joana12 04.05.03, 22:50 Mój syn bije inne dzieci gdy coś mu się nie spodoba, potrafi mnie też ugryźć gdy próbuje mu przeszkodzić. Czy ktoś z Was miał podobne przejścia. Będę wdzięczna za każdą poradę. Pozdrowienia Asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.mama.gabriela Re: POMOCY mój 2,5 latek bije 05.05.03, 03:09 czesc Nie jestes sama jak to cie cos pocieszy moj synek 2.4 czyli troszeczke mlodszy tez gryzie wszystkie dzieci mnie zreszta tez chociaz od miesiaca jest juz duzo lepiej . Jak widzialam ze chce mnie ugrysc to mu mowilam chcesz mnie pocalowac ale to tlumaczenie dlugo trwalo , a z dziecmi mu tlumaczylam ze nie beda chcialy sie z nim bawic i go nie beda kochac no i troche to pomoglo za to teraz lapie wszystkie dzieci i sciska z calej sily i mowi ze kocha /tylko ze on mowi to po polsku a my mieszkamy w Kanadzie od pol roku i dzieci sie troche dziwnie na niego patrza o co mu chodzi/ Ale niestety ja nadal wole go nie spuszczac z oka bo by sie to moglo bardzo zle skonczyc jak tylko widze ze sie dziwnie zachowuje przy innym dziecku to odrazu go zagaduje chcesz dac czesc koledze itp Podobno jak dziecko zacznie juz dobrze mowic to mu to przejdzie ,ze tak niektore dzieci reaguja jak nie moga sie porozumiec z innymi . No coz zycze Ci duzo cierpliwosci ,ktorej mi czasem brak ale tylko tlumaczenie spokojne tu poskutkuje nic innego Odpowiedz Link Zgłoś
grosik8 Re: POMOCY mój 2,5 latek bije 07.05.03, 17:47 Dzieci bija zazwyczaj wtedy gdy widza, ze jest to sposob na zalatwienie sprawy. Wiec jesli twoje dziecko oglada bajki, w ktorych dochodzi do "scen przemocy" uznaje taki wzorzec zachowania za wlasciwy. Dzieci w tym wieku nie rozrozniaja tego co jest dobre a co zle, tego co jest naprawde i w bajce czy snie. Jesli dziecko jest karcone poprzez klapsy tez przyjmuje wzorzec uderzania jako ten skuteczny. Agresja wywoluje agresje. Dzieci takze czesto bija, bo jest im zle np. jest glodne lub zmeczone. Zaobserwuj kiedy Twoje dziecko staje sie agresywne, czy dobrze spi w nocy, czy czesto krzyczy, czy dobrze slyszy, czy chrapie w nocy. Przyczyna bicia innych nie musi byc koniecznie w jego psychice lecz w jego stanie zdrowia i samopoczuciu. Jeśli zle sie czuje to odreagowywuje wlasnie uderzajac. My dorosli tez odreagowywujemy - ale troche w inny sposob. Naucz dziecok ze jak sie zlosci niech uderza w poduszke jesli musi. Zrobcie z tego rytual, ale taki bezpieczny dla wszystkich. Mialam problem z moim dzieckiem ale proces odwracania nawyku bicia moze porwac nawet kilka lat. Najpierw trzeba znalezc przyczyne, aby wiedziec jak postepowac. Zycze Ci powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pelik Re: POMOCY mój 2,5 latek bije 08.05.03, 11:30 Moja córeczka też przechodziła taki etap - nieco wcześniej. Minęło dość nagle. Teraz ma 2,5 roku i wreszcie nie boję się jej kontaktów z innnymi dziećmi. Nie ma na to chyba innej metody niż cierpliwość, zdecydowany sprzeciw i czułość. W żadnym wypadku klaps. Takie zachowanie dziecka może wynikać z niepewności emocjonalnej, zniecierpliwienia, że nie potrafi wyrazić swoich emocji słowami i chyba jeszcze z tysiąca nieznanych nam powodów. Nie zamartwiaj się - minie. Odpowiedz Link Zgłoś