maja_80 07.12.04, 19:44 Słyszałam kiedyś, że psycholodzy są raczej przeciwni oddawaniu dzieci do żłobka, bo nie służy on rozwojowi psychicznemu dzieciaczków. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: żłobek 07.12.04, 20:15 Moim zdaniem, wszystko zalezy od tego, dlaczego oddaje się dziecko. Jak mus, to mus - jeśli nie ma kto się dzieckiem zająć, albo pozostanie jednego z rodziców w domu drastycznie obniży poziom zycia, na pewno krzywda się dziecku nie stanie. Mój syn chodził do żłobka od 11 miesiaca zycia. Bawił się tam doskonale, rozwijał szybko - poszedł rok wczesniej do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
aniak04 Re: żłobek 10.12.04, 22:57 mam dwójkę dzieci - dwóch chłopców, starszy sześć lat i młodszy rok i jedenaście miesięcy. Obydwaj uczęszczali do żłobka - młodszy akurat w trakcie od ósmego miesiąca życia. Jestem bardzo zadowolona z tego, że fantasyczna opieka, kontakt z dziećmi, nauka zachowania w określonych sytuacjach - wspólne jedzenie, nauka korzystania z nocnika, mają nawet rytmikę, naukę piosenek itd. wszystko przemawia na korzyść żłobka - oczywiście zależy też dużo od dziecka - na początku może być płacz i lament, ale później nawet buzi nie zdąży dać bo nie ma czasu i spieszy się do dzieci. Możesz poszukać, popytać, popatrzeć i wybrać czy to Ci odpowiada - pozdrawiam aniak - zapraszam na www.dzieci.lunar.pl, tam znajdziesz wiele nowych życzliwych koleżanek i ich dzieciaczki, zajrzyj koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś