Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

28.12.06, 15:29
Witam, mam duży problem,
Moja 15 miesieczna córka ssie kciuka(nigdy nie miała smoczka bo go nie
chciała). Ssie kciuka zazwyczaj gdy się chce wyciszyć a więc przed snem, lub
gdy jest zdenerwowana. Od trzech miesiecy, nie pozwalamy jej tego robić -
mówimy, aby wyjeła palec z buzi, że nie wolno tak robić,itd ..
Czy znacie jakieś sposoby na odzwyczajenie dziecka od tego? Wiem, że to już
jest odruch,a więc ciężko z tym walczyć, jednakże muszę spróbować (widziałam
skutki ssania kciuka: wadę zgryzu, zniekształcony kciuk). Lekarze rozkładają
ręce. Teraz jeżeli jakaś położna powie mi, że nie wolno dawać dziecku smoczka
to chyba ją rozerwię na strzępy. Smoczek można wyrzucić, a palec?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: ssanie kciuka 28.12.06, 21:12
      "Tymczasem badacze, poszukując wspólnych cech maluchów ssących palce do późnego
      wieku, doszukali się tylko jednej odróżniającej je od innych dzieci - historii
      przedłużającej się bitwy o zaprzestanie ssania na wcześniejszym etapie życia."
      www.urwis.pl/m-news+article+storyid-120.html

Wpędzacie siebie i dziecko w błędne koło - ono potrzebuje uspokojenia i
      wyciszenia, a wy, zamiast mu pomóc, wprowadzacie dodatkowy stres - zakazy,
      presja, zawstydzanie.
      Zamiast zabraniać - przed snem powiedz "daj mamie łapkę, mama pogłaszcze", jak
      jest zdenerwowana, to ją przytul tak, zeby cię objęła za szyję. Dasz jej "coś
      lepszego" zamiast palca, a efekt będzie taki sam, czyli sen lub uspokojenie.
      • nati994 Re: ssanie kciuka 03.01.07, 10:41
        Obawiam się, że nie ma skutecznej metody. Najlepiej nie zwracać na to uwagi i
        cierpliwie czekać, aż dziecko przestanie. Moja mała też ssie, ja jako dziecko
        również ssałam, więc widzę też tu jakieś uwarunkowania genetyczne.... W moim
        przypadku nic nie pomagało, w końcu jakoś samo przeszło, w przedszkolu przy
        dzieciach było mi głupio, ale jak wracałam do domu to "nadrabiałam". Moja mała
        ma dużo ciepła i miłości w domu, więc na pewno nie w tym rzecz, rzeczywiście
        najchętniej ssie przed zaśnięciem i głaskanie rączki nic nie da, bo ma przecież
        drugą i palec też ląduje w buzi....
        • mahrtam Re: ssanie kciuka 03.01.07, 12:30
          A kiedy ci przeszło ?
          Moja córka ma już prawie cztery lata i ssie nadal. Przy zasypianiu, jak jest
          mocno zmęczona lub znudzona lub jak ogląda bajkę.Ja się martwię , bo ma już
          krzywe ( wystające )przednie ząbki. Próbowałam różnych metod, łącznie z
          ignorowaniem, ale nie było żadnych efektów. Teraz jak widzę palec w buzi
          zwracam jej uwagę lub wyjmuję sama.
          pozdrawiam
          • piastka Re: ssanie kciuka 03.01.07, 14:02
            Może nie martwcie się na zapas... Moja już 9-latka ssała kciuka do 5 roku
            życia - do momentu, gdy dentystka wyrwała jej dwa przednie górne mleczaki
            (musiała, bo stałe rosły b. krzywo). Tak córcię to zszokowało, że przestała
            wkładać kciuka do buzi. A miała już okropne zgrubienia na palcach.
            Obecnie nie ma większych zmian w zgryzie. Może lekki tyłozgryz - ale u nas to
            rodzinne; już w miarę wyprowadzony...
            Niestety nie pomagały żadne inne metody (specjalne wkładki ortodontyczne
            otrzymane od ortodonty, lakiery o gorzkim smaku). Przyznaję, że nie stresowałam
            jej zakazami, bo to nic nie dawało, a moje nadwrażliwe dziecko miało taką małą
            oazę uspokojenia.
            • nchyb spróbuj przeczekać... 03.01.07, 14:33
              mój syn przestał ssać kciuka na kilka dni przed 6 urodzinami. Zęby miał i ma
              proste, zgryz też, kciuk ładniutki i uformowany, bez zgrubień i zniekształceń,
              a ssał go jeszcze w moim brzuchu, czyli o kilka miesięcy dłużej niż metryka
              wskazywała smile.
              Najlepsza rada? Po prostu przeczekać. Powinna przyjść pora na przestanie
              ssania. Nic nie pomagało wcześniej, ani rękawiczki, ani gorzkie lakiery.
              Smoczka odrzucil bardzo szybo (po kilku dniach - nie ssał smoka bo sam nie
              chciał), znajomi straszyli mnie krzywyi zgryza. Rezultat - mój ssący kciuk 6
              lat ma idealny zgryz, ich córka nie ssąca ma krzywy. To chyba bardziej genetyka
              niż ten kcik mają wływ na ten zgryz...
              A co pomogło? Nie mam pojęcia, pewnego dnia powiedział, żejuż nie ssie, b est
              na to za duży smile
              • saviera Re: spróbuj przeczekać... 06.01.07, 22:13
                ...krzywy zgryz mozna dostac i od smoczka ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka