11.11.12, 13:31
Odwiedziła mnie kolezanka,która hoduje kury.W trakcie rozmowy o czymś tam,opowiedziała mi taką ciekawostkę-otóż kurczaki,które były w inkubatorze,nie pod kurą w czasie jajkowym,mają po dorośnięciu mniejsze zdolności do bycia kurą matką.Nie mają takiego instynktu wysiadywania,a potem opiekowanie się pisklakami.Niesamowite,prawda?A kura-kwoka,siedząca na jajkach,rozmawia z tymi jajkami,kwocze do nich(dlatego kwoka)...A one jej z tego jajka odstukują.WięźsmileNiesamowitesmile
Obserwuj wątek
    • ciociacesia ta 11.11.12, 13:59
      kury to w ogóle fajna sprawa.
      najlepszymi mamami sa małe ozdobne rasy. moja mama podkładała im jaja duzych kur i potem szykuje sie taka kureczka do snu i bierze wieksze od siebie dzieci pod skrzydła. nie mowiac o tym ze w okresie kwoczenia właczał jej sie instynkt i nie dala sie zaprowadzic do kurnika tylko spała na gałezidrzewa z dziecmi najpierw pod skrzydłami a potem rzedem obok niej na drzewie - no i duzo dłuzej chodziła z kurczakami niz zwykła kura który przestaje sie interesowac dziecmi jak tylko sie opierzą a czasem i wczesniej
      • mama.rozy Re: ta 11.11.12, 14:13
        o proszęsmile
        mój mąż w dzieciństwie miał wśród kur dużo koleżanekwink
        a sami chcemy miec kury od wiosnysmile
        • ciociacesia polecam zielononóżki 11.11.12, 14:18
          kurczaki sa droższe, ale tańsze w utrzymaniu, bardziej wydajne i ładniejsze. w zeszłym roku mielismy 4 sztuki, pasione na dzownicach, niestety lis sie dobrał do towarzystwa, jedna zadusiła głodna kotka (kurczak był prawie jej wielkosci, ale kicia była zdesperowana)
          • mama.rozy Re: polecam zielononóżki 11.11.12, 14:53
            właśnie o nich myślimysmile
      • dagis.1 Re: ta 28.11.12, 14:27
        heh szkoda ze nie jestem ladniejsza, gdybym byla bardziej ozdobna moze bylabym lepsza matka wink

no fajna ciekawostka!
        • mama.rozy Re: ta 28.11.12, 15:24
          dagis,zawsze można sobie kupic pióropuszwink
        • ciociacesia :) 03.12.12, 13:49
          to chyba nie o urode chodzi a o 'dzikosc' tym małym ozdobnym kurkom blizej do dziko zyjacych kur niz naszym tłusciutkim wielkim nioskom to i instynkt silniejszy

moze na wiosne znów zaczne hodowle smile pamietam ze wstawałam o 5 zeby je wypuscic i nakarmic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka