Dodaj do ulubionych

mała różnica - opinia innych

12.11.06, 21:35
witam drogie mamy!
mam dwie córeczki z różnicą 25 miesięcy planowane (zawsze marzyłam o małej
różnicy między dziecmi i wszystko wskazywało ,że tak będzie lepiej i po moich
przemyśleniach i konsultacji lekarskiej (byłam po cc) zaszłam w drugą ciąże
planowaną )jestem już 5,5 roku po ślubie)
a dlaczego to pisze otóż dzisiaj męża przyszła bratowa wyjeżdza z takim
tekstem czy nasza młodsza córeczka była planowana , ja potwierdziłam ,a ona a
tą starszą też planowaliście ludzie co za pytania starsza córka urodziła się
2,5 roku po ślubie
czy to takie dziwne ,że ktoś chce miec dzieci z małą różnicą wieku i czy
większośc musi myślec ,że jak mała różnica to musi być wpadka
czy wy mamy spotkałyście się z taką opinią ?
ech wygadałam się ...........
pozdrawiam
Anita mama Martynki (14.01.2004) i Rozalki (06.02.2006)
Obserwuj wątek
    • coronella Re: mała różnica - opinia innych 12.11.06, 22:48
      przeciez to, ze pyta, wcale nie oznacza, ze tak mysli. Ja tez czasem o to pytam, ale raczej zeby o cos zapytac, a nie, ze wpadke podejrzewam. A z reszta jesli nawet dziecko bylo niespodzanką, to co? Juz jest, i nic sie tego nie zmieni. Mnie tez o to pytaja, ale ja nie odebrałam nigdy tych pytań jako atak, z resztą atak o co? Nie jesteś troszke przewrazliwiona? Po prostu odpowiedz prawdę i ciekawość będzie zaspokojona.
      • anita.anita80 do coronella 13.11.06, 09:59
        oczywiście odpowiedziałam jej na pytania zgodnie z prawdą ,że obydwie córcie są
        planowane z pierszą córcią zaszłam w ciąże w pierszym cyklu staran ,a z drugą w
        drugim , bowiem nasz plan miał byc równe 2 lata
        nie było zadnego ataku złosci , ani zadnej wymiany zdan była normalna
        kolezenska rozmowa , a ciekawośc to jej zaspokojłam pytała ,a ja jej
        odpowiadałam
        tylko chciałam was zapytac czy was tez , ktoś pyta o takie sprawy , a ludzie są
        różni nawet jak wychodze na spacer to babki współczują , że mi tak ciężko
        a mimo to że sama zajmuje się dziecmi przez większą częsc dnia radze sobie i
        wcale nie mam tak ciężko nim drugie malenstwo przyszło na swiat starszą córcie
        oduczałam od pieluch , wózka itp jak urodziłam drugą to starsza była bez
        pieluch , nie potrzebowała wózeczka wchodziła bez problemu na 3 piętro ładnie
        mówi i ip
        tak więc jestem zadowolona z takiej róznicy i jak bym miała wybrac jeszcze raz
        to była by to taka sama róznica
        a czy jestem przewrazliwiona ?
        TAK JESTEM PRZEWRAZLIWIONA i to bardzo taka juz moja natura no cóż
        pozdrawiam
      • stypkaa Re: mała różnica - opinia innych 14.11.06, 12:15
        A ja uważam, że o takie rzeczy nie wypada pytać. Ew. spytać może ktoś bardzo
        bliski, rodzice czy rodzeństwo, najlepsza przyjaciółka.
    • monika_oli Re: mała różnica - opinia innych 12.11.06, 22:51
      U nas różnica jest podobna (25,5 m-ca) ale nigdy nikt nie z takim tekstem nam
      nie wyjechał. Przyznaję, nawet że planowana różnica miała być zdecydowanie
      mniejsza - o drugą ciążę staraliśmy się 10 m-cy, chociaż w wg najwcześniejszych
      planów dotyczących naszej rodziny różnica między dziećmi miała wynosić właśnie
      2 lata, dopiero później nam się odmieniło;P
    • smilodona Re: mała różnica - opinia innych 13.11.06, 00:41
      U mnie roznica wieku - 22 miesiace. Dzieci planowane. Od samego poczatku
      planowalam dzieci z mala roznica wieku i wszyscy znajomi i rodzina znali moje
      plany. Ale jak zaszlam w druga ciaze to wiele osob pytalo czy to wpadka.
      Tesciowa zapytala na przyklad czy dlugo plakalam jak odkrywlam ze jestem drugi
      raz w ciazy (bo ona caly dzien plakala); powiedziala tez ze niestety zadne
      metody antykoncepcyjne nie sa w 100% skuteczne; i powiedziala ze kazde dziecko
      to skarb i na pewno je pokocham. Nie dotarlo do niej ze to nie wpadka, hehe.
      Mnie takie pytania raczej smiesza. Ale wkurzaja mnie pytania inne - na przykład
      dlaczego nie karmie piersia. Wyprowadza mnie to po prostu z rownowagi. A jak
      jezcze pyta o to facet....to jestem bliska popelnienia morderstwa smile
    • deotyma11 Re: mała różnica - opinia innych 13.11.06, 16:46
      Często ludzie zadają takie pytania. Ale mnie to nie denerwuje, bo ja też się
      pytam i sama przyznaję, że wpadeczka i jaka przyjemna smile Często też ludzie mi
      współczują lub podziwiają, że sama sobie radzę bez niczyjej pomocy. Ale to
      odbieram pozytywnie. Między moimi dziewczynkami jest 20 miesięcy różnicy.
    • t.nina1 Re: mała różnica - opinia innych 13.11.06, 21:09
      Wtajemnieczeni wiedzą, że planowane i że gderałam o kolejnym już wcześniej. Ba,
      wtajemniczeni nie dziwią się kolejnej, czyli trzeciej ciaży, ale
      niewtajemniczeni łapią się za głowę, nawet starają pocieszyć.
      Pytania wprost zdarzają się, ale zazwyczaj je uprzedzam. Ludzie często nie
      wierzą, że dwójka moja, więc pytają z niedowierzaniem "A to pani ma DWÓJKĘ???",
      zwykle odpowiadam z uśmiechem "Taaaak, mało tego, planowaną".
    • mbkow Re: mała różnica - opinia innych 14.11.06, 14:58
      biorac pod uwage obecnie coraz czesciej spotykana tendencje do posiadania
      jednego dziecka, a nawet wcale, nie dziwia mnie takie pytania. roboty przy
      rodzenstwie z taka rozniaca jest kupa przeciez. tak z wlasnej woli sie na to
      skazac??? wink))
      no a u nas wpadka wink planowalam mojemu synkowi na dobrze skonczone 3 latka
      prezent smile
      takze sama uwazam, ze planowac taka roznice mozna tylko z nieswiadomosci wink))
      (zartuje)
      • smilodona Re: mała różnica - opinia innych 14.11.06, 15:16
        hehe, racja smile nie wiedzialam co mnie czeka.

Moja mama urodzila 3 dzieci w ciagu 4 lat i nie ostrzegła mnie. Moje siosry są
        praktycznie w tym samym wieku co ja - dziecinstwo wspominam super i chcialam
        cos takiego zapewnic mojej corce. Stad moja decyzja. No ale moja mama miala do
        pomocy babcie i dziadka bo mieszkali z nami, poza tym mielismy dom i ogrod. A
        ja jestem sama i mieszkam w bloku. Wiec mnie z 2 dzieci jest chyba cieżej niz
        mamie z 3.

• mbkow Re: mała różnica - opinia innych 14.11.06, 15:47
          pewnie za jakis czas tez bedziemy uwazac, ze to fajna roznica wieku smile bo nasze
          dzieci to wiadomo.
          ale poki nie minie okres buntow 2-3-4latka, ile ich tam jest, x2 (na razie
          wink)), to bede uwazala, ze to cos w stylu 'survival' smile
          • bibba Re: mała różnica - opinia innych 14.11.06, 15:52
            gdy moj najstarszy mial ciu ponad 3 latka, urodzila sie coreczka, trzecie
            dziecko, wiec wiecie jak sa blisko, komentarze bywaja, ale jako ze (naiwnie)
            czuje dume z tego 'osiagniecia', to nie przejmuja mnie. mam super dzieciaki i
            nie wyobrazam sobie inaczej, chociaz trojeczka - planowana byla na troszke
            pozniej wink

czesciej slysze komentarze na temat liczby niz roznicy - tak jak sie
            zastanowie - i te akurat mnie wkurzaja smile
    • bammbi Re: mała różnica - opinia innych 05.01.07, 12:26
      napiszę może coś niezbyt przyjemnego ale tak to odbieram, mam w otoczeniu
      rodzinnym kilka rodzin które mają np 5 cioro dzieci, 3 a inne 1 lub 2, z tego
      co widzę, to reakcja ludzi na takie liczne rodziny bywa chamska, zazwyczaj
      krytykują rodziców albo pozwalają sobie na prostackie zarty a czasem nawet
      doradzają im jak uniknąć kolejnych urodzeń.
      Z tego co zdążyłam zauważyć ci "życzliwi" doradcy, którzy mają 1 dziecko to są
      osoby które do niczego w życiu nie doszły, za wiele sobą nie reprezentują i
      mają wielkrotnie niższe dokonania zawodowe i finansowe od tych którym tak
      doradzają w sprawach rodzinnych, ale uważają że dzięki temu że mają 1 dziecko
      mają oni i dziecko taki luksus, tymczasem patrząc na nich z boku, zawyczaj
      wychodzi na to że są to klepiący biedę ale o dziwo uważający sie za bogatych i
      widzący źródło wszelkich problemów w liczbie posiadanych dzieci
      • anita.anita80 zgadzam się 06.01.07, 11:49
        swięta prawda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka