Dodaj do ulubionych

Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smoczka

11.01.05, 12:11
Moja corka ma 3,5 roku jest bardzo samodzielna sama sie ubiera,je chetnie
chodzi do przedszkola, ale ja mam problem jak przyjdzie zprzedszkola odrazu
siega po smoka,wszedzie go zabiera a jak zapomnie go zabrac to jest wielka
histeria i placz. nie wiem jak ja od tego odluczyc, mam w domu caly zapas
smoczkow i u babci jednej jak i drugiej sie cos znajdzie. Prosze o rady
Obserwuj wątek
    • monika.zdz Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 11.01.05, 14:10
      Ja wycięłam okrągłą dziurkę w smoczku z zamiarem dalszego skracania go za radą
      koleżanki( uniej odzwyczajanie podobnym sposobem trwało kilka tygodni). Na
      widok dziurki mój syn wtedy około 3-letni stał się bardzo czujny i nie chciał
      wziąć smoczka do buzi. Może ze dwa dni miał cięższe zasypianie ale szybko mu
      przeszło. Smoczek leżał na widocznym miejscu jeszcze długo ale syn już go nie
      chciał.
    • komika Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 12.01.05, 17:33
      Moja sąsiadka ma 3-letnią cóeczke i powiedziała mi że dziecko bardzo czekało na
      mikołaja-więc ona wykorzystała sytuacje i już z miesiąc przed wigilią
      powiedziała jej że "mikołaj owszem przyjdzie, przyniesie prezenty, ale on też
      musi dostać prezent, a mikołaj najbardziej na świecie lubi smoczki".Zaaferowane
      dziecko, przygotowane do sytuacji z zachwytem odało smoczka mikołajówi, w
      zamian za prezentysmile)Był jeszcze problem w nocy, ale pomogło przypomnienie że
      przecież mikołaj smoczek zabrał w zamian za prezentysmile)Myśle że pomysł z
      wycięciem dziurek w wszystkich smoczkach jakie masz jest bardzo trafiony!!!winą
      za dziurki możesz obarczyć jakąś maskotke( np myszke)(rada wyczytana w którymś
      wątku),a stanowczo musisz powiedzieć że innych smoczków nie masz.Powodzenia!!
      Odzwyczajanie od smoczka jeszcze przede mną, ale już po woli staram sie zbierać
      informacje na ten tematsmile)Pozdrówki!
    • aga986 Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 12.01.05, 20:08
      sprobuj smarowac smoczek czyms gorzkim lub posyp solą
      • aka10 Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 12.01.05, 20:37
        Smoczkow pozbylismy sie dosyc brutalnie,aczkolwiek definitywnie.Od samego
        poczatku zuzyte smoczki chowalam do pudelka,wiec w wieku 3 lat byla ich cala
        gora.Wzielismy tasiemke,powiesilismy wszystkie smoczki na tasiemce,pojechalismy
        do jednego Zoo,gdzie maja wydzielona czesc dla malych kotkow i oddalismy
        smoczki kotkom (jako,ze "bardziej" tych smoczkow potrzebowaly,niz 3-latek).Na
        poczatku ,w drodze do Zoo wszystko bylo Ok,ale przy oddawaniu bylo troche
        protestow.Nie wchodzil jednak w rachube powrot do domu ze smoczkami.W kiosku w
        Zoo kupilismy wielkiego lizaka,chyba, lub raczej na pewno,pierwszego w zyciu.
        Pierwsza i druga noc bez smoczka byla troche meczaca,ale nastepne juz bez
        problemow.W domu oczywiscie zadnego zapasowego nie zostawilam,bo to by sie
        mijalo z celem.Do sklepow ze smoczkami przez tydzien nie wchodzilamwink
        Pozdrawiam.
    • katarka Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 13.01.05, 10:55
      To juz duze dziecko i duzo rozumie. My powiedzielismy krotko ze dla takich
      duzych dzieci juz smoczkow sie nie produkuje i ze w sklepach sa tylko dla
      malych dzidziusiow. Wszystkie smoczki zostaly schowane (choc wiem z doswiadczen
      znajomych ze dobra rada jest ich skracanie przez obcinanie koncowek). Za to w
      nagrode ze juz corka jest "taka duza" zostal zakupiony magnetofon dzieciecy,
      kolorowy i ladny i duzo kaset z ladnymi bajkami, ktore sluza do puszczania
      wieczorem do snu zamiast smoczka. Tak jak pisza inni - po dwoch niespokojnych
      nocach problem jak reka odjal, a szykowalam sie na jakies dramaty conajmniej
      kilkutygodniowe bo moje dziecko bylo uzaleznione. Trzeba mu tylko znalezc dobra
      motywacje, podobala mi sie ta z Mikolajem - wymiana smoczka na prezenty.
    • mmc2 Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 13.01.05, 12:13
      Ja bym urzadzila cos w rodzaju ceremoni pozegnania smoczka.
      Najpierw porozmawialabym z dzieckiem ze jest juz przedszkolakiem a nie
      niemowlakiem.
      "Smoczki sa dla malutkich dzieci ktore jeszcze nie potrafia mamie powiedziec co
      je boli.
      Dlatego tobie smoczek jest juz nie potrzebny i mozesz sie z nim pozegnac".
      Staraj sie rozmawiac z corka zeby to byl dialog a nie monolog.
      Przypuszczam ze potwierdzi to co powiesz.
      Wtedy powiedz ze poniewaz jest juz duza moze sama wyrzucic smoczek.
      Pojdziesz z nia do smietnika i co bardzo wazne coreczka sama wrzuci
      smoczek do smietnika.
      A potem zapros corke na herbate i ciacho zeby uczcic pozegnanie z niemowlectwem
      i to ze jest przedszkolakiem.
      Byc moze jeszcze wieczorem spyta o smoczek ale jak jej przypomnisz ze sie z nim
      pozegnala i dlaczego powinno byc ok.
      Na mnie znajome dzieci ta metoda dziala.
      Powodzenia
    • dziki-imbir Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 16.01.05, 10:46
      A moze ten smoczek to dla niej jakies odreagowanie? Mowisz, ze bierze go, gdy
      wraca z przdszkola? MOze tam sie jakos stresuje?
      • verdana Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 16.01.05, 15:01
        Zawsze mnie dziwią takie pytania. Bowiem odpowiedź jest niezwykle prosta -
        trzeba powiedzieć dziecku, ze trudno, jest za duże i wyrzucić smoczek.
        Pytanie właściwe powinno brzmieć "Co mam zrobić, bo nie mogę znieść, kiedy moje
        dziecko płacze i domaga się czegoś - dlatego ustępuję, nawet gdy wiem, ze mam
        rację."
        Niestety, obowiązki rodzicielskie czasami są nieprzyjemne. Karanie dziecka,
        albo zabieranie mu czegoś, co jest dla niego niewłasciwe przyjemne nie jest,
        ale nalezy do obowiazków rodziców. Jeśli nie można znieść histerii dziecka, to
        co będzie potem - pozwolić ogladać film dozwolony od lat 18? Pozwolić na
        żywienie się tylko w McDonalds'ie? Na nie chodzenie do szkoły, kiedy nie ma
        ochoty?
        Trudno, trzeba być stanowczym. I ponosić - samemu - konsekwencjie bycia
        rodzicem. Bardzo mi się nie podobają pomysły zrzucania tego nieprzyjemnego
        zadania na dziecko (oddaje smoczek Mikołajowi, samo go wyrzuca) bo nie jest to
        wychowanie, tylko manipulacja. Manipulacja, która polega na tym, że wmawiamy
        dziecku, iż pozbycie się smoczka było JEGO decyzją, podczas gdy faktycznie tę
        decyzję na nim wymusiliśmy. To moim zdaniem tchórzostwo - rodzice zabezpieczają
        się przed wyrzutami ze strony dziecka, które zostało przez nich samych wpędzone
        w sytuację bez wyjścia.
        Nie popieram też kłamstw "myszki zjadły". To może łatwe, ale kłamstwo. Wolę
        znieść płacze, niż kłamać dziecku.
        • beata132 Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 16.01.05, 18:44
          verdana napisała:

Bardzo mi się nie podobają pomysły zrzucania tego nieprzyjemnego
          > zadania na dziecko (oddaje smoczek Mikołajowi, samo go wyrzuca) bo nie jest
          to
          > wychowanie, tylko manipulacja. Manipulacja, która polega na tym, że wmawiamy
          > dziecku, iż pozbycie się smoczka było JEGO decyzją, podczas gdy faktycznie tę
          > decyzję na nim wymusiliśmy. To moim zdaniem tchórzostwo - rodzice
          zabezpieczają
          >
          > się przed wyrzutami ze strony dziecka, które zostało przez nich samych
          wpędzone
          >
          > w sytuację bez wyjścia.
          > Nie popieram też kłamstw "myszki zjadły". To może łatwe, ale kłamstwo. Wolę
          > znieść płacze, niż kłamać dziecku.

Czy Twoje małe dzieci wierzą w św. Mikołaja? Przecież to kłamstwo! Czy jesteś
          konsekwentna w mówieniu prawdy? Zawsze, bez względu na konsekwencje? Jeśli tak
          to podziwiam.
          Wolałabym być tchórzem i oduczyć dziecko ssania smoka sposobem niż być nieczułą
          matką, która stosuje zimny wychów. Pamiętaj, że autorka postu jest matką
          3,5letniego dziecka, które nie wszystko jeszcze potrafi poukładać w małej
          główce, a nie 15-letniej pannicy. Bo przecież każdej dobrej mamie zależy, aby
          jej dziecko jak najmniej cierpiało. Dziewczyny mi się Wasze sposoby bardzo
          podobają.

Doskonale znamy definicję terminu "manipulacja" nie musisz nam dawać wykładu z
          tego zagadnienia.
          • verdana Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 16.01.05, 18:58
            Oczywiście, że moje małe dzieci nigdy nie wierzyły w św. Mikołaja! Uwazam, ze
            wmawianie dziecku, ze to Mikołaj przynosi prezenty jest świetną zabawa
            dorosłych kosztem dziecka - przyjemnie sobie popatrzeć na ich naiwność.
            Nigdy nie kłamałam dzieciom. To nie zimny wychów, to uczciwość. Gdy trzeba było
            wyrzucić smoczka - wyrzucałam. Moglam potem przytulić i pocieszać. Ale dla mnie
            te wzystkie "metody" to pójscie na łatwiznę. Wygoda dla rodziców, bo nie muszą
            tłumaczyć się przed dziećmi.
            I tak sobie myślę - może nieprzypadkowo moje dzieci nie przeżywały buntu
            dwulatka, sześciolatka i nastolatka? Może po prostu mi ufały?
            • beata132 Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 16.01.05, 20:05
              Ja wierzyłam w św. Mikołaka, Wielkanocnego Zająca itp. i nie uważam, że przez
              to moi rodzice bawili się moim kosztem. Sądzę, że dramatyzujesz. Fajnie, że
              masz super, idealne dzieci, które już od niemowlaka poznawały "okrutną"
              rzeczywistość, ale pozwól proszę, abyśmy wychowywały nasze dzieci tak, jak
              uważamy za słuszne. M.in dzięki tym "kłamstwom" moje dzieciństwo było
              szczęśliwe, barwne i bezproblemowe. Mam nadzieję, że w takim duchu uda mi się
              wychować mojego synka. Czym byłby świat dziecka bez czarów i magii? Jeszcze
              nasze pociechy zdążą poznać prawdziwy świat jak dorosną.
              • verdana Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 16.01.05, 20:59
                Dzieciństwo moje i moich dzieci też było pełne baśni, barwne - choć nie
                bezproblemowe. Nie wierzę w bezproblemowe dzieciństwo, najwyżej w słabą pamięć
                dorosłych o własnym dzieciństwie.
                Nie uważam, by konieczne do stworzenia szczęśliwego dzieciństwa było
                oszukiwanie dzieci. A prawdziwy świat jest już w grupie rówieśniczej w
                przedszkolu.
                Dla mnie świat dziecka jest równie prawdziwy, jak świat dorosłych - i dlatego
                traktuję dzieci i ich problemy równie poważnie, jak problemy dorosłych. I nie
                wierzę za bardzo w "wyidealizowany", radosny świat dzieciństwa. Wystarczy
                uważnie posłuchać, jakie problemy przynosi dziecko z przedszkola i nie
                uśmiechać się pobłażliwie "że jak dorosniesz, to zobaczysz, co to znaczy
                kłopot", tylko uczyć dziecko, jak sobie z problemami radzić. Poważnie, na
                serio i przede wszystkim - bez oszukiwania!
                • wieczna-gosia Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 16.01.05, 22:48
                  Zgadzam sie z verdana.
                  Rozstanie ze smoczkiem dla dziecka bedzie bolesne tak czy inaczej.
                  Ja osobiscie nie zrobilabym akcji "jestes za duzy" jednego dnia tylko tak
                  duzemu dziecku zasygnalizowalabym ze czas rozstac sie ze smokiem. Ze moze damy
                  mu pospac na poleczce obok. A moze za zasypianie bez smoczka kupimy nagrode?
                  Staralabym sie przekonac w kazdym razie dziecko do tego ze jest duze. Bo
                  uwazam, ze tak sie wlasnie umacnia poczucie "duzosci"- pozwalajac dziecku
                  wyczuc ze naprawde jest dostatecznie duze by podjac decyzje.
                  Akcja "jestes duzy, ale twoj smoczek zjadly myszki" uwazam za infantylna wink i
                  wcale nie uwazam, ze trzeba okrutnie stwierdzic ze smoka czas wyrzucic po czym
                  go wyrzucic. mam taka skrzynke gdzie leza tasiemki moich dzieci, naklejki ze
                  szpitalnych lozeczek itp- czy miejsce "monia" nie powinno byc tam? Moze dziecku
                  bedzie sie latwiej rozstac z przyjacielem jesli wybierze sobie przytulanke a
                  monio odejdzie na zasluzona emeryture?

Moje nieszczesne dzieci tez w Mikolaja nie wierza- termin Mikolaj funkcjonuje u
                  nas wylacznie umownie, bo pod choinka faktycznie nie wiadfomo kto komu dal
                  prezent, natomiast prezenty robi nawet mala Ula i uwazam ze radosc z dawania
                  wzbogaca ja daleko bardziej niz uwazanie ze prezenty przynosi mikolaj a nie
                  tata i mama wink i wcale nie eliminuje to oczekiwania na poranek 6 grudnia
                  stawianie butow czy magii swiat. W koncu ja tez buta wystawiam wink))
                • beata132 Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 16.01.05, 23:08
                  Nie zrozumiałaś sensu mojego postu. Mamy inne podejście do tej sprawy i nie ma
                  sensu dalsze "przeciąganie liny".
                  Chcę żebyś wiedziała, że dla mnie świat dziecka jest bardzo ważny i prawdziwy,
                  tylko metody porozumiewania się z dziećmi na niektóre tematy mamy różne. I
                  niech tak zostanie. Pozdrowam Ciebie i Twoje Dzieciaki.
    • ageman Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 17.01.05, 14:30
      Jak ktoś boi się powiedzieć dziecku prawdę, to powinien oduczyć ssania smoczka
      dziecko w wieku, w którym nie trzeba zbyt wiele tłumaczyć. Popieram Verdanę i
      naprawdę zastanawiam się, jak bardzo trzeba być słabym lub wygodnym, żeby
      pozwolić dziecku na ssanie smoka w wieku 3,5 roku. Dziecko w takim wieku ma
      tyle fascynujących zajęć i taką wyobraźnie, że nie przychodzi mi do głowy ani
      jeden argument przemawiający za potrzebą ssania smoka, poza przyzwyczajeniem,
      do którego dopuścili rodzice.

Dziecko ma silną potrzebę ssania do ukończenia .... mniej więcej 6 miesiąca
      życia i to jest odpowiedni czas na odstawienie smoczka - bezboleśnie i bez
      komplikacji. Sprawdziłam na dwójce swoich dzieci - nie miałam potrzeby ani
      kłamać ani wymyślać niestworzonych historii. I wcale nie płakały za smokiem. A
      z obserwacji różnych znajomych widzę, że czy dziecko się domaga czy nie, to
      pchają mu tego smoka do buzi. A potem narzekają...

Na Twoim miejscu zapytałabym - jak można NIE ODUCZYĆ 3,5letnią pannę od ssania
      smoka ?

Aga
    • icon865 rewelacyjny sposób 18.01.05, 17:07
      Witam,
      Mam rewelacyjny sposób na oduczenie dziecka używania smoczka, wypróbowany na
      moim kochanym 2,5 letnim teraz synku. Stwierdziliśmy z mężem, że damy mu czas
      do drugich urodzin i tak też się stało. Koleżanka poradziła mi abym zakupiła w
      aptece lub w Rossmanie środek na obgryzanie paznokci. Posmarowałam smoczek
      ( wystarczy jedno maźnięcie ). Reakcja była natychmiastowa, a mianowicie
      histeryczny płacz przez 15 minut, po czym nie chciał nawet spojrzeć na smoczek.
      Przez 2 noce trochę utyskiwania, ale dało się przeżyć. Od tamtego dnia ucieka w
      popłochu na widok smoczka i śmieje się z innych dzieci, które jeszcze cmokają.
      Najlepiej zacząć "kurację" na weekend.
      Im szybciej Pani zakończy sprawę, tym lepiej dla zębów dziecka.
    • madmok Re: Jae odluczyc 3,5lettnia panne od ssania smocz 27.01.05, 11:48
      Mój syn miał 3 lata, jak pozbyliśmy się smoczka. kilka dni przed urodzinami
      mówiłam mu, że jest duży, dzielny i że chyba trzeba się będzie pozbyć smoczka
      (były wszędzie - nawet w kieszeniach kurtek na wszeli wypadek). I dodawałam, że
      wyrzucimy smocza do kosza. W dzień urodzin o zdmuchnięciu świeczek mały przy
      asyście całej rodziny poszedł do kuchni i wyrzucił smoczek do kosza. Wieczorem
      na pytanie-płacz "a dyd" powiedziałam - wyrzuciłeś. I na tym koniec. Nie
      zapłakał, nie zamarudził.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka