Dodaj do ulubionych

POMOCY mój 2,5 latek bije

04.05.03, 22:50
Mój syn bije inne dzieci gdy coś mu się nie spodoba, potrafi mnie też ugryźć
gdy próbuje mu przeszkodzić. Czy ktoś z Was miał podobne przejścia. Będę
wdzięczna za każdą poradę. Pozdrowienia Asia
Obserwuj wątek
    • anna.mama.gabriela Re: POMOCY mój 2,5 latek bije 05.05.03, 03:09
      czesc
      Nie jestes sama jak to cie cos pocieszy moj synek 2.4 czyli troszeczke mlodszy
      tez gryzie wszystkie dzieci mnie zreszta tez chociaz od miesiaca jest juz duzo
      lepiej .
      Jak widzialam ze chce mnie ugrysc to mu mowilam chcesz mnie pocalowac ale to
      tlumaczenie dlugo trwalo , a z dziecmi mu tlumaczylam ze nie beda chcialy sie z
      nim bawic i go nie beda kochac no i troche to pomoglo za to teraz lapie
      wszystkie dzieci i sciska z calej sily i mowi ze kocha /tylko ze on mowi to po
      polsku a my mieszkamy w Kanadzie od pol roku i dzieci sie troche dziwnie na
      niego patrza o co mu chodzi/
      Ale niestety ja nadal wole go nie spuszczac z oka bo by sie to moglo bardzo zle
      skonczyc jak tylko widze ze sie dziwnie zachowuje przy innym dziecku to odrazu
      go zagaduje chcesz dac czesc koledze itp
      Podobno jak dziecko zacznie juz dobrze mowic to mu to przejdzie ,ze tak
      niektore dzieci reaguja jak nie moga sie porozumiec z innymi .
      No coz zycze Ci duzo cierpliwosci ,ktorej mi czasem brak ale tylko tlumaczenie
      spokojne tu poskutkuje nic innego
    • grosik8 Re: POMOCY mój 2,5 latek bije 07.05.03, 17:47
      Dzieci bija zazwyczaj wtedy gdy widza, ze jest to sposob na zalatwienie sprawy.
      Wiec jesli twoje dziecko oglada bajki, w ktorych dochodzi do "scen przemocy"
      uznaje taki wzorzec zachowania za wlasciwy. Dzieci w tym wieku nie rozrozniaja
      tego co jest dobre a co zle, tego co jest naprawde i w bajce czy snie. Jesli
      dziecko jest karcone poprzez klapsy tez przyjmuje wzorzec uderzania jako ten
      skuteczny. Agresja wywoluje agresje. Dzieci takze czesto bija, bo jest im zle
      np. jest glodne lub zmeczone.
      Zaobserwuj kiedy Twoje dziecko staje sie agresywne, czy dobrze spi w nocy, czy
      czesto krzyczy, czy dobrze slyszy, czy chrapie w nocy.
      Przyczyna bicia innych nie musi byc koniecznie w jego psychice lecz w jego
      stanie zdrowia i samopoczuciu. Jeśli zle sie czuje to odreagowywuje wlasnie
      uderzajac. My dorosli tez odreagowywujemy - ale troche w inny sposob. Naucz
      dziecok ze jak sie zlosci niech uderza w poduszke jesli musi. Zrobcie z tego
      rytual, ale taki bezpieczny dla wszystkich.
      Mialam problem z moim dzieckiem ale proces odwracania nawyku bicia moze porwac
      nawet kilka lat. Najpierw trzeba znalezc przyczyne, aby wiedziec jak postepowac.
      Zycze Ci powodzenia.
    • pelik Re: POMOCY mój 2,5 latek bije 08.05.03, 11:30
      Moja córeczka też przechodziła taki etap - nieco wcześniej. Minęło dość nagle.
      Teraz ma 2,5 roku i wreszcie nie boję się jej kontaktów z innnymi dziećmi. Nie
      ma na to chyba innej metody niż cierpliwość, zdecydowany sprzeciw i czułość. W
      żadnym wypadku klaps. Takie zachowanie dziecka może wynikać z niepewności
      emocjonalnej, zniecierpliwienia, że nie potrafi wyrazić swoich emocji słowami i
      chyba jeszcze z tysiąca nieznanych nam powodów. Nie zamartwiaj się - minie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka