becik1 22.11.06, 14:39 witam juz probuje dawac z kubeczka ale jakos moja mala nie jest chetna ma 7 miesiey i wyciagnelam ta blokade wiec z kubka samo leci daje jej tez ze smoczka takiego ustnika ale nie chce, czy za wczesnie probuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ag-ga1 Re: od kiedy kubek niekapek 22.11.06, 14:53 Wiem ze wiele mam ma problem z niekapkami. Wydaje mi sie ze niekapek jest za trudny dla takiego dziecka, bo trzeba zassac picie. Pytanie, czy masz tzw niekapek treningowy (miekki ustnik), czy ze zwyklym twardym ustnikiem. Bo w miekkim ustniku dodatkowo mozna spowodowac wyplyw plynu przez naciskanie dziaslami/zebami na ustnik. Moj smyk w dlugo nie mogl skumac o co chodzi w niekapku. W pewnym momencie sie poddalam i kupilam mu butelke z ustnikiem kapiacym. Po jakims czasie jego stosowania sprobowalam znowu z niekapkiem i sie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamachlopca1 Re: od kiedy kubek niekapek 22.11.06, 20:38 no na pewno nie jest za wczesnie!!!!a moze nawet za pozno i stad te trudnosci.avent ma miekki ustnik od 3mies ja dalam jak maly mial 4 mies i po kilku dniach zalapal. wsrod znajomych tez to widze-gdy dziecku da sie to wczesnie -bez problemu idzie nauka-jakos tak automatycznie.gdy troszke pozniej- dziecko juz walczy z ustnikiem.tak wiec nie poddawaj sie-dawaj dziecku systematycznie,mozesz zwilzyc piciem ustnik i jezyk-moze wtedy zalapie ze tam jest picie.i ja wierze ze po kilku dniach zmagan bedzie sukces Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: od kiedy kubek niekapek 23.11.06, 12:08 A po co ten niekapek? U mnie okazał się zupełnie nieprzydatny. Dziecko piło z butelki a potem z normalnego kubka. Poza mlekiem w ogóle niewiele piło. Nie wiem po co matki bez przerwy wciskają dzieciom kubki czy butelki z jakimś kolorowym piciem.. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: od kiedy kubek niekapek 23.11.06, 15:43 Wiesz, niektóre dzieci wcale nie piją z butelki - np. moje. Ani jedno ani drugie nie miały butli w łapie, tylko od razu niekapki, tak od 6-go miesiąca życia. I to się sprawdziło. Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: od kiedy kubek niekapek 23.11.06, 15:52 W niekapku wcale nie musi znajdować sie "kolorowe picie"!! W niekapku mojego syna była głównie woda. A butelki nie używał nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: od kiedy kubek niekapek 27.11.06, 10:12 Zależy w jakim wieku dziecko. BO jeśli mówimy o 3-4 miesięczniaku, i do tego karmionym piersią to faktycznie nie trzeba mu nic oprócz mleka. Ale jeśli mówimy np. o roczniaku czy półtoroczniaku to moim zdaniem jest źle jeśli dziecko mało pije. Bo co robisz jak dziecko np. ma gorączkę czy biegunkę - kiedy właśnie musi dużo pić? Skoro nie jest przyzwyczajone do picia to nie będzie chciało pić. Nie wiem co masz na myśli pisząc kolorowe picie, ale jeśli dziecko pije soczek rozcieńczony pół na pół albo nawet bardziej z wodą - to co w tym złego? Albo jesli pije samą wodę? Jak dla mnie picie (nie słodkich napojów) to samo zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
konefka29 Re: od kiedy kubek niekapek 23.11.06, 16:20 Ja nauczylam corke kiedy miala 4 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
jacksparrow1 Re: od kiedy kubek niekapek 27.11.06, 01:08 Zalezy od dziecka.Moj syn nigdy nie zaakceptowal butelki ze smoczkiem, bardzo krotko stosowal owy kubeczek z dziubkiem.Zalapal szybko ze slomka i normalne picie z kubeczka bez zadnych ustnikow. Tak wiec musisz poprobowac, nie zniechecac sie po pierwszym podejsciu.Jednemu dziecku pojdzie gladko , drugie musi sie troche naszarpac z tym ustrojstwem zanim zalapie. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: od kiedy kubek niekapek 27.11.06, 01:29 Nigdy nie pil z butelki, od 8 miesiaca woda z niekapka, od roku wszystko z niekapka wlacznie z mlekiem, na ktore przeszedl po zakonczeniu karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
kiniamum Re: od kiedy kubek niekapek 27.11.06, 09:09 na pewno nie jest za wczesnie... moj Borys zaczal kilka dni temu, a pojutrze konczy 4 miesiace... mi sie wydaje ze im wczesniej tym wieksza szansa na sukces... Odpowiedz Link Zgłoś
szuwareknocny Re: od kiedy kubek niekapek 27.11.06, 16:44 moj syn jakos sam sie nauczyl. jak byl mlodszy chcielismy go nauczyc pic z kubka niekapka, niestety sie nie udawalo i dalismy sobie spokoj.dopiero jak zauwazylismy, ze maly wssysa mleko z butelki(podobnie jak trzeba robic, kiedy sie korzysta z niekapka) dalismy mu ten kubek i maly zaczal pic. teraz powoli szukuje sie do nauczenia picia ze zwyklego kubka, a niekapek chce zabierac tylko na spacery. dodam jeszcze, ze moj synek mial ok 9 mies kiedy korzystac z niekapka i troche mnie to martwilo, bo widzialam duzo mniejsze dzieci ktore to potrafily. trzeba cierpliwie poczekac az dziecko dorosnie, nic na sile. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinik Re: od kiedy kubek niekapek 27.11.06, 22:13 Mój synek najpierw dostał niekapka ale ponieważ nie potrafił zassać wyjęłam mu membrane ze środka i miał kapka. Musiał sie przyzwyczaić że jest coś innego miż cyc. Jak zaakceptował to włożyłam niekapka i pije. Zaczęłam jak miał 6 miesięcy teraz bez uczy się pić ze szklanki. Acha kupiłam mu z ustnikiem zielonym miękkim baby ono bo miał mniejszą dziurę bo z aventy się krztusił. Trwało to kilka dni. Cierpliwości i się nauczy..... Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: od kiedy kubek niekapek 29.11.06, 14:16 Lidka miała mniej niż pół roku, kiedy dostała niekapka z miękkim ustnikiem, popijała sobie z niego czasem wodę, ale zazwyczaj po prostu gryzła. Picie było raczej przypadkowe, a nie bardzo mi na nim zależało, bo zawsze obok był cyc. Kiedy miałyśmy przejść na twardy ustnik, okazało się, że ona znacznie chętniej pije przez słomkę. Są takie specjalne kubki ze słomką, zamykane, więc można spokojnie schować do torby i się nie wyleje. Ale my bardzo szybko ze słomki przeszłyśmy na normalny kubek, ewentualnie wodę mineralną w butelkach z "dziubkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
bgoralska1972 Re: od kiedy kubek niekapek 30.11.06, 09:16 Nic na sile. ja kupiłam mojemu synowi kubek kapek z nuka jak miał 6 m-cy i tym podawałam mu wode. Syn zaczal ciagnac z niekapka jak mial 11 m-cy - podałam mu i poszło od pierwszego razu. Po prostu próbuj np co 2 tyg z tym niekapkiem, az dorosnie i zalalpie o co w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś