Dodaj do ulubionych

Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy

• izabela_741 link1 06.07.05, 10:18
      Witam,
      poniżej link do fajnej stronki z pomysłami zabawek robionych z dziecmi (karmnik
      dla ptaków, lornetka, maskotka, kostki do gry, ...)
      www.tibooparc.com/bricolages00.htm
      i drugi link z pomysłami na przebieranki "tematyczne" a właściwie urodzinowe
      (trzeba klikać na linki po lewej stronie)
      www.tomlitoo.com/anniversaire.php3
      w razie problemów chętnie przetłumaczę co i jak. Miłej zabawy!
      I
    • angelene Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 19.09.05, 13:55
      ja sama wyszukuje w internecie szablony, obrazki do kolorowania zazwyczaj na
      stronach zagranicznych, bo na polskicch ciezko o cos takiego, wpisuje w google
      colouring albo cos podobnego np birds colouring i wyszukuję
      poza tym przyklejamy takie małe makaroniki o róznych kształtach do kartki i
      mała maluje je na różne kolory. w zimie z waty(śnieg) robiła bałwanki, górki
      saneczkowe, etc. przyklejała wate do kartki a na wate przyklejała np sanki
      które wycielam z papieru kolorowego, ludziki, etc.
      wycielam kształty lisci z papieru i mała pomalowala je farbami,
      porozwieszalysmy w całym pokoju, slicznie jest
    • ewusienieczka Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 25.10.05, 23:01
      Warjacje na temat jesiennych liści:
      Malowanie różnokolorowymi farbami na liściach i wykonanie nimi odbitek na
      kartce.
      Wysuszone w gazecie liście podkładamy pod kartkę i robimy przebitkę za pomocą
      położonej poziomo kredki bambino, z której wcześniej zrywamy papierek.
      Robimy ubranie dla leśnego ludka: Na namalowaną na dużym arkuszu sylwetkę
      ludzika naklejamy wysuszone liście.
      Na kartce przyklejamy wazonik z papieru kolorowego, doklejamy wysuszone liście,
      tworząc jesienny bukiet.

• isiak33 Jakie szablony? 23.01.06, 23:16
      Hej! Przewija się wątek szablonów, o jakie szablony chodzi? Ja znalazłam takie
      do malowania np. farbkami na okno na www.creativehobby.pl/pafiledb.php?
      action=category&id=2&osCsid=57573f02efa9b657828ce752a0da490f Jeśli macie coś
      innego i możecie sie podzielić to pleasesmile

Strona Madzi zapraszamysmile 7.magda.w.interia.pl
    • aniau1 Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 04.02.06, 19:01
      Jaka szkoda, że forum, które miało być źródłem naszych super pomysłów przyjęło
      formę "błagam o szablony". Dziękuję wszystkim osobom za wskazanie ciekawych
      stron z twórczymi pomysłami (skorzystałam)oraz tym, którzy opisali swoje
      przygody ze sztuką. Szablony to prosty sposób na zrobienie "czegoś" ale
      oczekiwałam, że będziemy wymieniać się własnymi pomysłami jak zrobić coś z
      niczego.
      Ostatnio świetnie bawiłam się z dziećmi malując piłeczkami ping-pong.
      Materiały:
      2 - 3 piłeczki do tenisa stołowego
      farby w tubce
      pudełko po butach
      kartka

Do pudełka po butach wkładamy kartkę. Wyciskamy do pojemniczków (np.po maśle)
      farby (dodajemy wody, aby nie miały zbyt gęstej konsystencji). Wkładamy
      piłeczkę do farby i wrzucamy nastepnie do pudełka (możemy wrzucić do pudełka
      wszystkie piłeczki - każdą w innym kolorze)Zamykamy pudełko wieczkiem i bawimy
      się w "trzęsące się ręce". Dziecko mocno potrząsa pudełkiem a piłeczki w środku
      pudełka tworzą fantastyczny obraz. Gwarantuję wspaniałą zabawę. Powodzenia!
      • ewg Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 08.02.06, 21:54
        Aniau1 my używamy do tej zabawy kuleczek szklanych. Robimy w taki sposób kolorowy papier do pakowania prezentów smile

