mamakrzysia4 07.07.09, 17:27 moja mała ma 15 msc jak ją oduczyć ssania kciuka? ssie go zawsze przed spaniem po jedzeniu na spacerze.... nigdy nie zaakceptowała smoczka tylko zawsze ten kciuk? jak tego oduczyć plisska nie krytykujcie tylko doradzajcie dzięki )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena.111 Re: ssanie kciuka 08.07.09, 09:09 Witam! A już myślałam, że jedtem osamotniona z problemem. Moja córa też ssie palucha a ma 3,5 roku!!!!Nie mam pojęcia co z tym zrobić Smarowanie specyfikami nie pomaga bo idzie sobie umyć i dalej ciągnie."Luzuje" się w ten sposób i tylko w ten Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: ssanie kciuka 08.07.09, 09:49 unikac sytuacji, w ktorych dziecko ssie kciuk. Czyli- nie zostawiac samej do zasniecia, tylko byc z dziekiem, trzymajac rece i odciagajac od buzi, jednoczesnie pmagajac sie dziecku wyciszyc i uspokoic w inny sposob (przytulic, glaskac, kolysac, szeptac czy nucic, byc przy dziecku). Pewnie latwo (i wygodnie dla Ciebie) nie bedzie, ale nikt nie obiecywal, ze bedzie latwo... Mozesz sprobowac nakladac rekawiczki na dlonie dziecka (przyszyte do rekawow pizamki), stare podreczniki (bardzo stare) zalealy wykonywanie sztywnych mankietow na lokcie (wycinanych np. z butelek), ale dla mnie ta metoda wydaje sie zahaczac o okrucienstwo i ja bym jej nie brala w ogole pod uwage. Czy dziecko jest jeszcze karmione piersia? Wtedy najprosciej byloby zamiast kciuka proponowac piers. Odpowiedz Link Zgłoś
ollele Re: ssanie kciuka 21.07.09, 22:58 proponuję konsultację z lekarzem, może najpierw pediatrą a jeśli ten nic nie poradzi poprosić o skierowanie do specjalisty. poszukaj też w necie publikacji na ten temat. w tym wieku ssanie kciuka to jeszcze norma. lepiej jednak dla swojego spokoju skonsultować się z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
ludlem Re: ssanie kciuka 21.07.09, 23:07 A u mnie było tak: corka miala 3,5 roku kiedy zauwazylam u niej krzywe zeby (przednie). Poszlam z nia do ortodonty, ktora w jej obecnosci nagadala mi jakie to szkodliwe, az po mozliwosc trafienia na zabieg do szpitala (i to moja coreczka najbardziej zrozumiala na koniec poradzila mi zaszycie rekawow w pizamie, bo wiadomo, ze w nocy nie da si upilnowac dziecka. Dodam, ze moja Pola w ssala kiuka od ok. 4 miesiaca, smoczki wywalala. robila to dosc czesto, typowo jak wasze dzieci-stres, zmeczenie, chcec spania.No i pogadalam z moja corka "jak baba z baba". Wytlumaczylam o czym pani doktor mowila, powiedzialam, ze nie chce jej zaszywac rekawow.I powiem Wam, ze bardziej sie tego balam niz bylo to warte, myslalam, ze mamy przed sobo niesamowita przeprawe, atu... poszlo w 1 noc!polozylam sie z Pola, mowilam do niej, jak chciala ssac kciuka, to jej go delikatnie wyjmowalam tlumaczas spokojnie dlaczego.nastepnej nocy sama sie pilnowala, choc ja czuwalam. A potem kociec! dodam, ze nigdzy jej nie straszylam, nie wymyslalam jakis potwornyh opowiadan.Poczatkowo-kiedy tak latwo mi poszlo - mialam zal do siebie, ze tak dlugo to odkladalam,mysle jednak ze dopiero wtedy (3,5 roku) ona mogla tp zrozumiec.Powiem Wam jeszcze ze dzis ma zupenie proste, zdrowe zabki. Mowi wyrazniej.Naprawde to widac! probujcie dziewczyny, same znacie swoje dzieci i poczujecie kiedy mona sprobowac~! zycze wytrwalosci, bużka! L. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: ssanie kciuka 22.07.09, 02:55 Cierpliwie wyjmowac bez komentarza jak tylko zauwazysz, ze ssie. Moja trojka nie uzywala smoczkow, wszyscy ssali palce - co ciekawe, kazde inny Przestali kazde tak pomiedzy 4 a 5 rokiem zycia, tylko jeden syn mial klopot ze zgryzem ale zdecydowanie nie z powodu ssania palca. To sa najczesciej mity z tym krzywieniem zgryzu. Powoli, powoli dzieci z tego wyrosna. Nie ma sie czym az tak przejmowac - wyjmowac, nie komentowac. Ilu widzialas doroslych ssajacych palce? Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: ssanie kciuka 22.07.09, 03:51 mój syn także ssał kciuk odkąd pamiętam, wyprawiał cuda z tym kciukiem. Nic nie poamgało z delikatnych metod, radykalnych nie stosowałam. Jedyny problem to ten że palec był cały czas zmacerowany. Przestał sam jakoś ok 5 roku. Na zgryz to wpływu nie miało. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: ssanie kciuka 22.07.09, 14:33 ollele napisała: > proponuję konsultację z lekarzem, może najpierw pediatrą a jeśli ten nic nie poradzi poprosić o skierowanie do specjalisty. Rany boskie! co za idiotyzm! To moze jeszcze napisz nam, jak sie nazywa ten "specjalista od ssania kciuka", he??? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: ssanie kciuka 22.07.09, 16:55 Moja córcia ma 1,5 roku i też ssie kciuk, jak jest śpiąca, zmęczona, przeżywa trudne emocje. Zaczęła, jak tylko nauczyła się go wkładac do buzi, tak około 3-4 tygodnia. Smoczka dawanego tylko wieczorem na kolki wypluwała. I wiecie co, dla mnie to nigdy nie było problemem! Wczoraj usłyszałam opinię od znajomej "babci", że już najwyższa pora ją odzwyczajac, a mnie to do głowy nie przyszło! Wychodzę z założenia, że palec lepszy niż "sztuczny" smoczek. Jeśli to jej pomaga to po co jej to zabierac? Dorośli też sobie radzą w jakiś sposób - papieros, kawa, piwo, spacer, gry, ekstremalne sporty Dlaczego dziecko miało by sobie nie pomagac? Zgryz? U starszego synka eliminowałam wszystko co mogło by wykszywic zęby (ja mam krzywe)smoczki, butelki, palca nie ssał i ząbki ma zdrowiutkie (do męża) i lekko "do przodu" (do mnie). Córcia jak narazie proste Szukam argumentów, które każą mi odzwyczajac małą od palca. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: ssanie kciuka 03.08.09, 10:40 Mój synek zaczął ssać bardzo późno, mając 2,5 roku, niestety w wyniku stresu spowodowanego przedszkolem. Zabraliśmy go potem z tego przedszkola, ale nawyk pozostał. Teraz ma 4,5 roku i ssie dalej. Generalnie nie przeszkadzałoby mi to poza tym, że krzywią mu się od tego zęby i to niestety coraz bardziej. Wszyscy radzą definitywne skończenie z tym. Ale choroba to nie jest proste. Niby tłumaczę mu, widzi co się mu robi z zębami, ale nawyk jest silniejszy od niego. Nie wiem jakie alternatywne sposoby samouspokajania się mu zaproponować? Macie jakieś pomysły. Przecież nie mogę byc przy nim 24 h na dobę i cały czas mu wyjmować palca z buzi Odpowiedz Link Zgłoś
yoko.ono Re: ssanie kciuka 05.08.09, 13:26 ja probuje perswazji prosba grozba czym sie da wyciagam mu na sile palec z buzi kupilam gorzki paluszek paznokiec etc. ale niestety mu posmakowalo czuje sie bezradna jest jeszcze metoda ktorej nie wyprobowalam a o ktorej wiem od mojej dentystki ktora mnie postraszyla deformacja zatok szczekowych jesli nie bede interweniowac tj. zakladanie na noc takich usztywaniajacych lakiec konstrukcji i chyba sie zdecyduje mo moj synek ma coraz bardziej wystajce zeby Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: ssanie kciuka 06.08.09, 11:02 Ile lat ma Twój syn? Mój też ma coraz bardziej wystające zęby. Też próbuje tłumaczyć. Niby rozumie, na chwilę wyciąga, ale potem znów to samo. Widzę, ze to jest dla niego bardzo trudne. Szukam jakiegoś innego, alternatywnego sposobu uspokojania, który moge mu zaproponować. Zaczęłam dawać do chrupania marchewki na czas oglądania bajki. Ale ile można jeść marchewki? W końcu się zbuntuje i marchewka mu obrzydnie Odpowiedz Link Zgłoś
ssak20 Re: ssanie kciuka 23.08.09, 00:31 EEE! Nie ma się czym na razie przejmować, ale to fakt, warto oduczać go już takiego nawyku. Widzisz...ja mam 20 lat i dalej ssam palucha Dowiedziałam się od pewnej lekarki(pediatry), że czasem ktoś może mieć bardzo napięte mięśnie wokół głowy,a ssanie kciuka pozwala na rozluźnianie ich. Staraj się oduczać małego, jednak gdy wszelkie metody zawiodą, nie rób nic na siłę! To nic strasznego. Moje najbliższe osoby nie tratują to w ogóle jako dziwnego zachowania.Nie ma się co martwić. A ja mam identycznie, więc mogę ci powiedzieć, że to bardzo uspakaja, kiedy człowiek czuje się senny, zmęczony, rozładowuje czasem w ten sposób stres, złe emocje. Myślę, że czasem lepiej, że w ten sposób niż np. z czasem miałoby w inny sposób próbować radzić sobie ze stresem, traumą. Póki jest mały warto go tego oduczyć, ale pamiętaj, nic na siłę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karoli-nka33 Re: ssanie kciuka 02.09.09, 11:31 znam dorosłą kobiete,co nie zaśnie bez kciuka w buzi,samo życie... Odpowiedz Link Zgłoś
ka-sia-ga Re: ssanie kciuka 02.09.09, 15:25 moje dziecko ssie kciuk od urodzenia o smoczku nie było mowy teraz ma 2,6 miesięcy nadal ssie kciuka przed zasnięciem ok.1 temu miał taki okres że brał palca do buzi prawie non-stop nie znalazłam metody na oduczenie go ssania nie powiem że te drastyczne typu- posypywanie kciuka pieprzem,solą -TAK TAK- zalecenia pani doktor nie przekonują mnie zupełnie odpuściłam w rodzinie mojego męża ten problem występuje u prawie każdego dziecka mija czasem w przedszkolu czasem przed pójściem do szkoły ale mija Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: ssanie kciuka 02.09.09, 20:09 Trzeba pamiętać o jednym-ssanie kciuka to b. mocny nawyk, to uspokojenie, wyciszenie, to przyjemność. Dla dziecka zabranie kciuka może być bardzo trudnym przezyciem i trzeba dac mu czas, oparcie i najlepiej zamiennik, który zostanie wprowadzony zanim zacznie się oduczać ssania, by dziecko zaakceptowało wczesniej. Jako 'ssaczka' kciuka w dzieciństwie doskonale wiem, jak to jest i do dzis pamiętam to uczucie ssania-suuper. Moim rodzicom nie udało się mnie oduczyć i zrobiłam to sama, jak do tego dojrzałam. To była pierwsza moja taka walka w zyciu, która mogę porównac z rzucaniem palenia ze względu na ciążę. Myslę, że im wczesniej oduczy się, tym lepiej choćby ze względu na zgryz, ale tez czas-im dłużej, tym silniejszy nawyk i potrzeba. Ja musiałam już miec korygowany. Mojej małej nie pozwoliłam zassac palca, kiedy miała chęć ok 3msca. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdaa Re: ssanie kciuka 08.09.09, 16:42 Mój syn ssał kciuk do momentu wyrzucenia butelki ze smokiem - pił sobie z niej wodę przed spaniem i w nocy, bardzo długo nie akceptował kubka niekapka. Od początku wiedziałam, że ssanie kciuka ma związek z tą butelką, kiedy więc zauważyłam, że palec zaczyna niefajnie wyglądać - wyrzuciliśmy butelkę - oczywiście z całą ceremonią, pa pa butelko, witaj niekapku - i w jeden dzień palec poszedł w odstawkę. Mój syn miał wtedy dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś