magdan_23 08.09.04, 10:38 Gdzie mogę znaleźć tekst, a może znacie. Napiszcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michana Re: "Kurczę blade" Chotomskiej 08.09.04, 13:08 Kupił dziadek jajko w sklepie i po brzuchu już się klepie. Naszykował szklankę z cukrem: Kogel-mogel sobie utrę! Nagle co to?awantura! Dziura w jajku!W jajku dziura! A w tej dziurze-kurcze blade. Kurcze blade!-krzyknął dziadek. Kurcze blade!Kurcze blade! i ze ściany porwał szpadę. Wyskoczyło kurczę z jajka, kurcze blade to nie bajka! Bo jak dziadek złapał szpadę, to nie trudno o wypadek. Leci kurczę blade z trwogi, za kurczakiem dziadek srogi. Złapał dziadek kurczę bladę: Zrobię z ciebie marmoladę! Marmolada lepsza z jabłka powiedziała trzeźwo babka. Lepiej upiec kurczę blade w piekarniku na obiadek. Jak wsadziła je do pieca, to dopiero była heca. Bo uciekło z pieca dziurką i zostało tylko piórko. Piórko blade,piórko blade, Które zjadł na obiad dziadek. ten i inne wiersze Chotomskiej w książce "Wiersze dla dzieci"-Wanda Chotomska wyd.Posiedlik-Raniowski i Spółka pozdrowienia Michana Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamaciusia Re: "Kurczę blade" Chotomskiej 08.09.04, 13:19 dzięki, że przypomniałyście mi o tym wierszyku! uwielbiałam go kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
magdan_23 Re: "Kurczę blade" Chotomskiej 08.09.04, 18:22 Dziękuję! Uwielbiam ten wierszyk i mam nadzieję, że moja córcia w przyszłości też go polubi (zdziwiło mnie, że nikt nie prosił o ten tekst). Odpowiedz Link Zgłoś