izabela_741 link1 06.07.05, 10:18 Witam, poniżej link do fajnej stronki z pomysłami zabawek robionych z dziecmi (karmnik dla ptaków, lornetka, maskotka, kostki do gry, ...) www.tibooparc.com/bricolages00.htm i drugi link z pomysłami na przebieranki "tematyczne" a właściwie urodzinowe (trzeba klikać na linki po lewej stronie) www.tomlitoo.com/anniversaire.php3 w razie problemów chętnie przetłumaczę co i jak. Miłej zabawy! I Odpowiedz Link Zgłoś
angelene Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 19.09.05, 13:55 ja sama wyszukuje w internecie szablony, obrazki do kolorowania zazwyczaj na stronach zagranicznych, bo na polskicch ciezko o cos takiego, wpisuje w google colouring albo cos podobnego np birds colouring i wyszukuję poza tym przyklejamy takie małe makaroniki o róznych kształtach do kartki i mała maluje je na różne kolory. w zimie z waty(śnieg) robiła bałwanki, górki saneczkowe, etc. przyklejała wate do kartki a na wate przyklejała np sanki które wycielam z papieru kolorowego, ludziki, etc. wycielam kształty lisci z papieru i mała pomalowala je farbami, porozwieszalysmy w całym pokoju, slicznie jest Odpowiedz Link Zgłoś
ewusienieczka Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 25.10.05, 23:01 Warjacje na temat jesiennych liści: Malowanie różnokolorowymi farbami na liściach i wykonanie nimi odbitek na kartce. Wysuszone w gazecie liście podkładamy pod kartkę i robimy przebitkę za pomocą położonej poziomo kredki bambino, z której wcześniej zrywamy papierek. Robimy ubranie dla leśnego ludka: Na namalowaną na dużym arkuszu sylwetkę ludzika naklejamy wysuszone liście. Na kartce przyklejamy wazonik z papieru kolorowego, doklejamy wysuszone liście, tworząc jesienny bukiet. Odpowiedz Link Zgłoś
isiak33 Jakie szablony? 23.01.06, 23:16 Hej! Przewija się wątek szablonów, o jakie szablony chodzi? Ja znalazłam takie do malowania np. farbkami na okno na www.creativehobby.pl/pafiledb.php? action=category&id=2&osCsid=57573f02efa9b657828ce752a0da490f Jeśli macie coś innego i możecie sie podzielić to please Strona Madzi zapraszamy 7.magda.w.interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aniau1 Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 04.02.06, 19:01 Jaka szkoda, że forum, które miało być źródłem naszych super pomysłów przyjęło formę "błagam o szablony". Dziękuję wszystkim osobom za wskazanie ciekawych stron z twórczymi pomysłami (skorzystałam)oraz tym, którzy opisali swoje przygody ze sztuką. Szablony to prosty sposób na zrobienie "czegoś" ale oczekiwałam, że będziemy wymieniać się własnymi pomysłami jak zrobić coś z niczego. Ostatnio świetnie bawiłam się z dziećmi malując piłeczkami ping-pong. Materiały: 2 - 3 piłeczki do tenisa stołowego farby w tubce pudełko po butach kartka Do pudełka po butach wkładamy kartkę. Wyciskamy do pojemniczków (np.po maśle) farby (dodajemy wody, aby nie miały zbyt gęstej konsystencji). Wkładamy piłeczkę do farby i wrzucamy nastepnie do pudełka (możemy wrzucić do pudełka wszystkie piłeczki - każdą w innym kolorze)Zamykamy pudełko wieczkiem i bawimy się w "trzęsące się ręce". Dziecko mocno potrząsa pudełkiem a piłeczki w środku pudełka tworzą fantastyczny obraz. Gwarantuję wspaniałą zabawę. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ewg Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 08.02.06, 21:54 Aniau1 my używamy do tej zabawy kuleczek szklanych. Robimy w taki sposób kolorowy papier do pakowania prezentów Łódeczki Co do pomysłu z połówkami skorupek orzecha włoskiego Można je wypełnić masą solną wstawiś wykałaczke lub zapałkę, dolepić do niej trójkącik i wychodzi piekna łódeczka Aniołki Z butleleczek po Danonkach do picia można robić fajne aniołki. Buleteczkę się obdziera z folii, robi się biała. Na górze (w otworze) dolepia sie główkę. Główka może być z kulki waty otoczonej białą karbowaną bibułką. Można namalowac na niej buźkę aniołka. Na głowie dolepić włosy z włóczki. Z tyłu przykleja się skrzydełka, np z białego papieru (takiego jakby pęcherzykowanego) z bombonierek. Na buteleczce można namalować rączki (najlepiej foliopisem). Na szyi można zawiązać złotą wstążeczkę. I aniołek gotowy. Kolorowe motylki Robimy z masy solnej, papierowej lub plasteliny, czy ciastoliny kształt motyla. Całego owijamy go folią aluminiową. Potem dokładnie obklejamy go taśmą klejącą - przeźroczystą. Na koniec popuszczamy wodze wyobraźni i malujemy motylki foliopisami na różne kolory. Można w taki sposób zrobic różne kolorowe zwierzątka. Pszczółki - osy Potrzebne są rurki po papierze toaletowym. Malujemy je w żółto-czarne pasy. Główkę robimy z piłeczki pinpongowej do której dolepiamy czułki np. z wąskich kawałków tektury. Skrzydełka robimy troche jak witraż. Wycinamy konktur z tektury i wyklejamy go kalką techniczną. Wszystko doklejamy do korpusu w odpowiednich miejscach. Jeszcze tylko można dorobić żądło i powiesić nad głową. Mam całe mnóstwo różnych pomysłow, wiele już zrealizowanych, wiele tylko wymyślonych. Może za jakiś czas coś znów wstawię. Odpowiedz Link Zgłoś
m_wait Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 05.02.06, 12:12 Stara książka telefoniczna, np dwa kawałki po 30 cm. sznurka(ew.mulina), kartki(mogą być jak do drukarki, farby ew.kawałek bandaża Wkładamy czystą kartkę do książki telefonicznej Nitkę moczymy w farbie(najlepiej 2 lub 3 każda umoczona w innym kolorze) Dziecko kładzie mokrą od farby nitkę w fantazyjne S ,ale niezbyt skomplikowane ,by obrazek nie był zamazany (ładniej wychodzi jak farba jest gęsta),potem kładzie 2 nitkę w innej części kartki Mama nakrywa nitki drugą kartką,zamyka książkę i przytrzymuje ją Dziecko szybko wyciąga sznurek,potem drugi i piszcząc z zachwytu otwieramy książkę rozchylamy kartki i oglądamy obrazek. Nie bójcie się robić z dziećmi figurek z masy solnej,modeliny etc.Jeżeli nie macie zdolności plastycznych róbcie tylko kulki i wałeczki(kulkami mogą być główki,brzuszki,stopy,dłonie stworków ,a wałeczkami łapki i ogonki.By zrobić uszka ulepcie najpierw 2 kulki,potem zróbcie z nich 2 łezki,by w końcu je spłaszczyć-i uszka gotowe. Tata tak łupie orzech włoski by wyszły dwie łupiny nasienne.Wydrąża ze środka orzech. Dziecko obrysowuje orzech na kartonie, mama dorysowuje łapki,czułki i wycina cały kształt, tata przykleja wycięty karton"kropelką)do orzecha. Dziecko markerami,farbą etc.koloruje orzech tak by była z niego biedronka,żuk etc. I możemy bawić się w mikrokosmos...Czasem nie udaje się równo rozłupać orzecha-postarajcie się mieć choć jedną całą połówkę) Odpowiedz Link Zgłoś
patysia81 Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 09.02.06, 20:08 Nie mam czasu przeglądać całego wątku ale ja ostatnio malowałam z dziećmi obrazki wałkami do malowania ścian Kupiłam takie wąskie, farba moze byc rozcienczona albo gesta Za kazdym razem wychodzi cos innego. Jest to bardzo fajne dla mlodszych dzieci ktorym ciezko trzymac pędzelek a wałkiem moze jezdzic w ta i spowrotem Nie wiem tez czy ktoras z was pisala o pieczatkach z ziemniakow Stare to jak swiat ale ostatnio na wielkim arkuszy z maluchami stworzylismy piekny rysunek W ziemniakach wycielam gwiazdki kolka kwadraty trojkaty paseczki (frytki Grzechotki z ryżu i grochu. Tubke po papierze toaletowym zaklejamy z jednej strony tasmą sypiemy troszke ryzu i grochu i zaklejamy. Tubke ozdabiamy. Mozna oczywiscie wykorzystac kubeczki po jogurtach, metalowe puszki, buteleczki. Kazda z nich bedzie wydawala inny dzwięk. Odpowiedz Link Zgłoś
aniau1 Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 11.02.06, 18:26 Można pobawić się w ten sposób. Wycinamy dowolny kształt ze sztywnego kolorowego papieru (np. kwadrat)Uszczelkę do okien (najtańszą) tniemy na kawałki o jednakowej długości (np.2 cm). Dziecko przykleja kawałki uszczelki do wyciętej formy tworząc mozaikę. Kiedy wszystko zostanie przyklejone możemy pomalować mozaikę farbami, flamastrami. Super zabawa! Odpowiedz Link Zgłoś
pandora_ Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 12.02.06, 10:30 To ja jeszcze własnie o pieczatkach z ziemniaków W marketach jest do kupienia z zestawów Kids' Dough zestaw plastikowych foremek, którymi super wycina się pieczątki w ziemniakach, bo z jednego końca są dość ostre. Jest tam słoń, ciężarówka, świeczka, królik, pies i jeszcze mnóstwo innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.z Re: Szablony 21.04.06, 21:08 Hej dziewczyny, jeśli Donata nie ma nic przeciwko to moge przygotować stronke z jej szablonami. Tylko musicie mi jes przysłać na gazetowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.z Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 21.04.06, 21:41 Pamiętacie papierowe lalki i ubranka z "haczykami". Z brystolu wycinamy lalke i ubranka z paseczkami, które umożliwią zaczepienie ich o lalke (np. na ramianoch, w talii). Dziecko ma mnóstwo zabawy kolorując i ozdabiając lale i ubranka, a później ją przebierając. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.z Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 21.04.06, 21:44 Właśnie wpadł mi do głowy pomysł na kolorowe maski. Wycinamy owal a brystolu z otworami na oczy, usta - kształt dowolny, a nastepnie ozdabiamy malując wyklejając itp. Na koniec wystarczy przymocować gumkę. Odpowiedz Link Zgłoś
crusk Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 22.04.06, 00:05 Kasiu świetny pomysł ze stworzeniem nowej strony, jeśli możesz to zrobić to super i mam nadzieję, że któraś z dziewczyn prześle Ci materiały. Wątek Donatty jest świetny, ale posmutniałam bardzo gdy zmienił się i nawet przeszło mi przez myśl, żeby stworzyć nowy z pomysłami na „zabawy artystyczne” wyłącznie, bo łowienie pomysłów na zabawy spośród próśb o linki jest zniechęcające (może nie będzie to konieczne) Donatta anioł jest super i można go brokatem posypać. A zabawy. 1. Zrobiliśmy w tym roku piękne pisanki i może to propozycja na przyszły rok to prosta i efektowna. Jajka pobarwiliśmy farbkami do jaj oczywiście. Kupiłam cekiny (lśniące kolorowe) i kuleczki złote do ozdabiania paznokci (nie wiem jak to się nazywa, ale ziarna są wielkości kaszy kuskus, złote i kupuje się to w kosmetycznym) i przezroczystą taśmę dwustronną. Taśma na jajko, na taśmę cekiny i kuleczki, albo same kuleczki. Nawet trzylatek zrobił piękną pisankę. 2. Druga to nieśmiertelny wiatraczek. Potrzebne są: drucik dosyć sztywny, ale pozwalający się formować, kartka z bloku technicznego, albo jeszcze lepiej okładka z plastikowej teczki. Z kartki wycinamy kwadrat, można go pomalować. Nacinamy go po przekątnych pozostawiając ok. 2x2 cm w środku nie przecięte. Zawijamy prawy róg każdego powstałego „trójkąta” do środka (można je na środeczku skleić ale niekoniecznie). Przebijamy, przekładamy drut, zaginamy go tak, by wiatraczek nie spadł, ale mógł się kręcić i zaczepiamy do roweru, a sezon rowerowy przed nami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ela254 zabawy dla 11 letnich chłopców 03.07.06, 19:57 prowadze zajcia artystyczne na połkoloni .tylko,ze planowane były polkolonie dla dzieci do 8 roku zycia..a okazało sie,ze to 15 chłopcow, w wieku 11 lat, i 3 dziewczynki..znam pełno zabaw integracyjnych i artystycznych dla dzieci,,;le młodszych i grzecznych..a chłopcy sa bardzio niegrzeczni, interesuje ich tylko piłka i komputerami<non stop sie bija, i przeklinaja>..gdy dziewczynki chca robic cokolwiek , chłopcow nic nie ineresuje.. czy ktos zna jakies zabawy dla 11 letnich chłopcow, do tego bardzo niegrzecznych?????.. dla mam polecam ksiazki , w ktorcyh przedastawione jest wykonanie roznych fajnych rzeczy..dzieciom bardzo sie podoba, gdy mozna zrobic cos z niczego.. POLECAM:::: -robienie z kartonu cyrku -malowanie piaskem<zabarwionym farbami lub nie>-na karonie klejek malujemy jakis rysunerk poczym nasypujemy piasek i strzepujemy wychodza naprawde super rysunki, dzieciom bardzomto sie podoba -wydmuchiwanie obrazku.. na karonie robimy kleks z farby i rozdmuchujemy rurka <do picia> z- gliny ceramivzenej mozna robic wile ozdob,<to samo dotyczy modeliny i masy solnej> -malowanie kamieni,,robienie rybek, akwarium,,do rybek dołaczamy magnes i wyłąwiamy je wędka z magnesem -kladziemy pod karton guziczki, liście inne ozdoby i odbijamy na kartonie -malowanie na szkle <takze dzieciom bardzo sie podoba> -robienie gier planszowych i kart do piotrusia, skojarzeń, memory<dla dzieci starszych> oj duzo by wymienac..problem w tym że duzo znam zabaw, ale tylko dla dzieci młodszych , a nie niegrzecznych, dorastajacych chłopcow Odpowiedz Link Zgłoś
lin_ka1 Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 24.09.06, 22:50 Hej Donata Próbowałam przeczytać wszystkie posty na temat propozycji plastycznych zabaw , ale jest ich tak dużo, że dałam sobie spokój. Mam kilka propozycji, ale nie wiem czy już czasem gdzieś sienie pojawiły. Jeśli tak... to trudno. Beda jako przypomnienie. Zabawy , które bardzo wciągaja dzieciaki w każdym wieku to: 1) origami z kół,kwadratów lub innych figur geometrycznych. Kombinacji moze byc kilka. Sama technika polega na skladaniu figur (np kół) i łaczeniu je w jakies konkrety od prostych kwaitków, przez misie, ptaszki, motylki aż po całe kompozycje. Niestety technika wymaga przygotowania ogromnej ilości kolorowych kół róznej wielkości. Od małych (które moga być wykorzystane jako oczka ) az po duże (srednicy 10 cm) jako brzuszków zwierząt, skrzydeł itp. Dowolnośc wskazana. Szereg takichpropozycji znaleźc mozna na stronach przedszkoli. 2) wysypywanka z ziół. (coś podobnego jak wysypywanka z piasku) tym razem wykorzystujemy spory arkusz folii samoprzylepnej i na nią rozsypujemy paprykę, bazylię, majeranek itp. Maluszkom warto przygotować woreczek z dzirką przez którą będzie można rozsypywac zioła. Swietna zabawa zwłaszcza gdy chcemy taką pracą ozdobic własną kuchnię 3) dla maluchów polecam ksenotypię. Składamy kartkę z duzego bloku na pół i na jednej z wewnętrznych stron nakładamy farbę plakatową w duzej ilości, po czym kartki ze soba składamy i znów otwieramy. rysunek odbija się na drugiej stronie. Teraz (oczywiscie po wyschnięciu) mozemy mazakiem, kredką świecową, czy dowolnym ołówkiem obrysowawywac widziane elemnty. Dobrej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
iva_marti Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 01.11.06, 14:04 Witam Ja też bardzo proszę o przesłanie szablonów na ivonka_krakow@o2.pl Moja mała ma dopiero 2 latka i 4 miesiące. Uwielbia bawić sie w: 1. drukuje jakiś prosty rysunek zwierzątka np. owieczka(taki jak do kolorowania) smarujemy klejem i naklejamy na to pocięte kawałeczki wełny. Wychodzi śliczna milutka owieczka. Czasem też zamiast wełny , daje jej kawałeczki waty, piórka... 2. drukuje podobnie jak przy 1 . jakis obrazek zwięrzątka np. krówka. Robię małe kuleczki z ciastoliny i córeczka robi łaty. Można też zrobić różnego koloru kuleczki i np. Oczka robimy niebieskie, nosek szary (np u myszki), uszka różowe itp. Jak jeszcze sobie coś przypomne to napisze. A teraz kilka fajnych stronek ,które mam zapisane w moim kompie: 1. super na święta - choinkowe laleczki: dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2245214.html 2. róże z papierowych serwetek: dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2237781.html 3.papierowe lampiony dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2249254.html 4.maski na karnawał: www.enchantedlearning.com/crafts/maskcrafts/ www.teteamodeler.com/dossier/carnaval/carnavalmasq.asp 5 gdy talent męczy... program.aupair.fm.interia.pl/gdy_talent_dlamamy.htm 6.www.miastodzieci.pl/zabawy.php/id,144.html Odpowiedz Link Zgłoś
iva_marti Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 01.11.06, 14:07 i tu dużo zabaw: www.miastodzieci.pl/zabawy.php Odpowiedz Link Zgłoś
iva_marti Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 01.11.06, 14:27 kurs robienia różyczek z liści: haha.nu/creative/how-to-make-roses-from-maple-leaves/ Odpowiedz Link Zgłoś
tutelitury Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 19.10.07, 18:00 A my na łobuziaku mamy bardzo fajne pomysły krok po kroku www.lobuziak.pl/rodzice/nasze_pomysly/ Odpowiedz Link Zgłoś
mezia23 ale miło 05.12.07, 13:30 powtórzę moją odpowiedź bo wcześniej wyświetliła się gdzie indziej Bardzo się ciesze że znalazłam ten portal i to forum moje pomysły na zabawy powoli się wyczerpywały a tu taka wielka skarbnica zabaw dzięki wam wszystkim A co do zabaw to ostatnio zrobiłyśmy z córą aniołka który miał skrzydełka z jej rączek odrysowanych na świecącym papierze, ciało zrobiłyśmy z kolorowego papieru technicznego (na którym poprzyklejałyśmy świecące naklejki) tak jak i głowę a włosy można zrobić z niteczek. wygląda wspaniale miłej zabawy z pociechami każdego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
mezia23 ale miło 05.12.07, 13:27 Bardzo się ciesze że znalazłam ten portal i to forum moje pomysły na zabawy powoli się wyczerpywały a tu taka wielka skarbnica zabaw dzięki wam wszystkim A co do zabaw to ostatnio zrobiłyśmy z córą aniołka który miał skrzydełka z jej rączek odrysowanych na świecącym papierze, ciało zrobiłyśmy z kolorowego papieru technicznego (na którym poprzyklejałyśmy świecące naklejki) tak jak i głowę a włosy można zrobić z niteczek. wygląda wspaniale miłej zabawy z pociechami każdego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Pasta do zębów raz jeszcze 30.12.07, 21:51 Obrazek z bałwankiem: Bałwanka rysujemy grubą warstwą pasty, a w miejsce oczu i guzików wtykamy na przykład pieprz, zamiast miotły kilka igieł czy nawet mała gałązka z choinki, oskubana z igieł w dolnej części. Przy pomocy tej samej pasty można obrazek ozdobić dodatkowo jakimiś złotymi drobinkami albo innym drobiazgiem pzoostałym z pakowania prezentów. Ośnieżanie. Jesli został z pakowania prezentów kawałek papieru z choinkami, to można je próbować pokrywać pastą niczym śniegiem - dziś się tak bawiłam z niespełna trzylatką. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pasta do zębów ponownie 01.03.08, 21:51 Dzisiejsze odkrycie. Jak już cała kartka pokryta jest rozmaitymi mazajami, można dołozyć większą porcję pasty i w miarę równomiernie rozprowadzić, a potem wydrapywać nowe kształty drugim końcem pędzelka. Fajnie wychodziły też kółka odbijane plastikową filiżanką jako baza do rozmaitych buziek. Po chwili mozna pastę znów wyrownać i wydrapywac od nowa - az sie znudzi albo papier przedrze Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 31.12.07, 03:17 polecam kopalnie wiedzy o roznego rodzaju projektach po angielsku www.hitentertainment.com/artattack/ Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-zosia Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 01.01.08, 21:36 Super wątek, aż sobie caluśki wydrukowałam i spokojnie poczytałam ( teraz bedę miała podręczną kopalnię pomysłów) Od siebie dorzucę: 1.Wypełnianie obrazków do kolorowania ( lub nawet już pokolorowanych )plasteliną . Trzeba zakupić tylko taką miękką, żeby dobrze szło. Chyba wszyscy wiedzą jak to się robi, ale dla niewtajemniczonych: zabawa polega na odrywaniu malutkich kawałeczków plasteliny i w ten sposób "wyklejamy" obrazek. U mnie to ostatnio hit. 2.Dla nieco starszych. Pewnie niektórzy pamiętają ze szkoły, ale tu jeszcze nie padło: kupujemy 3 szt. identycznych widokówek ( najfajniej wychodzą krajobrazy...). Każdą z nich ( na odwrocie ) dzielimy za pomocą linijki i ołówka na równiutkie pasy(poziome, chociaż w pionie też się da). Im starsze dziecko tym paseczki cieńsze ( tylko bez przesady). Powiedzmy, że 1-o cm. wystarczą. Następnie odcinamy z każdej widokówki pierwszy od góry pasek i naklejamy na wcześniej przygotowny pas tektury, czy czegoś podobnego ( o rozmiarach: szerokość zgodna z widokówką, natomiast długość to 3 krotna długość widokówki plus kilkucentymetrowy zapas). No i zabawa się zaczyna... po pierwszych trzech paskach( ważne , żeby nie pomieszać odcinamy drugi od góry pasek z każdej widokówki i przyklejamy jeden pod drugim. I tak dalej i tak dalej... Im staranniej tym piękniej wychodzi. to naprawde jest fajne) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia79a Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 05.09.08, 21:13 podbijam, bo zbliża się jesień więc żeby w domu się nie nudziło... ja polecam jesienne obrazki- na papierowym talerzyku albo płycie cd wylepić plasteliną i na tak przygotowanym tle ułożyć kompozycję z darów jesieni: listki, żółędzi, jarzębiny, pestki dyni etc jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, podsuwajcie, proszę Odpowiedz Link Zgłoś