gpogorzelski 12.12.08, 16:39 No właśnie, jakiej firmy ciastolinę polecacie? Która ma najlepsze kolory, nie wysycha itp... Na początek duże opakowanie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.mama.kamilka Re: Najlepsza Ciastolina?? 19.12.08, 13:33 Używamy play doh. Kiedyś od babci syn dostał chyba firmy tesco i bardzo brzydko pachniała. Syn najbardziej lubi bawić się zestawem play doh z pieskiem "mały weterynarz" czy jakoś tak Fajne są też wyciskarki na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaanka Re: Najlepsza Ciastolina?? 29.12.08, 19:38 my też mamy play doh, tylko że ośmiornicę. Ciastolina bardzo ładnie pachnie (na opakowaniu jest napisane że zawiera pszenicę) nie brudzi rąk. Szybko wysycha ale tylko jeśli nie sklei się dokładnie całej ciastoliny po zabawie w jedną masę. Generalnie polecam, córka (ponad 4 lata) dostała dużo prezentów od mikołaja ale tym najchętniej się bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_pl Re: Najlepsza Ciastolina?? 11.01.09, 22:56 a ja zamiast ciastoliny lubię z córką pobawić się masą solną - dodaję do niej farbki w róznych kolorach i mamy zestaw do zabawy. Świetna sprawa! Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: Najlepsza Ciastolina?? 13.01.09, 12:23 fiona_pl napisała: > a ja zamiast ciastoliny lubię z córką pobawić się masą solną - dodaję do niej > farbki w róznych kolorach i mamy zestaw do zabawy. Świetna sprawa! Polecam. Mialam wlasnie wspomniec o masie solnej. Ciastolina nie robi wrazenia, cale pudlo zalega w szafce, za to zabawe z masa solna uwielbiamy! My bawimy sie kolorujac dziela pozniej. [corka ma prawie 7 lat] Rowniez polecam Fajnie jest bawic sie uzywajac foremek do ciasteczek [choinka nasza upstrzona aniolkami, balwankami , gwiazdeczkami z masy solnej, dumne jestesmy! ] Odpowiedz Link Zgłoś
domowy_przedszkolak Re: Najlepsza Ciastolina?? 29.12.08, 21:48 u mnie ciastolina aktualnie przegrywa z piaskoliną i ja chyba też ją wolę - bo nie wysycha i łatwiej ją posprzatać, nie wkleja się w dywan Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaja6 Play-Doh w tubach 13.01.09, 12:12 Dobra i bezpieczna dla dziecka jest markowa ciastolina Play-Doh. Ladnie pachnie i ma duzo fajnych zestawow: Weterynarz, Dentysta, Ośmiornica, mozna też kupic po prostu ciastolinę w tubach, kosztują 15 zl na Merlinie: merlin.pl/Play-Doh-Ciastolina-4-tuby- podstawowe_Hasbro/browse/product/206,396264.html Odpowiedz Link Zgłoś
krejzol_0 Re: Najlepsza Ciastolina?? 14.01.09, 19:03 ja polecam ciastolinę HASBRO Play-Doh Weterynarz + 4 tuby, rewelacyjna, kupiłam 6-cio letniej kuzynce na urodziny, była zachwycona bardzo fajnie się tym bawi, nawet mi się spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
alexisa Re: Najlepsza Ciastolina?? 29.01.09, 20:53 a ciastoline mozna tez zrobic samemu. W konsystencji jest podobna do play-doh. Oto przepis: 400 g mąki 200 g soli 2 łyżki oleju 2 łyżki ałunu 1/2 l gorącej wody barwnik spożywczy( farbki do malowania jajek wielkanocnych oraz gęsta plakatówka też będą dobre) duża łyżka do mieszania Wodę doprowadź do wrzenia. W tym czasie wymieszaj pozostałe składniki w dużym naczyniu. Kiedy woda będzie wrząca wlej ją ostrożnie do reszty i dobrze wymieszaj. Jeśli masa przestygła, można mieszać rękoma. Masę można podzielić na kilka części i do każdej dodać odrobinę barwnika spożywczego. W szczelnie zamkniętym pojemniku można masę bardzo długo przechowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
tolula Re: Najlepsza Ciastolina?? 30.01.09, 15:29 my na początek przygody z lepieniem zrobiliśmy masę solną ale moje dziecko najnormalniej w świecie brzydziło się jej dotykać aż nim wstrząsało więc poszłam i kupiłam ciastolinę małe pudełeczko play-doh i drugie hun-doh ta pierwsza zdecydowanie ma lepszą konsystencję chociaż obie pachną bardzo ładnie, no i ciastoliną owszem bawi się bardzo chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
linka4 nowość! 30.01.09, 23:20 Plastynka i plastopianka. Jeszcze nie używałam, ale zaciekawiło mnie to ,że nie można jej wdeptać w dywan www.plastynka.pl/ www.plastopianka.pl/ Jest też na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
kurcze Re: Najlepsza Ciastolina?? 25.02.09, 23:41 A skąd się bierze ałun? Taki w proszku a nie w kosmetyku? Odpowiedz Link Zgłoś
yustti Re: Najlepsza Ciastolina?? 05.02.09, 22:18 No, właśnie,ja mam dwuletniego smyka. Dostał na początek modelinę - play doh, później kupiłam mu lodziarnię tej samej firmy - playschool od hasbro z ciastoliną. Smyk zabawę miał wyśmienitą, kroił kręcił, gotował )) masa śmiechu i zabawy przez miesiąc po dwie godziny dziennie. Później niestety nic się z tą ciastoliną i modeliną nie dało zrobić. Przy tak częstym korzystaniu i pozostawianiu na powietrzu powysychały nam `produkty`. I trzeba było kupić nowe, ale dzięki za podpowiedzi z tym domowym sposobem i z tą masą solną, sprawdzimy jak w praktyce na `kieszeni` na tym wyjdziemy No a dywan też ucierpiał ( niestety ale łatwo można to usunąć ------------- dzieci-rodzice-yusttine.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
virtual-m Re: Najlepsza Ciastolina?? 07.02.09, 22:39 my najczesciej kupujemy play-dooh Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Najlepsza Ciastolina?? 14.02.09, 09:13 U nas play-doh rzadzi. Mlody (5lat) juz cos ze 2 lata est "uzalezniony", moze siedziec i paprac przez caly dzien na okraglo, nawet do jedzenia czy sikania ciezko go odciagnac. Co jakis czas dokupuje nowa, stara wysycha, jesli lezy dlugo w drobnych kawaleczkach, ale wymieniam raczej jaki mlody bawi sie juz wielka szaro-bura bryla dywanu na szczescie nie mam Raz mlody dostal pojemnik jakiejs taniej, lepila sie super i dziecko tylko nia sie chcialo bawic, byla elastyczniejsza od Play-doh, ale domyc po niej lapki to byl koszmar, Play-doh nie brudzi rak. Odpowiedz Link Zgłoś
lilu27 Re: Najlepsza Ciastolina?? 18.03.09, 13:25 na allegro jest sporo ciekawych zestawow doh dough Jaka jest ta cistolina? bo play doh jest miekka Kupilam tez kiedys zestaw z kubusiem puchatkiem ale masa stwardniala w opakowaniu nie uzywana pare tygodni Ktoras z dziewczyn pisala o hun doh Czy yo produkt tesco? Odpowiedz Link Zgłoś
lukaskomin1 Re: Najlepsza Ciastolina?? 21.08.09, 18:34 U mnie jak na razie szaleją z Play-Doh Magiczna Lodziarnia... w ogóle ta firma chyba jest najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpegaz Play doh 12.09.09, 12:29 Moim zdaniem tylko Play doch jest warte uwagi. Próbowaliśmy z synkiem budować coś z tej piaskoliny ale nie dawało to takiej radości. Jeżeli chodzi o dywan to tak naprawdę się nie brudzi, wystarczy poczekać 2 godzinki i sama ciastolina wyschnie i się skruszy i odkurzaczem ją i po sprawie nawet śladu nie zostanie. Ostatnio kupiłem małemu (i sobie taki zestaw Play doh do sprzątania ciastoliny: bawik.pl/p,pl,1393,play-doh+-+zwierzaki+zbieraki.html Genijalna sprawa bo po zabawie wystarczy użyć tego zestawu i schować ciastolinę na następny raz. Ile to zaoszczędziło ciastoliny to już dawno się zwróciło. Jeżeli chodzi o tuby to są troszke drogie, ale czętsto można spotkać rózne promocje, raz kupiliśmy nawet taki zestawa play doh z ośrmiornicą i dodatkowo gratis były 4 tuby ciastoliny a kiedyś była taka promocja że dawali dodatkowe 4 tuby ciastoliny gratis jak się kupiło 4 tuby czyli oszczędność 100%. Polecam play doh jestem fanem razem z moim synkiem. Odpowiedz Link Zgłoś