mamagd 11.11.04, 19:13 Moja coreczka ostatnio strasznie klamie i nie wiem jak ja tego oduczyc. moze przechodziliscie juz ten problem. Pomocy, bo jak to potrwa dluzej to gorzej bedzie oduczyc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zgagusia Re: Klamstwo u 5-latka 11.11.04, 19:40 a moze 'klamie' to za ostre slowo? okresy fantazjowania sa normalne w rozwoju dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
thistle1 Re: Klamstwo u 5-latka 15.11.04, 13:34 w tym wieku rozwija się wyobraźnia dziecka,więc koloryzowanie,wymyslanie niestworzonych historii jest normalne.nie wolno mowic dziecku,że kłamie,tym bardziej karać je za to,tylko wysłuchać,usmiechnąć się i dać znac,że słuchasz z zainteresowaniem.kiedyś uwierzyłam 5-latkowi,że uczęszcza na lekcje sztuk walki,tak mi szczegółowo opowiadał o ćwiczeniach,o ciekawych zdarzeniach na zajęciach,az uwierzyłam,az pewnego dnia ''zaliczył wpadkę'',bo powiedział,że jeździ na zajęcia autobusem.''z kim jeździsz na te zajęcia?''-pytam,a on''nooo...z Pauliną(koleżanka z grupy przedszkolnej).''i jeszcze z kim?''- pytam dalej ,a on''i z nikim wiecej''))))))) Odpowiedz Link Zgłoś