edzia2-80 25.01.06, 14:14 Mój synek ma 3,5 roku i nadal moczy się w nocy. W dzien nie ma żadnego problemu. Badałam też mu mocz i nie ma żadnych bakteri. Prosze o rade, jak go oduczyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olka1001 Re: MOCZENIE NOCNE 25.01.06, 21:48 ja zakładalam synowi tetrową pieluchę na noc mówiąc że jak rano będzie pieluszka sucha to znaczy że jest już dużym chłopcem i dostanie za to nagrodę niespodzienkę. Pomogło syn ma w tej chwili 3,8 miesięcy i na razie odpukać nie zmoczył się w nocy, trzeba jednak pamiętać żeby na noc dziecko dużo nie piło. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
gioja Re: MOCZENIE NOCNE 25.01.06, 22:22 Witam. Rzeczywiście "nagrody" za suche noce dają efekty, ale pod warunkiem, że te suche noce w ogóle się zdarzają. Jeśli tak, to możesz założyć synkowi specjalny notesik i każdy nocny sukces nagradzać np. jakąś nalepką albo śmiesznym rysunkiem. Jeśli jednak synek codziennie budzi się z mokrą pieluszką, może to oznaczać, że problem tkwi gdzie indziej - najczęściej jest to wina małego pęcherza albo niedostatecznego produkcji wazopresyny (hormon zagęszczający mocz). Obie te przypadłości najczęściej są uwarunkowane genetycznie, więc zrób wywiad rodzinny. Jeśli ktoś w Twojej lub męża rodzinie długo się moczył, tak samo może być u Twojego synka. Czasem wystarczy uzbroić się w cierpliwość, a czasem zalecane jest np. podawanie hormonu w formie tabletek. Skonsultuj się z urologiem (warto mieć aktualne badanie moczu: głównie pomiar gęstości moczu dziennego i nocnego). Pozdrawiam. gioja Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: MOCZENIE NOCNE 25.01.06, 22:35 Jeżeli to nie wynik stresów to takie moczenie jest trudne do oduczenia do ok. 5 r.ż. Tak piszą wszystkie podręczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
skylight Re: MOCZENIE NOCNE 26.01.06, 09:05 No właśnie...mamy ten sam problem. Przez 2 tyg. kiedy probowałam oduczyc córę lub bardziej sprawdzic czy jest juz gotowa - to tylko chyba 2 noce łóżko było suche jak podczas jej wybudzania się zabierałam ja w nocy do toalety na sisi. Poza tym tragedia. Teraz zakładam, bo widzę, ze jest na to zupełnie nie gotowa. Potrafiła obsikać swoje łóżko, później od razu przychodziła do nas do łóżka po czym i nasze było mokre ;-(( Ale faktycznie córa lubi przed snem pić i ciężko jest póki co to zmienić. Rzeczywiście chyba trzeba uzbroić się w cierpliwość.... pozdrowionka, Skylight Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_wenus Moczenie nocne - czujniki wybudzeniowe 30.04.06, 14:58 Można skorzystac a tzw. alarmów/czujników wybudzeniowych, które w momencie pojawienia się pierwszej kropli moczu budzą dziecko aby w toalecie lub na nocniczku oddało mocz nie moczocąc łóżeczka. Aparaty te są przeznaczone przede wszystkim dla dzieci pow. 5 roku życia, u których moczenie nocne stało się problemem, a nie wynika z choroby lub wady układu moczowego. W Polsce takie aparaty oferuje firma Uclin www.uclin.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wieloszka moczenie 30.04.06, 19:39 do 5 r.ż to nie jest problem, słyszałam, że jeśli problemem jest mało pojemny pęcherz to zwleka się z oddawaniem moczu za dnia.farmakologicznie wspomaga asię później Odpowiedz Link Zgłoś
kajtanka Re:alarm wybudzeniowy 22.05.06, 09:30 Ja polecam wybudzacz. DZIAŁA!!!!! Ja i mój syn jesteśmy szczęśliwi )) Odpowiedz Link Zgłoś