Dodaj do ulubionych

Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc?

28.07.06, 15:29
Mój Synek ma już rok a ciągle budzi się w nocy po kilka razy. Wiem, że to nic
niezwykłegoo, ale jednak męczy. Karmię go butelką i zwykle wygląda to tak, że
jak się obudzi, to pociągnie parę łyków i dalej idzie spać. Jak na dłoni
widać, że te pobudki są nawykowe ale jak go nauczyć, że nie ma po co się
budzić? Macie na to jakieś sprawdzone metody?
Obserwuj wątek
    • kalafior_tez_kwiat Re: Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc? 29.07.06, 14:41
      spróbuj oduczyć dziecko jedzenia w nocy. Kiedy będziesz podawała mu wodę w
      końcu stwierdzi, że nie warto się budzić wink))) U nas to pomogło...

Ale teraz... oj mam z tym spaniem też spory problem... Tak się cieszyłam, że
      oduczyłam synka nocnego jedzenia i podaje mu tylko wodę... Ostatni tydzień to
      KATASTROFA ze spaniem. Młody wieczorem jak się go kładzie do łóżeczka dostaje
      takiej histerii, że ostatnio aż zwymiotował... Kończy się tym, że bierzemy go
      do łózka i śpi z nami do rana (też się budząc co chwila...). Upał, trójki mu
      idą... Kiedy to się skończy...
      • malabru Re: Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc? 29.07.06, 16:21
        Z wodą spróbowałam raz, parę tygodni temu. Mały budził mi się co pół godziny. W
        końcu wstałam i zrobiłam mu mleko. Albo za wczesnie się za to wzięłam, albo
        zbyt szybko się poddałam. A ile czasu Ty podawałaś Synkowi wodę zanim załapał?
        • oliwia244 Re: Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc? 29.07.06, 21:01
          U nas woda nie zadziałała... Trzeba było wstawac jeszcze czesciej bo Martynie
          posmakowala a nie była tak pożywna jak mleko.
          Nadal budzi sie w nocy na mleko. Chociaż raz a zdarza sie , ze czesciej sad
          Generalnie nasza dwulatka jest noca bardziej upierdliwa niz 5cio miesieczna Gab.

Zatem rady nie mam, ale łacze sie w bólu smile
          • malabru Re: Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc? 29.07.06, 21:23
            Dzięki, dzięki! Miło jest mieć wsparcie duchowe smile
            • kalafior_tez_kwiat Re: Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc? 31.07.06, 08:16
              odstawiłam Młodego na dobre kiedy miał 13 miesięcy. Wcześniej próbowałam z
              podobnym rezultatem... Ale lekarka poradziła mi, żeby odstawienie połączyć z
              jakąś zmianą (u nas był to wyjazd nad morze, a może spróbujesz z nocką spędzoną
              u rodziców lub teściów). W każdym razie porozmawiałam z lekarką dłuuuuuugo na
              temat próchnicy u takich maluchów, zawzięłam się i powiedziałam KONIEC.
              Na szczęście się udało wink)))
              • koteczka12 Re: Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc? 01.08.06, 09:58
                U mnie pomogło, kiedy córka wyrzuciła nas do spania do drugiego pokoju - od
                razu zaczęła się mniej w nocy budzić, a jeśli już, popłakała z minutę i zanim
                do niej doszłam zasnęła z powrotem.
                • malabru Re: Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc? 01.08.06, 15:25
                  Wiecie co, jest gorzej. Tomek budzi się ze 4-5 razy w nocy. W dzień marudzi.
                  Pocieszam się tym, że to zęby. Łączę się duchowo z tymi niewyspanymi i ufam, że
                  w końcu kiedyś bedzie lepiej!
    • azzure1 Re: Co zrobić, by maluch przesypiał całą noc? 05.08.06, 00:14
      Skoro to budzenie typowo nawykowe, a nie z prawdziwego głodu, to po prostu nie
      daj mu nic do jedzenia ani picia.
      Mój starszy synek budził się (a w zasadzie mnie, bo sam tylko odwracał głowę i
      chwytał pierś, chyba nawet nie zawsze jadł, za to mnie wybudzał skutecznie)
      kilka razy dopóki spał z nami. W wieku 6 m-cy powędrował do swojego łóżeczka i
      od razu częstotliwośc pobudek spadła, po kilku nocach już mu się nie chciało
      czekać, aż wstanę, wezmę go i nakarmię. Od 7 m-ca przesypia całe noce.
      Ze starszym może być trudniej - z doświadczenia to wiem, że im drastyczniejsza
      zmiana, tym lepiej wprowadzić ją wcześniej, np. odstawienie smoczka, przejście z
      jedzenia słoiczkowego na normalne, itp. Dlatego radziłabym Ci nie dawać mu nic -
      ani do jedzenia, ani do picia. Będzie to trudne również dla ciebie, kilka/naście
      nocy może być naprawdę ciężkich, ale na dłuższą metę się opłaci. Jeśli się
      wybudza całkowicie, zagaduj, opowiedz coś, weź na ręce, a po pewnym czasie odłóż
      do łóżeczka. Musisz być konsekwentna, jesli sie zdecydujesz, to ani razu nie
      odpuszczaj, bo inaczej dziecko wyczuje, że np. przekona Cię płaczem i cały
      wysiłek na nic. Życzę powodzenia i trzymam kciuki, bo wiem, jaka to walka czasem
      wykorzenic przyzwyczajenia dzieci (wystarczy poczytać wątki o nauce korzystania
      z nocnika) smile
    • malabru PRZESYPIA!!! 02.09.06, 14:49
      Słuchajcie Babki! Dziecko mi przesypia całą noc i z zasypianiem nie ma
      problemu. Co więcej osiągnęłam ten stan dla obu moich Skarbów. Natalka już od
      bardzo dawna przesypiała całą noc, ale z zasypianiem szło gorzej. A teraz...
      Rewelacja! Zasypiają szbciutko, same, przesypiają całą noc... A to wszystko
      dzięki anita_kar! Wielkie dzięki Anitko za to, że swego czasu przedstawiłaś na
      forum metodę na usypianie maluchów! dla ciekawych wszystko jest wyjasnione
      tutaj: "forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26619&w=31537179&a=31777458
      Metoda na prawdę działa i wszystkim umeczonym mamom gorąco ją polecam smile
      Szczęśliwa, bo w końcu wyspana smile
      Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka