IP: *.* 02.04.01, 09:46
Od jakiego wieku dziecko moze przebywac na polu (oczywiscie jak jest cieplo) bez jakiegokolwiek nakrycia na glowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: czapka IP: *.* 02.04.01, 10:10
      Moje 11 miesięczne dziecko dostało w sobotę 2 nowe czapeczki. Nie spodobały się. Są bez troczków, więc bardzo fajnie się je ściąga z główki. Nie było zimno (10 stopni) i nie wiało, więc uznałam, że powoli może się przyzwyczajać do chodzenia bez czapki. Oczywiście bez przesady, w sobotę i niedzielę było u nas wyjątkowo pięknie. Jeśli będzie zimniej nadal będzie musiał nosić czapkę.\nDla osób z północnej i centralnej Polski małe tłumaczenie: na polu to znaczy na dworze, jak sądzę?
    • Gość: guest Re: czapka IP: *.* 02.04.01, 12:52
      Wielkie dzieki.Jestem z Krakowa u nas "na dwor"= "na pole"
    • Gość: guest Re: czapka IP: *.* 02.04.01, 14:26
      To chyba też zależy od ilości włosów na głowie a z tym bywa różnie smile\n\nAnka
    • Gość: guest Re: czapka IP: *.* 02.04.01, 20:21
      moje misie nie tolerowały nic na głowie, zimą, niestety, muszą nosić, ale jak jest ciepło i nie wieje bardzo mocno, to ich nie katuję czapką, zresztą i tak by ściągnęły, teraz mają 2 lata, ale w ubiegłym roku było to samo\nGosia
      • Gość: guest Re: czapka IP: *.* 19.04.01, 14:14
        Wydaje mi się, że nosić czapkę, czy nie to nie jest tylko kwestia ilości włosów na głowie. Mój Michałek od urodzenia szczyci się dość pokaźną czupryną, a na podwórko wychodzi tylko w czapeczce. Ma 15 miesięcy, a kiedy było bardzo ciepło w ubiegłym roku kilka razy mu ją zdejmowaliśmy. Na podwórku mój synek toleruje czapkę, natomiast gdy próbuję mu mierzyć jakieś w domu to natychniast kończy się zdjęciem. I to z jakim zapałem! Nawet jeżeli jest wiązana.Poza tym Michałek ostatnio zaczyna odmawiać ubierania. Czy to już wiosna?Ewa mama Michała
        • Gość: guest Re: czapka IP: *.* 23.06.01, 00:06
          Moje dzieci (2.5 roku i 4 miesiace) nie nosza czapek, gdy tylko pogoda nam takze pozwala na rezygnacje z nakrycia glowy. Nie przykladam wagi do wieku dziecka, ale do pogody: na przyklad moja coreczka przestala nosic czapke w wieku niespelna 3 miesiecy (!- ale wtedy, gdy jest cieplo i nie wieje zimny, silny wiatr), a syn (urodzony w pazdzierniku) musial doczekac wion=sny (czyli mial okolo 5 miesiecy). Dzieci moje nie choruja, rosna i rozwijaja sie prawidlowo. To nienoszenie czapek ma jednak tez ciemne strony: w razie upalu nie ma takiej sily, ktora utrzymalaby czapke na glowie mojego synka...
    • Gość: guest Re: czapka IP: *.* 03.07.01, 09:40
      No to ja chyba jestem nietypowa , bo mój Miś mimo, że ma 16 miesięcy, zawsze chodzi w jakimś nakryciu głowy. W chłodne dni- wiadomo, zaś w gorące - w celu ochrony przed promieniami słonecznymi. Po wielu trudach udało mi się znależć taką cieniutka czapeczkę z daszkiem choniącym przed ostrym światłem, i osłaniającą uszy, ale za to z rozcięciami z tyłu. I wydaje mi się, że to jest najlepsze wyjście.
    • Gość: usia Re: czapka IP: *.* 03.07.01, 11:57
      Moje dziecko jest starsze (2lata i 2 mies.) i chodzi bez czapki tylko w ciepłe dnie i wieczorami, gdy nie ma wiatru.Sama doskonale wyczuwa, kiedy trzeba, a kiedy mozna zrezygnować. Aha, nosi husteczki, czapki są podeptane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka