all1501 31.10.05, 16:49 Czy macie problem z nadpobudliwością swoich dzieci??? kiedy można juz mówić o nadpobudliwośći a kiedy jest to tylko duża ruchliwość dziecka?? Jakie są objawy i jak sobie radzić z tym problemem?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakami Re: nadpobudliwość dwulatka 14.11.05, 14:29 Zawodowo zajmuję się dziećmi nadpobudliwymi,to krótka charakterystyka DZIECKA NADPOBUDLIWEGO PSYCHORUCHOWO Impulsywne ? działa szybko; często wie, co ma zrobić, ale zwykle tego nie robi; nie zastanawia się nad konsekwencjami; zapomina; nie potrafi planować pracy; nie potrafi czekać na nagrodę; często kłamie; jego uczucia są skrajne ? przeskakuje od śmiechu do płaczu; Nadruchliwe? nadmiernie aktywne ruchowo; nie jest wstanie usiedzieć w miejscu, często ma nerwowe ruchy rąk i nóg; hałaśliwe; Z zaburzoną uwagą ? ma trudności z zastosowaniem się do kolejnych instrukcji, ze skupieniem się na jednej czynności, z wykonaniem zadania do końca, z odrabianiem lekcji, czytaniem, słuchaniem tego co się do niego mówi, z zapamiętywaniem; nie potrafi wybrać najważniejszej informacji, która do niego dociera; łatwo się rozprasza; gubi rzeczy; bałagani. Objawy te są stałym wzorem zachowania dziecka ? w różnym nasileniu zależnym od wieku występującym w przynajmniej dwóch środowiskach (np. dom i szkoła). Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej ujawnia się we wczesnym dzieciństwie. Nasilenie objawów zmienia się z wiekiem ? im młodsze dziecko, tym wyraźniejsze objawy nadruchliwości i kłopoty z kontrolą impulsów, czym starsze, tym wyraźniejsze problemy z koncentracją uwagi. U dwulatka nie można zdiagnozować ADHD, ale możemy obserwować pewną gamę zachowań charakterystycznych dla zaburzenia. Dzieci te potrzebują uporządkowanego świata, dlatego ważne jest ustalanie reguł, zasad i konsekwencji. Konieczne jest przypominanie zasad i nieodstępowanie od konsekwencji. Dotyczy to wszystkich codziennych czynności i zachowań, np. stałe pory snu, posiłków. pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
all1501 Re: nadpobudliwość dwulatka 23.11.05, 21:58 mój chrzesniak ma 23 miesiące i jest bardzo ruchliwym dzieckiem, potrafi jednak ogadać bajke przez 2 godziny leżąc wlaściwie bez ruchu, albo bawić sie jednym autkiem przez godzinę...ale jak w niego cos wejdzie to nie moze sie zatrzymać niszczy wszystko co mu wpadnie w ręce...przy jedzeniu też nie usiądzie spokojnie.jak cos jest nie po jego mysli wali głową w podłogę, albo kopie... Nie ma zaburzeń snu wrecz przeciwnie jak sie wyszaleje to spi nawet 4 godziny w dzień i od 22 do 9-10 rano. Nie mówi jeszcze...nawija cos po chinsku a zrozumiale mówi tylko mama tata papa baba bam opa. i co onim mysleć ...czy jest to nadpobudliwość ?? czy tez taki charakterek??? Odpowiedz Link Zgłoś
clara2 Re: nadpobudliwość dwulatka 12.12.05, 15:39 Chyba za wcześnie na diagnozę. Jest przecież jeszcze coś takiego jak bunt dwulatka. Mój synek ma dwa lata i trzy miesiące i zachowuje się podobnie, ale z tego co wiem inni rówieśnicy w większości też. Mam nadzieję, że to przejdzie. U starszego o rok bratanka mojego męża przeszło, a było jeszcze gorzej. Dzieci zaczynają więcej rozumieć, a do tego doświadczają braku poczucia wpływu na rzeczywistość i to strasznie wkurza. Życzę Tobie i sobie cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
clara2 Re: nadpobudliwość dwulatka 12.12.05, 15:41 Oj, dopiero teraz doczytałam, że to chrześniak. W takim razie życzenia dla mamy. Odpowiedz Link Zgłoś