przyszla_mama22 16.06.07, 14:29 moj 3 letnia corcia bardzo lubi ze mna wycinac ale ja juz nie mam pomyslu jak urozmawicic ta zabawe moze macie pomysly dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nauczycielka_przedszkola Re: wycinanki.... 16.06.07, 15:12 Moze mini witrazyki?Pod wycinankami z otworami podkladasz i przyklejasz delikatna bibulke,do dostania za grosze w sklepie papierniczym . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewtro Re: wycinanki.... 24.06.07, 14:08 Do wykonywania wycinanek potrzebny jest papier kolorowy, nożyczki (dla maluchów z zaokrąglonymi końcami), blok techniczny, blok rysunkowy (kartka z bloku rysunkowego pokryta dużą ilością kleju brzydko się marszczy), klej (najlepiej w sztyfcie). * wycinanie różnych kształtów (nie tylko geometrycznych) i układanie z nich obrazków (mogą być abstrakcyjne) * wycinanie z papieru kolorowego lub bibułki wycinanek "pseudołowickich"(na początek składamy kartkę tylko na pól, dopiero po nabraniu wprawy na cztery itd.), gotową wycinankę przyklejamy na białe lub kolorowe tło * wycinanie w kartce (najlepiej sztywnej, np. z bloku technicznego) otwieranych okienek, za którymi coś się kryj: rysunek, zdjęcie z czasopisma, zdjęcie dziecka lub członka rodziny * wydzieranki (dorosły rysuje kontur np. grzyba, liścia, owocu, a dziecko wypełnia go przyklejając małe wydarte kawałeczki papieru kolorowego lub gazety) * korzystanie z serii książeczek "Wycinanki, książeczki do samodzielnego wycinania i czytania" wydanych przez Wydawnictwo Siedmioróg; książeczki są przeznaczone dla dzieci w różnym wieku: 3-4 lata - Pomysły dla maluchów, 4-5 lat - Zabawne zwierzęta, 5-6 lat - Prezenty dla smoka, Wesołe miasteczko, Miasteczko zwierząt, Małe ZOO, 6-7 lat - Zabawa w teatr, 7-8 lat - Cyrkowe sztuczki; zaletą książeczek są nacięcia ułatwiające dziecku wycinanie, wadą natomiast błyszczący papier, który trudno skleić; można je kupić w księgarniach, Księgarni wysyłkowej Wydawnictwa Siedmioróg: ul. Świątnicka 7, 52-018 Wrocław lub księgarni internetowej www.siedmiorog.com.pl Ania Dimitruk Asia Górnisiewicz Takie coś znalazłam może się przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
camparis Re: wycinanki.... 01.07.07, 09:43 Ostatnio bawiłam się z moją córcią w nowe wycinanki (sama wymyśliłam!): 1. na kartce narysowałam drzewo, dałam jej zielone papierki i miała wyciąć liście i je poprzyklejać. zabawa fajna, bo niezależnie od tego jak dziecko wycina i przykleja, to efekt drzewa jest murowany 2. ze starych gazetek wycinamy obrazki np. kwiatki, chmurki, słoneczka itp. i naklejamy na kartkę robiąc pejzaże 3. to samo co poprzednio, ale wycinałyśmy oczy, uszy, usta, nosy i naklejałyśmy na kartki w kształcie koła, tak aby stworzyć buzie. moja córa sama poleciała po bibułkę i dorobiła postaciom włosy Odpowiedz Link Zgłoś