny do chleba użyć termomiksa? pieczenie chleba planujemy właśnie z koleżanką co ma takie cudo...smile a soli można nie używać? zależało by mi na tym, bo to właśnie m być pierwszy chlebek dla siedmiomiesięczniaka...
        • bloodbrothers Re: przepis na chleb 15.02.12, 11:28
          Ja mogę jedynie polecić bloga gdzie wg mnie przepisy są bardzo fajne i sprawdzone, sama jeszcze nie próbowałam nic prócz bułeczek bazyliowych (wyszły super)
          Są chlebki i do maszyny i do pieca
          [url=http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2011/04/bueczki-bazyliowe-z-suszonymi.html[/url]
          • bloodbrothers Re: przepis na chleb 15.02.12, 11:39
            pracowniawypiekow.blogspot.com
        • agnieszka_i_dzieci Re: przepis na chleb 15.02.12, 15:49
          Sól jest potrzebna nie tylko dla smaku, ale też ma wpływ na odpowiednie rośnięcie ciasta.
          Tej ilości, która ja wrzucam praktycznie nie czuć w smaku, a na pewno nie jest to taka ilość żeby zaszkodziła maluchowi wink Myślę, że można nieco zmniejszyć ilość i sprawdzić jakie będą efekty.
          >a czy można zamiast maszyny do chleba użyć termomiksa?
          Nie mam pojęcia wink - nie znam tego wynalazku.
    • gosgos78 Re: przepis na chleb 16.02.12, 21:33
      Fajne przepisy sa na chleb.info oraz fajne proste buleczki przenne razowe na piekarniatatter.blogspot.com/
      Kiedys duzo piekliśmy chleba ale jak jest Mała to robimy tylko bułki bo szybciej wink. Zaraz je bede wkladac do pieca.
    • zawsze_zielona Re: przepis na chleb 18.02.12, 00:45
      IMO z powodzeniem mozesz zastapic zwykla make orkiszowa. Wez jakis przepis na chleb i po prostu eksperymentuj z roznymi makami. Pamietaj, ze niektore maki rowalaja strukture ciasta (jak np. jaglana), wiec nie mozna ich dawac zbyt duzo.
      • romashka Re: przepis na chleb 18.02.12, 17:16
        1) Polecam chleb na zakwasie - w smaku imo o niebo leprzyod drożdzowego
        2) Polecam piekarnik
        3) "wszystko, co chciałąbyś wiedzieć o chlebie, ale wstydzisz się zapytać" na chleb.info.pl smile
        Smacznego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka