Dodaj do ulubionych

ręce mam domowych

02.02.07, 14:20
chce zapytac was jak dbacie o swoje dłonie będąc w domu z dziećmi.
u mnie jest tak że wciaz myję ręce- kilkanaście zmian pieluch u dzieci
dziennie (myje ręce), mycie butelek, garnków, obróbka warzyw, mycie mięsa,
porządki... wychodzi na to że moczę ręce kilkadziesiąt razy dziennie.
nauczyłam się wkładac rękawiczki do zmywania naczyń oraz gdy używam żrących
płynów, jednak wielu czynności nie potrafie wykonać w rekawiczkach. Efekt jest
taki że mam bardzo zniszczoną skóre, przesuszoną, czasem robią sie rany.
wieczorem kremuję rece a w dzień nie ma to sensu bo i tak za chwilę bede je
moczyć.
No więc jak dbacie o dłonie?
Obserwuj wątek
    • t.nina1 Re: ręce mam domowych 02.02.07, 14:35
      Wydaje mi się, że Twoja skóra po prostu ma tendencje do wysuszania i pękania,
      może nawet alergię na detergenty. Moja koleżanka (z jednym dzieckiem) ma taki
      sam problem i po przetestowaniu mnóstwa kremów i wykonywaniu większości
      czynności w rękawiacach wybiera się do dermatologa.

Ja przyznaję, że ręce mam w b.dobrej kondycji, a moczę sporo, nie używam
      rękawic (nie umiem w tym funkcjonować) i nie lubię czuć pokremowanych rąk -
      denerwują mnie, ale widzę że u mojej mamy w tym roku 50letniej skóra również
      wygląda bardzo ładnie, więc tu chyba pozostaje mi podziękować czynnikom na
      które nie mam wpływu.

Wiem, że niektórzy polecają spanie w specjalnych rękawicach z nakremowanymi
      dłońmi, ale nie wiem czy dałoby to efekty skoro w dzień dłoni nie oszczędzasz.
      Gdyby spanie w rękawicach było dla Ciebie do przeskoczenia można spróbować
      smarować dłonie smalcem, ponoć najlepszy naturalny sposób smile ja nie próbowałam,
      ale moja teściowa zawsze poleca i stosuje na pękające pięty.
    • andziulindzia Re: ręce mam domowych 02.02.07, 20:31
      Bardzo dobra metodą na takie przesuszone dłonie jest smarowanie po każdym
      zamoczeniu oliwką dla dzieci. Najlepiej użyć baaardzo małej ilości oliwki, żeby
      dłonie nie były tłuste. Działa rewelacyjnie i po 2-3 dniach problem zniknie.
      Mnie też robią się rany na kostkach palców, także doskonale cię rozumiem.
      Ostatnio dostałam też rewelacyjny krem na bazie oliwki z oliwek. Niestety nie
      jestem w stanie podać nazwy, bo to krem robiony w mydlarni. Ale może rozejrzyj
      się i uda ci się kupić?
      • oliwia244 Re: ręce mam domowych 02.02.07, 22:30
        własnie podobny temat przerabiamy na zaprzyjaźnionym forum...
        ja funkcjonuje podbnie jak Ty , do tego mam dłonie przemrożone i jedną
        poparzona. powinnam szczegolnie o nie dbać , ale tak nie jest. wcieram maści,
        ktorymi smaruje alergiczną skórę Gabrysi wiec zawsze to coś.
        a własnie przed chwilą Onion polecała krem/odżywkę do suchej skóry Nanobase -
        zamierzam go zakupić!
        • dzolinek Re: ręce mam domowych 03.02.07, 00:24
          nie mam takiego problemu z dłońmi ( ja nie zmywam tylko zmywarka, nie używam
          butelek, bo karmię piersią), ale moge polecić dwa kremy. 1.Doliva - krem
          pielęgnacyjny do rąk z toskańską oliwą z oliwek firmy medipharma cosmetics;
          pięknie pachnie i jest naprawdę skuteczny. 2. Epikrem - do skóry skłonnej do
          świądu, nadmiernie wysuszonego rogowaciejacego naskórka firmy ASA sp. z o.o.;
          wyglada jak wazelina, b. dobrze się wchłania.
          Niestety nie mam pojęcia, ile one kosztują, bo dostałam próbki z
          zaprzyjaźnionej apteki. Może Tobie też by się udało dostać próbki - mogłabyś
          wypróbować, czy są skuteczne
    • mbkow Re: ręce mam domowych 03.02.07, 00:19
      myje coraz rzadziej, ale wciaz czesto. zauwazylam, ze mi dlonie zbrzydly wink
      prawde mowiac, nie mam takich problemow. w szpitalu, po narodzeniu synka dopiero
      w trzecim tygodniu zaczely mi sie robic poparzenia od tego plynu
      dezynfekujacego. a tam mylam rece po kazdym wyjsciu/wejsciu na sale, albo jak
      nie bylam pewna, czy umylam, albo jak grzebalam w torebce... czyli 100 razy wink
      wieczorami i rano smarowalam bephantenem. wystarczylo mi te 2 razy dziennie.
    • ida771 Re: ręce mam domowych 04.02.07, 08:54
      dziękuję wamsmile dziś kupię sobie Doliva i oliwkę dla dzieci. A potem zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka