agysa 20.12.05, 18:22 Moja Natalka ma 25 miesięcy i od pół roku boi się dzieci nawet tych, które dobrze zna. Za 2 miesiące będę musiała oddać ją do żłobka i nie wiem jak sobie tam poradzi? Jak przekonać dziecko do innych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azja.david Re: strach przed rówieśnikami 20.12.05, 23:26 A może sie poprostu wstydzi,a nie boi?Jak to sie objawia?Na widok innego dziecka zaczyna strasznie płakac,czy chowa sie za Ciebie z delikatnym usmieszkiem?Mój dzieciak był wczesniej bardziej otwarty do dzieci,a ostatnio jakby zaczął sie ich wstydzić. A co do żłobka to nie doradze,bo ja zrezygnowałam i juz wiecej tam dziecka nie oddam! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: strach przed rówieśnikami 21.12.05, 00:12 Mieliśmy ten sam problem, nie było to zawstydzenie, ale autentyczny lęk, wrzaski, histerie itp. Przekonywanie, próby nawiązywania kontaktów napotykały na niesamowity opór mentalny. Gdzieś w wieku 26 miesięcy Szymon zaczął nagle tolerować obecność innych dzieci obok siebie, aczkolwiek na każdy dotyk reagował histerycznym płaczem. I poszedł do żłobka. Panie przekazywały mi komunikaty, że jest bardzo spokojny, bawi się sam, obserwuje inne dzieci, nie lubi zabaw zespołowych (wszelkie tańce w kółeczku, trzymając się za ręce), więc go nie zmuszają. Dopiero po kilku tygodniach upatrzył sobie jakieś koleżanki, które darzy jakąś tam sympatią, z chłopcami kontaktu nie ma, a jak się dowiedziałam z ostatniej Listy Przewinień ))) czyli Miesięcznego Podsumowania Pobytu W Żłobku, "nie znalazł do tej pory kolegi"... generalnie nie jest źle, dwuipółlatek nie musi mieć kolegów. Tak, że problem lęku przed dziećmi jest przejściowy. Co do pójścia do żłobka, musisz uczulić panie, na to, iż taki problem istnieje, i wydaje mi się, że wszystko będzie we względnej normie. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś