21.08.06, 12:33
Moja 4 letnia córeczka od zawsze spała z nami, a to karmienie nocne a to
choroba. Obecnie chciałabym nauczyć ją zasypiać i spać samej.
Czy macie jakieś doświadzcenia i rady w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • jagna1111 Re: Spanie 24.08.06, 15:52
      polecam ksiazke"kazde dziecko moze nauczyc sie spac" powszechnie dostepna,
      prosta i zawiera skuteczne sposoby na problemy, ktore opisalas.Mielismy ten sam
      problem a teraz Maly spi sam, bez problemu daje sie polozyc i w dzien i w
      nocy.Budzi sie raz na karmienie ma 5 mies.
      • mrssquirrel Re: Spanie 24.08.06, 22:10
        Mój synek ma 14 miesięcy i śpi sam. Według mnie to bardzo ważne, żeby dziecko
        potrafiło samo zasypiać. W naszym przypadku było trochę płaczu zarówno z jednej
        jak i z drugiej strony. Piotruś zawsze zasypiał przy piersi i później
        delikatnie, aby go nie obudzić (często bez odbijania) kładłam go do łóżeczka.
        Kiedy skończył 6 miesięcy zastosowałam taką zasadę. Po kąpieli - pierś- potem
        krótak zabawa z mamą i tatą (w momencie wołania taty piotrek piszczał z radości)
        Po tych przytulankach kładłam go do łóżeczka i wychodziłam z pokoju. Na
        początku usypianie trwało długo ok 30 minut (piotrek płakał i nie chciał spać
        sam) - ja tak co chwilę przychodziłam, kładłam go, wychodziłam, on płakał i
        znowu przychodziłam, utulałam, wychodziłam i od nowa... W końcu zasypiał...
        Dzisiaj z jego zasypianiem nie ma żadnego problemu, po prostu kładę go do
        łóżeczka, mówię go ,że bardzo go kocham , a on.... zasypia z palcem w buzi...
        (zobaczcie sobie wątek o ssaniu palca - kilejny problem do rozwiązania)
        Pozdrawiam Mrssquirrel
    • agnesa27 Re: Spanie 25.08.06, 23:49
      Proponuję wytłumaczyc dziecku dlaczgeo lepiej samemu spac, ze jest juz duza
      dziewczynka i najwyzsza pora by zaczeła spac we włąsnym łózeczku.Po kapieli i
      pojsc z dzieckiem do pokoju , gdzie stoi jej łozeczko, poprosic by sie polozyla
      i poczytac jej bajki.To musi byc stały rytual.Oczywoiscie ze bedzie
      protestowała ale musicie byc konsekwentnii i stanowczy, swoja droga nic
      dziwnego skoro przez tyle lat pozwalaliscie jej spac z Wami to niby co sie
      teraz stało.Buziak na dobranoc i wyjscie z pokoju.Dziecko bedzie wychodizło ,
      wołało Was - jesli woła trzeba przyjsc ucałowac i powiedziec ze sie spotkamy
      rano, jesli wychodzi zaprowadzic do łozka.Powtarzac to dotad az mała zasnie.Tak
      trzeba robic kazdej nocy.Mozna zaproponowac nagrody za zamodzielne usypianie
      np.jakies naklejki, ordery itp.Ta metoda wymaga wiele cierpliwosci i
      konsekwencjii, ale warto.W ten sposob moja mała podopieczna nauczyła sie
      zasypiac sama we włąsnym łozku była co prawda młodsza od waszej corki.W ciagu
      dnia stosowałam te metodę, oczywisice bez kapieli i czytania bajek, nie miałąm
      problemu z nia by usypiała , kładła sie sama duzy buziak, ja wychodziłąm i
      zasypiała.Zachecam Was do podjecia staran, to dobre i dla was i dla Waszego
      dziecka.Trzyma kciuki
      • patoo Re: Spanie 26.08.06, 18:52
        Ja mialam ten sam problem. Mala spala ze mna przez ok 2,5 roku. Kupilismy jej
        łozeczko dla dzieci , duze , kolorowe i postawilismy je w naszej sypialni.
        Kilka dni pozniej sama do niego powedrowala i jest z nim bardzo zzyta. Ale
        przed nami nastepny etap , spanie w jej pokoju , bezemnie. Jak sie uda to
        napusze jakim cudem<:F>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka