IP: *.* 28.03.01, 16:36
Proszę o radę mamy małych histeryków. Moja trzyletnia córeczka od pewnego czasu zachowuje się na "nie" a próby przełamania jej oporu kończą się histerycznym płaczem. Nie pomagają próby tłumaczenia, odwracania uwagi itp. Czy takie zachowanie wymaga porady psychologa czy dziecko po prostu wyrasta?. Jak mam z nią postępować?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Histeria IP: *.* 28.03.01, 18:10
      Zerknij na temat "płacze i wymiotuje", cierpliwości życzę i pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Histeria IP: *.* 29.03.01, 08:01
      Dołaczam się do Kingi, to ja w chwili rozpaczy i bezradności prosiłam o pomoc w "płacze i ...". Słuchaj, już zapomniałam o problemie! Rady dziewczyn utwierdziły mnie, że dziecko to nie samolub i potwór a ja mam prawo się wkurzyć... Posłuchałam, zastosowałam, pomogło! Nie ma to jak podzielić się problemem, bo kiedy czujesz się już bezsilna, ktoś może ci bardzo pomóc. Pozdrawiam, będzie OK. Baśka.
    • Gość: guest Re: Histeria IP: *.* 30.05.01, 11:16
      Na pewno spokojnie, na pewno konsekwentnie. Nie okazuj zniecierpliwienia, złości, a staraj się rozumieć potrzeby dziecka. Możesz jej powiedzieć, że rozumiesz ją, że wierzysz, jak bardzo pragnie, po prostu dziel się smutkiem.Empatia, to takie jeszcze niepopularne słowo, ale uwierz, że bardzo pomaga uprządkować emocje dziecka.Poza tym , aby nasze maleństwo rozwijało się prawidłowo, potrzebna jest harmonia między rodzicami. Maluchy są wielkimi obserwatorami i naśladują nas we wszystkim. :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka