Dodaj do ulubionych

BLW u wcześniaka

14.03.12, 08:25
Witam się pierwszym postem. Od jakiegoś czasu zaglądam tu, właśnie czytam książkę "Bobas lubi wybór" i idea bardzo mi się podoba. Przeraża mnie tylko bałagan smile Nie mam jeszcze pomysłu na organizację w czasie posiłków.

Mój synek jest wcześniakiem z końca 34tc. Według pediatry i neonatologa może mieć rozszerzaną dietę wg wieku kalendarzowego. Z tym, że one myślały o papkach. Franek jeszcze sam nie siedzi. Dopiero od 2 tyg obraca się na brzuch. Jak myślicie poczekać jeszcze? Może do czasu aż będzie miał korygowane 6 miesięcy? Dodam, że nie miał żadnych problemów wcześniaczych poza podwyższonym napięciem i asymetrią - jest rehabilitowany.
Są tu może mamy wcześniaków? Czym się kierowałyście wybierając początek rozszerzania diety?

W ogóle to bardzo fajnie, że takie forum istnieje. smile
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: BLW u wcześniaka 14.03.12, 09:14
      a jak go teraz karmisz?
      ja bym chyba poczekała na korygowany,a przynajmniej do czasu,aż będzie bardziej ruchliwy.już kiedyś była tu dziewczyna z podobnym problemem,ale tam chyba było tylko zwiększone napięcie mięśniowe i problem z siedzeniem.a jak jest rehabilitowany,tzn.jaką metodą?
      ja mam późnego wczesniaka,moja najmłodsza urodziła się pod koniec 36tc,leżała tydzień pod respiratorem i jakieś tam inne rzeczy miała,ale jeśli chodzi o motorykę,wyprzedza swoje rodzeństwowink
      blw to przede wszystkim podążanie za dzieckiem,nie za kalendarzem.
      trzymaj sięsmile
      • mala_muchomorka Re: BLW u wcześniaka 14.03.12, 14:02
        Dzięki za odzew smile
        Karmię piersią. Mały dostaje poza tym żelazo, wit c, b6 i d.
        On ogólnie dobrze sobie radzi od początku. Po urodzeniu dostał 10pt, oddychał sam szybko nauczył się ssać. Dopiero od niedawna go rehabilitujemy z powodu zwiększonego napięcia, ale jest już duża poprawa. Zdaniem rehabilitantki nie wygląda już na wcześniaka, to samo mówiła ostatnio neurolog.
        Jakoś mi się wydaje, że wokół presja na rozszerzanie diety, ekspozycję na gluten itp. A ja od tego wszystkiego mam mętlik w głowie. Dodam, że małemu zdarzały się wysypki alergiczne po cytrusach i nie wiem po czym. Ostatnio gładko od miesiąca. Cytrusów oczywiście nie jem.
        • mama.rozy Re: BLW u wcześniaka 14.03.12, 17:03
          to ja bym poczekała.nie ma co przyspieszac.
          • mala_muchomorka Re: BLW u wcześniaka 12.05.12, 19:24
            Trochę odczekaliśmy i Franek się teraz zajada różnymi rzeczami. smile
            Bardzo cieszę się, że wybraliśmy blw. Idzie nam coraz lepiej, tylko mi trochę brakuje inspiracji żywieniowych smile
            • mala_muchomorka Re: BLW u wcześniaka 08.06.12, 13:11
              Chciałam zameldować że idzie nam bardzo fajnie, Franek lubi jedzenie i jeszcze niczym nie pogardził smile
              • mama.rozy Re: BLW u wcześniaka 08.06.12, 14:13
                smile
                powodzenia
                a jak bałagan?wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka