a_ciemny 21.10.04, 22:26 Witam,poszukuję tekstów różnych wyliczanek- moja 4 letnia córcia po prostu je uwielbia.Gdybyście znały jakieś bardzo proszę o ich treść. Z góry dziękuje i pozdrawiam,Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meziz Re: WYLICZANKI- KTO PAMIĘTA 21.10.04, 23:00 Ene due like fake torba borba usme smake eus deus kosmateus i morele bęc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: WYLICZANKI- KTO PAMIĘTA 22.10.04, 20:00 Raz, dwa, trzy, cztery, Maszeruje Huckleberry, Za nim idą Pixi, Dixi Wykąpane w proszku IXI, A za nimy krowy dwie, Wykąpane w proszku "E"! -Kto się gniewa, Niech się gniewa, Niech se przypnie Nos do drzewa. Niech to drzewo, Dotąd nosi, Aż się z nami Nie przeprosi! Na skuterze pojedzie ten, kto pierwszy ubędzie. A kto drugi i trzeci - Odrzutowcem poleci. Czwarty siądzie na motor, A ty pójdziesz piechotą. Siedzi baba na cmentarzu, Trzyma nogi w kałamarzu, Przyszedł duch - babę w brzuch, Baba fik, a duch znikł. - Zagrajże mi, jak umiesz, upiekę ci żywą mysz. - Jakże byś mi ją upiekła, Kiedy by ci uciekła. A sio, a sio, kurki, do waszej komórki, obłożę wam nóżki listkami z pietruszki. Deszczyk kropi, słońce świeci, Baba-Jędza masło kleci. A bodaj go nie skleciła, świnkom za płot wyrzuciła! Poszedł krawiec do piekiełek, wziął troje widełek. Pożgał, pomłócił, wniwecz piekiełko obrócił. Żydóweczka Szajka sprzedawała jajka - a po czemu? Po złotemu! - I skończona bajka. Chodzi Baj po ścianie W szerokim kaftanie. Baj, baj kaftan długi ma, baj, baj pięknie sobie gra. Tam na górze skacze zając, nóżeczkami podrzucając i ja bym tak podrzucała, żebym takie nóżki miała jak zając... Koło młyńskei za cztery reńskie, koło nam się połamało, cztery reńskie kosztowało, a my wszyscy - bęc! Lata ptaszek po ulicy, Szuka sobie ziarn pszenicy, A ja sobie stoję w kole I wybieram kogo wolę. Na zielonej łące pasie pies zające, co się który ruszy odgryzie mu uszy. Tańcowały dwa Michały, Jeden duży, drugi mały, Jak ten duży zaczął krążyć, To malutki nie mógł zdążyć. Tańcowały dwa Michały, Jeden duży, drugi mały, Tak tańcują dookoła, Aż im pot się leje z czoła. Wlazł kotek na płotek i mruga. Piękna to piosenka niedługa. Niedługa, niekrótka, lecz w sam raz, a ty mi Halusiu buzi dasz! [...] Leciała osa do psiego nosa, pies śpi. Leciała mucha do psiego ucha, pies śpi. Leciała sroka, do psiego oka, pies śpi. Leciała wrona do psiego ogona, pies śpi. Przyleciała kruk, dziobem w bok stuk, pies "wau!" Przyleciał gołąbek na wysoki dąbek, zajrzał do Kasieńki, czy w izbie porządek? |winki w piecu ryją, psy naczynia myją, a łyżki pod ławą zarosły murawą. Izby nie zamiecie, warkocza nie splecie, nikogo nie słucha, niegrzeczna dziewucha! Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo przepieprzysz wieprza pieprzem. Panie Janie Fabijanie, czemu nie grasz na organie? Grałem, grałem, zapomniałem, bo nic nigdy nie umiałem esrak, persak, gribs. Entliczek, pentliczek, czerwony stoliczek, na kogo wypadnie, na tego bęc! Siała baba mak, nie wiedziała jak, a dzied wiedział, nie powiedział, a to było tak... Wpadła baba do piwnicy, napisała na tablicy: es - o - es głupi pies! Ene due rabe, połknął Chińczyk żabę, a żaba Chińczyka, co z tego wynika: jabłko, gruszka czy pietruszka? Pałka, zapałka dwa kije, kto sie nie schowa ten kryje, kto nie schowany, ten zaklepany szukam!!! Kipi kasza, kipi groch Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów. Tej rymowanki nauczyla mnie babcia !! Były sobie trzy Japonki: Scypka, Scypkadrypka, Scypkadrypkadrona. Było sobie trzech Chińczyków: Jahcy, Jahcydrahcy, Jahcydrahcydroni. Pobrali się: Jahcy z Scypką, Jahcydrahcy z Scypkądrypką, Jahcydrahcydroni z Scypkądrypkąrompomponi. Mieli dzieci: Jahcy z Scypką mieli Szaha, Jahcydrahcy z Scypkądrypką mieli Szahszaraha, Jahcydrahcydroni z Scypkądrypkąrompomponi mieli Szahszarahadroni. A tej dziadzius ) Recytowaliśmy ją w kółko maszerując do przedszkola. raz, dwa - jacek ma trzy, cztery - smaczne sery pięć, sześć - chciał je zjeść siedem, osiem - spotkał Zosię dziewięć, dziesięć - schował w kieszeń! Idzie rak nieborak jak uszczypnie będzie znak! Świnka barwinka barwicipicipinka Barwi , barwa , barwicipicipa. Una , dua , ryka , fake , turba , burba , usma , smake , deus , zeus, kosmadeus, aż nareszcie wyszedł bax. Tri tri Misia bela Misia Kasia Konfacela Misia A Misia B Misia Kasia Kon - fa - ce szły pchły koło wody pchła pchłę pchła do wody pchła się popłakała że ją tamta pchła popchała Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: WYLICZANKI- KTO PAMIĘTA 22.10.04, 20:04 Wpadła bomba do piwnicy, napisała na tablicy: S.O.S. - wściekły pies. Jeden oblał się benzyną, drugi dostał w łeb cytryną, a mikołaj ze strachu powyrywał dziury w dachu. Pan Pierdziołka spadł ze stołka, złamał nogę o podłogę. O la boga- moja noga! Kupcie trumnę , bo ja umrę! Jeszcze trumna nie kupiona, a już noga wygojona. Ele mele- zjedz morele. Bango, bango- wcinaj mango. Pomarańcza z marakują do zabawy się szykują. Pomarańcza trzy banany, będzie ubaw niesłychany! Siedzi fizyk na katodzie, moczy nogi w kwaśnej wodzie. Pisze dwóje w stanie wolnym, moczy pióro w kwasie solnym. Jak dostaniesz cztery dwóje, dziennik zaraz wyparuje. Wpadła bomba do piwnicy, napisała na tablicy: S.O.S. - wściekły pies, a z tego psa wyszła pchła, a tej pchły wyszłeś Ty, żeby było sprawiedliwie to odpadasz Ty, pod numerem 123. Jeden ,dwa, jeden, dwa pewna pani miała psa trzy i cztery, trzy i cztery pies ten dziwne miał maniery pięć i sześć pięć i sześć pies ten lodów nie chciał jeść siedem, osiem, siedem, osiem wciąż o kości tylko prosił dziewięć, dziesięć, dziewięć, dziesięć kto te kosći mu przyniesie Ty czy ja, ja czy Ty? licz od nowa: raz, dwa, trzy... Ene due rabe złapał Chińczyk żabę a żaba Chińczyka co z tego wynika... Entliczek pętliczek czerwony guziczek na kogo wypadnie na tego bęc. Bzy, bzy, bzy, lecą pszczółki trzy- Maja, Gucio, Klementynka... i wypadasz Ty. Siedzi świnia na moście i obgryza paznokcie ile ich obgryzła... Raz, dwa, trzy na me wezwanie a za czwartym niech się stanie, a za piątym niech tu będzie a za szóstym huknie wszędzie! Pręs, pręs misia bela misia Kasia mąpacela Misia A Misia Be Misia Kosia Kę fa Ce. Ene due like fake faba burba ósma smake zeus, deus, kosmoteus i morele baks. Na wysokiej górze rosło drzewo DUŻE, nazywało się APLI PAPLI BLITEM BLETEM BLAU kto tego słowa nie wypowie będzie w kącie stał. Eeny meeny miney moe catch a tiger by the toe if he hollers let him go eeny meeny miney moe. Odpowiedz Link Zgłoś
a_ciemny Re: WYLICZANKI- KTO PAMIĘTA 22.10.04, 20:34 Serdecznie dziekuje bierzemy się za wyliczanki.. Pozrawim,agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
bziuk Re: WYLICZANKI- KTO PAMIĘTA 29.10.04, 01:21 la_lunia ten z fizykiem i ten z obrażaniem sa genialne ! Grzesiek jeszcze nei wylicza ale skrzętnie zakonotowałam dzięki !!! Bziuk z Grzesiaczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
skania.h.j Re: WYLICZANKI- KTO PAMIĘTA 22.10.04, 23:13 A ja jak już byłam sporo starsza, zasłyszałam taką: bzy, bzy, bzy leciały pszczółki trzy Gucio, Maja, Klementyna I wychodzisz ty. Całkiem na czasie, biorąc pod uwagę czwartkowe wieczorynki. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
siggma Re: WYLICZANKI- KTO PAMIĘTA 01.11.04, 22:28 Trumf, trumf Misia Bela, Misia Kasia Kąfacela, Misia A, Misia Be, Misia kasia Ką, Fa, Ce. Pozdrawiam. Siggma. Odpowiedz Link Zgłoś