Łódeczki
        Co do pomysłu z połówkami skorupek orzecha włoskiego
        Można je wypełnić masą solną wstawiś wykałaczke lub zapałkę, dolepić do niej trójkącik i wychodzi piekna łódeczka

Aniołki
        Z butleleczek po Danonkach do picia można robić fajne aniołki.
        Buleteczkę się obdziera z folii, robi się biała.
        Na górze (w otworze) dolepia sie główkę. Główka może być z kulki waty otoczonej białą karbowaną bibułką. Można namalowac na niej buźkę aniołka. Na głowie dolepić włosy z włóczki.
        Z tyłu przykleja się skrzydełka, np z białego papieru (takiego jakby pęcherzykowanego) z bombonierek.
        Na buteleczce można namalować rączki (najlepiej foliopisem). Na szyi można zawiązać złotą wstążeczkę. I aniołek gotowy.

Kolorowe motylki
        Robimy z masy solnej, papierowej lub plasteliny, czy ciastoliny kształt motyla.
        Całego owijamy go folią aluminiową. Potem dokładnie obklejamy go taśmą klejącą - przeźroczystą. Na koniec popuszczamy wodze wyobraźni i malujemy motylki foliopisami na różne kolory.
        Można w taki sposób zrobic różne kolorowe zwierzątka.

Pszczółki - osy
        Potrzebne są rurki po papierze toaletowym. Malujemy je w żółto-czarne pasy.
        Główkę robimy z piłeczki pinpongowej do której dolepiamy czułki np. z wąskich kawałków tektury. Skrzydełka robimy troche jak witraż. Wycinamy konktur z tektury i wyklejamy go kalką techniczną. Wszystko doklejamy do korpusu w odpowiednich miejscach. Jeszcze tylko można dorobić żądło i powiesić nad głową.

Mam całe mnóstwo różnych pomysłow, wiele już zrealizowanych, wiele tylko wymyślonych. Może za jakiś czas coś znów wstawię.
    • m_wait Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 05.02.06, 12:12
      Stara książka telefoniczna,
      np dwa kawałki po 30 cm. sznurka(ew.mulina),
      kartki(mogą być jak do drukarki,
      farby
      ew.kawałek bandaża
      Wkładamy czystą kartkę do książki telefonicznej
      Nitkę moczymy w farbie(najlepiej 2 lub 3 każda umoczona w innym kolorze)
      Dziecko kładzie mokrą od farby nitkę w fantazyjne S ,ale niezbyt skomplikowane
      ,by obrazek nie był zamazany (ładniej wychodzi jak farba jest gęsta),potem
      kładzie 2 nitkę w innej części kartki
      Mama nakrywa nitki drugą kartką,zamyka książkę i przytrzymuje ją
      Dziecko szybko wyciąga sznurek,potem drugi i piszcząc z zachwytu otwieramy
      książkę rozchylamy kartki i oglądamy obrazek.

Nie bójcie się robić z dziećmi figurek z masy solnej,modeliny etc.Jeżeli nie
      macie zdolności plastycznych róbcie tylko kulki i wałeczki(kulkami mogą być
      główki,brzuszki,stopy,dłonie stworków ,a wałeczkami łapki i ogonki.By zrobić
      uszka ulepcie najpierw 2 kulki,potem zróbcie z nich 2 łezki,by w końcu je
      spłaszczyć-i uszka gotowe.

Tata tak łupie orzech włoski by wyszły dwie łupiny nasienne.Wydrąża ze środka
      orzech.
      Dziecko obrysowuje orzech na kartonie,
      mama dorysowuje łapki,czułki i wycina cały kształt,
      tata przykleja wycięty karton"kropelką)do orzecha.
      Dziecko markerami,farbą etc.koloruje orzech tak by była z niego biedronka,żuk etc.
      I możemy bawić się w mikrokosmos...Czasem nie udaje się równo rozłupać
      orzecha-postarajcie się mieć choć jedną całą połówkęsmile)

• patysia81 Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 09.02.06, 20:08
        Nie mam czasu przeglądać całego wątku ale ja ostatnio malowałam z dziećmi
        obrazki wałkami do malowania ścian Kupiłam takie wąskie, farba moze byc
        rozcienczona albo gesta Za kazdym razem wychodzi cos innego. Jest to bardzo
        fajne dla mlodszych dzieci ktorym ciezko trzymac pędzelek a wałkiem moze jezdzic
        w ta i spowrotemsmile

Nie wiem tez czy ktoras z was pisala o pieczatkach z ziemniakow Stare to jak
        swiat ale ostatnio na wielkim arkuszy z maluchami stworzylismy piekny rysunek W
        ziemniakach wycielam gwiazdki kolka kwadraty trojkaty paseczki (frytkiwink

Grzechotki z ryżu i grochu. Tubke po papierze toaletowym zaklejamy z jednej
        strony tasmą sypiemy troszke ryzu i grochu i zaklejamy. Tubke ozdabiamy. Mozna
        oczywiscie wykorzystac kubeczki po jogurtach, metalowe puszki, buteleczki. Kazda
        z nich bedzie wydawala inny dzwięk.
        • aniau1 Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 11.02.06, 18:26
          Można pobawić się w ten sposób. Wycinamy dowolny kształt ze sztywnego kolorowego
          papieru (np. kwadrat)Uszczelkę do okien (najtańszą) tniemy na kawałki o
          jednakowej długości (np.2 cm). Dziecko przykleja kawałki uszczelki do wyciętej
          formy tworząc mozaikę. Kiedy wszystko zostanie przyklejone możemy pomalować
          mozaikę farbami, flamastrami. Super zabawa!
        • pandora_ Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 12.02.06, 10:30
          To ja jeszcze własnie o pieczatkach z ziemniaków smile W marketach jest do kupienia
          z zestawów Kids' Dough zestaw plastikowych foremek, którymi super wycina się
          pieczątki w ziemniakach, bo z jednego końca są dość ostre. Jest tam słoń,
          ciężarówka, świeczka, królik, pies i jeszcze mnóstwo innych.
    • kasia.z Re: Szablony 21.04.06, 21:08
      Hej dziewczyny, jeśli Donata nie ma nic przeciwko to moge przygotować stronke z
      jej szablonami. Tylko musicie mi jes przysłać na gazetowy.
    • kasia.z Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 21.04.06, 21:41
      Pamiętacie papierowe lalki i ubranka z "haczykami". Z brystolu wycinamy lalke i
      ubranka z paseczkami, które umożliwią zaczepienie ich o lalke (np. na ramianoch,
      w talii). Dziecko ma mnóstwo zabawy kolorując i ozdabiając lale i ubranka, a
      później ją przebierając.
    • kasia.z Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 21.04.06, 21:44
      Właśnie wpadł mi do głowy pomysł na kolorowe maski. Wycinamy owal a brystolu z
      otworami na oczy, usta - kształt dowolny, a nastepnie ozdabiamy malując
      wyklejając itp. Na koniec wystarczy przymocować gumkę.
      • crusk Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 22.04.06, 00:05
        Kasiu świetny pomysł ze stworzeniem nowej strony, jeśli możesz to zrobić to
        super i mam nadzieję, że któraś z dziewczyn prześle Ci materiały.
        Wątek Donatty jest świetny, ale posmutniałam bardzo gdy zmienił się i nawet
        przeszło mi przez myśl, żeby stworzyć nowy z pomysłami na „zabawy artystyczne”
        wyłącznie, bo łowienie pomysłów na zabawy spośród próśb o linki jest
        zniechęcające (może nie będzie to konieczne)

Donatta anioł jest super i można go brokatem posypać.

A zabawy.
        1. Zrobiliśmy w tym roku piękne pisanki i może to propozycja na przyszły rok to
        prosta i efektowna.
        Jajka pobarwiliśmy farbkami do jaj oczywiście. Kupiłam cekiny (lśniące
        kolorowe) i kuleczki złote do ozdabiania paznokci (nie wiem jak to się nazywa,
        ale ziarna są wielkości kaszy kuskus, złote i kupuje się to w kosmetycznym) i
        przezroczystą taśmę dwustronną. Taśma na jajko, na taśmę cekiny i kuleczki,
        albo same kuleczki. Nawet trzylatek zrobił piękną pisankę.

2. Druga to nieśmiertelny wiatraczek. Potrzebne są: drucik dosyć sztywny, ale
        pozwalający się formować, kartka z bloku technicznego, albo jeszcze lepiej
        okładka z plastikowej teczki. Z kartki wycinamy kwadrat, można go pomalować.
        Nacinamy go po przekątnych pozostawiając ok. 2x2 cm w środku nie przecięte.
        Zawijamy prawy róg każdego powstałego „trójkąta” do środka (można je na
        środeczku skleić ale niekoniecznie). Przebijamy, przekładamy drut, zaginamy go
        tak, by wiatraczek nie spadł, ale mógł się kręcić i zaczepiamy do roweru, a
        sezon rowerowy przed nami.

pozdrawiam
    • ela254 zabawy dla 11 letnich chłopców 03.07.06, 19:57
      prowadze zajcia artystyczne na połkoloni .tylko,ze planowane były polkolonie
      dla dzieci do 8 roku zycia..a okazało sie,ze to 15 chłopcow, w wieku 11 lat, i
      3 dziewczynki..znam pełno zabaw integracyjnych i artystycznych dla
      dzieci,,;le młodszych i grzecznych..a chłopcy sa bardzio niegrzeczni,
      interesuje ich tylko piłka i komputerami<non stop sie bija, i przeklinaja>..gdy
      dziewczynki chca robic cokolwiek , chłopcow nic nie ineresuje..
      czy ktos zna jakies zabawy dla 11 letnich chłopcow, do tego bardzo
      niegrzecznych?????..
      dla mam polecam ksiazki , w ktorcyh przedastawione jest wykonanie roznych
      fajnych rzeczy..dzieciom bardzo sie podoba, gdy mozna zrobic cos z niczego..
      POLECAM::::
      -robienie z kartonu cyrku
      -malowanie piaskem<zabarwionym farbami lub nie>-na karonie klejek malujemy
      jakis rysunerk poczym nasypujemy piasek i strzepujemy wychodza naprawde super
      rysunki, dzieciom bardzomto sie podoba
      -wydmuchiwanie obrazku.. na karonie robimy kleks z farby i rozdmuchujemy rurka
      <do picia>
      z- gliny ceramivzenej mozna robic wile ozdob,<to samo dotyczy modeliny i masy
      solnej>
      -malowanie kamieni,,robienie rybek, akwarium,,do rybek dołaczamy magnes i
      wyłąwiamy je wędka z magnesem
      -kladziemy pod karton guziczki, liście inne ozdoby i odbijamy na kartonie
      -malowanie na szkle <takze dzieciom bardzo sie podoba>
      -robienie gier planszowych i kart do piotrusia, skojarzeń, memory<dla dzieci
      starszych>
      oj duzo by wymienac..problem w tym że duzo znam zabaw, ale tylko dla dzieci
      młodszych , a nie niegrzecznych, dorastajacych chłopcow
    • lin_ka1 Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 24.09.06, 22:50
      Hej Donata smile
      Próbowałam przeczytać wszystkie posty na temat propozycji plastycznych
      zabaw , ale jest ich tak dużo, że dałam sobie spokój. Mam kilka propozycji, ale
      nie wiem czy już czasem gdzieś sienie pojawiły. Jeśli tak... to trudno. Beda
      jako przypomnienie.

Zabawy , które bardzo wciągaja dzieciaki w każdym wieku to:
      1)
      origami z kół,kwadratów lub innych figur geometrycznych. Kombinacji moze byc
      kilka. Sama technika polega na skladaniu figur (np kół) i łaczeniu je w
      jakies konkrety od prostych kwaitków, przez misie, ptaszki, motylki aż po całe
      kompozycje. Niestety technika wymaga przygotowania ogromnej ilości kolorowych
      kół róznej wielkości. Od małych (które moga być wykorzystane jako oczka ) az
      po duże (srednicy 10 cm) jako brzuszków zwierząt, skrzydeł itp. Dowolnośc
      wskazana. Szereg takichpropozycji znaleźc mozna na stronach przedszkoli.

2) wysypywanka z ziół. (coś podobnego jak wysypywanka z piasku) tym razem
      wykorzystujemy spory arkusz folii samoprzylepnej i na nią rozsypujemy
      paprykę, bazylię, majeranek itp. Maluszkom warto przygotować woreczek z dzirką
      przez którą będzie można rozsypywac zioła. Swietna zabawa zwłaszcza gdy
      chcemy taką pracą ozdobic własną kuchnię smile

3) dla maluchów polecam ksenotypię. Składamy kartkę z duzego bloku na pół i
      na jednej z wewnętrznych stron nakładamy farbę plakatową w duzej ilości, po
      czym kartki ze soba składamy i znów otwieramy. rysunek odbija się na
      drugiej stronie. Teraz (oczywiscie po wyschnięciu) mozemy mazakiem, kredką
      świecową, czy dowolnym ołówkiem obrysowawywac widziane elemnty.

Dobrej zabawy
    • iva_marti Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 01.11.06, 14:04
      Witam
      Ja też bardzo proszę o przesłanie szablonów na ivonka_krakow@o2.pl

Moja mała ma dopiero 2 latka i 4 miesiące. Uwielbia bawić sie w:
      1. drukuje jakiś prosty rysunek zwierzątka np. owieczka(taki jak do
      kolorowania) smarujemy klejem i naklejamy na to pocięte kawałeczki wełny.
      Wychodzi śliczna milutka owieczka. Czasem też zamiast wełny , daje jej
      kawałeczki waty, piórka...

2. drukuje podobnie jak przy 1 . jakis obrazek zwięrzątka np. krówka. Robię
      małe kuleczki z ciastoliny i córeczka robi łaty.
      Można też zrobić różnego koloru kuleczki i np. Oczka robimy niebieskie, nosek
      szary (np u myszki), uszka różowe itp.

Jak jeszcze sobie coś przypomne to napisze.
      A teraz kilka fajnych stronek ,które mam zapisane w moim kompie:
      1. super na święta - choinkowe laleczki:
      dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2245214.html
      2. róże z papierowych serwetek:
      dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2237781.html
      3.papierowe lampiony
      dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2249254.html
      4.maski na karnawał:
      www.enchantedlearning.com/crafts/maskcrafts/
      www.teteamodeler.com/dossier/carnaval/carnavalmasq.asp
      5 gdy talent męczy...
      program.aupair.fm.interia.pl/gdy_talent_dlamamy.htm
      6.www.miastodzieci.pl/zabawy.php/id,144.html
      • iva_marti Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 01.11.06, 14:07
        i tu dużo zabaw:
        www.miastodzieci.pl/zabawy.php
    • iva_marti Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 01.11.06, 14:27
      kurs robienia różyczek z liści:
      haha.nu/creative/how-to-make-roses-from-maple-leaves/
    • tutelitury Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 19.10.07, 18:00
      A my na łobuziaku mamy bardzo fajne pomysły krok po krokubig_grin
      www.lobuziak.pl/rodzice/nasze_pomysly/
      • mezia23 ale miło 05.12.07, 13:30
        powtórzę moją odpowiedź bo wcześniej wyświetliła się gdzie indziej
        Bardzo się ciesze że znalazłam ten portal i to forum moje pomysły na zabawy
        powoli się wyczerpywały a tu taka wielka skarbnica zabaw big_grin dzięki wam wszystkim big_grin
        A co do zabaw to ostatnio zrobiłyśmy z córą aniołka który miał skrzydełka z jej
        rączek odrysowanych na świecącym papierze, ciało zrobiłyśmy z kolorowego papieru
        technicznego (na którym poprzyklejałyśmy świecące naklejki) tak jak i głowę a
        włosy można zrobić z niteczek. wygląda wspaniale smile
        miłej zabawy z pociechami każdego dnia
    • mezia23 ale miło 05.12.07, 13:27
      Bardzo się ciesze że znalazłam ten portal i to forum moje pomysły na zabawy
      powoli się wyczerpywały a tu taka wielka skarbnica zabaw big_grin dzięki wam wszystkim big_grin
      A co do zabaw to ostatnio zrobiłyśmy z córą aniołka który miał skrzydełka z jej
      rączek odrysowanych na świecącym papierze, ciało zrobiłyśmy z kolorowego papieru
      technicznego (na którym poprzyklejałyśmy świecące naklejki) tak jak i głowę a
      włosy można zrobić z niteczek. wygląda wspaniale smile
      miłej zabawy z pociechami każdego dnia
    • mika_p Pasta do zębów raz jeszcze 30.12.07, 21:51
      Obrazek z bałwankiem:
      Bałwanka rysujemy grubą warstwą pasty, a w miejsce oczu i guzików wtykamy na
      przykład pieprz, zamiast miotły kilka igieł czy nawet mała gałązka z choinki,
      oskubana z igieł w dolnej części. Przy pomocy tej samej pasty można obrazek
      ozdobić dodatkowo jakimiś złotymi drobinkami albo innym drobiazgiem pzoostałym z
      pakowania prezentów.

Ośnieżanie.
      Jesli został z pakowania prezentów kawałek papieru z choinkami, to można je
      próbować pokrywać pastą niczym śniegiem - dziś się tak bawiłam z niespełna
      trzylatką.
      • mika_p Re: Pasta do zębów ponownie 01.03.08, 21:51
        Dzisiejsze odkrycie.
        Jak już cała kartka pokryta jest rozmaitymi mazajami, można dołozyć większą
        porcję pasty i w miarę równomiernie rozprowadzić, a potem wydrapywać nowe
        kształty drugim końcem pędzelka. Fajnie wychodziły też kółka odbijane plastikową
        filiżanką jako baza do rozmaitych buziek. Po chwili mozna pastę znów wyrownać i
        wydrapywac od nowa - az sie znudzi albo papier przedrze smile
    • izabelski Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 31.12.07, 03:17
      polecam kopalnie wiedzy o roznego rodzaju projektach po angielsku
      www.hitentertainment.com/artattack/
    • zawsze-zosia Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 01.01.08, 21:36
      Super wątek, aż sobie caluśki wydrukowałam i spokojnie poczytałam
      ( teraz bedę miała podręczną kopalnię pomysłów)
      Od siebie dorzucę:
      1.Wypełnianie obrazków do kolorowania ( lub nawet już
      pokolorowanych )plasteliną . Trzeba zakupić tylko taką miękką, żeby
      dobrze szło. Chyba wszyscy wiedzą jak to się robi, ale dla
      niewtajemniczonych: zabawa polega na odrywaniu malutkich kawałeczków
      plasteliny i w ten sposób "wyklejamy" obrazek. U mnie to ostatnio
      hit.
      2.Dla nieco starszych. Pewnie niektórzy pamiętają ze szkoły, ale tu
      jeszcze nie padło:
      kupujemy 3 szt. identycznych widokówek ( najfajniej wychodzą
      krajobrazy...). Każdą z nich ( na odwrocie ) dzielimy za pomocą
      linijki i ołówka na równiutkie pasy(poziome, chociaż w pionie też
      się da). Im starsze dziecko tym paseczki cieńsze ( tylko bez
      przesady). Powiedzmy, że 1-o cm. wystarczą. Następnie odcinamy z
      każdej widokówki pierwszy od góry pasek i naklejamy na wcześniej
      przygotowny pas tektury, czy czegoś podobnego ( o rozmiarach:
      szerokość zgodna z widokówką, natomiast długość to 3 krotna długość
      widokówki plus kilkucentymetrowy zapas). No i zabawa się zaczyna...
      po pierwszych trzech paskach( ważne , żeby nie pomieszać odcinamy
      drugi od góry pasek z każdej widokówki i przyklejamy jeden pod
      drugim. I tak dalej i tak dalej... Im staranniej tym piękniej
      wychodzi. to naprawde jest fajnesmile)
      • kasia79a Re: Wasze super pomysły na "artystyczne" zabawy 05.09.08, 21:13
        podbijam, bo zbliża się jesień więc żeby w domu się nie nudziło...
        ja polecam jesienne obrazki- na papierowym talerzyku albo płycie cd
        wylepić plasteliną i na tak przygotowanym tle ułożyć kompozycję z
        darów jesieni: listki, żółędzi, jarzębiny, pestki dyni etc
        jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, podsuwajcie, proszę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka